teisipäev, 5. veebruar 2013

Halva ilma rünkpilved

Kuna kasutusel on mõiste hea ilma rünkpilved (Cumulus humilis), siis miks ei võiks olla ka analoogselt halva ilma rünkpilved? Viimane mõiste käiks siis eeskätt tornjate ehk võimsate rünkpilvede kohta (Cumulus congestus), eriti siis, kui need on taevas hommikul või lõuna paiku, aga võib kasutada ka keskmiselt arenenud rünkpilvede kohta, kui need on muutlikud ja ümarate tippudega. Järgnevalt pilte mõlemast rünkpilvede variandist. Kõik pildid on erinevatel päevadel tehtud.
Järgneval kolmel pildil on hea ilma rünkpilved, sest nende puhul pole ette näha hoogsademeid või äikest. NB! Siiski on võimalik, et pikka aega stabiilselt püsinud vähese arenguga rünkpilved "maligniseeruvad", st hakkavad äkitselt vertikaalselt arenema. Nii juhtus näiteks 29.7.2010. 



Järgmised kolm pilti on halva ilma rünkpilvedest. Selliste pilvede puhul peab olema valmis peatseks (lähemate tundide jooksul) äikeseks. Viimane ei pruugi tulla täpselt vaatluskohas, vaid ka mõnikümmend kilomeetrit eemal.



Lisaks on veel terve hulk vahepealseid võimalusi. Sellisel juhul on pilved väheütlevad, st ei saa kindel olla lihtsalt peale vaadates, kas arenevad edasi rünksajupilvedeks või mitte.


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

selle postituse esimene küsimuse järgi võib analoogselt küsida, mis on halbade mõtete linn?

Jüri ütles ...

Tegelikult päris nii ei ole. Asi on selles, et pilved peegeldavad atmosfääris toimuvaid protsesse, järelikult saab nende abil midagi öelda ka tulevase ilma kohta. See mõiste on mõttekas, kuna tähistab selliseid rünkpilvi, mis näitavad ilma halvenemist. Samal põhimõttel on kasutusel juba pikka aega ilusa ilma rünkpilvede mõiste, näitamaks, et et sellised pilved näitavad stabiilseid ilmaolusid.