laupäev, 12. detsember 2009

Postimehe imelik ja väär keelekasutus

Postimehes ikka ilmub kirjutisi, kus on teinekord täiesti valesti mõisteid kasutatud. Näide: "Edaspidi on oodata väga vahelduvat kliimat. Milline tsüklon parasjagu võimu võtab, selline tuleb ka ilm. Esineda võib lumesadusid, ent erilist tormi ei ole oodata." (http://www.tartupostimees.ee/?id=199691). Üks uskumatult vale artikkel avaldati augustis orkaanide kohta. Sünoptikud pidid rabanduse saama seda nähes ja isegi Postimees parandas selle järgmiseks päevaks ära. Kahjuks ei salvestanud seda, nii et näidata pole enam midagi.
Selgitused igaks juhuks ka mõistetele. Ilm on atmosfääri hetkeseisund;

Ilmastik on ilmade keskmine või hulk mõne päeva kuni 30 aasta jooksul ;

Ilmastu on pikaajaline ilmade režiim mingis kindlas piirkonnas (kliimaalased uurimused on tõsiseltvõetavad, kui 30-aastaseid perioode on kaks ehk 60 aastat). 30 aastat on soovituslik periood WMO-l, sest tegelikult ei tea keegi täpselt, kui pikk peab aegrida olema, et kliimast saaks rääkida.

Kui tahame olla väga täpsed, siis peame rääkima ka ühe päeva puhul ilmastikust, näiteks täna oli ilmastik pilves. Kuna nii aga ei tehta, siis võib traditsioonilisusele viidates rääkida ka ühe päeva ilmast.

Kommentaare ei ole: