pühapäev, 4. august 2019

32. nädala ilm (5.–11.08.2019)

Kommentaariumi viide
Intervjuu Ringvaates: https://www.err.ee/968176/ilmauurija-hoovihmadega-ilm-pusib-ilmselt-augusti-lopuni#comment. Vastus kommentaarile: ettevaatus tasub teinekord ära. Üldiselt avalikel esinemistel tuleks sõnastus täpselt valida. Eks mulje jms ka loeb, kuigi pole alati esmatähtis. Oleks pidanud rõhutama, et kõige olulisem keskkonnaprobleem on saastatus.

Teade: kuna esimesel (kp.) õnnestus saada loomalt pureda, nii et parem käsi sai kahjustada, ei olnud senini (paar päeva) võimalik teha postituses olulisi uuendusi. Praeguseks on käsi juba parem ja on võimalik arvutiga rohkem tööd teha, kuigi postitus jäi esialgu suhteliselt lakooniliseks (5.08. seisuga).
Kaivo praegu (edasise osas rääkimata) ei osale renderdamis- / lähtestamisprotsessis (paremat terminit pole), mis venis õnnetu juhtumi tõttu arvatust märksa pikemaks. 

Hilissuvine, kuid mõõdukalt soe nädal. Reedene ilmateade https://ilm.ee/?517956

Ülevaade: jaheduse ja niiskuse toonud ilmamuster (tsirkulatsioonitüüp; Loode-Venemaal 980 hPa tsüklon) on eemaldumas Uuralite poole. Seetõttu pääseb mõjule soojem, kuid niiskem õhumass, mis tähendab, et suureneb hoovihma ja äikese võimalus.

Prognoos päevhaaval:
  • 5.08. oli Läänemere kohal kõrgrõhuhari. Selle mõjul oli peamiselt sajuta ja päikeseline ilm, kuid pilvi oli esialgu võrdlemisi palju, samas õhtuks selgines. Puhus loode- ja läänetuul (õhtul ka edelatuul) valdavalt 5–10, Soome lahel tugevnes puhanguti kuni 16 m/s. Õhutemperatuur oli 17...21 °C. Kuigi öö oli jahe, siiski öökülma õhus ega maapinnal ei mõõdetud, samas väike öökülmaoht oli nõgudes ja turvasmuldadel.
  • 6.08. öösel liikus üle Eesti lõunapoolne kõrgrõhuhari ja päeval jõudis merelt madalrõhulohk –  hakkas sadama hoovihma ja oli äikest (kõige rohkem Rapla- ja Harjumaal, kuni 46 mm, samas enamasti kuivaks jäid lõunamaakonnad). Õhutemperatuur oli öösel valdavalt 9...15 (Valgas ja Lääne-Nigulas vähem) ja päeval 19...23 °C, kuid sajuga vähem.
  • 7.08. oli Läänemerel madalrõhkkonna idaserv, selle lohk oli suunatud Eesti kohale. Mitmel pool sadas hoovihma ja oli äikest (äike algas saartelt), Tartu-Tõravere jaamas sadas 20 mm. Õhutemperatuuris muutusi polnud (öösel 10...16, vaid Narvas ja Jõhvis vähem, päeval 19...23 °C) . Tuul oli valdavalt lõunakaartest kuni 8 m/s ja Soome lahel idakaartest kuni 12 m/s. Õhtul arenes mitmel pool udu.
  • 8.08. (hiidpagi aastapäeval) oli Eesti kohal väheaktiivne rõhuväli, Poolast liikus kirde suunas osatsüklon. Hoovihma ja äikest oli vaid mõnel pool, sh Tallinnas, kus sadas kohati üle 10 mm vaid tunniga, kuid taevas oli kõrge pilvekihiga kõikjal kaetud, alles hilisõhtul selgines. Õhutemperatuuris olulisi muutusi ei olnud, aga öö oli mitmel pool udune ja õhutemperatuur langes suhteliselt paljudes kohtades alla 10 °C.
  • 9.08. oli Lõuna-Skandinaavia kohal on väheliikuv madalrõhuala. Osatsüklon liikus Leedu kohalt kirde suunas. Seetõttu sagenesid hoovihmad – öösel ja hommikul eeskätt saartel, päeval kõikjal, oli äikest. Väheaktiivse rõhuvälja tõttu oli tuul nõrk ja muutliku suunaga, hiljem põhjast. Õhutemperatuur oli pilvisema ja sajusema ilma tõttu pisut madalam, aga päikeselisematel rannikutel ja saartel siiski kuni 22 °C. Hommikul nagu ikka, oli kohati udu.
  • 10.08. õhurõhk pisut tõusis, sest moodustus nõrk kõrgrõhuväli. Seetõttu kahanes sajuvõimalus 5% lähedale, kuid õhtul siiski sadas mitmel pool hoovihma. Öösel tekkis udu, mis hajus kohati alles enne keskpäeva (niiske õhk ja antitsüklonaalne areng soodustavad udu teket ja püsimist). Pikema päikesepaiste tõttu oli päev eelnevast veidi soojem: kuni 24 °C (Tallinn-Harku). Tuul oli nõrk ja muutliku suunaga, õhtul lõunakaartest ja hakkas tugevnema.
  • 11.08. jõudis Läänemerele madalrõhkkonna kaguserv, mille lohk oli Eesti kohale suunatud. Selle mõjul oli öö soe (13...19 °C) ja sajune; päeval oli mitmel pool hoovihma ja äikest. Kagutuul asendus päeva jooksul (siiski mitte õhtul mandril) lõuna- ja edelatuulega, püsides valdavalt tugev (sisemaal oli ajuti ka päris nõrk). Õhutemperatuur jäi nädalaga võrreldes samadesse piiridesse, ainult Liivi lahel oli selgema ilma tõttu kuni 24 °C.
Vajadusel täpsustame olukorda. Ettepanekud muu maailma uudistest on teretulnud!

31. juulil nagu kõikidel teistelgi nädalapäevadelgi, kattis taevalaotust valkjas-pruunikas somp, mis ei olnud pilvekiht, vaid mingi peente osakeste kogum (täpsemalt teadmata, kuid seotud õhumassiga). 
19-kraadises soojuses Harjumaal (võrdluseks, samal ajal Alatskivil, vt viimane foto: http://ilmjainimesed.blogspot.com/2019/07/31-nadala-ilm-2935074082019.html). 

Valkjas-pruunikas somp 3.08. päikeseloojangu ajal Tartus. Samal päeval toimus kokkutulek https://eav.meteo.net.ee/uudis.php?id=6.
On huvitav, et Triin Saue ettekandes (andmed ja materjali analüüsis ja koostas Laine Keppart) ühtib südasuve periood varasemates ilmajuttudes (nt https://ilm.ee/?517890) mainituga ehk 4.06.–4.07., mis on täpselt kuu aega, kuigi mingit omavahelist suhtlust ega arutelu pole olnud.

51 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nagu karta oli, siis äikesevõimalus mudelites kuivabki juba kokku, lõpuks nagu veevarud Kesk-Harjumaa ja Kõpu pinnases. Eesti jaoks võib aint kolmapäeval äikese moodi äike tulla, aga muud päevad...hea kui vihmagi tuleks.
-----------------------------------------------------------------------
Tundub, et mida aeg edasi, seda vähem suvi meeldib, sest teades, et muudkui kasta-kasta ja kasta koguaeg.

Anonüümne ütles ...

See valkjas somp, mida postituses piltidena näidatud, tekitas korraliku pettumuse, kui olin lootnud, et arktiline õhumass on õnneks klaasjas, et helkivaid ööpilvi nautida saaks. Säh sulle, hoopis sama hägune kui troopilinegi.

Arvan, et see somp on Siberi suits, mis toppava tsükloni tagalas jõudiski siia.

Anonüümne ütles ...

No mina siit kõrbenud Kõpust ootan ööseks ikkagi äikest ! Kasvõi kaugelt merelt, aga vaatemäng ikka ! Vihma muidugi ei tule, nagu ikka.

Anonüümne ütles ...

Varsti sügis käes, siis te enam kastma ei pea ehk. ;)

Anonüümne ütles ...

Spaceweather kirjutab ka imelikust vinest põhja-poolkeral aga nemad panevad Raikoke vulkaani süüks selle. Kui nii siis järgmise suve võib korstnasse kirjutada ja nagu niigi 4 aastane rütm lubab seda.

Anonüümne ütles ...

Huvitav on see, et selle vinega tuleb esile ka elektrisinine/hõbedane kiudpilvede laadne pilvisus, mis on nähtav ainult siis, kui päike on õige pisut horisondist kõrgemal. Samas tavalised kiudpilved olid neil hetkedel selgelt oranžikamad.

Selline vaatepilt tuli vähemalt Harjumaal väga ilmekalt esile 1. augusti päikeseloojangul.

Jüri ütles ...

Postitust on üksikasjastatud päevhaaval prognoosi osas (täpselt kell 1:16). Jah, see somp või vine meenutab paljuski palavat õhumassi, kuid seekord oli õhumass (väga) külm. Pigem on allikas muu kui Siberi metsapõlengud, nii et hetkel jäi kirja, et teadmata päritolu.
Laagris arenes 2:30ks nõrk udu, mis aja möödudes tihenes mõõdukaks uduks (nähtavuskaugus ~500 m). Seega niiskust on oluliselt lisandunud, sest õhutemperatuur on eelnenust ööst märksa kõrgem.
Sajuala jõudis hilisöösel Hiiumaa lähistele ja tabas ka Kõput. Loodetavasti siis sai kuratlikult põuane maa ometigi niisutust!

Anonüümne ütles ...

Niisutust ta sai, aga sooviks sõrme panna täisulatuses märga mulda, seda pole teha saanud 4 maist alates.

Anonüümne ütles ...

Ehh, ilmad on juba mõnda aega sügisesed olnud. Septembergi paistab. Pikk prognoos erilist paranemist ei luba ja varsti tõepoolest on kastmismure murtud. Kuidas on Kõpus lood saagiga?

Jüri ütles ...

Jah, hilissuvi võimutseb. Seekord siis venib hilissuvi juba 5. juulist ja võib veel kuu-poolteist venida.

Anonüümne ütles ...

Kuidas nüüdseks Kõpus vihmaga? Kesk-Harjumaa kant on tänasega rohkem vihma saanud kui kogu juuli peale kokku. Lisaks oli nõrk lähiäike.
Samas Tallinnas Hiiult öeldi, et peale hommikuse saju pole midagi tulnud, aga nüüd õhtul hakkas sealgi sadama.

Anonüümne ütles ...

@ 6. august 2019 18:18
Või hoopis varasügis?

Anonüümne ütles ...

Täna sai Jüri kandis vihma vist mitme kuu eest. Äikest oli vähem ja kas keegi filmis või pildistas Tln ringteest Viljandi mnt poole jääval piirkonnas tornaada ilminguid? Nii kui teine vastu maad jõudis, siis lagunes ja hakkas uuest pilvest moodustama ehk kerima alla poole ning nii mitu korda. Visuaalne läbimõõt võis olla ca 50-100m.

Jüri ütles ...

Õnnestus olla Sakus, Kirnas ja mujalgi. Tornaadot ei märganud, aga Saku kohal oli nõrk lähiäike (õnnestus näha 2 välku). Sadas tugevalt, kuid täpset sajukogust ei tea. Igatahes kohati põldudel jäi vesi maapinnale püsima.

Anonüümne ütles ...

Loodan et kuulõpp soojem ikkA

Jüri ütles ...

Loodame, kuigi prognoos seda ei kinnita: tundub, et kogu kuu on ühtlaselt mõõdukalt soe ja hoovihmadega.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin sajumõõturit. Sauel täna 30mm

Jüri ütles ...

Jah, siis pole imeks panna, et põldudel tekkisid kohati ajutised veekogud. Aga äike oli nõrk, ka pagi vms ei olnud, ainult pilvede liikumine oli üsna huvitav ja erisuunaline.

Anonüümne ütles ...

Nonii, kaua seda vihma siis kallab? Mis kuupäevast jälle vilja võtta saab?

Anonüümne ütles ...

Laupäeval saad võtta

Anonüümne ütles ...

Nii, ootasin siin Kõpus väga, et maapind saab kosutust. Et tuleks esimene korralik vihm 3 kuu jooksul. Loomulikult äike katkes enne Hiiumaale jõudmist, samal ajal Saaremaal jätkas paugutamist. Ristnas tuli 3 mm, Vilsandil 20 mm. Loomulikult. Mul endal oli kopsik( diameeter 16 cm ) väljas, kuhu kogunes 0,3 mm, ehk siis ühtib Ristna 3 mm-ga ? Saaremaa on lihtsalt niipalju parema koha peal.
A mis saaki siin Kõpus on? Siin on metsad, siin ei ole põlde, ainult väikesed peenramaakesed. Aga õu on tõesti kole, pruunid kaselehed igal pool maas, maapind kollane.

Jüri ütles ...

Jah, äikesevöönd lähenes saartele, kuid just enne Hiiumaad kadus selle põhjapoolne osa ära. Anomaalia võimutseb paraku edasi, väga kahju! Laagris sadas eile, aga kindlasti mitte liiga palju, äikest polnud, vähemalt naabrid ja kodused ei märganud.
Kõige kuivem üle Eesti on ilmselt laupäev, aga kõikidel muudel päevadel on sajuvõimalus vähemalt 60%, võib olla ka homne on kuivem, kui sajuvõimalus jääb 35 ja 60% vahele. Kindlasti on nii märgi kui kuivi anomaaliaid. Kõpu ja Laupa on teadagi põuased.

Anonüümne ütles ...

Eile oli Raplamaal pea terve päeva taevas pilves ja müristas. Nägin ära ka paar sähvatust. Samas Tallinnas oli ilm parem, nägi ka päikest. Mahasadanud veekogust ei tea, kuid aia drenaažikraav on vesine ning tiik sai korraliku veekoguse juurde.
Kõpu saagi osas pidasin silmas seeni ja marju.

Jüri ütles ...

Jah, Sakus oli ka pilvine ja õhtupoole väga sajune, kuid näha olid vaid 2 välku. Laagris sadas, äikest ei täheldatud. Sajukogus võis olla 5 ja 10 mm vahel.
Praegu läheneb edelast pikne.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et homne ilm tuleb rahulik ja suht (laus)pilves. Võimalik, et sajab ka uduvihma/seenevihma.

Anonüümne ütles ...

On sellel Kõpumehel mõnd pilti ka, kui kuiv see teema seal on ?

Jüri ütles ...

Päev paistab jah mõõdukalt pilves, kuid sajuta olema. Hommik võib udune olla.

Anonüümne ütles ...

Rae vallas nähtud tornaadosid, siin küll kuiv pole.

Jüri ütles ...

Kuna emal tekkisid hommikul kella 9 paiku hüperglükeemilise šoki tõttu krambid ja teadvusekadu, tuli ta haiglasse toimetada (õnneks olid koduõed olemas ja andsid koheselt sellest kriisist teada). Haiglast toimetati ta edasi Sõle taastusravisse. Kogu päev läks haiglate jms vahet jooksmisele, alles pärast keskööd õnnestus siia jõuda jne.
Tallinnat tabas paduvihm ja äike. Kahjuks seda eriti jälgida ei saanud, kuid väiksemaid üleujutusi oli mitmel pool näha. Sajuhulk võis tunniga kohati üle 20 mm olla.
Enamik Eestist oligi kuiv, ainult mõnes kohas sadas.

Anonüümne ütles ...

Sügavsinist taevast ei tulegi enam?

Anonüümne ütles ...

Raudalu kandis oli eile kaudselt midagi märja allapuhke laadset. Tuli tume pilv koos tugeva tuulega, aga riiulpilve ega pagipilve polnud näha. Tugevam paduvihm möödus siit napilt põhja poolt.

Kella 14 ajal oli see sündmus.
---------------------------------------
Kui eile olnuks kõrgpilvisuse asemel selge taevas, huvitav millised siis äikesed olnud oleksid.

Anonüümne ütles ...

Enne talve seda taevast vist ei tule jah

Anonüümne ütles ...

Homseks lubatakse lõunatuult, aga olen kindel, et Tallinnas ja mujalgi põhjarannikul tuleb põhja- ja kirdetuul.

Anonüümne ütles ...

Ei usu. Selline asi on kevadepoolsema aja nähtus.Augustis seda tuule paindumist naljalt ei tule.

Jüri ütles ...

Jah, meil on täna olnud lõunakaartetuul ja sooja koguni 24 kraadi. Umbes kell 15 tuule suund muutus ja on edelast või läänest, mitte idakaartest. Siit saab täpsemalt vaadata https://tik.teeilm.ee/.

Anonüümne ütles ...

Aga siiski käis tuul põhjarannikul kirdekaartes ära. Ilmselt on meri vist juba piisavalt külm, et vaid 20-22 kraadine õhusoe suudab augustis meretuult tekitada.
----------------------
Maatuule keskmine kiirus peab üle 4 m/s olema, et briisi mõjust üle olla.

Jüri ütles ...

Mõistame seda olukorda ja sellele vastu ei saa!

Anonüümne ütles ...

No ei tea, keegi rääkis siin kommentaariumis, et enne augusti lõppu erilist vihma ei saa - igapäev sajab siiani :D

Jüri ütles ...

Isegi eilne päev ei pidanud kuiva, vaid õhtul ikka sadas hoovihma. Säh sulle südasuvist kuiva ilma!

Anonüümne ütles ...

Lõunas ikka pidas, tõeline soe kuiv suveilm oli. Jahedate vihmapäevade vahel.

Jüri ütles ...

Jah. Laagrisai vihma nii eile kui täna. Täna oli kuulda ka äikest (müristas).

Anonüümne ütles ...

Kust seda komposiidipildi arhiivi näha sai?

Anonüümne ütles ...

Laagri vist sai ka täna äikest ?

Anonüümne ütles ...

Natuke külmauudiseid ka sest kliimasoojendajad sellest vaikivad.
Moskvat ähvardab viimase 150 aasta külmim august.
Austraalia lõunaserv sai lund. Näiteks Thredbo Ski Resort sai rekordilise lumekoguse.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas ka huvitav fenomen sel aastal. Need 6-7 korda kui ma sel suvel siia sattunud, olen kõik korrad hoovihma kätte jäänud. Samal ajal kui mujal Eestis on kuiv, ajab siin mingeid rünksajupilvi pidevalt üles.

Anonüümne ütles ...

Jüril hetkel rasked ajad ja raske blogi pidada, et ema taas haiglaravil ja ei ole õrna aimu kui kauaks, seega andke talle aega kui alati postitusi pole ja need temalt ei tule

Anonüümne ütles ...

@ 13. august 2019 17:23
Õnneks on nüüd veevarud ka tublisti kosuma hakanud - veevool kraavides on suurenenud. Vastu talve kuivale jäämine enam ei ohusta loodetavasti.
Võiks korduda 2017.aasta sügis - ei teeks paha.

Anonüümne ütles ...

@12. august 2019 18:35
https://ilm.ee/kola/pildid/EMHI_Radar_composite/

@13. august 2019 16:37
Sai isegi lähiäikest, kaardi järgi vähemalt 2 välku olid. Hiljem Viimsit materdanud äike ilmselt oli Laagriski vaadeldav ja kuuldav.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jürilt infot - tal juba praegu rahulikum olukord ja koostab tasapisi uut postitust. Seega muretsema ei pea, loodetavasti juba 24h jooksul näeme uut prognat! :)

Pärnumaal oli mõõdukas pikne - näha oli korraga suurt kuud, perseiide ja pikset.

Jüri ütles ...

Tere, tänan infot jagamast! Jah, olukord on olnud siin pühapäevast alates päris hull, kuid nüüd on ema ja veel paari inimese seisund stabiliseerunud ja saadud kontrolli alla (kiirabi jms on lausa igapäevaseks nähtuseks saanud).
Pühapäeva õhtul jäi uue nädala postitus lausa poolikuks, kuna seekord kellelgi teisel (mitte emal) tekkis tõsine kriis, mis vajas kiiremas korras sekkumist.

Alar Puss ütles ...

Tere

Septembri soojuse kohta veel selline märkus, et 2007. aasta 28. ja 29. september olid väga soojad, suisa palavad. Ma kahjuks ei mäleta kraadiklaasi näitu või teise kahtlasema variandina võib-olla polnud oidu ega aega seda vaadata (oli kibe töö küttepuudega), aga keskpäeval ja pealelõunal oli vähemalt Tartus täiesti suviselt kuum.

Ning vist oli 2006. aasta, aga kuupäev oli kindlalt 24. oktoobril, niitsin veel muru, Päike tuli ka välja, taevas selgines ning termomeetri näit ronis ligi 17 kraadi juurde. Mul pole jah "ametlikku" termomeetrit, aga eks ma olnud seda nö tundma õppinud, ja enam-vähem tasus eeltoodud numbrit uskuda.