esmaspäev, 28. märts 2011

Talve lõpp 2011. aastal ja näiteid prognoosidest


Sama lugu pisut täpsustatud-parandatud kujul: http://www.ilm.ee/?48686


Arvatakse, et praegune talv on veninud pikale. Jah, kaua on see kestnud ja keskmine õhutemperatuur on praegu kuni 7 kraadi pikaajalisest madalam, kuid selliseid anomaaliaid on varemgi ette tulnud ja midagi erakordset selles siiski pole. Eesti kliimas võib-olla märts nii kevad- kui ka talvekuu. Sellel aastal on märts kahtlemata talvekuu, kuid mõnel päeval on olnud ka kevadist soojust. Erakordne oli 2007. aasta märts, siis meenutas mitu märtsi päeva suve ja sooja oli mõnel pool üle 20 kraadi. Hetkel on troposfääri ülaosas laine (Rossby laine), mis hoiab siin ilma külmana, aga Siberisse (idaosas) on toonud sooja. Osoonikiht on väga õhuke (UV-kiirguse tase pärastlõunal päikesepaistega kuni 4,5, mis on tegelikult suvine tase) ja vähese osooni areaal langeb täpselt kokku külma õhumassi areaaliga, vt järgnevat.







.


Väga põnevad olid 1923./24. ja 1930./31. a. talved. Näiteks 1924. a. märtsis oli lume paksus mitmel pool üle 100 cm ja seda ka saartel. Maksimaalne lume paksus ulatus 165 cm-ni märtsis, ka aprillis oli lund veel üle 100 cm. Lumi sulas mais. Ka 1931. a. alguskuudel oli lund üle 100 cm. Paraku pole need andmed avalikkuseni jõudnud, kuid on kindlalt meteoroloogiliste vaatluste tulemusena dokumenteeritud. Kel huvi, vaadaku mainitud aastate meteoroloogia aastaraamatuid. 97 cm 1924. a. märtsis Pagaril on väga kahtlane info, sest jaamast pole midagi praktiliselt teada ja ametlikes andmeallikates seda ka enamasti pole. Seega pole lõppeva talve lumerohkus midagi rekordilist ega ainulaadset, lund on kaks korda rohkemgi olnud, kuid seda üsna kauges minevikus.

Mis lähipäevil juhtub? Talv püsib 1. aprillini. Enne seda toob üks osatsüklon Eestisse veel lund juurde ja ilmselt ka tuiskab. 1. aprillil toimub väga tõenäoliselt muutus ilma soojenemise suunas. Kas see on talvine sula või midagi kevadisemat, saame näha. Sademeid võib tulla üsna palju ja alguses lumena.

Järgnevalt mõned huvitavad prognoosid. Kõik on Tallinna kohta, ülemised kaks on Windgurust, alumised kaks aga NOAA mudeli väljund ilm.ee-s.

Kommentaare ei ole: