pühapäev, 8. september 2019

37. nädala ilm (9.–15.09.2019)

Kommentaariumi viide

Viimased paar päeva on üllatanud sellega, kui palju on müüte vananaistesuvest (inglise k indian summer, vene k «бабье лето»)! 
Palavad ilmad on mõningaid inimesi pannud nurisema, miks nii soe, võiks tagasi tõmmata, teisi aga olukorrast viimast võtma, pannes rääkima vananaistesuvest. Sellenädalases Maa Elus ilmub miniartikkel vananaistesuvest, aga paar lõiku juba praegu:
"Meenutuseks, et klimaatiline suvi algab siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle +13 °C. See langeb kokku ajaga, mil väljas võib hakata kasvatama soojalembesi köögivilju, viljapuud on lõpetanud õitsemise, kuid pihlakas alles puhkeb õide. Sügis algab ööpäeva keskmise õhutemperatuuri püsiva langemisega alla +13 °C ja lõppeb siis, kui see temperatuur püsib alla +5 °C. Isegi uuel nädalalgi veel ei pruugi päris- ehk klimaatiline suvi lõppeda, vähemalt mitte kõikjal, sest merel ja rannikutel püsib ööpäeva keskmine õhutemperatuur endiselt üle 13 kraadi ja märkimisväärseid öökülmi pole ju veel olnudki."
JA 
"Mis on vananaistesuvi ja millal seda võib siis oodata? Paraku on vananaistesuve määratlus küllaltki segane. Euroopas mõistetakse vananaistesuve all üldiselt septembris või oktoobris mitmepäevast soojade päevade ja kargete öödega ilma, mille põhjuseks on blokeeriv kõrgrõhkkond (antitsüklon).
Tavaliselt väidetakse, et vananaistesuvest ei saa rääkida enne astronoomilise või pärissuve lõppu. Samas, kui näiteks augusti lõpp või septembri algus on väga jahe ja pilvine (ööpäeva keskmine alla 13 °C), kuid seejärel näiteks septembri keskpaigas on mitu päeva sooje ilmu (päevane maksimum vähemalt +17 °C), siis võiks seda ikkagi nimetada vananaistesuveks. Päris üksmeelel ollakse vist küll ainult selles, et septembri lõpus või oktoobris olevat ilusate ja soojade ilmadega perioodi võib pidada vananaistesuveks."

Kuna suvi pole ikkagi ühe ega teise määratluse järgi veel läbi, vaid kestab vähemalt nädal või kaks, siis oli praegune kuumus üks osa suvest. Võimalik, et 24nda paiku on paar soojemat päeva, kuid seda on vara hakata pidama vananaistesuveks. Aga mullu oli klassikaline vananaistesuvi muide oktoobri keskpaigas.
Ja veel: "SL Õhtulehe küsitluse kohaselt arvas 45% vastajaist, et vananaistesuvi saabub septembris, 31% oktoobris, 2% novembris ja 21% isegi, et detsembris." (allikas https://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uudised/vananaiste-voi-leskedesuvi?id=23960637). 

Õhutemperatuur 10.09.2019 pärastlõunal Euroopas (FMI https://ilmatieteenlaitos.fi/euroopan-saakartta).


OODATUD on tagasiside postituse kvaliteedi kohta!

Postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima
Kõik pretensioonid ja kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.


Teated

  • Jüri emast ja sellega seonduvast: tal tekkisid 8.sept kella poole 19 paiku krambid ja ta transporditi EMO-sse, kuna käidi peale, et te ise transpordiks ta sinna. 
  • Kella 22:30 paiku sai ta haiglatranspordiga koju, siis oli ta seisund rahulikum, jäsemed enam ei tõmmelnud. Talle anti rahusteid, et ta jääks magama (uinuks) ja talle määrati uus raviskeem.
  • Haigekassa katab kõik selle vahejuhtumiga seotud kulud: haiglatransport + EMOs tehtud rahustav süst ja uue raviskeemi esimene kompekt ravimeid.
  • Jüri peab tegema uued ainekaardid uues töökohas, kusjuures tähtaeg oli ära, kuid info ei jõudnud temani, nii et seega anti veidi pikendust. Ainekaartides tuleb nädalakaupa esitada teemade käsitlused jms.


Bahama saartele ulatuslikku hävingut toonud orkaan Dorian jõudis 2. kategooria orkaanina Kanada rannikule.
Bahama saartel on praeguseks hukkunute arv üle 80, kuid ennustatakse meeletut hukkunute arvu, sest sajad või isegi tuhanded on kadunud. Samuti on palju kohti muutunud sisuliselt elamiskõlbmatuks.


Möödus ebatavaliselt soe nädala algus: põhja pool kuni 27 kuumakraadi! Weatheronline prognoos


Tulemas on esialgu suvine, kuid hiljem sügishõnguline nädal.


Esmaspäeval (9.09.) tegi ilma piki Läänemerd lõunast põhja suunduv Kesk-Euroopast pärit paraja niiskuseportsuga madalrõhkkond, mis tõi meile ka suvise sooja.
Juba keskööks jõudis sooja frondiga seotud äikesevihmavöönd Liivi lahe põhjaossa ja Pärnu linna külje alla. See jõudis välja Harjumaa lõunaosani, kuid siis äike järsku hajus süsteemist.

 Piksevöönd kella 1-2 vahel öösel üle poole Eesti. Need olid seotud sooja frondiga ja liikusid edasi põhja suunas ning siis hajusid järsku jõudes Harjumaa lõunaossa. Blitzortung

Piksega kaasnes hoogsajuvöönd, milles oli sadu tõenäoliselt üpris tugev. Konkreetsel pildil oli radaripilt kell 03:15, siis oli äike juba hajunud. Ilmateenistuse radaripilt kesköö kohta

Päeva peale aga madalrõhkkond eemaldus ja ohjad haarab kõrgrõhkkond, mis viis pilved, tõi õhtuks mitmel pool päikese välja ja ka suure suvesooja. Soe tuli koos mõõduka kagu- ja lõunatuulega, mis puhus 310 m/s.
Õhusooja oli öösel 10...17, päeval enamjaolt üle 20, maksimumid 25 °C ümbruses.
Tasub mainimist, et kesköö paiku oli Vasalemmas 19,5 -kraadi ja Laagris koguni  19. Käia sai T-särgi väel! – Andmed Jüri Kamenikult ja Andres Tuzbergilt, kes seda omal nahal kogesid.

Teisipäeval (10.09,) olime kõrgrõhkkonna kindlas haardes. 
Hoovihmapilvi arenes vaid üksikuid, seda siis pärastlõunasel ajal ja enam lääne pool.
Kagutuul tugevnes veidi, ulatudes rannikul 15 m/s piirimaile. Õhusooja aga oli lisandunud : öösel oli kuni 19, päeval lausa kuni 27 °C.

Kolmapäeval (11.09.) liikus lõunast põhja piki Läänemerd aktiivne tsüklon, mis tõi meile kergemat sorti tormi ja vihma. Registreeriti ka üksikuid välke.
Lõunakaarte tuulepuhangud ulatusid 23m/s.
Õhusooja oli öösel 10 ringis, päeval üle 20 ei tõusnud.

Neljapäeval (12.09.) olime sellesama madalrõhkkonna mõjualas. Päeva peale siiski keeris kaugenes ja olukord rahunes, kuid läänest ründas uus aktiivne tsüklon(mis oli kusjuures hävitava orkaani Dorian jäänus).
Hommikul alates läänest levis ajuala üle maa, kuid pealelõunal juba sadu lakkas alates saartest ja pilvisus hõrenes.
Kagu- ja lõunatuule puhangud ulatusid sisemaal endiselt 13...15, rannikul 18 m/s. Õhusooja oli eelmise päevaga sarnaselt: öösel 9...16, päeval 15...19 °C.

Reedel (13.09.) tuli kauge Norra mere kohalt liikuva madalrõhkkonna servas mitte väga tormine, selle lohk liikus päeval üle Eesti. Ennelõunal oli kohatisi vihmahooge, 18.00 paiku aga jõudis merelt rajuvöönd, mis liikus üle Lääne-Eesti. Oli paduvihma, tugevat äikest, tormiiile(üle 25m/s), rahet.
Edela- ja läänetuul oli mõõdukas, puhudes 4–11, puhanguti kuni 18 m/s, õhtuks pöördus saartel loodesse. Õhusooja oli nagu ikka kasinalt : öösel 10 ümber, päeval 15...19 °C.


Laupäeval (14.09) olime väheaktiivses rõhuväljas kahe rõhkkonna vahel. 
Hoovihma sadas ja oli äikest enam päevasel ajal, eriti Lääne- ja
Lõuna-Eestis, kuid ka öösel liikus üle saarte piksevöönd. Märkimisväärne äike arenes ka Soome lahel, mis liikus Tallinna ja selle ümbrusse, raporteeriti erakordselt tugevast vihmast, rahest ja välkude rohkusest.
Ööpäevaringselt puhub läänekaartetuul 5-10, puhanguti 16m/s.
Sooja on öösel alla 10, päeval veidi üle 10 kraadi.

Pühapäeval (15.09) saabus aga ookeanilt uus, seekord  paduaktiivne madalrõhkkond, milles tekkis Botnia lahe kandis uus osatsüklon, enne seda libises öösel kiirelt üle rahulik kõrgrõhuvöönd. See tõstaid tormi ja tõi megavihma, sajuhulgad ulatusid 40mm-ni.
Öö oli sajuta ja laialdaselt selge, hommikuks saabus aartele laussajuala, mis levis edasi üle maa, kusjuures sadu oli mitmel pool tugev ja oli ka pikset.
Läänetuule kiire tugevnemine algas hommikupoole ööd ning päeval puhus 8-15, sisemaal puhangud 18m/s, rannikul kuni 25m/s.
Öösel oli sooja 5 kraadi ümber, päeval kraad-paar üle 10.
10. septembri õhtul oli Pirita rand rahvast täis, käidi isegi ujumas.

22 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Võrus on kell 24:00 ning üle 20 kraadi sooja. Kõlab troopilise öö moodi.

Anonüümne ütles ...

Kõpu sai vist ka oma äikese kätte

Anonüümne ütles ...

Sooline võrdõiguslikkus kus on?
Muudkui jahutakse vananaistesuvest...
Mina kui tulevane vanamees sooviks, et aprillis olevaid lumiseid külmalaineid kutsutakse VANAMEESTETALVEKS!
Päris ausalt kohe!

Aitäh.

Anonüümne ütles ...

@ 10. september 2019 00:37
Aga rekord see pole. Mullune 22. september samal kellaajal oli ligi paar kraadi soojemgi.

Anonüümne ütles ...

Reede hilisõhtu ja laupäeva öö tulevad ööfotograafidele ilmselt mõnusalt magusad - täiskuu + merelt lähenevad rünksajupilved.

Anonüümne ütles ...

Kuhu see lubatud torm jäi? Tsüklon väsis ära või oli tegu delfi tormiga?

Anonüümne ütles ...

Ütlesin juba varem ,et pihlakad on täis ja kõik tormid keeravad sügisel siis ennast vaiksemaks. Samas on hakanud pihlakad puu otsas mädanema. Ilmselt tulevad tõsised tormid varem kui jaanuaris

Anonüümne ütles ...

Äkki tähendab see mädanemine liigniisket ehk pilves, uduvihmast ja üldse sombust sügist.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus paneb laupäeva osas pange vist:
http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/sademete-toenaosus/
Kaardilt on näha, et hoovihma tuleb vaid kirderannikul ja Liivi lahe idakaldal. Manner puha sajuta.

Pühapäeval saab aga taas üle pika aja mõnusa vihmaladina saatel raamatuid lugeda.

Anonüümne ütles ...

Kas tundub, et sel aastal tuleb sügis märksa jahedam kui eelnevatel?

Anonüümne ütles ...

Õhtal panen oma Oktoobri prognoosi kirja - kannatust niikaua

Anonüümne ütles ...

Ei tule jahedam kui eelmised sügised keskmiselt olnud on. Kõigepealt Oktoobrist jällegi selle Kuu orbiidi järgi.
Oktoober tuleb normist soojem ja veidi kuivem. Ilmselt tuleb ka eelmisele aastale sarnane järelsuvi ainult varem veidi. Suuri torme ei tule ja kuu keskmine temp. Harkus jääb sinna +8 kanti. Kuu lõpus võib korraks ka esimese lörtsi maha visata. Kuu orbiidi järgi tuleb Novembri keskmine sinna +1 kanti (Harkust jutt!) seega varasemaga võrreldes üsna talvine aga kuna Detsember peaks jälle soe tulema siis kolme kuu keskmine ka veidi üle normi. Aga novembrist täpsemalt juba kuu aja pärast.

Anonüümne ütles ...

Jube külmaks läheb siis ikka teil

Anonüümne ütles ...

Mõistkem Jürit, kuna ta emal on ajukasvaja ja alles nüüd uus pingeline töökoht, kuhu ta peab alles sisse elama, seega tal pole hetkel alati jaksu ise blogiga tegeleda.

Anonüümne ütles ...

Aga tegelt on küsimus, kas see blogi räägib rohkem Jüri eraelust või ilmast? Prooviks seda teist rohkem teha, Kaivo on ju ka olemas :)

Kalle ütles ...

Üle tont teab kui hulga aja nüüd siis Tartus ka mõned korrad müristas. Aga üldiselt võib vist äikesesuvele vaikselt joont alla hakata tõmbama. Sel aastal siin sellist päris korralikku, n.ö. suurt äikest e. lähiäikest ei olnudki. Vaid paar üksikut kõvemat kõmakat kogu suve jooksul. Huvitav oli radarilt vaadata, kuidas äikesed lihtsalt kas vahetult enne Tartut hajusid või siis napilt ida ja/või lääne poolt mööda läksid. Mõned päevad tagasi sõitsin mööda Karlova kooli tagusest suurest tammest, mis 2 aastat tagasi piksetabamuse sai ja millest ka meedias juttu oli. Puu paraneb jõudsalt ja välgukahjustus on juba praktiliselt kinni kasvanud.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas oli öösel poole 2 ajal päris korralik äike. Loodetavasti fotograafid said uhkeid pilte, millele juba 11. september 2019 17:14 aegses kommentaaris ka vihjasin.
Tipphetkel oli väikese vahega 4 eri äikese sähvatusi näha - Saaremaa, Hiiumaa, Lasnamäe kohal ja ka Suurupile lähenev.

Esmaspäeva öö võib sarnane tulla, aint et seekord pigem äikesed vist Virumaa rannikul.

Anonüümne ütles ...

Noh, järgmine reede toob vist esimese lume juba. -6 kraadine isokas näib siis jõudvat.

Anonüümne ütles ...

Homse tormitsükloni pilved on juba paari tunni pärast Saare- ja Hiiumaal.

Anonüümne ütles ...

Selle Tallinna tänaöise äikese võiks ka postitusse lisada.

Anonüümne ütles ...

Öösel võib taas täiskuuvalgel äikesepilvi vaadelda, eriti Soome lahe ääres. Labiilsusprognoosid on päris head.

Anonüümne ütles ...

Pean lootusi veidi kahandama. Kuna õhumass on õhtuste andmete järgi prognoosides arvutatud laupäevaöisest paar kraadi soojemaks, aga meri on jahtunud samas paar kraadi, ei ole äike nii tõenäoline kui algul näis.

Samas õhuvool on soodsamast suunast (eriti Soome lahe suhtes) kui laupäeva öösel, olles siis loodest, aga nüüd lääneloodest. (Pilved saavad mere kohal kauem kosuda)