teisipäev, 3. september 2019

36. nädala ilm (2.–8.09.2019)

Kommentaariumi viide

Postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima
Kõik kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.


Jürilt teateid [sõnastatud kokkuleppel pere ja akadeemilise personaliga]: 

  • kuna emal ei ole märatsushood vaibunud ja paljude tööde tõttu ei ole aega pidevat järelevalvet teostada, siis tõenäoliselt saadakse talle koht hooldekodus;
  • tal on uus töö Tallinna Ülikoolis, millesse on tarvis sisse elada ja see neelab enamus vabast ajast.


Bahama saari pikalt piitsutanud ja seal päevi peaaegu liikumatult seisnud orkaan Dorian tõi mitukümmend inimohvrit ja meeletus suuruses kahju.
Ohustatud oli USA Idarannik, kus hädaolukord oli välja kuulutatud neljas osariigis: Florida, Georgia ning Põhja- ja Lõuna-Carolina, aga hiljem ka Kanada rannik.(vt https://weather.gc.ca/hurricane/statements_e.html)
3.09. räägiti sellest teemast pisut TV3 õhtustes uudistes.


Kuu esimese kümnepäevaku lõpp ähvardas leitsakuga: lõunast jõuab meieni 850 hPa kõrgusel 13-kraadine isoterm, mis tähendab 2 m kõrgusel temperatuuri +25 ja pole välistatud, et enamgi. Seevastu kuu teise poole algus (alates 16.09.) ähvardab öökülma ja maksimaalselt 10-kraadise päevasoojaga!

GFS mudelprognoos 9.09. õhtupoolikuks: meid tabab 13-kraadine isoterm, mis tähendab leitsakulist ja südasuvist sooja.


Tuleb soe, kuid mitte kuum, ja mõõdukalt sajune nädal.

Kooli- ja tööaasta sisuline algusepäev (2.09. ) möödus madalrõhulohus üsna rahulikult. Läänest ida-kirde suunas levis 2 sajuvööndit, mis olid aga üsna kitsad ning vahetasid ühes külma frondiga õhumassi värskema ja jahedama vastu. Maksimaalsed sajukogused ulatusid 10 mm ümbrusse, soojakraade oli ida pool enne saju tulekut üle 25.
Õhtupoolikul jõudis Lätist Kagu-Eestisse pisike äikestevöönd, mis pakkus peamiselt just kagunurgas pikset. Üksikuid välgulööke oli päeval ka Tallinn-Pärnu mõttelise joone ümbruses.
Tuul keeras läänekaarde ja oli mõõdukas, kuni 14 m/s.

Teisipäev (3.09.) möödus kõrgrõhuharja servas sajuta ja alates läänest taevas selgines kuni õhtuni, siis hakkas läänest uuesti pilvitama. Tuul oli mõõdukas (2–9, puhanguti 13 m/s) ja läänekaartest.

Pilvepiir nagu noaga lõigatud. Ilmateenistuse satelliitpilt

Õhusooja oli värskes õhumassis tunduvalt vähem: 14...20 kraadi.

Kolmapäeva (4.09.) öö jooksul lähenes Rootsi kohalt madalrõhulohk, mis lükkas kõrgrõhuharja Venemaa avarustesse. Saartele saabuvad mõned vihmapilved, mis päeva peale levisid mandrile, kuid kaugeltki mitte iga paik ei saanud sadu.
Tuul keeras lõunakaartesse, kuid püsis mõõdukas (2–8, puhanguti 13 m/s). Õhusooja oli öösel 10 °C ümber, päeval kuni 22.

Neljapäeval (5.09.) tuli Skandinaaviast juba uus madalrõhulohk, mis tõi öösel rünksajupilvi kohati, päeval levis külma frondi sajuala läänest idakirdesse, kusjuures sadu oli paiguti tugev.  Äikest ei esinenud.
Rõhkkondade vastasseisu tõttu tugevnes lõuna- ja kagutuul 5–12, rannikul 14–17 m/s. See aga tõi soojemat õhku ning öö oli eelnevast juba mitu kraadi soojem ning ka päeval tõusid mõnel pool pügalad üle 20 °C.

Reedel (6.09.) jätkus rõhualade vastasseis, kuid ülekaalu saavutas läänepoolne madalrõhkkond. Vihma sadas enam hommikul ja lõunal, õhtupoole sajud harvenesid. 
Lõuna- ja edelatuul püsis sarnaselt neljapäevale tugev, puhangud rannikul 15 m/s. Õhusooja aga oli taas vähem: öösel 10...16, päeval 15...21 °C.

Laupäeval (7.09.) püsis kuni lõunani suuremal osal Eestist kõrgrõhuharja toel sajuta. Päeval lähenes aga Skandinaaviast juba madalrõhuala, mis veel sajupilvi siia ei saatnud.
Edela- ja lõunatuul rõhkkondade vastasseisu tõttu tugevnes 4–10, puhanguti 14 m/s. Õhusooja oli öösel 10 ja alla selle, päeval 16...20 °C.

Pühapäeva (8.09.) öösel seesama madalrõhkkond aga taas kaugenes, mõjusamaks sai kõrgrõhkkond oma servaga. Sademeid oli enam läänemaakondades ja saartel, hilisõhtul lähenes lõunast pikse- ja sajuvöönd (vt lähemalt uue nädala postitusest).
Tuul puhus kagust, kuid kuna madalrõhkkond oli võrdlemisi väike ja rahulik, siis üle 13 m/s puhanguid ei olnud, v.a hilisõhtul piksepilvede all. Õhutemperatuur oli sarnane laupäevasega.

Atlandi ookeani troopiline osa 3.09. seisuga (https://www.nhc.noaa.gov/gtwo.php?basin=atlc&fdays=2). 
Pikemalt troopikatsüklonitest http://ilmjainimesed.blogspot.com/2017/09/atlandi-ookean-on-orkaanide-kasvulava.html


Troopikatsüklonite tugevus- ja trajektooride prognoos 3.09. seisuga (allikas: https://weather.gc.ca/hurricane/track_e.html).

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See eilne äike kagunurgas oli ikka paras kökats selle kõrval, mis eelmise aasta 10. septembri õhtupimeduses Türi ümbruses valgusmängu pakkus. Too oli ikka korralik vaatemäng, mida isegi juulis iga aasta ei tule.

Eelmise aasta september oli üldse korralik suvekuu, sest +13 kraadi nõue keskmise ööpäeva näitajana sai isegi mullu kuu keskmisena ületatud.
Ei saa muidugi mainimata jätta mullust 22. septembri troopilist ööd, mil kuu paistis ja kell kaks öösel oli veel +20 kraadi. Aga selle kuupäeva kell kaks päeval oli vaid +15 kraadi.
Öö temperatuur tõi Harkusse uue kuupäeva soojarekordi. Kell 0 ajal oli siis Harkus +22 kraadi.

On alles hetki, mida meenutada ja võrrelda kasvõi praeguse septembriga.

Anonüümne ütles ...

GFSi 12z väljund näitab järgmiseks nädalaks uut kuumalainet, mil võib kagutuulega +25 kraadi ära tulla ja seda siis ka põhjarannikul.

Anonüümne ütles ...

Ristna selle suve kõige kuivem koht.
Võru selle suve kõige sajusem koht.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et jääb ära see kuumalaine.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et homne äikesevõimalus tänasest suurem pole.
Pigem tuleb pilves ja tuuline sügisilm. Vaid Pärnu-Kunda joonest kagu pool peaks olema suvine ja päikeselisem.

Anonüümne ütles ...

Tuleval nädalal paistab mudelite järgi olevat võimalus, et Läänemeres tekib subtroopiline tsüklon.

Anonüümne ütles ...

Mis päevast jutt käib?

Anonüümne ütles ...

Ilmselt teisipäevast-kolmapäevast, sest siis tõesti tekib Läänemerel tsüklon. Reedene ju tuleb hoopis Norra merelt.
----------------------------------------
HIRLAMi praegune väljund näitab teisipäevaks laialdaselt 26-27 kraadist kuuma.

Anonüümne ütles ...

See torm saab kindlasti lahjem tulema kui nii mõnigi prognoos lubab. Nagu varem olen öelnud - pihlakad on liiga täis tugevaks tormiks. Ehk jaanuaris näeme midagi üle 30m/s