teisipäev, 21. november 2017

47. nädala ilm (20.–26.11.2017)

Kommentaariumi link
NB! Lõppenud pilvejahist ja tulemustest on juttu teadussaates "Labor": http://vikerraadio.err.ee/v/labor/saated/4e13e005-3df9-4a00-8535-ec88b59a7853/labor-progress-ja-pilved. Pilvejahi pidulik lõpetamine on 27. novembril kell 16 Teletornis: https://ilm.ee/index.php?516641.
Eelmist postitust on täiendatud, sh lisatud info 18. novembri äikese ja Vahemerel tegutsenud NUMA – Medicane (Mediterranean+Hurricane) – kohta.

26. novembril liikus väike aktiivne madalrõhkkond Eesti kohalt kirde suunas. Seepärast oli pilves, hiljem selgimistega ilm, õhtul kohati lääne pool ka selge. Mitmel pool sadas hooti vihma, õhtul sadas hoovihma peamiselt lääne pool, sekka tuli ka jääkruupe.
Ida-Eestis puhus hommikul lõunatuul, Lääne-Eestis lääne- ja edela-, Loode-Eestis koguni põhjatuul 6–11, puhanguti 14 m/s, kuid päeval jooksul asendus see tuul kõikjal lääne- ja edela- ning tugevnes ajutiselt eriti Virumaal kuni 12, puhanguti 18 m/s, hiljem jälle nõrgenes ajutiselt. Õhutemperatuur oli 2...7 °C.
Huvitava asjaoluna võib märkida, et Kuusiku ja Türi vahelt läks madalrõhukese üle, kui graafikuid vaadata: soe sektor käis üle Türi, aga mitte üle Kuusiku. Ka Tartust Tallinna sõites oli Koselt Tallinna pool näha sulamata lund, mis lõuna pool puudus täiesti.
Ilm järgmistel päevadel.  Ülevaade millalgi õhtul uues postituses.

Jälle selge öö. 26.11.2017 Laagris.

25. novembril oli Läänemerel lauge kõrgrõhuhari, öösel liikus väike aktiivne madalrõhkkond Läänemere lõunaosast kirde suunas. Nii oli pilves, selgimistega ilm (päeval oli päikest näha peamiselt lääne pool). Kohati sadas vihma ja tekkis udu. 
Kuid õhtul pilvkate tihenes ja Lõuna-Eestile lähenes uus sajuala, mõnel pool tihenes veel udu. Puhus lõuna- ja edelatuul 3-8, rannikul puhanguti 12 m/s, kuid õhtul asendus Lõuna-Eestis kagu- ja idatuulega. Õhutemperatuur oli 3...8 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Pühapäeval (26.11.) jõudis kiires edelavoolus uus madalrõhkkond Läänemere õhuruumi. Nii oli laussajune ilm, kohati sadas lörtsi ja märga lund, mis jäi mõnes kohas hommikuni maha. Idakaartetuul tugevnes hommikul puhanguti 12, rannikul 15 m/s. Õhutemperatuur oli 0...5 °C. Päevaks tuli madalrõhkkond Eesti kohale (täpsemalt vaata 26. novembri sissekandes).

Kiudpilved, kihtpilved ja udu Kose lähedal.

24. novembril ulatus Norra merelt Läänemerele madalrõhuala kaguserv, öösel liikus madalrõhulohk merelt kirde suunas, päeval sirutub kagu poolt lauge kõrgrõhuhari. Nii oli pilves ilm, Lääne-Eestis oli paiguti selgimisi. Kohati sadas vihma, ida pool, eriti Pandiverel, oli udune. Puhus lõunakaartetuul 410, rannikul puhanguti 15 m/s, pärastlõunal nõrgenes veidi. Õhutemperatuur oli 3...8 °C.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Päeval on Läänemerel lauge kõrgrõhuhari, öösel liigub väike madalrõhkkond Läänemere lõunaosast põhja-kirde suunas. Nii on pilves ilm, sajab vihma, sisemaal tuleb esialgu ka lörtsi. Hommikuks taandub tihedam sadu kirdesse ja edela pool on selgimisi. Puhub lõuna- ja kagutuul 4–10, rannikul puhanguti 14 m/s, pärast keskööd saartest alates pöördub edelasse. Õhutemperatuur on Ida- ja Kesk-Eestis 0...3, läänes kuni 7 °C.
Ilm järgmistel päevadel. Laupäeva (25.11.) öösel liigub üle Eesti aktiivne madalrõhulohk. Ilm on vihmane. Puhub väga tugev kagutuul, puhanguid on rannikul 15 m/s, pärast keskööd asendub saartest edela- ja jääb veidi nõrgemaks. Õhutemperatuur on 0...3, Eesti lääneservas 7 °C. Päeval liigub üle Eesti lauge kõrgrõhuhari ja saju võimalus on väike. Edela- ja läänetuul on mõõdukas, õhtuks tuul nõrgeneb ja asendub lõunakaarte-. Õhutemperatuur on 4...7 °C. 

Ott Tuulberg. Pilved rämmar. 24/11/2017; Ipswich, Ühendkuningriigid.

23. novembril jõudis uus aktiivne madalrõhkkond Norra merele ja tuli üle Skandinaavia Läänemerele. Seetõttu pilvisus ja kagutuul tugevnes (puhangud üle 21 m/s), lääne poolt hakkas sadama lund ja tuiskama, õhtu poole sadas ka jäävihma. Õhtuks tõusis õhutemperatuur kõikjal üle 0 °C ja sajud eemaldusid.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Aktiivne madalrõhulohk liigub Läänemere kohalt põhja. Jätkub pilves ilm, kohati sajab vihma. Puhub lõunatuul 510, rannikul puhanguti kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on 3...8 °C (öösel veel kohati ida pool 0 °C lähedal).
Ilm järgmistel päevadel. Laupäeva (25.11.) öösel liigub üle Eesti aktiivne madalrõhulohk. Ilm on vihmane. Puhub väga tugev kagutuul, puhanguid on rannikul 15 m/s, pärast keskööd asendub saartest edela- ja jääb veidi nõrgemaks. Õhutemperatuur on 0...3, Eesti lääneservas 7 °C. Päeval liigub üle Eesti lauge kõrgrõhuhari ja saju võimalus on väike. Edela- ja läänetuul on mõõdukas, õhtuks tuul nõrgeneb ja asendub lõunakaarte-. Õhutemperatuur on 4...7 °C. 

Liisi Sokk. Räme udu 22. novembril Laiusel


Ott Tuulberg. Sünge rämmpilvine õhtu. 23/11/2017; Barking Tye, Suffolk, Ühendkuningriigid.

22. novembril liikus aktiivne madalrõhulohk Taani lähedalt üle Läänemere kirdesse. Nii oli enamasti pilves ilm, kohati sadas veidi lörtsi ja lund, saartel ja rannikul ka vihma. Mitmel pool oli udu ja jäidet, paiguti ka härmatist.
Tuul oli valdavalt kagust ja väga nõrk, alles õhtul hakkas tugevnema. Udustes paikades oli kogu päeva 0...–3 kraadi, merel ja kohati rannikualadel soojem.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Aktiivne madalrõhulohk liigub Taani lähedalt üle Läänemere kirdesse. Nii on öösel ilm mandril veel sajuta, kuid vastu hommikut hakkab saartel lörtsi ja vihma sadama ning hommikul jõuab sadu lume ja lörtsina mandrile. Päeval on pilves ilm, saartel sajab vihma ja lörtsi, mandril lisaks lund, kohati ka vihma, õhtupoolikul jäävad sajuhood harvemaks. Puhub kagu- ja lõunatuul 7–12, puhanguti 15, saartel ja rannikul kuni 20 m/s (tugevneb hommikuks). Õhutemperatuur on –1...4, saartel kuni 6 °C.
Ilm järgmistel päevadel. Reedel (24.11.) püsib kõrgetesse õhukihtidesse ulatuv madalrõhkkond Norra ranniku lähistel – selle serv ulatub üle Läänemere. Öösel sajab mõnes kohas vihma, sisemaal ka märja lume võimalus. Puhub väga tugev kagutuul: öö hakul on rannikul veel puhanguid 20 m/s, kuid pärast keskööd annab pisut järele. Õhutemperatuur on 2...7, Ida-Eestis on öö hakul 0 °C lähedal.
Päeval sajab kohati vähest vihma, õhtul läheb saartest alates sadu laialdasemaks ja tihedamaks. Lõunatuul veidi nõrgeneb, kuid puhangud ulatuvad rannikul endiselt veel kuni 14 m/s. Õhutemperatuur on 3...8 °C.
Soe ja vihmane ilm jääb püsima mitmeks päevaks.

Einar Laretei. Udu Alatskivil 22.11.2017. 22. novembri hommik algas tiheda uduga ja külma oli 3,0 kraadi. Rohkem infot http://einlar.simplesite.com/


Kairo Kiitsak. Udune ilm Tartu linnas 22.11.2017


21. novembril täitus madalrõhkkond Eesti kohal. Seetõttu oli pilves ilm. Mitmel pool sadas lörtsi, lund ja vihma, kohati oli  sadu tugev, kuid sajualad polnud suured, ent seevastu väheliikuvad – mõnel pool sadas õhtuks kuni 5 cm lund. Paiguti oli udu ja jäidet, eriti õhtul.
Puhus muutliku suunaga tuul 1–6, saartel ja looderannikul enamasti põhjakaartetuul kuni 9 m/s (vaid Vilsandil oli tuulepuhang 10,6 m/s). Õhutemperatuur oli enamasti –1...3, kohati merel ja rannikutel kuni 5 kraadi.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Väheaktiivne madalrõhkkond täitub Eesti kohal. Madalrõhulohk liigub Põhjamerelt Läänemere lõunaosa kohale. Nii on pilves, selgimistega ilm, kuid selgimisi võib rohkem olla. Kohati võib sadada veidi lörtsi ja lund, saartel ja rannikul suurema tõenäosusega vihma. Puhub kagutuul 3–9, õhtul saartel kuni 12 m/s. Õhutemperatuur on –1...3 °C. Teedel püsib libeduseoht, sest on jäidet ja kiilasjääd!

Padulumi 21. novembril Laagris. Ilmateenistus on padulume defineerinud: "Intensiivne lumesadu, sajuhulk 7–19 mm, kestvus 12 tundi ja vähem (haaratud 30% territooriumist – viimane asjaolu tähtis hoiatuse väljastamiseks)", vt lähemalt http://www.ilmateenistus.ee/ilmatarkus/kasulik-teada/hoiatuste-kriteeriumid/.

***

Tuleb mõõdukalt külma algusega, kuid seejärel juba väga soe hilissügisene nädal. 

Nädala alguses täitus madalrõhkkond Eesti kohal. Seetõttu oli lõunakaartetuul (merel ja läänerannikutel peamiselt põhjatuul) suhteliselt nõrk, vaid Pakril ulatus puhang 10 m/s. Mitmel pool sadas vähest lund, lörtsi või vihma (rannikualadel oli ülekaalus vihm või uduvihm), õhtul tekkis sisemaal udu. Sooja oli 0...5 kraadi, kusjuures suuremas osas sisemaast oli ka päeval 0 °C lähedase õhutemperatuuriga, sealjuures hommikul kohati ja õhtul mitmel pool 0...–3 kraadi.
Teisipäeval (21.11.) püsib Eesti kohal madalrõhuala, kuid see jääb tunduvalt nõrgemaks. Mõnes kohas sajab veel lund ja lörtsi (saartel ja rannikul võib sadu olla vihmana). Peamiselt sisemaal on  udu ja jäidet. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur jääb öösel vahemikku 0...–3 kraadi, vaid rannikutel on kuni 2 ja päeval –1...1 kraadi, rannikul võib kuni 5 kraadi olla.
Kolmapäeval (22.11.) madalrõhkkond kaob ilmakaardilt ja tõusva õhurõhu foonil on kohatiste lume- ja lörtsihoogude võimalus eelkõige rannikualadel. Puhub mõõdukas idakaaretuul. Õhutemperatuuris olulisi muutusi pole.
Neljapäeval (23.11.) jõuab uus aktiivne madalrõhkkond Norra merele ja tuleb üle Skandinaavia Läänemerele. Saartel hakkab sadama, esialgu võib tulla lund. Kagutuul tugevneb hommikuks puhanguti 15, saartel ja rannikul 20 m/s. Õhutemperatuur on .öösel enamasti alla 0 °C (saartel on soojem). Päeval on sajune ilm (sisemaal enamasti lumi, saartel vihm), idaserva jõuab sadu hiljem. Puhub väga tugev kagutuul. Õhutemperatuuris olulisi muutusi pole, vaid päeval võib saartel tõusta 5 kraadini.
Reedel (24.11.) püsib madalrõhkkond Norra ranniku lähistel, selle serv ulatub üle Läänemere. Esialgu ilmas muutusi pole (sajune, tugeva kagutuulega), hiljem ulatub tugevam sadu kindlamalt ka idaserva ja läheb soojemaks, sadu aga vesisemaks. Kagutuul asendub lõunatuulega, mis nõrgeneb.
Laupäev (25.11.) tuleb madalrõhkkonna kaguservas peamiselt vihmahoogudega. Öö on veel tuuline, kuid päeval asendub lõunatuul edela- ja lääne-, olles mõõdukas. Õhutemperatuur on tõusutendentsis, olles enamasti igal pool üle 0 °C (külmim idaservas, soojim nagu ikka läänerannikutel: kuni 6 kraadi). 
Pühapäeval (26.11.) tuleb madalrõhkkonna serva mööda lõunast niiskust juurde ja päeval sajab pea kõikjal (vihmast märja lumeni). Kui Eesti lähedal tekib tsüklon, on oodata tormist tuult ja tugevat sadu. Õhutemperatuuris olulisi muutusi pole või on see pisut madalam.

Ott Tuulberg. Roosakas-oranž loojangujärgne taevalaotus. 17/11/2017, kell 16:17; Ipswich, Ühendkuningriigid.

37 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Senimaani on praegune sügis sarnane 2012 omale, mil samuti just 26. oktoober tõi sügise paksima lumikatte, mis jäigi enne detsembrit ületamata. Ahjaa, tollal oli novembri lõpus erakordne idatorm, mida sel aastal on välistatud. Pisike tormioht on 26/27 november, aga siis on tuul edelast.

Anonüümne ütles ...

Nõmmel päris kena lumi maas juba. Kohe palju rõõmsam meeleolu, kuigi päris jõulu oma veel mitte. Loodetavasti siis homme päevavalges püsib ka veel maas, et mõndasid pilte teha.
----------------
Soome lahel selgelt näha keerist jälle, liigub lääneedelasse.

Anonüümne ütles ...

Neljapäeval on vist üsna suur jäävihmaoht. HIRLAMi järgi tundub küll nii.
Aga sel juhul siis tuiskab seda vihma, kuna tuul on päris tugev.

Jüri ütles ...

Jah. Laagris sadas isegi jääkruupe. Eks näis, mis edasi saab.

Anonüümne ütles ...

Huvitav miks Põhja-Eestis nii külm on, kuigi tuul on soojema Kagu-Eesti poolt ning ilm on mandril ka siin põhjas pilves/udune. Kusjuures hommikul oli siin isegi sula, aga kell 15 juba ligi -2 kraadi.
Kust see külmus sellise pilves ilmaga?

Anonüümne ütles ...

Põhja pool on õhumass paar kraadi külmem isotermide kaardi järgi, aga Jüri oskab ehk täpsemalt seletada, eriti seda tuule "ignorantset suhtumist" ehk soojemalt poolt puhuvas tuules on ikka külm.
---------------------------------------------------
Mind huvitab hoopis see päevläbi kestnud udu(vine)sus. Ega ei imestagi, kui see juba on sooja õhu advektsiooniudu. Sajufaaside prognoosideski kajastub see, et soe jõuab kõrgustes palju varem kohale kui maapinnal.

Anonüümne ütles ...

Mina aga vaatan hoopis seda ,et detsember tundub tulema talvisem kui eelmine aasta.

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi uuenenud sajuprognoos läheb nihu ja üle 0,5 mm sademeid EI TULE MANDRIL kusagil. Maksan 100 eurot ükskõik kellele, kui Tallinnas täna üle 2 mm (HIRLAM näitab 4) sademeid tuleb :D.

Seega ikka suht hea vedamine, et üle-eile oli siin loodes ilm prognoositust palju lumesajusem. Kui seda poleks olnud, siis oleks praegune külmalaine jälle mõttetu olnud...

Anonüümne ütles ...

Tee rahakott lahti - saadan arve numbri ka. Harku jaama järgi 2mm piir ületatud.

Anonüümne ütles ...

Kas 20./21. novembriga algas siis eeltalv? Või läks ikkagi juba 26. oktoober selle algusena kirja?

Anonüümne ütles ...

Need üleminekuaastaajad võiks tühistada, külvavad vaid segadust. Minu jaoks on talv siis kui lumi on maas. Olgu aastas kasvõi 20 talve sel juhul.

Anonüümne ütles ...

@23. november 2017 19:05

Eeltalve pole alanud kummalgi kuupäeval, hilissügis kestab.

@23. november 2017 21:44

Nõus, et need võiks ära kaotada.

Jüri ütles ...

Segadustest aastaaegade määramises ja hüsteeriast, mis valitseb eeltalve ümber: http://ilmjainimesed.blogspot.com.ee/2014/12/probleem-voi-husteeria-eeltalve-umber.html. -
Kokkuvõte: oktoobri lumesadudega alanud eeltalv jätkub. Tasub meenutada: „Talv algab püsiva lumikatte moodustumisega. See, kui lumi tuleb ja sulab jällegi, ei ole päris talve tunnus. Talveks loetakse seda vahemikku, kui lumi püsib vähemalt ühe kuu. Klimatoloogid on seadnud tingimuseks, et selle kuu jooksul võib olla kolm lumeta päeva, kuid ühele lumeta päevale peab eelnema vähemalt viis lumikattega päeva. Kui lumeta oli aga 2-3 päeva, siis peaks eelneva lumikatte kestvus olema vähemalt 10 päeva.“ Lähtudes kriteeriumidest, mille järgi määratakse klimaatilised aastaajad, saab öelda, et talv pole veel alanud, vaid on kestnud pikk eeltalv.

Huvitav miks Põhja-Eestis nii külm on, kuigi tuul on soojema Kagu-Eesti poolt ning ilm on mandril ka siin põhjas pilves/udune. – jah, õhumasside erinevus pluss jahtumine, sest õhk liikus ju maismaa kohal. Uduvine oli sooja õhumassi advektsiooni tõttu, vt http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2017112300_3.gif

Anonüümne ütles ...

Praegune sügav tsüklon Norra merel annab kenakesti lund Islandile ja tundub, et ka poolele Soomele. Kus lingilt saaks Soome lumikatet jälgida.

Anonüümne ütles ...

Siit näitab
https://m.foreca.fi/Finland/Nurmes/map/lumensyvyys

Jüri ütles ...

Jah, nii see on. Lisaks miinimumtemperatuur: https://www.upload.ee/image/7695677/23998349_1712408305459296_1641909566_o.png

Anonüümne ütles ...

@24. november 2017 02:37

Oktoobri lõpus tuli lumi ja külm ainult mõneks päevaks ning seejärel jätkus ~kolm nädalat kestev periood, mil ööpäeva keskmine oli normist tunduvalt soojem. Oletame nüüd, et septembri keskpaigas saabub kolmeks päevaks korralik talveilm lume ja miinuskraadidega, kuid seejärel jätkub soe sügisilm kuni detsembri keskpaigani. Kas nüüd tõesti nende kolme päeva pärast loeme kolm kuud neile järgnevat perioodi eeltalveks?
Kui mõni klimatoloog kinnitab teie seisukohta oktoobri lõpus alanud eeltalvest, siis annan oma sõna, et rohkem liigaastate teemal siin blogis ei vaidle ja tunnistan, et nende defineerimine käib üle jõu.
Septembri lõpus väideti siin samuti, et algas vananaistesuvi, mille aga klimatoloogid ja ilmatargad ümber lükkasid, kuna tõsiseid külmasid sellele eelnevalt ei esinenud. Vt siit ja siit.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus lubab täna päevaks pilves selgimistega ja kohati vihmast ilma, aga nt HIRLAMi mudeli järgi peaks hoopis pigem lausselge tulema ja vihma ei kusagil.

Jüri ütles ...

See jah keeruline teema, kuid lisaks oktoobrile sadas lund ka nt 1. novembril ja veel mõnel päeval novembris. Ju siis mõnedes kohtades on tegu hilissügisega, aga mitmel pool eeltalvega. Klimatoloogid defineerivad Eestis jah koguni 8 aastaaega, mis on maailmarekord, sest kõikjal mujal defineeritakse vähem aastaaegu. Võib-olla tuleks seda rikkust hoida?

Viimasel ajal soovitatakse seda mudelit: http://www.meteo.pl/index_en.php.

Anonüümne ütles ...

00:26 kommentaarile ,et Tallinnas hetkel sajab natuke ja selge ka just pole. Seega ilmateenistusel õigem jutt.

Anonüümne ütles ...

Ja see rahvatarkus mardi- ja kadripäeva temperatuuriseoste kohta sai tänasega murtud :D.

@ 25. november 2017 11:36
Jah, siin pole midagi imestada. Ikkagi nädalavahetus ju ;).

Anonüümne ütles ...

Jah see aasta kuulub selle 30% hulka kus Mardi-ja kadripäeval ühtemoodi soe või külm. Pole küll vaadanud ,et milline talv enamuses järgnenud kui mõlemad päevad soojad.

Anonüümne ütles ...

@25. november 2017 06:08

Aga soe periood, mis sellele järgnes, oli ju ikkagi mitu korda võimsam. Nagu kirjutasite postituses "hüsteeria eeltalve üle", jääb peale ikkagi see periood/aastaaeg, mis kestab pikemalt.

Tsiteerin teie enda kirjutatud teksti: "On olnud arutelusid, kas eelmine aastaaeg võib pärast pausi jätkuda, aga siiski mitte – kui uuele aastaajale iseloomulikule perioodile järgnev periood on võimsam (vastab eelmisele aastaajale), siis pannakse see ikka veel eelneva aastaaja hulka ja uut aastaaega ei saa alanuks pidada. Seega võis ju sisemaal olla novembri teisel pool ja detsembri algul mitmeid päevi talvele vastav ilm, aga sellele järgnes praeguseni kestev eeltalvele või hilissügisele vastav ilm(astik), mistõttu praegu pole tegu talvega, vaid eeltalvega. Ja kui selline hilissügisene ilmastik püsib veel pikka aega, nii et see osutub võimsamaks kui novembri keskel alanud eeltalv, siis tuleb tunnistada, et tegu on tõepoolest hilissügisega."

Anonüümne ütles ...

Homme siis paks lägakiht maas?

Jüri ütles ...

Hästi, see on küll huvitav küsimus, kas perioodi võimsuse reegel kehtib vaid põhiaastaaegade või ka üleminekuaastaaegade kohta.

Anonüümne ütles ...

Tallinnast väljas juba külmetab maapinnal paar tundi. Jahtunud maapind vist soosib veelgi enam lumikatte teket.

Anonüümne ütles ...

Homme siis mandri põhjaosa sisealadel vist 10 cm lund maas. Eriti V-Maarja piirkonnas.

Anonüümne ütles ...

Ei läinud nii. Kuusikul on hoopis kõige paksem kiht mingit plöga. Mujal vihm või see vähene juba sulanud või kohe sulamas. Koguaeg aga näidatakse Gröönimaale suuri soojalaineid seega meil valge detsembri lootus endiselt üleval.

Anonüümne ütles ...

Eks ta lootuseks jääbki. Gröönimaal võib ju soe olla, aga meil paistab detsembri temperatuur hoopiski Vahe- ja Musta mere poolt tulevat, mitte Gröönimaa ega Arktika suunast.

Detsember tuleb minu hinnangul väga kontrastivaene. Suuri temperatuurianomaaliaid ei paku. Seda ka sademete osas.

Anonüümne ütles ...

Aa, ja tõelisi tuuletorme ka detsembrisse ei ennusta. Ehk et üle 25 m/s PUHANGUIDki on palju loota.

Seega tuleb detsember ilmahuvilistele parajalt igav - loid ja ühtlane.

Anonüümne ütles ...

Teab keegi, mis tänavuse novembri senised ekstreemumtemperatuurid on olnud? -10 ja +10 kraadi on vist löömata jäänud?

Anonüümne ütles ...

Vihterpalus 4.nov maksimumiks +10,6

Jüri ütles ...

Peab vaatama novembri ekstreemume, aga ehk kuskil ikka olnud.
Nojah, tuleb ikka siis loota, et detsember nii ühtlane ei tuleks.

Anonüümne ütles ...

11 ja 12 detsembril Gröönimaa rannikul +10 isoterm ? Mis järgmiseks ? Jää hakkab ka sulama ?

Anonüümne ütles ...

Jube nördimapanev olukord, et jälle lausselge. Tundub et enne kevadet vist ei saagi enam sellist olukorda, et emb-kumb, kas laupäev või pühapäev kogu päevalge aja selge oleks. Aga ei, päeval sajab või lihtsalt pilves, aga vot öösel ehk pimedas ilus ilm.

Anonüümne ütles ...

No mine siis praegu kuuvalgel välja, keegi ei keela ju :P.
--------------------------------
Täna oli võimalik et viimane päev sel aastal, mil sisemaal 5 või enam kraadi sooja oli.

Jüri ütles ...

Jah, nii see on, ka Laagris oli kirgas tähistaevas ja ligi 5 kraadi sooja.

Kuigi õhumass Gröönimaa antitsüklonis on soe, siis üle 0 °C on vist küll vaid rannikualadel, mis pole ebatavaline.