esmaspäev, 29. aprill 2019

18. nädala ilm (29.04.–5.05.2019)

Kommentaariumi viide

NB! 2.05.2019 liikus üle Eesti kiiresti süvenev tsüklon. Esialgu sadas paiguti tugevat vihma,  kuid hiljem muutus ilm tormiseks, sadas lund ja tuiskas (sarnasus 1999. a). Uudis: https://ilm.ee/?517771.
Kadri täiendus: Einari kokkuvõte Aprill 2019 oli keskmisest soojem, samas väga kuiv teine kevadkuu. Sadas vaid 6,9 mm ja sedagi kuu esimese kolmandiku lõpul. Ilmad olid valdavalt päikeselised ja tuulised. Kui päevasooja jagus, siis ööd olid endiselt külmad. Kuu viimane kolmandik tõi meile nädalajagu suvesooja. Alatskivil tõusis maksimum 26.aprillil 23,4 kraadini. Kuu viimased päevad tõid tagasi jahedama ilma.
Õnnetusjuhtumi tõttu jäi kommenteerimata https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Fani

Postitanud siit alates Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi IlmateenistusWindy rakNorra ilmaportaal yr.noMeteoblueWetterzentraleWetter und Klima
Kõik pretensioonid ja kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.



Möödus vahelduva ilmastikuga mõõdukalt kevadine nädal, kuid nädala keskpaiku läks korraks talvisemaks.

Selline päikeseparadiis sai nädala lõpus mõneks ajaks läbi. Kaivo Lõppe, Pärnumaa, 29.04.2019 kell 20:15.


Esmaspäeval (29.04.) oli selge ja sajuta ilm. Vaid saari riivas pisike kiudpilvevöönd.
Küll aga puhus puhanguline põhjakaaretuul, mis tegi olemise kõledaks. Öösel oli paljudes kohtades öökülma, päev aga tõi sooja üle 10 kraadi.

Teisipäeval (30.04.) seisis veel kõrge serv Eesti kohal, sademeid ei tulnud. Öö oli paduselge, päeval ringles meeletult kiudpilvi.

Kiudpilvede invasioon 30.04.2019 Pärnumaal. Kaivo Lõppe foto


Idakaartetuul lõpuks nõrgenes. Öösel tegi mandril ja saarte sisealadel õhutemperatuuri -4...1 °C, rannikul kuni 6 °C, päev oli aga kevadiselt meeldiv: 11...17 °C, ent põhjarannikul jäi kohati aga ikka alla 10 °C.


Kolmapäeval (1.05.) kõrgrõhkkond eemaldus tasapisi.

Öö ja kuni pärastlõunani oli veel enamasti selge taevaga ja vaikne, peale seda aga arenes mõningaid pilverünki, kuid sadu need veel ei toonud.

Lääne- ja edelatuul hakkas tugevnema. Õhutemperatuur oli öösel madal, olles -1...4, rannikul kuni 7 °C, päeval aga soojem: 15...17, meretuulega rannikul jäi 10 °C ümbrusse.

Neljapäeval (2.05.) lähenes Põhjalahelt madalrõhkkond ja laienes Läänemere meieni. Lisandus veelgi pilvi ja alates looderannikust ja Hiiumaast hakkas sadama vihma, õhtul juba ka lörtsi!
Ka edela- ja lõunatuul tugevnes peaaegu tormiseks : puhanguid põhjarannikul kuni 20 m/s.
Päev jätkas vihmasabinatega.
Öö oli pilvisema taeva all juba soojem: 3...8, maapinna lähedal kohati veel aga 0 °C ümbrusses, päeval ilm jahenes tuntavalt : sooja on 6...11, Kagu-Eestis enne sadu kuni 16 °C.

Reedel (3.05.) püsis madalrõhkkond servaga Läänemere ümbruses. Ilm oli hoogsadudega, peamiselt tuli märga hooglund ja lumekruupe.
Hommik tervitas paljudes kohtades valge lumevaibaga !
Mai'd tabas maine lumeüllatus!
Mai Lipu, 07:52, Kunda
Ka mujal tabas rahvast lumine üllatus!
Reet Kanger, 
Puhus tormine läänekaartetuul  puhangud ennelõunal 20 m/s. Õhutemperatuur oli öösel nulli ümber: 0...5 °C, Lõuna-Eestis kuni 8, päeval aga juba eelnevast märksa jahedam: 5...9 °C.

Laupäeval (4.05.) jätkus Eestis madalrõhkkonna valitsus ning alates läänest hakkas sadama vihma ja lörtsi.
Kuna külm tungis intensiivselt sisse, oli kohati advektiivset äikest!
Tuul hakkas nõrgenema.
Õhutemperatuur oli öösel miinuspoolel, rannikul soojem, päeval jäi alla 10 pügala (-naatori).

Pühapäeval (5.05.) madalrõhkkond loobubs juhtpositaioonist ning tõusva õhurõhu foonil jäi sajuhooge harvemaks.
Padurüngad Pärnus 05.05.2019 hommikupoolikul.
Kaivo Lõppe foto
Õhutemperatuur oli öösel taas miinuses, olles -3...0, rannikul 5 °C ümber, päeval 5...10 °C.
Rämetas, paugurodi!

28 kommentaari:

Jüri ütles ...

Meenub 1999. a, kui mai alguseks ilm sajunes ja külmenes ning maha sadas kohati paks lumigi. Sel korral nii karm ei paista.

Anonüümne ütles ...

NOAA järgi on see isegi võimalik ,et 1999 ligilähedaselt kordub. Ka siis oli Juuni kõige rohkem normist soojem.

Asjalik meesiludus ütles ...

Mis selle lähiaja ilmaga toimub? Gismeteo lubab nii äikest kui lund ?!

Jüri ütles ...

Jah, siis peab lund tulema küll ja pikalt väga jahe püsima, et sarnaneda 1999. a ilmastikuga. Ilm keerab ära, nagu üks tuttav ütles: põhjakaartest läheneb külm õhumass, üle Eesti liigub sügav tsüklon, mis toob ilmselt rohke saju vihmast lumeni jne. Gismeteo piksed võivad olla tingitud jahedast, kuid labiilsest õhumassist: soojale aluspinnale voolab jahe ja niiske õhumass, mistõttu areneb advektiivne konvektsioon. Vajadusel võib esitada täpsema prognoosi.

Anonüümne ütles ...

Eestis ilm ikka väga huvitavaks kujunenud. Seal külmas kliimas pidage ikka selle karge ilmaga vastu.

Jüri ütles ...

Jah, tuleb nii pakast kui lund, kuid 1. mai soe tuleb veel üle elada!?

Anonüümne ütles ...

Nii tänane ilm on nähtud. Kahjuks pole just parimad uudised. Selline ilm nagu täna on varem tähendanud nii 70% tõenäosusega väga sajust suve. Olen varem juba mitmel korral maininud ,et suvi tuleb sajune ja soe aga nüüd lisaks ,et väga sajune ja kas enam nii väga soe. Väga sajune ja soe suvi üldiselt ei käi kokku. Kindlasti kuumalained teeb aga veel rohkem köidab ajakirjanduse tähelepanu eeloleval suvel lõputu sadamine.

Jüri ütles ...

Suvi võib ju olla tuline ja vesine (väga kõrge õhutemperatuur tähendab suurt auramist jms - vihmarajusid jms palju olla, samas on palav)? Kas on sarnasust 1998. ja 2001. a-ga?

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tuleb siis midagi 2001. aasta sarnast. Siis oli pikalt soe ja rohkelt äikeseline, vahepeal ka rannailma. 1998. a. oli ka äikeseline, aga kuumus ja äike jäid pigem suve algusesse. Mäletan, et juuli ja august olid siis pigem jahedad ja sajused.

Jüri ütles ...

Jah, need suved meenutavad ennustatavat sajusust, kuid tollal jagus ka sooja üpris palju, eriti 2001. a (1998. a peamiselt mai lõppu ja juunisse).

Anonüümne ütles ...

Pigem hetkel võrdlen 1987 ,1993, 1998 ,2001 kui ka 2004 aastatega aga oleks ka ise väga rahul kui läheks 2001 kanti.

Jüri ütles ...

Loodame siis tõesti, et läheks 2001 kanti, sest mitmed sarnased aastad polnud ju midagi toredat suve poolest.

Anonüümne ütles ...

Noh, aprilli sajunorm saab nüüd paari päevaga tagantjärele täis? :D
-------------------------
Aprill tuli keskmiselt tublisti soojem, mitte pisut, nagu keegi siin blogis kuu tagasi ennustas. Loodetavasti mai tuleb ka soojem normist, mitte jahedam.
Kuidas mai, nõnda suvi!
(Analoogaastad 2010, 2013, 2014, 2018. Lõuna pool vist ka 2016)

Anonüümne ütles ...

Aga 1993 ka mai missugune aga suve polnud ollagi. Sama lugu meenub ka 1998 ja 2004 aastast. Ka 1984 mai järel oli täielik häving. Küll aga poleks paha statistilises mõttes kui kuu keskel teeks nii nädalase soojalaine ja mõne äikesepäeva nagu näiteks 2010 oli.

Jüri ütles ...

1998. ja 2004. a maist meenub vähe. 2004. a mai algus-(esimene) nädal olid südasuvised vist, siis oli natuke pikset, ja edasi ei midagi erilist.
Laagris oli kella 20 paiku lumesadu ja tuisk, kuid maha ei jäänud midagi. Praegu (kl 21:25) olulise sajuta, sooja 1,5 kraadi.

Ülle ütles ...

Piret, Märt Treier ja Taavi Libe saadavad tervised ja paranemissovid Jürile! Ta sattus liiklusõnnetusse, midagi väga hullu pole, aga eks paranemine võtab pisut aega.
Päevateemaks on looduskatastroof Indias, selle kohta saab mingisuguse ülevaate https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclone_Fani

Alarec ütles ...

Palju jõudu ja tervist Jürile! Kahju, et nii läks, aga eks ilmaolud on ka sellised nagu nad on, mis teha.

Alarec ütles ...

Kadrilt teade: Jüri palus edasi öelda aitäh heade soovide eest ja loodetavasti saab peatselt jalule, kuid seni teevad blogi ja muid asju teised inimesed.

Kalle ütles ...

Soovin ka omalt poolt Jürile kiiret paranemist!

Anonüümne ütles ...

Paldiskis oleks nagu kaks välku olnud paar tundi tagasi.

Anonüümne ütles ...

Mida tähendab Paugurodi (termin kasutatud käesoleva postituse lõpus)?

Anonüümne ütles ...

Eks ta mingit rämedat äikest tähendab, või Pangodis olevat äikest.

Anonüümne ütles ...

Aprill oli soe või pigem kuum nagu kuu tagasi sai öeldud siin. EMHI-st selline lause: "Eesti keskmine õhutemperatuur oli 6,8 °C, mis on 2,2 °C normist kõrgem (paljuaastane keskmine 4,6 °C)".

Mai tuleb suht iga aastane igav keskmine või nõksu soojem. Eks jälle see Barentsi meri annab tunda meile siin, mis on viimaste aastate fenomen.

Alarec ütles ...

Tervitused edasi öeldud! Paugurodi on üks äikesehuviline, kes ajab äikest taga, eriti meeldib talle müristamine jms heliefektid, millest ka hüüdnimi. Ta paneb kokku Eestis kuuldud huvitavamatest ja vägevamatest kõminatest helivalikut.

Kalle ütles ...

Käod on kohale jõudnud. Võrtsjärve kalakaamerast on kenasti kuulda.

Jüri ütles ...

Lõpuks jalul ja tagasi. Vahepealseid ülesandeid tegid teised, sh Maa Elu ilmalugu, mis tuli assistendile dikteerida, et ta saaks arvutis selle saata Riinale.

Anonüümne ütles ...

Reedene sadu päris kindlasti läänerannikule ei jõua. Seda tüüpi lohud ja tsüklonid kallavad vaid Ida-Eestit.
Isegi Tallinn-Pärnu jooneni ulatumine on ebatõenäoline.

Jüri ütles ...

Jah, võimalik. Uut blogipostitust valmistatakse ette, nii et eks siis sealt paistab, mida lugeda ja oodata.