pühapäev, 28. juuni 2009

Äike 15. juunil Kagu-Eestis

Sel kuupäeval algas teine suvepraktika Tartu Ülikoolis. Võib öelda, et see oli pilve-ja äikesepraktikum. Sõitsime Tartust otse Kagu-Eestisse. Esimene koht, mida külastasime, oli Ilumetsa meteoriidikraater. Juba seal, u kl 10 ajal, kuulsime 3 müristamist, kuigi pilved olid sellised:



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Umbes pool tundi hiljem tuli kerge hoovihm ning ilm läks tuuliseks. Oli üsna jahe, umbes 13-14° ümber. Liikusime Petserimaa poole. Käisime ühes liivakarjääris. Seal oli saime kaela pagi koos mõõduka jämedapiisalise hoovihmaga:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Pilvetipud olid üldiselt maskeeritud. Hiljem, järgmises peatuses, liikus meie kohale võimas pilv, kuid äikeseta:






.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Liikusime uuesti liivakarjääri. Nüüd kuulsime hommikuga võrreldes äikest juba lähemal ning tuul tugevnes ja hakkas sadama mõõdukalt vihma:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Järgmisena liikusime Suure Munamäe poole. Seal lähedal tegime äikese vaatlemiseks veel ühe peatuse. Oli kuulda müristamisi. Liikumise ühe ürgoru servale. Nägime mõningaid lähivälke otse ees, see pilv liikus aeglaselt lähemale. Hakkas sadama vihma, mis muutus hiljem raheseguseks. Tugevnes külm puhanguline tuul. Kogu vaatemäng kestis üle poole tunni. Hiljem muutusid välgud pilvesisesteks. Ülevaade toimunust:











.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Samal päeval nägime veel üht äikesepilve:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Õhtul läks aga ilm ilusaks ja tuul nõrgenes.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Mõned videoklipid lähiäikesest:

Kommentaare ei ole: