kolmapäev, 6. november 2019

44. ja 45. nädala ilm (28.10.–10.11.2019)

Kommentaariumi viide 
Seoses Kaivo vangistamisega ja omaniku ajapuuduse tõttu olime sunnitud blogisse kaasama uue kaasautori – Gert Ekholmi, kes tutvustab end nii:
Tere, mina olen blogi kaasautor Gert Ekholm. Mina olen nii faking suur huviline ja fänn sellele blogile, mistõttu otsustasin, et jätkan senikaua ise blogi täitmist kuni Kaivo viibib kinnipidamisasutuses. Ehk siis 1 aasta ja 2 kuud, on Kaivo Lõppe blogi kirjutamisest eemal. Vahel võib-olla leiab Jüri Kamenik ise aega ja tegeleb blogiga ise, kui tal endal peaks kõik korras olema ehk meeldivaid sündmusi esineb vähem. Endast ütleksin nii palju, et blogimisega puutusin kokku väga ammu, kui olin väga kirjaoskamatu, hetkel väga vabandan, juhul kui eksin, ja teen kirjavigu selles blogis, lisaks olen viimasel ajal viibinud Eestist üle poole aasta eemal, seega andestage mulle ja võtan iga kommentaari trükivea osas ülitõsiselt ja õpin vigadest, et edaspidi kirjutada ilusama vaatega blogipostitusi teile.
Kõik kaebused, küsimused ja muud mured saata vajadusel e-posti aadressile: andaverros@gmail.com või gertekholm@hotmail.com.

Alustame siis eelmise nädala ülevaatest, mis ajast saati on blogi täitmata jäänud. Edaspidi jõuavad lugejatele kõik blogi postituses kas pühapäeval või esmaspäeval tuleva või eeloleva nädala ilmaolude ja -prognoosi kohta.

44. nädal
28.10.2019 (esmaspäev)
Kohati esines Eestis öökülma, oli ka miinuskraade hommiku tundidel; õhutemperatuuri maksimum ulatus 9 °C-ni. Kuid ööpäeva keskmine püsis plusskraadide juures (edasipidi kraadide all mõtlen alati Celsiuse skaalat ehk °C).
Suhteline õhuniiskus oli enamjaolt 80–90% vahel. Tuul oli tugevam rannikualadel, aga üldiselt oli päev Eestis üsnagi tuulevaikne. Kohati esines sademeid: Lääne-, Lõuna- kui ka Ida-Eestis. Seevastu Viljandis oli 5,4 h päikesepaistet sellal kui mõnes kohas ei esinenudki päikesepaistet.

29.10.2019 (teisipäev)
Teisipäeval esines samuti öökülma, kuid ööpäeva keskmine jäi siiski peaaegu igal pool üle 0 °C, ehk päev oli endiselt hilissügisele omane, ainus erand oli Väike-Maarja, kus ööpäeva keskmiseks õhutemperatuuriks arvutati –0,2 kraadi.
Keskmine suhteline õhuniiskus varieerus 71–92% . Tuule kiirus ei erinenud väga palju esmaspäevast; kohati oli tuulisem, aga üldjoontes üsna rahulik. Rannikualadel esines puhanguid kuni  18 m/s. Sademeid esines mitmel pool üle Eesti. Samas päikesepaistet oli kõige enam Lääne-Nigulas, kus päike paistis koguni 6,7 h, ja Eestis esines kohti, kus päikest üldse päeva jooksul näha ei olnud.

30.10.2019 (kolmapäev)
Tegemist oli üsnagi külma päevaga Eestis, sest kohati olid peaaegu ööpäevaringselt miinuskraadid: näiteks kui Põhja-Tallinnas ei läinud üldse miinusesse, siis Laagris oli terve päeva olnud miinuses. Eestist täpsemalt rääkides, siis kõige külmemaks jäi ööpäeva keskmine Toomas, millele järgnesid: Türi, Viljandi ja Jõgeva, kus ööpäeva keskmine õhutemperatuur jäi koguni alla –2 kraadi.
Õhk oli sel päeval ka kuivem, kuna keskmine suhteline õhuniiskus oli 62–90%. Kuid võrreldes esmaspäeva ja teisipäevaga oli see päev tuulevaiksem, eriti just rannikualadel, sisemaal kohati oli tuult enam kui eelnevatel päevadel. Sademeid esines rannikualadel ja Jõhvis. Kuid sel päeval võis kohati näha päikest ja enimalt Kuusikul: koguni 7,5 h, ja taas oli kohti kus päikest näha ei olnud Eesti pinnal.

31.10.2019 (neljapäev)
Neljapäeval oli keskmiselt üle Eesti soojem kui kolmapäev: ööpäeva keskmine õhutemperatuur jäi alla 0 °C ainult Jõhvis, aga miinimumtemperatuur esines Jõgeval –5,5 kraadi. Nagu ikka, siis rannikualad olid taas soojemad kui sisemaal, aga keskmiselt oli hilissügisele omane temperatuur üle Eesti.
Õhk oli niiskem kui kolmapäeval, sest suhtelise õhuniiskuse vahemik oli 73–96% juures. Tuulekiirusel ei olnud erilist vahet võrreldes kolmapäevaga; rannikualadel oli tuulisem kui sisemaal. Sademeid esines mitmel pool üle Eesti. Päikesepaistet oli sel päeval vähem kui oli eelnevatel: enimalt registreeriti Roomassaares 3,4 h, ja jällegi esines jälle kohti Eestis, kus päikest polnudki päeva jooksul sekunditki näha.

1.11.2019 (reede)
Reede oli soojem, sest ööpäeva keskmine õhutemperatuur ei olnud mitte kuskil Eestis miinuskraadides. Kuid Jõhvis registreeriti –2,9 °C ööpäeva miinimumtemperatuuriks, samas Kuressaares see-eest 9,4 °C maksimumiks, ehk vahe on nii väikeses riigis nagu Eesti ööpäeva kohta  enam kui 10 kraadi. Keskmise vahemik oli 1,3...7,6 °C, ehk nii suurt varieeruvust ei esinenud keskmises ööpäevatemperatuurides nagu oli miinimumi ja maksimumi vahel.
Keskmine suhteline õhuniiskus oli 65–93%. Keskmine tuulekiirus oli 1,1–9 m/s;  tuulisem oli rannikualadel ja sisemaal ikka tuulevaiksem. Peamiselt esines sademeid Narvas ja Vilsandis, kuid oli ka kohti kus oli sademeid vähesel määral. Päikesepaistet esines mitmel pool üle Eesti, kuid enamasti Roomassaares, kus päikesepaistet oli koguni 7 tundi, ja oli ka kohti, kus päikest ei olnud üldse päeva jooksul näha.

2.11.2019 (laupäev)
Uus kuu algas nii, et ööpäeva keskmine õhutemperatuur jäi üle Eesti üle 0 °C juba teist päeva järjest. Kõige külmem oli taaskord Jõhvis ja kõige soojem Ristnas. Keskmine õhutemperatuur oli 0,1...6,6 °C.
Õhk oli sel päeval niiskem kui eelnevatel: suhteline õhuniiskus jäi vahemiku 80–99 %. Tuulekiirus oli enamjaolt sarnane eelmiste päevadega 44. nädalal. Sademeid esines ilmselt peaaegu igal pool üle Eesti. Andmed puuduvad Kuressaare osas (võite kommenteerida kui keegi mäletab, et seal kandis midagi laupäeval sadas).
Kuid ilm oli heitlik ja hilissügisele täiesti omane; siiski peab mainima, et päikesepaistet esines ka sel päeval – Võrus arvutati kokku 0,3 h päikesepaistet. Samas paljudes kohtades ei esinenud üldse päikesepaistet.

3.11.2019 (pühapäev)
Kolmas päev novembris oli veelgi soojem, ühtlasi 44. nädalal. Õhutemperatuur miinusesse ei langenud, kuid samuti ka üle 10 °C ei ulatunud, kuigi prognoositi, et võib tulla koguni 11 °C, siiski jäi see piirduma 9,4 °C-ga Ruhnus; Väike-Maarjas oli miinimum õhutemperatuur 0,3 °C. Keskmine õhutemperatuur oli üle Eesti 3,5...8,1 °C.
44. nädalal oli õhk kõige niiskem samuti just sel pühapäeval, kui keskmine suhteline õhuniiskus oli 89–100 %. Terve päev oli üle Eesti enamjaolt tuulevaikne: keskmiselt oli tuule kiirus 1–5,7 m/s, tugevam tuul esines rannikualadel. Üle Eesti esines aeg-ajalt sademeid terve ööpäeva jooksul.
Kokkuvõttes: 44. nädala viimane päev oli kõige soojem, niiskem, sademerohkeim, aga selle eest ei esinenud mitte kuskil üle Eesti päikesepaistet.


Põletav päikesetõus 31. oktoobril ja rünkpilved järgmisel päeval (Laagris).

45. nädal
4.11.2019 (esmaspäev)
Isver, kas on juba 45. nädal!? Nii ruttu see aeg lähebki, peab mainima. Nüüd räägime ilmast edasi.

Esmaspäeval jäi õhutemperatuur samuti plusspoolele: keskmine oli 2,5...6,9 °C; soojem ikka rannikualadel ja jahedam sisemaal. Õhuniiskust oli natukene vähem kui oli pühapäeval: suhteline õhuniiskus keskmiselt 82–98%.
Ilm muutus kohati Eestis tuulisemaks, keskmine oli 2,7–13,1 m/s ja tugevaim puhang esines Pakris, kus mõõdeti 20,6 m/s. Kuid ka üldjoontes oli see päev tuulisem. Sademete poolest oli ilm võtnud pöörde – eriti palju oli sademeid Lõuna-Eestis, samas kui Põhja-Eestis eriti sademeid ei olnud.
Samuti oli põhja pool ilm pilves; lõuna pool oli sademerohke ja peamiselt sadas sel päeval vihma. Päikest ei olnud samuti võimalik kuskilt Eestimaa pinnalt näha.

5.11.2019 (teisipäev)
Teisipäeval jäi ööpäeva keskmine õhutemperatuur igal pool plusskraadide juurde, olles 1,4...4,8 °C üle Eesti (ööpäeva keskmine, mis tähendab, et igal pool oli temperatuuri poolest hilissügisele omane ilm), öökülma polnud.
Õhk muutus kohati kuivemaks, sest õhuniiskus langes: keskmine suhteline õhuniiskus oli 74–98%. Ilm oli teisipäeval kohati vägagi tuuline: keskmiselt jäi üle Eesti tuulekiirus 3,1–12,9 m/s. Taaskord esines ohtralt sademeid Lõuna-Eestis, ja põhja pool oli kuiv. Ametlike andmete järgi päikesepaistet Eestimaa pinna peal näha ei olnud.

6.11.2019 (kolmapäev)
Lõuna-Eestis sadas lund ja esines sademeid, Põhja-Eestis oli kuiv ilm, lisaks Tallinnas oli mitu tundi näha päikest. Ilm oli endiselt mitmel pool üle Eesti üsnagi tuuline. Temperatuur oli päris mitmeid tunde nii Lõuna-, Lääne- kui ka Ida-Eestis miinuspoolel, aga põhja pool enamjaolt plusskraadid nagu ka rannikualadel.

7.11.2019  (neljapäev)
Sel ööl langes õhutemperatuur üle Eesti miinusesse, kuid oli anomaaliaid, kus temperatuur jäi plusspoolele (saartel). Kohati esines sademeid: peamiselt lund, aga ka märga lund, mis jäi saarte piirkonda. Põhja- ja Ida-Eestisse ei sadanud midagi, vaid oli lihtsalt pilves, selgimistega ilm.
[Prognoos:] Homme päeval ületab termomeetri näit taas null kraadi mitmel pool, kuid Ida-Eestis on endiselt miinuskraadid ööpäeva jooksul.
[Tagasi:] Ilm oli pilves, üksikute selgimistega, sest kohati võis näha päikesepaistet. Ilm oli endiselt üsna tuuline: puhangud ulatusid kuni 14 m/s, kuid üldiselt oli üle Eesti tuule kiirus 5–10 m/s.

8.11.2019 (reede)
[Prognoos:] Ülehomme on tõenäosus, et ka Põhja-Eestis võib esineda õrna lumesadu. /---/
Mandri-Eestis oli öösel õhutemperatuur mitmel pool miinuskraadides, kuid saartel jäi temperatuur plusskraadide juurde. Mitmel pool esines udu.
[Gert:] Kuid õnneks kui ka midagi tuleb, on lootus, et päeval ruttu see lumi ära sulaks, sest sooja ootame 3...8 °C, lisaks võib esineda kohati õrna vihmasadu. Puhub mõõdukas tuul ja päeval pöördub tuule suund lõunasse.

9.11.2019 (laupäev)
Laupäeva öösel oli pilves ilm, kohati esines udu ja sadas vähest vihma. Öine õhutemperatuur jääb plusskraadidesse (1...6 °C). Päeval läheb ilm veelgi soojemaks, sooja ootame kohati kuni 9 kraadi. Enamjaolt on pilves selginemistega ilm. Tuult oli mõõdukalt 4–10 m/s ja rannikul puhanguti 13 m/s.

10.11.2019 (pühapäev)
[Prognoos:] Pühapäeva öösel muutub ilm pilvisemaks ja sademeid on oodata vihmana. Õhutemperatuur öösel on 3...7 kraadi. Päeva jooksul tuul tugevneb ja oli muutliku suunaga (!). Pärastlõunal jääb lõuna pool sajuhooge vähemaks. Päeval on eeldatav temperatuur on 6...10 kraadi. Seega tuleb üks meeldivalt soe sügispäev; loodame, et selliseid esineks novembris rohkem.

8. november Laagris

20 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kus hundist räägid... Paistab siiski, et vist pääsen uue blogi/lehe loomisest.

Anonüümne ütles ...

Lihtsalt märkuseks, et
mind tõsiselt häirib, et prognoose tehakse oma emotsioonide või (l)ootuste järgi. Umbes et "sajab lund, aga õnneks on loota et see ära sulaks".
Mina näiteks juba ammu ootan, et see sopane hallus juba kord lõppeks.

Gert Ekholm ütles ...

Järgmisel postitusel, antud probleemi ei esine. Austan teie soovi.

Anonüümne ütles ...

No napikas Tallinna suhtes praegu. Sauel juba sajab õrnalt lund.

Anonüümne ütles ...

Napikaks jääbki.

Anonüümne ütles ...

Norrakate ennustus võiks küll nihu minna. 10 päeva sabiilselt lauspilves, sealt edasi ennustus lihtsalt katkeb. Päikest heal juhul homme veel näebki.

Anonüümne ütles ...

Küll on tore, et blogi jätkub. Aitäh, Gert. Küll me siin kaasa aitame ja hoiame arutelu elavana - kui ilm selleks põhjust annab (ja Eesti ilm juba annab).

Anonüümne ütles ...

Pigem just Lõuna-Eesti ilm annab jah.

Anonüümne ütles ...

Mandril peaks nüüd teadmata ajaks ilm sajuta jääma. See nädalalõpu sadu kastab vaid saared ära.

Anonüümne ütles ...

Kannatage see 10 pilves päeva ära. Alates 20. novembrist on lootust päikesele, sest siis läheb külmemaks.

Anonüümne ütles ...

Noormees, kui tahate siin esineda, palun õppige eesti keelt kasutama ja jätma oma fraasid nagu "faking suur huviline".

Anonüümne ütles ...

Jah, me siin kõik väga hindame puhast eesti keelt. Ja küll see ka tuleb. Peaasi, et taas blogi ajaliselt paika saab. Oh, lõunas jälle ladistas hommikul sadada, korralikult. Põuapäevi vahepeal ei olnudki, iga päev sadas, kasvõi natuke.

Anonüümne ütles ...

Ah lõpetage, inimene ju püüab ja on entusiastlik. Jõudu!

Anonüümne ütles ...

Just, ja ootame uue nädala prognoosi. Täna oli isegi päikest natuke.

Anonüümne ütles ...

Kaks suurt koostöös kerivad lõunast siiapoole väga sooja õhumassi. Mis arvata, kas kolmapäeval/neljapäeval saab kraade mööta teistmetes.?
Kuipalju arvate ?

Anonüümne ütles ...

Uut nädalaprognoosi pole vaja. Mingi ühe sõnakese pärast. ja see sõna on "Pilves".

Anonüümne ütles ...

Ei tule sooja rohkem kui täna oli.

Anonüümne ütles ...

Miks ei tule ? Arvan et tuleb.
Vaadake riigi ilmateenistuse lehel neljapäevaks lubatakse kuni +13.
Kuna ka pühap lubati kuni +10 ja oli kohati +11, võib ka neljapäev isegi +14´olla, pakun !!

Anonüümne ütles ...

Oi oi, kardan- kas tõesti tuleb rekord juba täna !!!?
ilmalehel ju nii...
"Teisipäeva (12.11) öösel libiseb üle Eesti kõrgrõhuhari. ...
...Õhutemperatuur on öösel -1..+4, saartel kuni +6, päeval +3..+87°C.
ehk siiski varsti muudavad ära

Anonüümne ütles ...

Parandus-
Kas tõesti tuleb rekord juba homme !!!?
ilmalehel hetkel nii...
"Teisipäeva (12.11) öösel libiseb üle Eesti kõrgrõhuhari. ...
...Õhutemperatuur on öösel -1..+4, saartel kuni +6, päeval +3..+87°C.
ehk siiski varsti muudavad ära