esmaspäev, 4. detsember 2017

49. nädala ilm (4.–10.12.2017)

Kommentaariumi link
NB! 4.–10. detsembril viibin Suurbritannias, mistõttu tõenäoliselt ei saa blogi uuendada – tuleb hakkama saada selle postituse kommentaariumiga. Kui on võimalust, siis aeg-ajalt ikka uuendan.

Nädala ilmastik oli heitlik ja püsilund (maas vähemalt 10 päeva) sisuliselt veel näinud pole (ehk kuskil kõrgustikul tuleb nüüd 10 päeva lumikatet täis), on lund siiski  päris palju viimase paari nädalaga näha olnud ja sadanud – seega tasub kirjutada lähemalt lumest... (neljapäevases Maa Elus).



Saabumine Londoni Stanstedi ‎lennujaama 4. detsembril (ülemine pilt) ja kuupaisteline öö 7. detsembril Londonis, kui juba valitses arktiline õhumass (alumine pilt, tehtud Oti mobiiltelefoniga).

***
Tuleb sajune ja üsna soe nädal, sisemaal ei tule puudust ka talve märkidest.

Nädala alguses liigub madalrõhulohk Läänemerelt üle Eesti itta. Seetõttu on pilves, selgimistega ilm,  sajab peamiselt vihma, sisemaal ka lund, kuid hommikuks saju võimalus väheneb. Päeval on sajab kohati veel vähest vihma või lörtsi, Ida-Eestis ka lund. Tuul asendub kõikjal loode- ja põhjatuulega 5-11, pärastlõunal saartel puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on 0 °C lähedal, vaid saartel ja rannikul kuni 4 °C.
Sajused ilmad näivad jätkuvat, kuid üha rohkem on vihma asemel lund näha, eriti sisemaal ja ida pool. Siiski talve võidukäiku veel ei paista. Nii laotub 7. detsembriks Eesti kohale sügava tsükloni soe sektor, mis toob sooja, tuulise ja sajuse ilma (esialgu võib tulla lund, kuid hiljem on ülekaalus vihm). 
Tsükloni okludeerudes õhumass tasapisi jahtub selles ja lõunakaartetuul hakkab nõrgenema, ent siiski jääb õhutemperatuur esialgu valdavalt plusspoolele ja lund sajab vaid ajuti. Võib-olla tulevad talvised olud pärast 10. detsembrit?

Ott Tuulberg. Altocumulus - 2/12/2017; Ipswich, Ühendkuningriik.

33 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Gismeteo näitab kuu viimaseks dekaadiks tõelist talve.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti nii ka läheb, kuigi meri nussib meil ikka korralikult talvelootuse ära. Koguaeg vaadates ennustustes seda lausejuppi "saartel ja rannikul", tekib pidevalt selline jälk tunne.
Ja mitte ainult talve, vaid ka suve rikub meri ära, eriti äikesekliima.
Lisaks põhjustab see veekogu ka lisatööd sünoptikutele.

Ilma (Lääne)mereta oleks vist talv ammu käimas, seda näitas juba eilne temperatuurikontrast, mil idas-kagus oli kogu päeva +1 kraadi, aga läänesaartel +5.
Seega mere puudumisel oleks kõikjal olnud 1 kraad ning kuualguse lumi siiani maas.

Olen kindel mandrilise kliima pooldaja ja ei kujutaks ealeski end elamas Ahvenamaal või Ojamaal.

Anonüümne ütles ...

Ma arvan et ka sel aastal matke lootused valgetest jõuludest sügavale sopa sisse ära.

Anonüümne ütles ...

Oled kindel. Ma vaatan küll ,et mida edasi seda enam tuleb juba lörtsi ja lumena alla. Järgmine nädal on sisemaal juba üsna talvine. Paar sellist +1 päeva ehk siis veel jaksab. Ülejärgmine nädal saab ehk suusad juba välja võtta.

Anonüümne ütles ...

Ausaltöeldes olen jah. Tundub, et sa ladusid mulle ette praegu prognoosi, mis kehtib idapoolse Eesti kohta. Lääne-Eesti puhul pole usutav, et juba nii talviseks läheb/jääb, kui välja lugeda võib.
Pole küll kuskilt mingit erilist püsivat talve näha. Selline äratüütavalt nullilähedane ilm näib veel päris pikalt kestvalt. Ka tänaõhtune ja neljapäevane lumi sajab selleks et sulada.

Jõulud tulevad valged ainult sel juhul, kui nö õige ilmaga päev just jõuludele satub. Senimaani on tõelist jõuluilma pakkunud vaid 26. oktoober ja 1. detsember.

Ainus, mis praegusel ajal garanteerib lund võimaldava ilma suurel osal Eestist, on tuul kirdekaartest (põhjast idani), aga neid tuuli pole ette näha. Koguaeg mingi lõuna, edel, lääs, lääs. (Alternatiivsõnad laulule "Sidur, pidur, gaas, gaas")

Anonüümne ütles ...

@ 5. detsember 2017 15:11
"sisemaal talvine"
Kui seda faking merd poleks, siis kõikjal Eestis. Oleks minu võimuses, siis laseksin Läänemere lahesoppideni pinnast täis kallata.

Anonüümne ütles ...

Lumefännid, pettuge - sajuala on palju nõrgem/hilisem, kui mudelid näitavad, sh HIRLAMi oma. Mingi 2 cm lumeraasukest saate ehk.

Anonüümne ütles ...

Kuidas kusagil. Tartus küll mõnus lumesadu.
Virisemise asemel võiksite elukohta vahetada.

Anonüümne ütles ...

Mõnele muusikule võiks siin olla hea idee mingi ilmateemaliseks looks kus Refrään algaks: Eesti ilm lõuna ,edel ,lääs ,lääs ...

uhh ütles ...

Keilas ilus padulumi juba mitmendat tundi.
Paks kiht maas juba

Anonüümne ütles ...

Mudelite väljundid aina enam süvendavad valgete jõulude välistamise tõenäosust.

Anonüümne ütles ...

Veider on see, et alates augustist pole ühtegi korralikku kõrgrõhkkonna blokeeringut olnud. Septembris mingine oli, aga seegi kestis ainult nädala.
Teine veider nähtus on sügistormide puudumine. Teist sügist järjest pole ühtegi tormi olnud.
Seega aina algelisemaks ja igavamaks see kliima siin Eestis läheb.

Anonüümne ütles ...

Tõepoolest võiksid need elukohta vahetada, kes praegu nurisevad. Siin Kagu-Eestis juba viis tundi sellist padulund sadanud, millist annab meenutada. Praegune seis hakkab siin juba 2009. a detsembrit meenutama, millele järgnes aegade parim aasta ilma osas. Loodetavasti läheb nii ka nüüd. Paksus hanged on igatahes maas ja padulumel pole lõppu paista. Detsembri algus nagu detsembri algus olema peaks.

Anonüümne ütles ...

Äkki sel korral järgneb halvim ilma-aasta?
Sellel "lumi sajab selleks et sulada" ilmal ei paistagi lõppu tulevat. Mnjaa, reedel saavad põllud jälle korralikult vett juurde, mil see lumi mühinal sulama hakkab.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et jääbki selline ilm, üks päev sajab lund ja teine päev sulatab. Ehk joppap ja satub jõuluajale see lumega ilm siis.

Anonüümne ütles ...

Homne öö ja/või varahommik siis määrab tänavuse detsembri miinimumi.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse kokkuvõtte järgi oli tänavune sügis aegade kõige sajusem, samuti normist tunduvalt soojem(14.koht). Nüüd on ideaalne võimalus näha, kas järjekordse seaduspära "sajusele-ja-soojale-sügisele-järgneb-karm-talv" saab muinasjutuks pidada või on selles ka mingi tõetera. Kui tuleb taaskord eriti soe talv, siis saab kohe kaks seaduspära korraga maha kanda - just eelpool nimetatu ning "paarisaastate-kuumad-suved". Sel juhul jääks järele ainult üks seaduspära - "eriti-soojale-talve-järgneb-jahe-suvi". Parim variant oleks siiski see, kui tuleks jällegi eriti soe talv, aga seejärel ka eriti kuum suvi. Siis jääks "paarisaastate-kuumad-suved" alles, aga seevastu kaoks "eriti-soojale-talvele-järgneb-jahe-suvi" seaduspära. Seejärel saaks lõpuks ometi kliimasoojenemise õnnestunuks lugeda! :)

Anonüümne ütles ...

Sa mõtled ,et ma ei tunne hirmu selle paarisaastate rütmi katkemise pärast. Kardan koguaeg ,et see just seekord katkeb ja sellele eelnebki jälle soe talv ja sitt suusailm suvel. Samas loodan ja ootan ,et seekord ehk mitte. Selline variant on võimalik ,et soojale talvele järgneb soe suvi aga see on sinna 10% kanti tõenäosusega. Viimati oli sinnakanti 2002. Samas tegi siis järgi külma sügise ,et aasta keskmine temp. lõhki nö ei läheks.

Anonüümne ütles ...

@6. detsember 2017 21:45

Jah, on 10% võimalus, et soojale talvele järneb soe suvi, kuid 0% on võimalus, et eriti soojale talvele järgneb kuum suvi.

Anonüümne ütles ...

Pühapäeval vastu esmaspäeva saab ida-Eesti paksu lume vist.

Anonüümne ütles ...

@5. detsember 2017 22:51
@6. detsember 2017 07:44

Jah, jutt käib ilmselt Tallinnast ja ülejäänud merelise kliimaga piirkondadest. Siin Kagu- ja Ida-Eestis seevastu lumehanged üha kasvavad iga päevaga jõudsalt. Tänane õhtu peaks korraliku lisa tooma. Lohutuseks ka paar pilti teile siinsest südatalvest.

https://i.imgur.com/qASrGJt.jpg
https://i.imgur.com/3K0YHZj.jpg

Anonüümne ütles ...

Sinu õnneks või kahjuks pole seda korralikku lisa tulemas ega ette näha, kuigi õhtu ammu peal juba. Ennustus läheb seekord ka kagu-eestlastele pettumust valmistama.

Anonüümne ütles ...

Järgmised 100%-lised sajupäevad on järgmise nädala teisipäev ja pühapäev (12 ja 17 detsember), sest oleks vaja sajuta ilma just neil päevil.

Anonüümne ütles ...

Nagu kord ja kohus, läheb jälle just ööseks ilm ilusaks selgeks :D
Raudselt homme päevaks kenasti pilves jälle, sest on ju NÄDALAVAHETUS. ;)

Anonüümne ütles ...

Kuidas Kagu-Eestis täna lumeolud on?

Anonüümne ütles ...

Enamus sõiduteid on paljaks sulanud, aga muidu lund suht korralikult veel, muru paista pole.

Anonüümne ütles ...

Aitäh, Tallinnas pole lumest jälgegi, ainult suured räpased saha lükatud hunnikud on väiksematena veel alles.
-----------------------------------------
Teisipäevane sün. olukord tähendaks suvel vist 20-kraadise isotermi jõudmist Eestisse ehk kuni 35 kraadi.
Võttes arvesse anomaaliat ümbritsevate aladega, kus on -5 kraadine või veidi madalamgi isoterm, on soojas sektoris seega keskmiselt kuni 10 kraadi soojem õhumass, sest Leedusse võib +5 kraadine isoterm jõuda.
Suvel siis umbes nii, et ümruskonnas +10 kraadine isoterm ja soojas sektoris siis eespoolmainitud 20-kraadine.

Esmaspäeval ja teisipäeva öösel võib Poolas olla 10 kraadi sooja ja seda mitte rannikul, vaid kaugel sisemaal.

Anonüümne ütles ...

@ 8. detsember 2017 15:07
Parem ära hädalda, vaid võta seda kui tuleva nädala huvitavaima ilmaga päeva.

Anonüümne ütles ...

Kuidagi väga igav on, kui Jüri ei saa blogi täiendada. Ilm niigi igav ju.

Anonüümne ütles ...

No teisipäev küll väga igav ei tule. Torm võib eriti saartel korralik tulla.

Anonüümne ütles ...

@10. detsember 2017 13:22

Karm torm tõesti, ehk järgmine aasta peame 10m/s puhangut jõhkraks rajuks? Tuleb -10 kraadi detsembris külma, siis meedia räägib suurest pakasest.

Päris kiiresti on kliima soojenemine inimesi mõjutama hakanud, elaks justkui Lõuna-Euroopas juba.



Anonüümne ütles ...

Loogish ju, et -10 pakasena tundub/peetakse, kui selline "PLIRTS-PLÄRTS, KÄES ON MÄRTS" stiilis ilm kogu talve kestab ja siis alles aprillis korralik külm tuleb...
Inimesed harjuvad ju ära sellise nullilähedase ilmaga.

Suvel peetakse vist 25 kraadi kuumalaineks juba, kui olen õigesti meelde jätnud.
-------------------
HIRLAM küll mingit tormi ei näita, merel võib mingi 10 m/s tuuleke olla vaid. Vaata kui ei usu.

Anonüümne ütles ...

Ikka uskumatult suured erinevused Ilmateenistuse HIRLAMi ja nt GFSi ja Euroopa mudeli vahel. HIRLAMi järgi peaks talvine ilm jääma ja teisipäeva valge aeg sajuta olema...
Muude mudelite kohaselt ladistaks küll kogu päeva.