pühapäev, 18. märts 2018

12. nädala ilm (19.–25.03.2018)

Kommentaariumi viide
Soovitame tutvuda: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/. Paar "linnukest" ilmaterminikomisjonis on pöördkihistus (inversiooni "maakeelne" vaste), pahvaktsüklon ja nihkesula (olukord, kui õhutemperatuur on alla 0 °C, aga lumi sulab, teine sulaliik on nominaalsula, kui  õhutemperatuur on üle 0 °C, aga lumi ei sula, v.a päikese käes).

Tuleb suhteliselt talvine nädal; pööret kevadesse oodata veel pole.



23. märtsi ilm oli päeval pilves, aga hommikul ja õhtul paduselge.


Ajalooline hetk Eesti Meteoroloogia Seltsi (EstMS) asutamisest [Ellu Viburi foto].
23. märts oli rahvusvaheline meteoroloogiapäev, ja nagu alati, tähistas Keskkonnaagentuur seda Tallinnas konverentsiga, mille tänavune teema oli "Valmis igaks ilmaks".
Ettekannete läbivaks teemaks olid ilmahoiatused, ja see, kuidas kaitsta inimesi ja nende vara raskete ilmaolude korral ja ilm meedias – oluline on usaldada just ilmateenistuse infot.
Päeva lõpetas Eesti Meteoroloogia Seltsi  asutamiskoosolek, kus valiti ka uue seltsi seitsmeliikmeline juhatus.
Meteoroloogiapäeva konverents on veebis järelvaadatav, ettekannetaga saab tutvuda ka ilmateenistuse lehel. Fotogalerii.

Kairo Kiitsak‎. Tugev lumesadu Tartu linnas Tiigi tänaval 20.03.2018.


5. kategooria orkaan 21. märtsil India ookeanil (http://www.tropicalstormrisk.com/tracker/dynamic/201815S.html). Kliki animatsioonil!

Nädala alguses liikus madalrõhulohk koos külma frondiga üle Läänemere põhjaosa ja Soome lahe kagusse. Nii oli pilves, selgimistega ilm, lumesadu liikus loodest kagusse. Puhus lääne- ja edelatuul 4–9, puhanguti 12, saartel kuni 16 m/s. Õhutemperatuur oli 0...4 °C, kuid õhtul langes Pakrist alates 0...–2 °C-ni.
Sellele järgneval ööl jätkus pilves, selgimistega ilm ja mitmel pool sadas lund, kuid Tallinnast alates selgines. Puhus lääne- ja edelatuul, mis hommikul asendub põhjakaarte- 3–10, puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur oli –1...–4 °C.
Päev oli sarnane, ainult lõuna pool soojem, kuni 3 °C. Sadas lund ja tuiskas, Narvas oli äikeselumi 4 välguga, mõnel pool sadas lume- ja jääkruupe (räägiti, et oli jäme rahe).
21. märts oli valdavalt selge ja külm, ehkki õhtuks pilvisus tihenes ja läks soojemaks. 22. märts oli soe ja tuuline, õhtul alates Soome lahest läks sajule, sadas enamasti tugevat lund, esialgu oli sadu märjem; sooja oli 1–4 kraadi, vaid kõrgustikel jäi madalamaks, sajuga langes õhtul 0 °C-ni.
23. märts oli ida pool pilvisem, lääne pool päikeseline, kuid keskpäeval oli ajutiselt sealgi pilvisem. Õhutemperatuur oli enamasti –1...–4 °C, lõuna pool ja lääneservas, saartel soojem. 24. märts tõi sooja (0–4 kraadi) ja tuulise päeva, kuid püsis olulise sajuta, ainult õhtul oli kohatisi sajuhooge peamiselt lumena. Järgmine päev oli sarnane, kuid pilvisem. 21. ja 24. märtsi öösel oli kuni –15 °C.
Ilm oluliselt ei soojene. Tundub, et (kevad)talv jääb püsima aprillini. Kuigi 23. märtsi paiku läheb soojemaks, ei ole see siiski kevadise ilma pööre, aga seda täpsustatakse – palume silm peal hoida www.ilmateenistus.ee ja ilm.ee.
Küll see talv ja kevad ükskord lõppeb, kasvõi augustis – elame-näeme! Ilusat kalendrikevade algust!
Juunid muutuvad lumisemaks, küsiti:
Millal lund sajab? Kas jõulude ajal on lund?
Lund sajab tavaliselt novembrist märtsini, ka oktoobris ja aprillis on enamasti mõni lumepäev. Lumi on harvem mais, kuid kümne aasta jooksul seda siiski mõned korrad juhtub. Septembris ja juunis on lume korduvusperiood (return period) enam kui 50 aastat. Siiski tuleb tõdeda, et juuni on muutunud aja jooksul lumisemaks (suured lumesajud olid 1982. ja 2014. a juunis, natuke märga lund sadas 1. juunil 2017). Loe edasi https://www.visittallinn.ee/eng/visitor/discover/blog/weather-in-tallinn.

Hõõguv loojang. 18.03.2018 Laagris

31 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mudelite järgi tundub nüüd ikka päris igav ilmaperiood tulevat. Ei ühtegi anomaaliat, lõunatsüklonit ega tormi.

Anonüümne ütles ...

Jah aga ega seda ka kevadel tahaks mis praegu Horvaatias on. Suur lumi sulab kiirelt koos vihmaga ja veed jõgedes üle kallaste.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo näitab 28.märtsiks äikest. Nii viimasel hetkel enne aprilli tekitab hirmu ka aprillis võimaliku äikese ees.

Anonüümne ütles ...

Lubasin pööripäeva paiku täiendust ja kuna pööripäeva ilm on enamvähem täpselt teada siis saab ka öelda ,et mida selle järgi prognoos siis lubaks. Aprill ja mai peaks tulema külmavõitu aga erinevalt eelmisest aastast juuni peaks tulema soe ja sajune. Kas see ka palju äikest toob ei ole veel kindel.

Anonüümne ütles ...

Natuke isegi kiirustasin kuna isegi paar päeva ette ei suudeta prognoosida ja eriti homne muutus natuke ja ühtlasi sellega ka juuni soojemaks ja kuivemaks kui eilse järgi paistis.

Anonüümne ütles ...

Ma ei imesta, kui täna äikest tuleb. Rünksajukad on juba liikvel.

Anonüümne ütles ...

Eile õhtul Soome lõunaosas paar välku oli.

Anonüümne ütles ...

Üks varasem tähelepanek läks vahepeal üldse meelest. Rääkisin ammu kuidas üle ühe on paariaastad soojad ja jahedad suvel aga unustasin Jüripäevaga seotu. Vanarahva tarkus on ,et kui Jüripäev on esmaspäev või reede tuleb suvel palju äikest. Viimase 30 aasta jooksul on sellised aastad olnud 1990,1993,1999, 2001,2004,2007,2010,2012. Vähemalt minu kodukohas on nendel aastatel alati äikest palju või väga palju olnud. 1993 ehk on väheke vaieldav. Seega praegune aastanumber peaks jälle äikeseaasta olema. Küll aga ei garanteeri see kuupäeva asend sooja suve.

Anonüümne ütles ...

Kas suve tuksi keeramine on alanud ? Narvas on äike !

Kairo ütles ...

Tartus oli tugev lumesadu täna õhtul. Umbes 15-20 minutiga lisandus 2-3 cm lund.
Minu video: https://www.facebook.com/OIEESTIS/videos/1580820951972759/

Anonüümne ütles ...

No nii Euroopa mudeli kui GFSi järgi saame seda lund alates 27. märsist seda nägu.
Seda oligi oodata, et rekordsajune oktoober toob tänavusse talvehooaega hoopis midagi muud, kui eelnevad aastad.

Anonüümne ütles ...

Kurja küll, hommikused prognoosid näitasid järgmiseks nädalakas iga päev stabiilsed +5 kraadi ja vihma. Panin autole 6. aprill rehvivahetuse, nüüd õhtused prognoosid on täielikult kõik pea peale keeranud. No ma ei tea, 2 nädalat on aega, ehk ikka keerab vesiseks ära :D :D

Jüri ütles ...

Jah, Narvas sadas äikeselund ja pikne paukus nii mis kole. See ei ole seotud aprilli äikeselisuse ja suve seostega.
Jah, see 2 nädalat on maagiliselt väheusaldusväärne https://drive.google.com/file/d/1UaWuMFix-Nnvt0Q1rhY_mgc75DoHPV9D/view.

Anonüümne ütles ...

Suve 2018 ennustajale:
Kui ka aprill tuleb talvekuu, siis vist on kuum jalkasuvi samahästi kui kindlustatud?

Jüri ütles ...

Jah, nii see on. Viimati võis talvisest aprillist rääkida 2013. Möödunud aastal läks talviseks alles pärast 10. aprilli, mida siiski talve osaks ei nimetaks.

Anonüümne ütles ...

Kui külm aprillis on peale külma märtsi polegi nii oluline. Olulisem on ,et ei tuleks kuiv aprill. Ka on mainitud juba siin varem ,et ka äike aprillis poleks hea. Hullem veel oleks kui aprilli lõpus väga soojaks läheks (näiteks üle +20). Aga ja hetkel olukord mis valitseb kuuma suve tulekut ei sega. Pigem on küsimus kas juba juunis kuum või on jälle juuni trendi hoidev ja pigem jahe.

Jüri ütles ...

Aga kui aprill on väga lumine, mida see suveks tähendab?
2000. a aprill oli soe pea tervikuna, eriti palav oli teine pool, kui oli kuni ligi 29 kraadi – ja suvi oligi jahe-sajune. Midagi sarnast juhtus aprilli ja suvega ka 1998. a.
Juuni on anomaalne kuu – ainsa kuuna aastas kipub lumisemaks muutuma. Põhjuseks ilmselt muutused tsirkulatsioonis.

Anonüümne ütles ...

Lumine aprill annab suvesooja kui suhteliselt järsku ära sulab aga olulisem on eelnenud talv. Kui ikka talv soe või liiga külm oli siis olgu aprillis lund või kurguni aga enam ei aita.

visiitkaardid ütles ...

Väga huvitav blogi!

Jüri ütles ...

Aitäh, kahjuks aega sellega tegeleda on vähemaks jäänud, aga siiski.

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi öine uuendus näitab pühapäevaks juba korralikku kevadsoojust ja seda isegi pilvise ja tuulise ilmaga.

Jüri ütles ...

Nonoh, et 1. aprilliks murrab kevad sisse!?

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et eelviimane Anonüümne mõtles juba homset pühapäeva, sest isegi Eesti Ilmateenistus ennustab homme keskpäevaks 6-7 kraadist sooja sisemaale. Siis läheb loomulikult paariks päevaks jälle külmaks ning uuel pühapäeval (01.04) paistab jälle soojaks minevat. Igaljuhul tundub, et nädalake veel kannatust :)

Eestlane on ikka kummaline, ootab juba oktoobris lund/tuisku, märtsis juba vihkab lund ning oodatakse esimesi kevadmärke ning edasi tahetakse juba suvesooja ja äikest. Võib-olla sellepärast, et meil on neli aastaaega ja me võime seda ootust omale lubada :D

Anonüümne ütles ...

Ikka homset, sest HIRLAMi prognoos ju 1. aprillini ei küündi. :)

Jüri ütles ...

Aga sooja ju ei ole, isegi lumi ei hakanud sulama. Ja ka pikem prognoos ei näita sooja.

Anonüümne ütles ...

Nõmmel sulas küll päris usinasti, sest lisaks 3-le kraadile puhus ka tormine tuul.

Anonüümne ütles ...

Aprill peaks tulema sajuvaene ja jahe.

Jüri ütles ...

Et lumine ja külm aprill?

Anonüümne ütles ...

Ma olen see 2018 sooja suve ennustaja ja ikka arvan ,et on 2018 kevadele sarnasusi. Kui ühel hetkel soojeneb siis korraliku hüppega ja võimalik ,et rohkemgi. Nii et kui näiteks jälle seal 7 aprilli paiku soojeneb (pluss miinus mõni päev) siis ärge imestage kui 10 aprilli paiku vähemalt +10 teeb. Terve kuu keskmine tuleb vaatamata külmemale algusele normis või üle selle. Nn lindude rände soojalained on alles tulemata. See on olukord kus Madalrõhkkonna liikumistee on selline ,et meile satub väga soe õhk päevaks ,paariks siia näiteks Prantsusmaa või vahemere suunalt. Arvan ,et sel aastal tuleb mitu sellist lainet koos rändlindudega. 2015 näiteks ei tulnudki selliseid laineid. Rändlinnud lihtsalt pikkamööda tilkusid siia vastutuult.

Anonüümne ütles ...

2013 kevadele sarnasusi tahtsin öelda

Jüri ütles ...

Jah, nii see on. Ühtki sooja veel ei paista, aga kui see tuleb, siis ilmselt täie pauguga, nagu öeldakse.