esmaspäev, 15. aprill 2019

16. nädala ilm (15.–21.04.2019)

Kommentaariumi viide

Postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima

Kõik pretensioonid ja kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.

HOIATUS : Tuleoht on paljudes kohtades äärmiselt kõrge ja kerkib veelgi!
Metsades olgem äärmiselt tähelepanelikud!
Tuleoht on paljudes kohtades kõrgeimal, V klassi tasemel.
Ilmateenistuse tuleohukaart


Tuleb enamasti päikeseline ja kevadiselt soe nädal.

M. Kaasik Pärnu Postimehele: Võimas kõrgrõhuala jääb Põhja-Euroopa ilma valitsema. Eestis ei ole eeloleval nädalal sadu oodata. Praegu Soome ja Skandinaavia kohal paikneva kõrgrõhkkonna kese nihkub reedeks Läänemere lõunaossa ja väike madalrõhkkond liigub Karjala kohalt lõunasse, tuues Eestisse rohkem pilvi, kuid mitte sademeid. Nädalavahetusel laieneb kõrgrõhkkond nii lääne, kui ida suunas, moodustades Briti saartelt Lõuna-Venemaani ulatuva vööndi. Kõrgrõhukese asub otse Baltimaadel ja ilm läheb järjest soojemaks.


Tugev antitsüklon 15. aprillil Skandinaavia ja Läänemere kohal (DWD).


Kõrgrõhkkond hiilib lähemale, korraks võib nädalavahetusel ka tiba vihma tulla.

Õhumass soojeneb päev-päevalt, nädala vältel on juba oodata üle 15-kraadist leitsakut.

Küll aga klimaatilise ehk pärissuve algust see nädal veel ei tule, võib-olla aga aprilli viimasel nädalal, nagu juhtus 1993. a. 

Klimaatiline suvi algab siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõuseb püsivalt üle 13°C. 

Loodus on saavutanud vähemalt Pärnu kandis meeletu arengukiiruse, näiteks on toomingas täiesti lehetust olekust paari päevaga arenenud selliseks :
Kaivo Lõppe foto Pärnust, kus toomingas on meeletu kiirusega lehtima hakanud.
Muud puud/põõsad on samuti hakanud lehtima, kuid selliseid õisikuid veel näha pole.



Seega, võtkem kevadest mis võtta annab, kuid ettevaatust metsades, sest soe päike ja kuiv õhk kuivatab tõhusalt metsaaluseid ja maastikupõlengud on kerged tekkima.



Nädal algas (esmaspäev, 15.04.) selge ja kohati kergelt tuulise ilmaga. Meieni jõudis kõrgrõhkkonna serva mööda soojem õhumass, mis kergitas õhutemperatuuri eelmiste päevadega võrreldes kõrgemale, tõustes 10 °C ümbrusse.

UV-indeks kerkis juba üle 3, sellise näitajaga saab juba naha pruuniks.


UV-indeks 15.04 kella 13:00 paiku oli juba üle 3, mis soosib kenasti naha pruunistumist.
Indeksit saab igaüks vaadata siit või kliki pildil; Tallinna kohta: http://tinyurl.com/y46k33cy (rippmenüüst saab Helsinki asemel valida soovitud linna).
Tuul oli enamjaolt kirdest, tugevam rannikualadel, sisemaal nõrk.

Teisipäeval (16.04.) liikus kõrgrõhkkond meile lähemale, ilm oli paduselge ja päikesevanne võtsid mitmed kodanikud.

Paduselge taevas kasvava Kuuga. Pildistatud Pärnus 16.04 kella 18:30 paiku. Sooja oli siis 14,8 kraadi!
Kaivo Lõppe foto
Puhus valdavalt nõrk põhja- ja kirdetuul, veidi tugevam oli vaid rannikualadel. Õhutemperatuur oli öösel kerges miinuses, olles  0...-4°C, rannikul kuni +2, päeval sisemaal juba eelmisest päevast soojem, tõustes 10...14, kohati 17°C-ni, meremõjuga rannikul, nt. Kundas oli vaid 5...6°C.


Kolmapäeval (17.04.) kõrgrõhkkond püsis Läänemerel ja tagas meile kuiva ning päikeselise ilma. 
Päeval oli ilm endiselt paduselge ning soosis päikesevanne. UV-indeks oli suviselt kõrge, maksimum ulatus 4,6-ni.
Kaivo Lõppe foto Pärnust.

Tuul püsis samuti vaikne ja oli seekord valdavalt muutliku suunaga. 

Õhutemperatuur oli öösel ikka kerges miinuses, olles -4°C-st sisemaal kuni +2°C-ni rannikul, päeval eelmisest kraad enam : 12...18°C, rannikul kuni 7°C. 



Neljapäeval (18.04.) kõrgrõhkkond veidi kaugenes ning lisanduva niiskuse tõttu oli õhukesi kõrgeid pilvi enam, aga sademeid siiski ei tulnud.
3 lennukit üksteise järgi kiudpilvedes.
Kaivo Lõppe foto Pärnust

Tuul püsis nõrk ja taas muutlik. Õhutemperatuur oli juba ka öösel tõusuteel, olles -2...2°C, päeval 12...19, meremõjuga rannikul kuni 9°C.



Riigipühal, Suurel Reedel (19.04.) kõrgrõhkkond veidi taandus veelgi ning ida poolt mööduva madalrõhkkonna lohk lisas niiskust ja kõrgema kihi pilvi. Ilm püsis sajuta.
Pilvi oli juba enam, kuid püsis sajuta ja kevadiselt palav. Kurdeti ka lämbe oleku üle.
Kaivo Lõppe foto Pärnust.

Õhutemperatuur öösel pendeldas nulli ümber, olles -3...2°C, päeval ikka kevadiselt kõrgel, püsides 12...18 vahel, meremõjuga rannikul aga ikka jahedam: kuni 10°C.



Laupäeval (20.04.) öösel tuli kohati tiba vihma,  päev aga püsis sajuta, kuid vahelduva pilvisusega. Õhtupoolikul siiski täheldati osades kohtades üliväheseid sademeid.

Põhjakaare tuul veidi tugevnes ja tõi veidi jahedamat õhku. Õhutemperatuur oli öösel kergelt plusspoolel, olles  1...4, päeval aga veidi jahedam eelmistest päevadest: 8...15, meremõjuga rannikul lausa 5°C ümber.



Pühapäeva (21.04.) öösel tuli madalrõhulohust kerget vihmasabinat, päeval madalrõhkkond eemaldus ning Läänemerel sai valitsejaks taas jõuline kõrgrõhkkond. See pühkis taeva tasapisi selgemaks, ilm oli enam päikeseline ja taas ideaalselt kevadine, kuna ka tuul oli pea olematu ja lõuna suunaga.

Õhutemperatuur öösel veidi langes, jäädes -2...+3°C vahele, päeval aga taas õhumass soojenes ja pakkus meile õhutemperatuuri 8...16°C, meremõjuga rannikul siiski jäi jahedamaks.


Edasi ilm kuumeneb, seekord veelgi intensiivsemalt. Oodata on üle 20-kraadist leitsakut ning aprilli viimasel nädalal pole välistatud klimaatilise suve algus!
Rohkem infot uues postituses.

21 kommentaari:

Jüri ütles ...

Jah, väga põuane aeg on alanud! Kes teab, kaua see kestab ...

Kaivo Lõppe ütles ...

Just, õudus kuubis !

Jüri ütles ...

Mis on õudus kuubis ja miks mitte ajas!?

Kaivo Lõppe ütles ...

Paistab, et põud jätkub veel vähemalt nädala. See muudab noore looduse eriti tuleohtlikuks ja iga väiksemgi säde võib põhjustada maastikutulekahju.

Pärnus olnud iga päev sooja 16...18, kusjuures eile õhtul oli kell 21:00 lausa 15 kraadi sooja. Tekkis tõeline troopilise õhtu/öö tunne.

Täna küll juba terve päev kiudpilvevines olnud ja tuulgi veidi tugevam olnud, kuid õhk on endiselt vaat et suviselt soe.

Tõin õuest mõned päevad tagasi sirelioksad tuppa vaasi, need juba täitsa lehes(lehed küll väiksed veel, aga areng on tohutu ja vett tarbivad samuti ohtralt).

Anonüümne ütles ...

Jah, tundub et kevadised põuad ja varajased suved saavad üha tavalisemaks. Kuigi mullunegi suvi algas üsna vara ning mitmeid suviseid päevi oli juba aprillis, siis tänavu tundub nagu kõik toimuks ligi kuu aega varem. Äikesehooaeg algas tänavu juba märtsis ning nüüd põud aprillis. Kuigi meteoroloogilist suve veel alanud pole tänu jahedatele öödele, siis võiks praegust aega vabalt suveks nimetada, sest päevased maksimumid küündivad kahekümne kraadi ligi ning inimesed käivad lühikeste käistega ringi. Siin Kagu-Eestis on viimaste päevadega loodus ülikiiresti arenema hakanud, paljudel kaskedel on juba suured rohelised pungad ning usutavasti on mõned ka hiirekõrvades, mis on aprilli teise dekaadi kohta ennekuulmatu. Järgmisel nädalal lähevad kased ilmselt lehte ja maiks on tõenäoliselt paljud puud lehes. Loodetavasti algab järgmine nädal ka meteoroloogiline suvi.

Jüri ütles ...

Jah, märts oli väga äikeseline, ent aprillis äikest pole olnud ja ilmselt ei tule ka. See annab lootust äikeserohkele (kui see on hea asi) ja märjale suvele; soojuse kohta ütleb see vähem.
Just, et klimaatilise suveni pole olukord öökülmade tõttu veel jõudnud, aga küll jõuab. Loodeservas pole jõudnud loodust veel uurida (pärast viimast käiku), aga küllap on siingi fenoloogiliselt ennekuulmatuse lähedane seis hakanud moodustuma / tekkima. Vast paari päevaga jõuab käia uurimas ja teatada seisust.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, suvi on varajane see aasta.
Äikest oli märtsis kokku vist kas 3 või 4 korda ? Ise ei kohanud kahjuks ühtegi korda, kuid loodan, et suvi tuleb eriti äikeserohke.

Loodusest. Siin on ka osad põõsad juba peaaegu lehtes, just viimastel päevadel olen täheldanud eriti intensiivset arengut. Lisasin postitusse ka pildi, kuidas ühel puul juba täitsa õiedki peal.
Kaskedel pisikesed rohelised nupud väljas, seega nendega ilmselt läheb veel aega. Aga vaadates arengu intensiivsuse kasvu viimasel ajal, ei imesta, kui needki varsti lehes.
Uuel nädalal lähen maale läänerannikule, näis, mis seal ootab looduse arengu seisukohast.

Jüri ütles ...

Jah, nii see on paraku. Ees ootab soe, ent väga kuiv aeg! Märtsis oli vast ikka 3 äikesepäeva, aga aprillis pole olnud mitte ühtki veel.

Anonüümne ütles ...

Samas koguaeg oht ,et reede või laupäev järgmine nädal teeb selle äikesepäeva ära.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, kuumus võib lahkuda tõesti veel äikesega ja seda aprilli jooksul. Aga kindel see pole veel kaugeltki mitte.

Aga maapind on endiselt meeletult kuiv - igal sammul tolm järgi.
Paar piiska vihma tuli täna, aga jälgisin - maha sadanud üksikud piisad kadusid(kuivasid) maapinnalt vähem kui minutiga. Põnev oli jälgida.
Seega ikka tõesti kuiv maapind ja õhk, vaesed taimed peavad seda veelgi intensiivistuvat kuumust ja põuda taluma.

Jüri ütles ...

Laagris läks õhtul ilm pilves, aga ei sadanud midagi. Öösel selgines jälle. Ei tea, kui palavaks siis õhk läheb?

Kaivo Lõppe ütles ...

Praegu näib, et võib tulla kuni 25 kraadi varjus, see juba üpris suviselt meeletu näit!

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis on juba ka võililled ja tulp õitsema hakanud.

Anonüümne ütles ...

Möh.? Siin Harjumaal alles Ülane alustab õitsemist. Võilillest võib ainult und näha.

Jüri ütles ...

Võililli Laagris ja mujal nähtud küll. Tuleb vaadata paneelmajade jms hoonete päikesepoolseid külgi ja kohati on seal võikate (uudissõna ilmunud) hulgaline õitsemine.

Anonüümne ütles ...

Sellistes kohtades ja aga vabas looduses veel mitte

Anonüümne ütles ...

Tundub, et toomingas õitseb Pärnus sel aastal veel juba aprillis.
Harjumaal on aga toomingas alles hiirekõrvul, magesõstar on niiöelda lehes.

Jüri ütles ...

Laagris sarnane seis, et õrnrohelus toomingatel, astme võrra enam magesõstral ja kuslapuust ärme parem räägi. Samas, kuivõrd ennekuulmatu on selline fenoloogiline faas enne aprilli lõppu?

Kaivo Lõppe ütles ...

Loodus on jah enamasti ikkagi kiirelt arenema hakanud.
Iseenesest ju positiivne, aga sellega kaasneb hetkel asjaolude tõttu ränk tuleoht, mis on poolel Eestil juba V klassis!

Anonüümne ütles ...

Minu maakodus Lõuna-Eestis polnud ühes kohas lumigi päris ära sulanud. Lumikellukesed õitsesid veel kõrval. See on muidugi selline üksik varjuline koht orus, kuhu päike ka enamus ajast ei paista. Paarkümmend meetrit eemal kõrgemal on pilt hoopis teine, maapind soojem ja kevad täies hoos.

Jüri ütles ...

Jah, mikroklimaatilised erinevused. Põud tõstab ähvardavalt pead ...