kolmapäev, 20. veebruar 2013

Laheefekt (lake-effect snow)

Paistab, et mõni sulapäev on tulekul, aga pikemad prognoosid kevadist ilma ei näita, seega on tegu järjekordse talvise sulaga. Praegu näitavad kõik mudelid käreda pakase saabumist (miinimum kohati -30°C-st madalam) märtsi alguses.

Veebruari lõpus on lootust kevadtalveks: http://www.ilm.ee/?511149. Seda toetavad ka mudelid. Samas märtsi jooksul võib praegusele sarnane südatalvine ilm tagasi tulla.

20. veebruaril tekkis laheefekt, mistõttu vaikse ilma saatel sai põhjarannik lund juurde. Tingimused osutusid sobivateks: väga külm õhumass, Soome laht on suures osas jäävaba, õhu liikumine oli ühtlaselt kirdest edelasse. Ka sisemaal sadas lund, kuid seda tuli nii kiudkihtpilvedest kui kihtrünkpilvedest ja oli märgiks sellest, et õhumass oli küllalt niiske.
Kiudkihtpilved 19. veebruaril Tartu kohal

Samal ajal välguga tehtud foto. Näha on arvestatavat lumesadu. Kiudkihtpilved pole küll tüüpilised sajupilved, kuid sademed neist pole siiski midagi ebatavalist.


Radaripildil on näha tüüpilised kirdest edelasse ulatuvad sajualad (20. veebruar). 

Laheefekti-lumi oli ajuti üpris tugev.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere!

Kas te saaksite varasemad postitused korda teha? Vaatasin, et kõik pildid on asendatud "sissesõidu keeld" märkidega..

Eelkõige need sissekanded, mis räägivad suvest, kuumalainest ja äikesest 2010. aastal.

Midagi minupoolt veel:
youtube.com/watch?v=nu1n-eys2Qw
youtube.com/watch?v=5uVk4zLfmPk

Harjumaakond on virtuaalselt filmitud videode jaoks

(EestiLoodus)

Jüri ütles ...

Jah, Google+ kustutas need pildid ära, hiljem hakkasin ka vaatama, et miks keelumärk ja selgus, milles asi. Eks ma jõuan need siis ära teha, aga kindlasti mitte kõik, sest selliseid postitusi on väga palju.

Jüri ütles ...

Lisasin tagasi möödunud suve postitustesse pilte. Kaugemale minevikku ei läinud, sest vastavate piltide ja fotode leidmine eeldab juba suuremat tööd. Kui on erihuvi millegi vastu, siis teada anda, võimalusen parandan vea.
2010. a. äikesest on ka siin: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus
Aitäh videote eest, hiidpagi kohta on mul olemas pikem radaripiltide seeria.

Anonüümne ütles ...

Tänud :)!

Ausalt öeldes oleksin huvitatud kõikidest piltidest võrdselt, mis puudutavad 2010 a. suve, kuumalaineid ja äikeseid.

Et teile mahukat tööd mitte valmistada, siis on erihuvi 2010. äikeseteemaliste postituste/piltide vastu ehk suurim.

Kui leian arvutist veel ilmateemalisi videosid, siis laen edaspidigi üles.

Jüri ütles ...

Hästi, aga selle töö jätan endale järgmiseks nädalaks, sest hetkel pean tegelema Horisondi artikliga, 2012. a ilmastiku kokkuvõttega ja nädala alguses on jääpraktikum.
2012. a kokkuvõtte postitusse algusesse kirjutan, kui see tehtud.

Anonüümne ütles ...

Olgu :).

Anonüümne ütles ...

Siin Lõuna-Eestis hetkel 5 kraadi külma, kuid päike soojendab juba nii palju, et räästad tilguvad päris korralikult.

Anonüümne ütles ...

arvan, et paljudes kohtades tuleb täna sula.

öösel külmetab, päeval sulatab.


aga seda pakase tulekut ma ei usu..

Anonüümne ütles ...

Lätlasedki ennustavad Kagu-Eestisse täna 2 kraadi sooja.

Jüri ütles ...

Jah, mõnel pool võib täna üle nulli tõusta, kuid kindlasti mitte igal pool, näiteks Kesk-Eestis.
2004. ja 2005., kui märtsis oli päris pikalt pakaselist ilma, oli selle eel sama jutt, et see pole võimalik, kevad ju käes. Seega ärge lähtuge eelarvamustest ega soovmõtlemisest, vaid vaadake tõendeid - milline on praegune sünoptiline olukord, mis suunas see areneb jne. Seetõttu peab olema sellise hinnangu andmine rangelt kaalutletud ja reaalsusega kooskõlas. Usk ei puutu asjasse.

Anonüümne ütles ...

Head vabariigi aastapäeva Jüri!

Kui tõenäoliseks ise seda külma saabumist hindad?
Kas ka märtsi alguses on võimalik,et päeval on -20c?
Selleks peaks ju ilm selge olema,aga päike juba kütab päeval korralikult.

Anonüümne ütles ...

Kui EMHI prognoos peaks tõeks osutuma, võib kolmapäeval ja neljapäeval päris suur sula tulla, arvestades veel selget ilma päevasel ajal.

Jüri ütles ...

Aitäh! Täna on lausa täiuslik talvepäev - karge, vaikne ja täiesti selge (senise aasta selgeim päev).
Suurtel laiustel on ulatuslikul alal eriti külm õhumass (kes tahab konkreetsust, siis -35°...-40°C). Kuna Skandinaavia kohal on õhumass tunduvalt soojem, siis sellest tingitud barokliinsuse tõttu tekib kindlasti põhjatsükloneid, mis liiguvad itta või sukelduvad Venemaale.
Praegu tundub, et tegu on põhjatsüklonite seeriaga. Tsüklonite seeria puhul on selline seaduspärasus, et iga järgmine tsüklon liigub (põhjapoolkeral) üha lõunapoolsemat trajektoori. Seega praegu tekkivad suudavad ehk soojema õhumassi kohale tuua, aga külm õhumass nende tagalas siia veel ei ulatu, sest on liiga kaugel põhjas. Samal ajal jõuab see külm õhumass ikkagi ju üha lähemale. Järgmine tsüklon liigub lõunapoolsemat trajektoori mööda ja haarab lähemale tulnud külma õhumassi veelgi kaugemale lõuna ja kagu poole. Nii jõuab seeria keskmiste tsüklonitega (seerias on neid tavaliselt 5-7) külm õhumass ka lõpuks meieni ja järgmistega juba kaugemale lõuna poole. See juhtub tõenäoliselt märtsi alguseks. Kui seeria jätkub, siis iga tsükloniga tuleb järjest külmem õhumass kohale ja seetõttu on võimalus pakaseliseks ilmaks.
Kuna barokliinne tsoon on praeguseks juba kujunenud, siis ilmselt põhjatsüklonite tekkimises pole põhjust kahelda. Üle 90% on tõenäoline, et märtsi alguseks jõuab külm õhumass meieni. Kui ilm jääb tsüklonite vaheajal selgeks ja vaikseks, siis on -20°C-st madalamat temperatuuri kindlasti oodata.
Päevane temperatuur sõltub nii pilvisusest kui tuule tugevusest ja advektsioonist. Kui päeval jääb hommikune külmaga tekkinud udu püsima, siis võib päevane miinimum jääda -10°C-st madalamale, sama on ka juhul kui on tuisune ilm ja külma õhu advektsioon on tugev. Selge ja vaikse ilmaga on päeval muidugi sellest soojem, ka siis, kui hommikuks langeb -30°C-ni.

Asi ei ole EMHI prognoosis, vaid protsessidel ja nähtustel, millel see prognoos põhineb. Ilmselt sulas ei peaks kahtlema, sest põhjatsüklonid toovad läänest soojema õhumassi kohale. Vaevalt et see sula on suurem kui jaanuari alguse oma. Kui siiski on, siis kaob praegune lumi täiesti.

Anonüümne ütles ...

Täielikus lumesulamises küll kahtlen. Jaanuari alguses oli sula ikkagi ju ööpäev läbi, peale selle veel vihm ning ka siis ei kadunud lumi täielikult.
Kui nüüd peakski mõned päevad soojemad tulema, on öö ikkagi ju miinustes ning peale seda läheb uuesti külmaks tagasi.