esmaspäev, 22. aprill 2019

17. nädala ilm (22.–28.04.2019)

Kommentaariumi viide 

M. Kaasik Pärnu Postimehele: Atlandi madalrõhkkond hõivab Lääne-Euroopa. Juba nädala Põhja-Euroopas püsinud kõrgrõhkkond nihkub selle mõjul veidi itta. Eesti jääb esialgu kõrgrõhkkonna lääneserva, kus valitsev lõunavool toob kohale veelgi soojema õhu. Kuni reedeni püsib päikesepaiste ja ilm läheb järjest soojemaks, Kagu-Eestis tõuseb päevane temperatuur veidi üle 20 soojakraadi. Laupäeval jõuab kohale Põhja-Atlandi madalrõhkkonna lohk märksa jahedama õhuga, oodata on hoovihma ja võib tulla äikest, mistõttu sadu jaotub ebaühtlaselt. Pühapäeval ja esmaspäeval on madalrõhkkond Põhja-Euroopas, ilm jahe ja pilvine, ajuti sajab vihma.
Märkus: tegelikult sellist erinevust sisemaal, kagu- või loodeserva vahel ei pruugi olla, vaid see oleneb tuule suunast ja ka pilvisusest, kuid kahe Eesti päeva puhul on peamiseks sellise erinevuse põhjuseks erinevate omadustega õhumassid. Senise nädala esimesed päevad on olnud igal pool ühtlaselt soojad, üksnes tuulepealsetel rannikualadel on märksa jahedam. Kui on lõunakaartetuul (tuule asimuut 90–220°, harva kuni 240°), siis võib põhjarannik osutuda kõige soojemaks.

Postitanud siit alates: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima.
Kõik pretensioonid ja kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.


Ilus päikeseloojang Soomes, Toholampis.
26.04.2019 kell 21:15. Pildistatud ca 50m kõrguselt drooniga DJI Mavic 2 Pro
Foto : Aksel Salu

HOIATUS: Tuleoht on paljudes kohtades äärmiselt / talumatult / ohtlikult kõrge ja kerkib veelgi! Metsades olgem äärmiselt tähelepanelikud!
Tuleoht on paljudes kohtades kerkinud kõrgeima, V klassini. Riigi Ilmateenistuse tuleohukaart


Päikeseloojang Võrus, 21.04.2019. foto: Eero Hermann

Oli suviselt soe nädal.

Esmaspäeval (22.04) tugevnes kõrgrõhkkond.

Tõmbas taeva selgemaks, kohati jäid veel kõrgema kihi pilved, kuid ka need hajusid õhtuks enamjaolt.

Tuul oli nõrk ja muutlik. Õhutemperatuur oli öösel 0...5, päeval 14...20 °C

Teisipäeval (23.04) püsis kõrge kindlalt paigas, olime selle kindlas haardes. 
Ilm oli selge, tuul vaikne, puhudes läänekaartest.
Öösel oli sooja kuni 5, päeval 15...20, rannikul jahedam.

Kolmapäeval (24.04) oli kõrgrõhkkonna ülekaal jätkuvalt kõigutamatu.
Taevas oli selge, tuul nõrk ning pöördubskõikjal lõunakaarde.
Küll aga jõudis meieni osa Sahara kõrbetolmust, põhjustades kõikjal eriti värvika päikeseloojangu. Tolmu lisandub veelgi homme ja ülehomme.
Sahara kõrbetolmu esimene, väiksem ports, saabus Eestisse. Päikeseloojang oli kõikjal värvikas!
Kaivo Lõppe foto, Lääneranna vald
Öösel oli sooja kuni 5, päeval 16...21, meremõjuga rannikul jahedam, jäädes 10°C ümbrusse.

Neljapäeval (25.04) kõrge ülemvõim hakkabs tasapisi nõrgenema Läänemerelt survet avaldava madalrõhkkonna tõttu, kuid selle loodeserv hoidis öö selgena, päeval aga lisandus pilvi, kuid püsis veel suurema sajuta. 
Tuul pöördus idakaarde, tugevnes 4-9, rannikul puhanguti 12 m/s.
Öösel oli juba soojem : 3...8°C, päev tuli samuti kevadiselt soe, olles vahemikus 17..
.21, meremõjuga rannikul 10°C ümber.

Reedel (26.04) olime kõrg- ja madalrõhkkonna piiril. Ilm muutus pilvisemaks, aga püsis veel suurema sajuta, kohati siiski tuli vihma. Lätis aga paukus meeletu pikne.
Meeletu pikne Lätis, kell 17:29.
Blitzortung
Puhus võrdlemisi tugev idakaare tuul(kuni 14m/s).
Öö soojenes veelgi, sooja tuleb 5...15, päev soojenes samuti : õhutemperatuur oli 20...25, meremõjuga rannikul aga endiselt 10°C ümber.

Laupäeval (27.04) loovutas kõrgrõhkkond juhipositsiooni ja ligi pääses madalrõhkkonna serv. See lisas niiskust ning öösel esines üksikuid vihmasabinaid, päeval oli taevas enamasti selge, esines kohatisi hoovihmu, lõunapiiril teatati ka välkudest.
Õhumass oli palav ja niiske ning kõrge ja madala vastasseis muutis õhumassi ebastabiilsemaks, mistõttu oli pealelõunal äikest lõunapiiril ja mitmel pool Lätis
Pealelõunal aga hakkas tugevnema idakaaretuul ja õhumassivahetus algas.
Õhutemperatuur oli öösel 6...11, päeval juba lausa suvised 20...26, meremõjuga rannikul 10°C ümber.

Pühapäeval (28.04) tugevnes kõrgrõhkkond ning taevas oli valdavalt selge.
Tugev tuul püsis idakaarest, kuid õhtuks pöördus põhjakaarde ning tasapisi nõrgenes. Õhutemperatuur oli öösel 6...11, päeval aga jahedam, olles 12...17, meremõjuga rannikul oli endiselt jahedam:  kuni 10 °C.

23. aprilli varasuvine loojang Laagris. Omaniku foto

42 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja pärast seda kui see soe läbi saab algabki meie sajune suvi mida ammu olen siin ka maininud.

Anonüümne ütles ...

Näiteks minu kommentaar kevade ja suve kohta 12.märts kl.11:04

Kaivo Lõppe ütles ...

Siis jube lugu ju !
Petekas siis praegune.

Anonüümne ütles ...

Täna oli siis see päev, kui temperatuurid tõusid üle 20*C mitmes kohas.

Kui vaadata Wetterzentralet, siis mai algab tõelise suvesoojaga. Sinnani on veel aega, aga kõik sõltub sellest, kui tugev tänane kõrgrõhkkond on järgmisel nädalal ja kui kaugele itta või kagusse ta liigub, mille lääne servast meile lõunast mõnusat suvesoojust peale tiksub.

Jüri ütles ...

Loodame, et siis liiga palavaks ega põuaseks lähe! Suvi võiks tulla tuline ja vesine. Eelmise postituse kommentaariumit täiendatud!

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis läks tänase soojaga kask lehte, mis on kõige varasem kase lehtimise algus, mida kunagi olen täheldanud. Nüüd veel kägu ja ööbikut oodata.

Anonüümne ütles ...

Mäletan hästi kontrastiks 2017 aasta mai keskpaika, kui sõitsin hommikul lumetuisus autoga tööle ja puud olid täiega raagus ning põllud kuluvärvi.

Jüri ütles ...

Jah, 2017. a aprilli lõpus oli mõnes paigus lumetorm, siis suured lumesajud mais järgi jne. Laagris läks ka mõni kask hommikuks korrast rohelisemaks, aga päris lehtes veel pole. Linnukisa on praeguse kuupäeva kohta tavatult vali, aga kägu ega ööbikut (Laagris on nad olemas, igal aastal kuuleb) pole veel kuulnud.

Anonüümne ütles ...

Lisan ühe pildi ka tänasest lehtivast kasest siin Kagu-Eestis, et järgmistel aastatel oleks tore meenutada. Selline tunne nagu nagu juuli oleks praegu, õues sooja 21.7 kraadi.

Jüri ütles ...

Jah, ei olegi suurt erinevust võrreldes Laagriga. Meil tuli sooja ülempiiriks 20;1 kraadi, Tallinn-Harkus üksnes 19;6 kraadi. Eks tuule suund määrast selle.

Anonüümne ütles ...

Enne kui läänetsüklonid ründama ei hakka, ärge vihma kartkegi, sest reedene äikesevõimalus on Eesti jaoks samapalju kokku kuivanud, kui praegune kulu ja metsaalused.
--------------------------------
Muutliku suunaga tuul on põhjarannikul võrdne põhja/kirdetuulega.
Idatuul võrdne idakirde/kirdetuulega.

Jüri ütles ...

Kummaline! Laagris need seaduspärasused tuule-temperatuuri osas ei kehti eriti, ju siis vahetult ranniku ääres.

Anonüümne ütles ...

Sauel kehtib see mida tuulest räägitakse. Kui vaiksem on ruttu merebriis (põhjatuul) ja nõrk idatuul muutub lõuna paiku pigem kirdetuuleks.

Anonüümne ütles ...

Vaadates praegust tuult näitab juba lõunaks (hiljemalt 14:00 näit) Harku hoopis põhjatuult. Ja kraad ka hakkab siis langema. Samal ajal näiteks Kohilas samasoe kui eile.

Anonüümne ütles ...

Aeg teha järgmise kuu prognoos.
Tuleb kuivapoolne aga mitte soe nagu eelmine aasta. Isegi võimalusi normist külmemaks Maiks. NOAA järgi on Kõrgrõhkkonna kese Põhjamere piirkonnas seega tugevad öökülmad saadavad Mais meid pikalt kaasa. Igastahes see sajune suvi Mais veel ei alga.

Jüri ütles ...

Muutliku suunaga tuul on põhjarannikul võrdne põhja/kirdetuulega.
Idatuul võrdne idakirde/kirdetuulega.
- siin on juttu võrdsusest, aga mitte sellest, milleks tuul ruttu muutub. Kui peeti silmas muutumist, siis jah, muidu ei ütleks päris nii.
Kell on 14, aga Laagris veel kagutuul ja Harkus edelatuul.

Laupäevases Postimehes ilmub pikem lugu sellest, milline võiks suvi tulla ja kas seda saab üldse prognoosida. Intervjuusid tehti paljude inimestega (kui mitte kõik, siis enamus neist akadeemiline personal).

Anonüümne ütles ...

Sajune ja soe nagu ammu öelnud olen :)

Anonüümne ütles ...

Keeras tuule ära aga täna hiljem kui ootasin

Anonüümne ütles ...

Rootslased näitavad homseks pilves aga kuiva ilma. Saab näha kus see pilvitus tuleb aga kui neil õigus siis homme ei ole enam nii soe ilm.

Jüri ütles ...

Laagris tuli õhtuks küll idakirdetuul, aga õhutemperatuur oluliselt ei langenud.

Anonüümne ütles ...

Eks kandis ülekuumenenud Tallinna õhu sulle sinna.
----------------------------------------------------------
Ilmateenistuse kõhklevale nädalaprognoosile täpsustuseks, et Põhja-Eesti jääb kindlalt sajuta. Seda selleks, et idakaartetuul esineb siin/seal kirdekaartetuultena, mis konvektsiooni altpoolt "sööma" hakkab.
----------------------------------------------------------------------
Täna pidi prognoosikohaselt rünkpilvi olema, aga polnud. Seega on õhk ikka väga kuiv ja ega see hoovihmake siin-seal on ikka kaduvvõimalik.
Täna oli õhuniiskus taas 20% lähedal, ega siis pole ime, et taevas selgeks jäi.

Jüri ütles ...

Jah, kastepunkt on meeletult madal. Taevas oli pilvitu ja somp oli tugev.

Anonüümne ütles ...

Rootslane pani sellevõrra mööda ,et pilveala pole kuiv.

Anonüümne ütles ...

Mis elukas see homme õhtul Iirimaad tabab.

Anonüümne ütles ...

Täna see nähtus varakult platsis. Mujal ida või ida-kagu tuul siis põhjarannikul pigem kirdetuul ja vaatasin järgi ,et Soome rannikul uuesti pigem see Ida-kagu tuul. Et siis Soome lahe keskosa tõmbab vaakumisse :) ?

Jüri ütles ...

Kummaline! Hästi soe oli juba hommikul, kuid ilm läks pilve ja 20 kraadi siiski ära ei tulnud. Jah, Iirimaa ilmateenistus https://www.met.ie/warnings andis ka hoiatuse: tuleb mingi võrdlemisi pisike, aga ebatavaliselt aktiivne tsüklon.

Anonüümne ütles ...

Kuulsin just kägu siin Kagu-Eestis. Loodus areneb roheliseks ikka ülikiiresti põuast hoolimata. Lehtima on hakanud nüüd ka vahtrad, pihlakad, õunapuud jne.

Jüri ütles ...

Jah, sest taimed saavad arenguks vajaliku soojushulga kiiresti kätte. Praegu pinnases vast vett veel jätkub, et arengut sademevähesus ei tohiks veel pidurdada.

Jüri ütles ...

Tallinna kesklinnas kell 22:45 18,6 kraadi ja Laagriski enam kui 17 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Mis ilm järgmine nädal tuleb?

Jüri ütles ...

Läheb selgemaks ja külmemaks, siis lühikeseks ajaks jälle soojemaks, ehk ka sajusemaks, aga nädala pärast paistab päris krõbedaks minevat (ei välista lundki). Elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Hetkel on arvutused maiks paranenud küllaltki. Jahedale perioodile on kõvasti kraade juurde lisatud. Krõbedusest ei jälgegi, pigem tundub mai väga sajune tulevat

Anonüümne ütles ...

Hiiumaal oli kuulda müristamist.

Anonüümne ütles ...

Ei loobu oma seisukohast ,et Mai tuleb heal juhul normilähedane või alla selle temperatuurilt ja endiselt kardan ,et mõnusaid külmalaineid teeb ka Mais.

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis on ehtne südasuvi, õues on tõeliselt palav ja päike lõõskab, sooja on varjus 27 kraadi. Tõraveres sündis ka uus kuupäeva soojarekord.

Anonüümne ütles ...

Meri on tõeline soojaröövel praegu. Harkus ainult +13 ja Harjumaa Kosel juba +23

Anonüümne ütles ...

Põhja-jäämere jää pindala on hakanud kasvama (aprilli lõpus !)

Anonüümne ütles ...

Sealt see maialguse pakane tulebki.
-------------------------------------------
5. mai ilm tuleb kindlasti pilves, ja suure sajuvõimalusega ning tõenäoliselt ka alla +10-kraadine.

Anonüümne ütles ...

Täna on siin Kagu-Eestis juba viies päev järjest, mil ööpäeva keskmine vastab klimaatilisele suvele. Eilne õhtu oli troopiliselt soe ning lühikeste käistega pärast päikeseloojangut külm ei hakanud. Isegi sääsed juba söövad. Tõenäoliselt saab see olema aegade üks kuivemaid, kui mitte kõige kuivem aprill, juhul kui täna olulisi sademeid ei tule. Loodust vaadates ja lõhnates on raske uskuda, et tegemist alles aprilli lõpuga, kuna toomingad, kirsid?(valgete õitega) jne juba õitsevad. Paistab, et tänavu saab roheline aeg ikka erakordselt pikk olema.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin ka just järgi ,et 2000 aasta aprillist oleme loodusega ka napilt ees. Siis oli kõik paar päeva hiljem.

Jüri ütles ...

Uskumatu, et isegi 2000. aastast ees! Vahtrad on igatahes täisõites.

*Virumaalt algas tohutu tuule tugevnemine, mis jõudis täpselt 1:58 Laagrisse. Külm õhumass tuleb sooja asemele, aga sademeid-äikest ei kuskil.

Danny Danials ütles ...

Have you attempted this new app Neverwinter Nights: Enhanced Edition Apk : that is certainly exceptional.