laupäev, 19. jaanuar 2013

Aga minu kraadiklaas näitas ju rohkem!

20. jaanuar. Aitäh aktiivse tagasiside ja arvamuste avaldamise eest! Esitasin kokkuvõtliku arvamuse ja märkuste nimekirja EMHIle. Lubati, et päeva jooksul ilmub kodulehele nupuke selgitustega. Kui see on asjakohane, siis kindlasti  panen selle ka ilm.ee Facebooki kodulehele: http://www.facebook.com/ilmpunktee

Iga kord, kui tuleb mingi uudis temperatuurirekordist, teatatakse, et minu kraadiklaas näitas ju nii palju, miks arvesse ei võeta või et EMHI ilmakaardil ju näitas mingis kohas niipalju, kuidas siis see välja jäi jne. 
Kui hommikul avaldati meedias uudis, et mõõdeti selle talve madalaim temperatuur, siis saabus ka mulle kirju ja teateid, et mul näitas termomeeter -31 või -33 kraadi (mis võisid ka tegelikult olla), kusjuures mõned inimesed olid vihased või solvunud, miks nende koduasulas mõõdetud temperatuure ei võetud arvesse. Siin paistsid silma millegipärast Jõhvi ja Reola kohta tehtud märkused.
Ilmselt ei saa kunagi küllalt kordamisest, et Eestis on vaid kuus vaatlusjaama, mis vastavad kõikidele nõuetele (vähemalt ametlikult), nii et nende jaamade andmeid saab kasutada ka klimatoloogiliseks uurimistööks. Nendeks kuueks jaamaks on Harku, Tõravere, Vilsandi, Sauga, Väike-Maarja ja Võru. Lisaks neile on olemas veel sellised vaatlusjaamad, milles mõõdetud andmeid arvestatakse ka näiteks ametlike ilmarekordite vms puhul, nimekiri on siin: http://www.emhi.ee/?ide=21,783 
Jõhvi miinimumtemperatuuriks mõõdeti 19. jaanuaril -28,6°C ja Jõgeval -28,7°C, mistõttu Jõhvi ei saa juba sellepärast olla nö rekordjaamaks. Reola on aga hüdromeetriajaam, mis paikneb Porijõe ääres jõe orus. Jõe orgu koguneb raskem külm õhk ning seetõttu on seal jahedam kui lauskmaal või mäe otsas. Selline asukoht ei vasta nõuetele. Standardile vastav ilmajaam peab asetsema avatud kohas, maapinnal, ei tohi olla ümbritsetud teistest majadest, puudest, jne.

26 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

no tallinnas eriti nii külm ei olnud

Anonüümne ütles ...

jõgeva kõigiaegade rekord tuleks ka kustutada, sest linn asub pedja jõe orus.

Anonüümne ütles ...

reolas on kell 21:00 +29,0 kraadi!

Anonüümne ütles ...

Huvitav oleks teada, kas tulevikus tuleb veel ametlikke jaamu? Või neist piisab kogu Eesti territooriumi rekordite fikseerimiseks? Kui oleks rohkem ametlikke jaamu, siis ehk oleks ka ametlikud rekordid suuremad?

Jüri ütles ...

Jaamade võrk on liiga hõre, optimaalseks peetakse muide umbes 200 jaama, mis on ühtlaselt üle Eesti jaotunud. Jah, rekordid oleks kindlasti äärmuslikumad, nii et jaamade arvu tõstmine muudaks uute rekordite tekke tõenäolisemaks.

Jõgeva kohta - see pole kliimajaam oma asukoha pärast. Kui on lihtsalt meteoroloogiline vaatlusjaam, aga mitte kliimajaam, siis nõuded pole nii ranged. Tehkem sellel vahet!

Marek ütles ...

Need asukohtade nõuded võiks lasta vabaks või siis peaks pidama kahte arvestust, ametlikud rekordid ja mitteametlikud rekordid.

Anonüümne ütles ...

See nõue ilmajaamadele on ajast ning arust. Ammu oleks pidanud midagi ette võtma, et tuua reaalsus ka teadusesse, mitte elada edasi mingis kunstlikus elukauges mullis... See on üks eepiline viga, mida Te klimatoloogid endale lubate!!
Ma võin teile pea ära anda, et Eestis on olnud ka +40 kraadi sooja vilus ning 2m kõrgusel ja külma -45 kraadi samadel tingimustel. Ja seda ülitäpsete mõõteriistadega. Seda pahameelt tuleb täpselt nii kaua ka edaspidi kuniks tulevad mingid muutused ilmavaatluste poolelt.

Veel üks hea näide saarte kohta, mida EMHI jätkab kanoniseerimist kui "soojem ja pehmem on saartel". No kus kuradi otsast on Saaremaa siseosades nii väga pehmem kui ntx Võrus?? Iga talv olen täheldanud temp langust seal ka -30 lähedale, millest ilmateade ei tee mitte kunagi juttu. Miks? Miks ei rõhutata, et saarte ranniku ja siseosade vahel on suured erinevused??

Anonüümne ütles ...

Olen nõus Marekuga. Niikaua kui meedia ja lihtrahvas kordab üht ning EMHI &Co midagi muud - niikaua sünnitatakse ka segadust ning inimeste pahameelt rekordite osas. Seetõttu oleks vägagi mõistlik inimestele selgeks teha, et on ametlikud ja mitteametlikud mõõtmistulemused, kusuures mõlemad peaksid olema EMHI kodulehel ja mõlemad peaksid olema arvestatavad ka teadustöös.

Jüri ütles ...

Aga miks te siis neid ettepanekuid ei saada EMHIle näiteks? Või olete juba sellega tegelenud ja järjepidevalt on kõik katsed midagi selles muuta ebaõnnestunud?
Mis puudutab teie pakutud temperatuure, siis -45°C usun, aga +40°C osas olen skeptiline.
Kui keegi peab mind klimatoloogiks, siis on see suur viga, nii et palun sellega mitte eksida.

Anonüümne ütles ...

no ma arvan et, mõnel pool on külmem kui teistes kohtates, ja asi on selles et, külm pressib peale jne

Anonüümne ütles ...

No aga kas Jüri selgitus pole juba hea töö? Niisama arvamused, et võiks nii ja naa, ei loe midagi, seega hakake aga kohe pihta oma ettepanekute elluviimisega.

Anonüümne ütles ...

Usun, et kui EMHI'l oleks võimalus uusi jaamu rajada, siis oleks ta seda juba teinud, mitte ei ootaks, kuni mõni huviline ennast üles näitab. Kui just ei loodeta finantseerimise peale.

Jüri ütles ...

Eks segaduse ja umbusaldamise põhjuseks on kindlasti ka probleemid avalikustamisega.
Ma teen ettepaneku mingi selgituse avaldamiseks.

Anonüümne ütles ...

Jüri, kelleks Teid siis pidada? Te võtate häälekalt sõna meedias klimatoloogia ning meteoroloogia valdkonnas ning olete võtnud seeläbi vabatahtlikult ka enda vaikivaks kohuseks inimesi sel teemal harida.Õpetajaks siis? Kelleks Te ise ennast peate?

Jüri ütles ...

Ma olen end palunud nimetada ilmahuviliseks, seda ka siis, kui mõni ajakirjanik tunneb huvi ja tahab teada nö tiitlit vms. Selline määratlus on minu arvates kõige parem. Oleksin ma kuskil mõni teadustöötaja, siis pole selline vahetegemine vast nii oluline. Palun vabandust, kui selles osas on tekkinud arusaamatusi.

Anonüümne ütles ...

reola jaam ongi vaidluse pärast suletud vist.. igaljuhul enam mitu tundi reola andmeid pole kaardil.

Jüri ütles ...

Vat ei tea jah, igatahes saatsin vastava palve, et võiks ikkagi vähemalt mingi selgitav jutt avalehel olla, et inimesed saaksid aru, milles asi. Loodetavasti võetakse seda kuulda, eks seda näitab aeg.

Anonüümne ütles ...

täna oli kell 5 reolas -32,6 kraadi.

Jüri ütles ...

Sain saadetud ettepanekule lootustandva vastuse: "Õiged märkused. Sellest on juttu olnud mitmel korral, vist isegi kommentaaride vastustes, aga peaks tegema EMHI kodulehel selgituse. Homme instituudis arutame asja! Aitäh"

Margus ütles ...

Olen arutlenud emhi töötajatega teemal- temperatuurid "saartel". Käärid ennustatu ja tegelikkuse vahel lahvatavad eriti kevad-suvel ja talvel. Sellest on murelikult ajakirjanduses kirjutanud ka Saaremaal turismiteenusi pakkuvad ettevõtjad.
Põhiprobleem on suvekuudel, juuni-juuli (ka mai), kui öeldakse saarte T` oluliselt madalam kui mandril. Samas on isegi Kuressaares näit. +24 ,ka saare sisemaal, ennustati -nii +17`. Inimesed usuvad prognoose ega taha Saaremaale tulla -kuna olla külm.
Näiteks ühel ilusal mailõpu päeval, kui üle Eesti oli +20...+27, näitasid ka Kuressaares t´andurid veidi üle +23`ja seda nii linna servas tööstuspiirkonnas Kalevi tn-l kui ka teisel pool linna suht mere lähedal Luha tn-s, üsna pool päeva.
(Täpsustuseks, et töötan ettevõttes Kuressaare Soojus ja tööprotsessis meil tempr.andurid mis näitavad sajandik-kraadi täpsust ja graafikud salvestuvad ka arvutisse.)
Nii -ilm.ee möödik paikneb jahisadamas kitsal MEREST ÜMBRITSETUD poolsaarel. Elmari raadio ütles sel päeval peale uudiseid koguaeg-Kuressaare +13´. Saan aru, et sealsamas kaldal on spa-hotellid ja turist jalutab mere ääres. Päevane mere briis aga paistab, et hoidis vaid kalda lähedal kraade vaos.
SIIS ÄKKI -õhtul kell kaheksa kui linnas oli paar kraadi õhusoe juba langenud ja tekkis kerge maabriis "KILKAS" Elmar peale uudiseid - Kuressaares tõusis temperatuur äkki
+20 `-ni...

Anonüümne ütles ...

Saaremaal asuvad EMHI mõõdikud kõik kaldal. Vilsandi, Sõrve, Roomassaare. Kelle k...di jaoks loetakse Kuressaare näitu Roomassaarest, kus ei ela kedagi, on vaid sadam, vesi kahel pool. Ka Pärnu oma viidi linna-äärest ära ja kraadid kohe tõesemad.
Kuressaare temperatuur on enamjaolt ühtne Pärnu ja Haapsalu omadega. VOT

Anonüümne ütles ...

Tere! Kas on oodata uut sissekannet saabuva ilmamuutuse osas?

Jüri ütles ...

Ilmamuutus on tegelikult toimunud, st suurem külm taandus. Edaspidi on täiesti keskmine talveilm.
Märkimistväärivat võib lähiajal siiski ookeanil toimuda, sellest kirjutan peatselt kindlasti. Sinna juurde saab kirjutada ka Eesti ilma puudutavat.

Anonüümne ütles ...

midagi märkimisväärset võib toimuda küll:

http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn1201.html

õhurõhk on selles tsüklonis rekordiliselt madal!

Jüri ütles ...

Jah, prognoositav õhurõhk on 920 hPa keskpäevase GFS mudelijooksu järgi.

Anonüümne ütles ...

on see rekord?

ja kui tugevaid tuuli võib see tsüklon põhjustada?