esmaspäev, 23. september 2019

39. nädala ilm (23.–29.09.2019 )

Kommentaariumi viide

Postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima
Kõik kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.


Teated: Olukord on üldjoontes rahunenud. Kadri vajas küll laupäeval tohutute valude tõttu kiirabi, aga ka tema seisund on nüüdseks stabiliseerunud. ´
Töökoht on TLÜ-s sisse seatud ja loengud ette valmistatud. Jäänud on veel retsenseerida abiturientide töid, mis sobib Akadeemiakeses avaldada ja mis mitte, lisaks siis suhtlemine töö autorite ja juhendajate vahel. 
Tegemist vajab ka Pärnu Postimehe ilmateade ja Maa Elu ilmajutt. Kui need ülesanded täidetud, tekib uus lootus blogi jaoks. Elame-näeme!

Tuleb jahe ja öökülmadega 39. nädal (23.–29.09.2019).



GFS-mudelprognoos 2.10.2019 kohta. Sellega lõppevad mõneks ajaks öökülmad, kuid päevasoe ei hiilga: üle 15 kraadi oodata ei tasu.

Esmaspäeval (23.09.) olime kõrgrõhkkonna päikeselise tiiva all. 
Nõrk tuul puhus põhjakaartest ning ilm oli sajuta ja jahe. Öösel oli sisemaal miinust, päeval kuni 11 °C.

Teisipäev (24.09.) sarnanes tänu kõrgrõhkkonnale esmaspäevaga, kuid õhtupoolikul jõudis loodest sajuala(vihm).


Ilmateenistuse radaripilt 17:00. Loodest jõudis laussajuala.

Oli jahe ja vaikse muutliku suunaga tuulega ilm. Öösel oli sisemaal miinuskraadid, päevasel ajal 12 °C ja vähem.

Kolmapäeval (25.09.) oli ilm jätkuvalt sarnane eelnevate päevadega. Oli pilverünkadega, lääne pool ka sajuta ilm.
Ida poole jõudis aga põhjakirdes pesitseva madalrõhkkonna tõttu enam niiskust ja esines sajuhooge nii vihma kui lumekruupidena. Tuul püsis endiselt nõrk, kuid olin enam lõunakaartest.
Öösel oli sisemaal ikka endiselt miinus, kuid öö teisel poolel lisanduvate pilvede tõttu hommikuks tõusis plussi. Päeval oli sooja 7...12 °C.



Neljapäeval ja reedel (26. ja 27.09.) kirdes pesitsev madalrõhkkond kaugenes ja nii sai ohjad omale taas kõrgrõhkkond.

See tegi neljapäevaks taeva klaariks, tõi päikese välja, rahustas tuule; puhus see rahulik tuul muutliku suunaga. Ööd on sisemaal enam miinuses, rannikul plussis, päeval oli soojapügalaid päikese toel 11...16 °C.

Laupäeval (28.09.) aga olukord muutus: kõrgrõhkkond taandus, päike poeb pilve taha ja lõuna paiku saabus Skandinaavias oleva madalrõhkkonna sajupilvede serv saartele ja levis sealt edasi mandrile.
Sadas vihma, kuid täielikult välistatud ei olnud ka märg lumi / lumekruubid. Tuul oli lõunakaartest ja tugevnes iiliti 14 m/s. 
Öökülmaoht vähenes märgatavalt: õhutemperatuur oli öösel 1 kuni 7, rannikutel ka üle 10, päeval koguni 13...18 °C. Seda võib tinglikult pidada vananaistesuveks.

Pühapäeval (29.09.) jätkus madalrõhkkonna servas hoovihmade / lumekruupidega ilm. Lõunakaartetuul püsis tugev, puhudes iiliti 16 m/s. Öö on lausa suvine: 8...12, päev sarnaselt eelmisega 13...16 °C.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lühidalt siis aasta üks igavaim ilmaperiood alanud. Loodame siis karge talve rutakat tulekut.

Anonüümne ütles ...

Praegu näitavad nii GFS. GEM kui Euroopa mudel 5. oktoobriks troopilise tsükloni või suisa noore orkaani jõudmist Kesk-Atlandilt Briti saarte kanti?

Anonüümne ütles ...

Pigem tugev tsüklon selleks ajaks kui Iirimaa kanti jõuab. Orkaan ta siis küll enan pole.

Anonüümne ütles ...

Jüril väga raske nädal olnud, emaga oli jama ja pinget palju, seega mõistke kui praegu lühemad artiklid blogis. Teil osaliselt vananaiste suvi lausa, et wow

Anonüümne ütles ...

Teisipäev tundub mõõduka tormiga tulevat.

Anonüümne ütles ...

Ei ütleks väga, et see eesootav tuul torm on.
15. septembri omast tugevamat pole küll ette näha. Hea kui tuulepealsel rannikulgi üle 25 m/s ära teeb.

Anonüümne ütles ...

Atlandi pealt jõuab näiteks Orkaanimõju nädala keskel Lääne-Euroopa, täpsemalt Inglismaale. Muidu siin iga päev heitlik ilm ja vihma sajab päevas korra vähemalt mitu tundi ja homme hullemat sadu oodata, lisaks möödunud Reede esines karmi äikest. Nädalakeskpaiku siin ööd külmaks 5 või alla selle miinimum ja siis soojemaks tagasi nädalalõpus, aga hoovihma periood püsib, et iga päev saab vihma. Eestis ka ikka vihmane, hea et külm veel pole, loodan, et see kuu püsivam ilm seal ja et külmaks veel ei läheks.

Anonüümne ütles ...

USA Montana osariigis oli tulnud rekordvara ja rekordkogus lund maha (ja veel septembri poolel oleme). Huvitav nähtus kliimasoojenemise ajastul. (Uudisallikas Soome tv3 uudised)

Anonüümne ütles ...

Ei tule mingit teise astme tormi küll homme. Muidu oleks ju selle nimel uus nädalapostitus olemas.
Mingi 17 m/s keskmise tuulekiiruse avamerel ehk veab välja. Põhja-Eesti sisealadel isegi puhanguid üle 15 m/s ei näidata. (Hiiumaa ja Saaremaa jäävad ette tuulesuuna suhtes)
Sademeid tuleb ka prognoositust teistmoodi. Saared saavad põhiosa, aga Lõuna-Eestis on sajuhooge kindlasti rohkem kui näiteks Harjumaa keskosas ja Virumaal, sest Liivi laht on piisavalt suur mereefekti käivitamiseks.

Anonüümne ütles ...

17.aug. ütlesin ,et Harkus tuleb Septembri keskmine sinna +12 kanti. No tähenärijatele teadmiseks ,et tuli +12,3

Anonüümne ütles ...

Ja nagu 13.sep. ütlesin ,et Oktoobri näitu ootan Harkus sinna +8 kanti.