esmaspäev, 25. september 2017

39. nädala ilm (25.–31.09.2017)

Kommentaariumi link
Jätkuvalt aktuaalne: "Vananaistesuvi – oodatud suvejätk": https://ilm.ee/?516522 (toimetas Ott Tuulberg).
Viimane nädal saata oma töid pilvejahile „Pilvepiir 2017“: https://ilm.ee/?516338. Kuula sellest suvist raadiosaadet: http://podcast.elmar.postimees.ee/podcast/suine-jutuke-atmosfaariteadlane-juri-kamenik-fotojahist/.

31. septembril (1. oktoobril) oli siin nõrgeneva kõrgrõhkkonna lääneserv, hiljem jõudis madalrõhkkonna idaserv. Seetõttu püsis rahulik ja pilves, kuid sajut ilm, ainult Saaremaal oli selgem. Sooja oli seetõttu ühtlaselt 10 kraadi, kus aga selgem, kuni 14 kraadi. Kagutuul oli valdavalt nõrk.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Sellest hilisõhtul uues postituses!

30. septembril oli siin nõrgeneva kõrgrõhkkonna edelaserv. Selle mõjul pilvisus tihenes ja ilm läks pilve, kuid olulist sadu ei olnud ja öökülm jäi ära. Idakaartetuul püsis nõrk. Udu oli hommikuks veel vaid lääneservas.
Päeval muutusi polnud: pilves, selgimisi peamiselt vaid saaretel, kohati idaservas ebaoluline sadu- Õhutemperatuur tõusis 10 kraadi, jäädes ida pool madalamaks ja lääne pool kõrgemaks (mõnel pool saartel oli kuni 14 kraadi.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Nõrgeneva kõrgrõhkkonna edelaserv. Seetõttu rahulik ilm püsib, kuid on pilves (öökülmaohtu pole), kohati on uduvine. Päeval jääb pilves ilm suure tõenäosusega püsima.

Antitsüklon on muutunud päev-päevalt üha külmemaks (FMI).

29. septembril oli siin nõrgeneva kõrgrõhkkonna edelaserv. Seetõttu oli mitmel pool öökülma, sest ilm oli enamasti selge ja tuulevaikne, mitmel pool tekkis udu ja esines siiski ka pilvi.
Päeval ilm selgines kõikjal ja oli valdavalt päikeseline. Tuul oli vaikne või nõrk ja muutliku suunaga, üksnes rannikualadel oli tuul põhjakaartest. Sooja oli päikesepaiste toel kuni 15 kraadi, kus püsis kauem pilves, jäi 10 kraadi lähedale.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Nõrgeneva kõrgrõhkkonna edelaserv. Seetõttu rahulik ilm püsib, kuid läheb pilve (öökülmaohtu pole), kohati on udu. Päeval võib pilves ilm jääda püsima.
Ilm järgmistel päevadel. Pühapäev (1.10.) jätkub kõrgrõhkkonna mõjusfääris suurema sajuta, aga kohatise uduvihma võimalusega. Kagutuul tugevneb. Idakaartest tungib sisse külmem õhumass, kuid tõenäoliselt on taevas pilvine ja õhutemperatuur jääb õhus 4...9 °C piiresse, maapinnal pole siiski välistatud õhutemperatuuri langus 0 °C lähedale (rannikul on kuni 11 kraadi), päeval tõuseb pilvede all 10...12 °C-ni, kui sedagi.

Ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern: Kaunis sügisilm on selleks korraks otsa saanud. Veel paar päeva hoiab kõrgrõhuala sajud meist eemal. Kõrgrõhkkonnas sisaldunud soe õhumass päev päevalt jahtub ja nii tekkivad öösel madalad pilved, mis nõrga tuule tingimustes mitte kuidagi hajuda ei taha ja päevane õhutemperatuuri maksimum piirdub 10...14 kraadiga.
Seevastu ei lange ka öine miinimum enamasti 3...9 kraadist madalamale (rannikul on õhutemperatuuri miinimum paari kraadi võrra kõrgem). Siiski lähiöödel, kui taevas pikemalt selgem, tuleb olla valmis temperatuuri languseks nulli lähedale ka õhus. Maapinnal on nagunii juba enamuses sisemaa paikades öökülm üle käinud.
Uuel nädalal saab kõrgrõhuala mõjuvõim läbi ja Atlandil ammutavad tsüklonid energiat soojast ookeaniveest ning koguvad jõudu, et aktiivselt Põhja-Euroopat vallutama asuda. Pühapäeval lisab piki 45. pl läänest itta kiirustavale tsüklonile jaksu juurde 40. põhjalaiusel tekkinud äge orkaan „Maria“. Loe edasi: https://ilm.ee/?516542

Inge Baikov. 2017. aasta septembripäikese eelviimane loojumine. Täna oli päike nii kuu moodi :).

28. septembril oli siin nõrgeneva kõrgrõhkkonna edelaserv. Seetõttu tekkis öösel udu, kuid see koondus peamiselt loodeserva, kadudes hommikuks tuntavana püsinud idakaartetuule kohta sootuks, jättes järele pilves ilma.
Ilm selgines alates kaguservas, kuid saartel ja loodeservas jäi peaaegu õhtuni pilve. Õhutemperatuur oli möödunud päevadest madalam: pilvede all püsis 10 kraadi lähedal, kus pikemalt päikesepaistet, tõusis 13 kraadini. Näib, et vananaistesuvi on selleks korraks läbi!
Ilm järgmistel päevadel. Vaata palun uuesti sissekandest (ülal)!

Külli Suvi. Halo. ​Õismäel kell 13.25 (26.sept.)

27. septembril oli kõrgrõhkkonna edelaserv. Selle mõjul oli ilm hommikul udune vaatamata sellele, et mõnel pool rannikualadel ulatus idakaartetuul puhanguti kuni 10 m/s (hommikuks siiski tuul rahunes).
Keskpäevaks udu hajus kõikjalt ja nii oli ilm rahulik ja päikeseline, taevas leidus vaid õhukesi kõrgeid pilvi, ainult Virumaal on pilvisem ja seal jäi õhutemperatuur alla 15 kraadi, mujal tõusis valdavalt kõrgemale.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Kõrgrõhkkonna edelaserv. Seetõttu püsib idakaartetuuline, kuid udune ilm (öökülmaohtu pole). Sooja on siiski hommikuks alla 10 kraadi. Päev on pilvine ja jahe, kui selgineb, tõuseb õhutemperatuur üle 15 kraadi.
Ilm järgmistel päevadel. Reede (29.09.) tuleb kõrgrõhkkonna servas vaikne ja enamasti sajuta, kuid valdavalt pilvine. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhuemperatuur langeb öösel õhus alla 10 kraadi (öökülmaohtu ei pruugi olla, kuid seda veel täpsustame), päeval tõuseb õhutemperatuur 10...15 °C-ni.

Ka antitsüklonis võib fronte olla (DWD).

Janek Pärn asub kohas nimega Äntu, Lääne-Virumaa. Tee tundmatusse. 26.09.2017.

26. septembril oli Karjala lõunaosa kohal väheliikuv kõrgrõhkkond. Selle antitsükloni mõjul idakaartetuul rauges ja võimaldas tekkida udul. Samas ilmusid kõrged pilved – see oli märgiks olulisest ilmamuutusest troposfääri ülaosas (ilmselt sekundaarne soe front), mis aga ei mõjutanud aluspinnalähedasi õhukihte. Lisaks sellele arenes ööpäeva vältel tuhandetel ruutkilomeetritel kihtpilved, mis kujutab endast udu, vt allpool.
Päeval püsis pilvine, kuid sajuta ilm, esines halosid. Edela poolt siiski selgines. Virumaal jäid kohati kihtpilved ja udu õhtuni püsima.  Sooja oli kuni 18 kraadi, kus püsis pilvisem, seal piirdus 12...15 kraadiga.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Kõrgrõhkkonna edelaserv. Selle mõjul udu levib ja tiheneb, mistõttu öökülma pole oodata. Mõnel pool püsib idakaartetuul tuntav. Sooja on hommikuks valdavalt 10 kraadi lähedal, üksikutes kohtades võib langeda 5 kraadi lähedale. Päev tuleb tõenäoliselt udune või vähemalt pilves, selgimistega – soojapiir võib mitmel pool jääda alla 15 kraadi.
Ilm järgmistel päevadel. Antitsüklon on ebatavaliselt intensiivne (keskmes õhurõhk 1045 hPa) ja see tuleb peaaegu Eesti kohale. 30. septembriks hakkab nõrgenema ja tõmbub Soome kohale, seejärel taandub Venemaale, avanes tee läänetsüklonitele ja tugevale lõunavoolule.
Kolmapäeval (27.09.) liigub kõrgrõhkkond Laadoga taha ja selle läheduses püsib ilm sajuta. Öö on võrdlemisi selge, päev kõrgete pilvedega (või siiski mitte, elame-näeme!). Idakaartetuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel selge ilma korral alla 10 kraadi, kuid päeval tõuseb päikesepaiste toel üle 15 kraadi (pilves ilmaga on õhutemperatuur ööpäeva lõikes ühtlasem).

Põhja-Euroopat katab ebatavaliselt intensiivne antitsüklon (DWD).


Pannes ilmakaardi peale / kõrvale satelliitpildid (vastavalt https://en.sat24.com/HD/en/eu/visual ja https://en.sat24.com/en/bc/visual), võib näha: kus antitsükloni mõju tugevaim, seal ka pilvisus tihedaim. Selgitust vaata tekstis.


Nähtavuskaugust on üpris hea hinnata teekaameratest nähtava pildi alusel. Ühtlane helehallikas mass nähtavas valguses satelliitpildil viitab sageli kihtpilvedele ja udule ning seda õnnestuski kinnitada teekaameraid läbi vaadates (http://www.teeilm.teeinfo.ee/padaorg.php3).

25. septembril oli siin kõrgrõhkkonna edelaserv. Nii püsis ilm selge ja nõrga või mõõduka idakaartetuulega. Sooja oli 16...20 kraadi.
Ilm eeloleval ööl ja homme päeval. Kõrgrõhkkonna edelaserv. Seetõttu ilmas olulisi muutusi pole, kuid öö võib vaiksema ilmaga olla eelnevatest külmem; samuti suureneb udu tõenäosus. Päeval on sooja ikka ligi 20 kraadi. NB! Selles osas on toimunud ööpäevaga olulisi muutusi, peatselt pikemalt!
Ilm järgmistel päevadel. Kolmapäeval (27.09.) liigub kõrgrõhkkond Laadoga taha ja selle läheduses püsib ilm sajuta. Öö on võrdlemisi selge, kuid päev kõrgete pilvedega. Idakaarte tuul on nõrk. Õhutemperatuur on öösel alla 10 kraadi, pole välistatud öökülm, kuid päeval tõuseb päikesepaiste toel üle 15 °C piiri.
Südasuvine õhumass jääb antitsüklonis püsima 29. septembrini. Seejärel võib idakaartest oodata kontinentaalset polaarset õhumassi (–5 °C isoterm ehk päeviti alla 10 kraadi ja öösiti selge ilmaga öökülm), sest praegusel ajal toimub mandri kohal juba kiire jahtumine. Sademeid ei paista veel tulevat, kuid seda vajadusel täpsustame.

25. septembril "märatses" vananaistesuvi. Viimsis

Veel nii hilisel ajal nagu 25. septembril võib idast saabuda sooja. Kuid kauaks see nii ei jää ... (FMI).

***
Tuleb rahulik, sajuta ja vananaistesuvine nädal.

Nädal algab kõrgrõhkkonna edelaservaga. Seetõttu rahulik ja selge ilm püsib. Hommikuks on valdavalt alla 10 kraadi, kuid päikesepaiste toel tõuseb 20 kraadi lähedale.
Antitsüklon tuleb lähemale ja idakaartetuul raugeb. Seetõttu muutuvad ööd jahedamaks: pole välistatud öökülm, ka päeviti jääb õhutemperatuur kindlamalt alla 20 kraadi, suurenevad hommikused udud.
Viimaks hakkab pilvisus tihenema ja sünoptiline olukord muutub ... Kuid seda täpsustame edaspidi!


Kairo Kiitsak. Varahommikune udu Lääne-Virumaal Simunas 24.09.2017.

31 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Praegu on Eesti üle pika aja taas Euroopa kõige-kõigem riik - asume pilvedest kõige kaugemal.

Anonüümne ütles ...

Nüüd näitavad pea kõik mudelid arktilist oktoobri algust kuni -5 kraadise isotermiga.
Täna varahommikul oli Narvas +10 kraadise isotermiga sooja vaid 3 kraadi. -5 kraadise isotermi miinimum oleks seega -12 kraadi juba...

Jüri ütles ...

Aga ehk jõuab kohale südatalvine -10kraadine isoterm?

Anonüümne ütles ...

Paistab, et sügisesed põuad hakkavad iga-aastaseks saama - kliima soojenemise tagajärg? GFS'i viimane väljundi järgi pole kahe nädala väitel kõrbkuivade ilmade lõppu ette näha. Suviste mussoonvihmade poolt põhjust pehme maapind on lõpuks tahenema hakanud siin Kagu-Eestis ning lõpuks ometi saab õues olemist nautida südasuviselt rohelise looduse ja soojade ilmadega. Loodetavasti jätkub eelmise aasta sarnaselt ja enne järgmist aastat kuivad ilmad ei lõppe, parem veelgi, kui ei lõppe enne järgmist suve. Mõnus!

Anonüümne ütles ...

Jah, loodetavasti kunagi ei lõppe. Siis veel mõnusam ju.

Jüri ütles ...

Loodame Laagri kanti ikka sademeid, sest vaid august oli üle keskmise sajune kogu aasta vältel ...

Anonüümne ütles ...

Tundub et juba VIIES JÄRJESTIKUNE mõnusalt mahe talv tuleb, sest põuane sügis seda tähendab. Ühtlasi tähendabki see seda, et mudelites olevad kollased ja rohelised toonid jäävadki kuni maini domineerima. (Pidevalt -5 kuni +5 kraadine isoterm)
Mõni üksik "sinine päev" võib siiski tulla ehk -10st madalam isoterm.

Jüri ütles ...

Nonoh! See ju päris karm väljavaade ...

Anonüümne ütles ...

Mis? Suvel oleks see karm ju :D
Kuigi juunides on seda isotermivahemikku olnud küll ja veel, nagu detsembriteski...

Anonüümne ütles ...

abc.net.au kirjutab ,et Indoneesias (Bali saarel) ähvardab purskama hakata vulkaan mis tõmbaks Maa keskmist temperatuuri kuni 0,4 kraadi tagasi. Mis ei tundu palju aga oleks pea samapalju kui oli Pinatubo mõju alates 1991 aasta suvest. Seega ise kardan ,et see tõmbaks kuuma suve lootustele peaaegu kriipsu peale siinmail aastateks. 1960-date keskel ei olnud siin kuumasi suvesi kuu see mägi viimati purskas 1963 ja ei olnud ka kuuma suve Pinatubo järel 1991 - 93. Muidugu oleks tahtmine hõistata ,et 1992 tuli Eesti kuumarekord aga kuu keskmistes ei paista see aasta silma millegis. Küll aga pole välistatud põuane suvi kui see vulkaan tõesti purskaks vähemalt VEI 5 jõuga. Jutt läheb pikaks aga ärge hädaldage külma talve üle kui see vulkaan lähema kuu jooksul õhku lendab (hilisema purske korral ei jõua sellele talvele mõjuda).

Jüri ütles ...

Loodame siis, et seda va purset ei toimu! Ja karmuse osas on prognoosid vastupidiseks muutunud.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse prognoos pilvisuse osas läheb vist jah nihu. Ise arvan, et neljapäeval võib tihe udu tekkida, kuna siis on K kese Lõuna-Soomes ehk tuul nõrgim. Samas kõrgustes on endiselt 10 kraadi sooja.
-----------------------------------------
Taas hea näide 12Z uuenduse näol, et GFSi usaldusväärsus on 0 - 06Z näitas lõputut K püsimist ja öökülma, 12Z jõulist tsüklonaalsust ja vist isegi olematut külmaohtu. Eks näis mida praegu uuenev 18Z toob...

Samas mulle meeldib pilves ilmad praegu - öökülm jääb ära, mis säästab looduse värvidemängu.

Jüri ütles ...

Aga tugev udu tekkis mõnel pool juba 26. septembri hommikuks, ja õhtuks oli juba mitmel pool, eriti karmilt Virumaal.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et udu jääb edaspidi oodatust nõrgemaks või hoopis ära. Ega see ühes kindlas ilmaelemendis kajastumata jää:
http://oi64.tinypic.com/21b2gph.jpg

Jüri ütles ...

Nähh! Seekord õnnistati Laagrit korraliku uduga.

Anonüümne ütles ...

Homme siis korraliku öökülmaga, kuna idakagu poolt taevas selgineb.
Kolima peaks vist hoopis Saaremaale, kuna seal on värviline sügis öökülmadeta pmst garanteeritud ja äikesekliimagi Harjumaast parem.

Jüri ütles ...

Nähh, milline ebaõiglus!

Anonüümne ütles ...

Ei tea täpselt, kui õige mu seletus on, aga pakun suurimaks öökülma alaks Loode-Eesti sisealasid, kuna siin läks vahetult loojangu paiku taevas lagedaks ehk et jahtumine algas juba enne ööd, sest päike ei saanud üldse aluspinda soojendada - niigi jahe maapind jahtub edasi. Mujal on külmaoht väiksem, sest päike sai maad soojendada - lähtepunkt on soojem. Saartel mere soojendav mõju.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt siiski pole õige, sest Jõhvis ja Narvas vaid 2 kraadi kella 23-ste andmete järgi.

Jüri ütles ...

Vat siis! Ilm pakub üllatusi ...

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse ennustus läheb nihu ja homne ilm tuleb pilvise asemel ikkagi lageda taevaga.

Anonüümne ütles ...

Tuttav Raplamaalt andis hommikul teada, et maa tugevalt hallane, ka mõned madalamad puittaimed külma tõttu rohkem lehti langetanud.

Nõmmel jäi öökülm napilt ära õnneks.

Anonüümne ütles ...

Saad selle öökülma homme hommikul

Jüri ütles ...

Päris karm! Levivad uudised, et talv algas jälle ootamatult ...

Anonüümne ütles ...

Kuidas kellelegi. Minu puhul on talv siis kui on lumine. Eriti kui on pilves, sest siis pole päikese eksitavat mõju. Suur vahe, kas jaanuaris selge lumine talvepäev või selline aprillis. Või siis, kas jaanuaris lumiselt pilves päev või selline aprillis.

Teine variant loob ju aprillis ikka talvisema tunde. Või siis selle lumetu sombune ehk novembrikuine variant. Siis on novembritunne ka aprillis.

Anonüümne ütles ...

Paluks pealkirja muuta. Septembris pole 31 päeva

Jüri ütles ...

Jah, need meeleolud sõltuvad suuresti valgusoludest ja lume olemasolust.
Nähh, polegi septembris 31 päeva ...

Anonüümne ütles ...

365. jaanuaril on vana-aasta õhtu.

Anonüümne ütles ...

Saaremaalt ka teatati, et hommikul olnud autoaknad jääs. Vaivere kant, merest kilomeeter. Tugev jahtumine pindadel.

Anonüümne ütles ...

Tänane ilm oli Tallinnas eilsele nii vastupidine kui üldse olla saab - eile läks ca pool tundi ENNE loojangut lausSELGEKS, täna pool tundi PÄRAST loojangut lausPILVE.
Öökülma oht on sellega vist õnneks nüüd möödas + uuel nädalal peaks tsüklonaalsus taastuma, mis on jahtumiseks ebasoodne. Kauneim osa sügisest ilmselt päästetud.

Siiski mõningane külmaoht on esmaspäeva varahommikul.

Jüri ütles ...

Jah, pilvede ja tsüklonaalsuse tõttu väheneb öökülmaoht, kuid kõikjalt see päriselt ei kao.