esmaspäev, 14. juuni 2010

Soomes kogub populaarsust pilvede vaatlemine

Soomes kogub populaarsust juba nii mõnelgi pool küllalt levinud harrastus - pilvevaatlemine (soome k pilvibongaus, inglise k cloud spotting). Pilvedest ja nende vaatlemisest räägib meteoroloog-pilvevaatleja Jarmo Koistinen, vt videot: http://areena.yle.fi/video/1061087.

Vaatlusi arvestatakse teatud punktisüsteemis, näiteks Cb mammatuse (soome k utarepilvi) ja Kelvin-Helmholtzi nägemist loetakse kümne punkti vaatluseks.
Soome keeles on erinevalt paljudest teistest mitmetel rahvusvahelistel sõnadel ja nimetustel olemas ka päris omamaine või eripärane sõna, nii ka pilveliikide puhul. Näiteks kõrgrünkpilved on hahtuvapilvi ja castellanused vallinharjapilvi (vt ka
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vallinharjapilvi; konkreetselt Ac castellanus on vallinharjamainen hahtuvapilvi), aga rünkpilved kumpupilvi, mis ei ole täiesti eripärane sõna, vaid aimatav on sarnasus ladinakeelse Cumuluse või ka inglisekeelse cumulus cloud´ga. Huvitav sõna on soome keeles kihtrünkpilv: kumpukerrospilvi; ja läätsekujuline pilv (lenticularis) - mantelipilvi.

Ka soome keeles on välja antud "Pilvevaatleja käsiraamat": http://www.atenakustannus.fi/index.php?pagecat=3&page=kirja&kirjaluokka_id=4&kirja_id=171

Kommentaare ei ole: