pühapäev, 21. mai 2017

21. nädala ilm (22.–28.05.2017)

Kommentaariumi link
Ilm.ee-s arendatakse Ilmahuvikeskust, kuhu hakkavad plaani kohaselt peatselt mitmed huvilised ja vaatlejad saatma oma andmeid ja tähelepanekuid: https://ilm.ee/?516231. Ilmahuvikeskus oli pikki aastaid Helle-Mare Raudseppa eestvedamisel huvilisi koondav institutsioon, mille füüsilise asukoha Jõgeval likvideeris riik 2015. a sügiseks, pärast seda jäid alles vaid inimesed ja kogutud andmed.
Kõik need ettevõtmised (EÄV uuendamine, Ilmahuvikeskusele elu sisse puhumine jms) on osa muutuste sarjast, mis on seotud Ilmateenistuse vabatahtlike kaasamise projektiga ja kodaniku- ehk rahvateaduse arenemisega (https://en.wikipedia.org/wiki/Citizen_science).

28. mail oli siin madalrõhkkonna kaguserv. Sellega seotud soojal frondil tekkis hommikul kohati äike, mis liikus ühes hoovihmadega Soome lahelt kagusse ja jõudis päeval Peipsi kohale. Öökülma ei olnud. Sajuhoogude järel ilm selgines ja lõunakaartetuul tugevnes mõnevõrra.
Päev oli enamasti päikeseline, hoovihma ja äikest oli vaid idaservas (peamiselt Peipsi kohal ja ümbruses), kuid õhtuks selgines sealgi. Alates saartest pilvisus tihenes, kuid pilveloor oli õhuke ja kõrge, mistõttu sadu sealt ei tulnud.
Lõunakaartetuul oli mõõdukas ja asendus õhtuks edelatuulega, mis tugevnes (puhangud ulatusid 17 m/s). Sooja oli 20...25 kraadi, kohati rohkemgi, kuid sajuhoogude all ja kohati rannikualadel 12...17 kraadi.
Ilm muutub jahedamaks ja sajusemaks. Mõnes kohas võib ilmamuutusega kaasneda äike, sajuhood võivad olla üsna tugevad. Edasine ilm jätkub jahedalt ja sajuselt, mistõttu tuleoht võib paljudest kohtadest kaduda. Vaata täpsemalt uuest postitusest.

Tsükloni soojas sektoris jõudis kuum õhumass isegi Eestini (FMI)


Kairo Kiitsak. Nõrk äike Simunast vaadatuna 28.05.2017 pärastlõunal 

27. mail liikus väike madalrõhulohk üle Läänemere põhjaosa kagusse. Nii oli öö oli enamasti selge ja kohatise öökülmaga (maapinnal kuni -0,1 kraadi) ja vaadeldi hooaja esimesi helkivaid ööpilvi.
Kuid hommikul mainitud lohu mõjul alates saartest pilvisus tihenes, ent püsis olulise sajuta (vihmahooge oli hommikul peamiselt saartel ja päeva teises pooles natuke Virumaal). Sooja õhumassi pealetungil vaadeldi mitmel pool huvitavaid lainelisi ja läätsjaid pilvi. Õhtul ilm alates saartest selgines.
Tuul oli enamasti nõrk ja muutliku suunaga, õhtul asendus valdavalt edelatuulega. Soojapiir jäi endiselt alla 20 kraadi, ja pilvede all Virumaal langes vaid 12 kraadini.
Ilm eeloleval ööpäeval. Soe õhumass jõuab ööpäevaga kohale. Kui ilm selgineb, võib päeval sooja üle 25 kraadi tulla, kuid veel enne seda on öösel võimalik öökülm, eriti Virumaal, kus õhk on väga kuiv (kastepunkt).
Järgmised päevad on 28. maist oluliselt jahedamad, aga mõõdukas soojus (10...20 kraadi) jääb siiski püsima, juuni võib küll alata jahenemisega, aga seda täpsustame edaspidi. Tuleoht võib kohatiste sadudega väheneda, 31. mail võib vihm jõuda kõikjale ja tuleoht mõnel pool kustuda, loe põuast http://maaelu.postimees.ee/4123895/poud-on-taas-aktuaalne.

Samal ajal kui Rootsi, Madalmaad ja muud kohad põlevad põrgukuumuses (mõnel pool oodata kuni 37 °C, 26. mail oli aga Prantsusmaal kuni 40 °C), siis Eestis peab vaatama, et külm midagi ära ei võta: ööl vastu 28. maid võib tulla öökülma. 
Ettevaatust, sest näiteks UK osas see kaart küll eriti täpne pole: selle järgi peaks mul siin Exeteris olema hetkel mingi 15 või 17 või äärmisel juhul 19 kraadi, aga on 23 [Sven-Erik Enno märkus]! Kairo: Tegelikult ei ole. Ta peab lähemalt vaatama lihtsalt. Valima oma piirkonna. Siis ilmub kaardile rohkem ilmajaamu. Ida-Euroopa kohta pole. Aga on Põhja-Eestit näha Soome omalt.
Allikas: http://www.meteociel.fr/observations-meteo/temperatures.php?region=eur2.

Regina Alber. Mulle meeldis see nöörjas tekstuur (27. mail Tartus).

26. mail oli siin madalrõhkkonna edelaserv. Selle mõjul algas päev selgelt, kuid päeva jooksul pilvisus tihenes, ent ilm püsis olulise sajuta. Tuul oli valdavalt loodest ja nõrk või mõõdukas. Soojapiir jäi alla 20 kraadi.
Ilm läheb soojemaks ja sajusemaks: Lääne-Euroopast jõuab kuum õhumass Skandinaaviasse, see puutub kokku palju külmema õhumassiga, mistõttu pilvisus võib tiheneda ja sajuvõimalus suureneb. Ööpäevaga jõuab see palav õhumass kohale ja nii võib 28. mail päikesepaiste toel sooja tulla kuni 27 kraadi. Seejärel üleliigne soojus taandub, kuid vähemalt mõõdukas soojus jääb vähemalt esialgu püsima.

Ilm 26. mail Tartus

25. mail liikus väheaktiivne madalrõhkkond Põhja-Soomest itta. Selle lõunaservas jätkus sajuhoogudega ilm, kohati oli äikest, öösel oli paiguti udune. Tuul on valdavalt edelast, hiljem läänekaartest ja tugevnes. Soojapiir jäi päeval alla 20 kraadi.
Juba öösel arenes Peipsi kohal suhteliselt tugev äikesekolle, mis nihkus edelasse, kuid kaua ei kestnud:

Öine äikesekolle Peipsi kohal (https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/).

24. mail liikus uus madalrõhuala Soome põhjaosa kohale. Selle mõjul oli ilm muutliku pilvisusega ja pilves selgimistega, mitmel pool sadas hoovihma, õhtupoolikul oli kohati äikest, sest tsükloni edelaservas liikus Lõuna-Eesti kohale kõrgetes õhukihtides väike külmakolle. Tuul oli enamasti nõrk ja muutliku suunaga, sooja 10...17 kraadi.
Päeval jõuab üle Läänemere madalrõhulohk ja kohatiste vihmahoogude võimalus püsib. Äikeseoht on suurim kollase ja oranžiga värvitud alal:


Heli Maisalu. 24.05.2017 Pärnu ...pisut hiljem kuniks sadama hakkas .


Ott Tuulberg. Hommikune päikesetõus. Joonpilv hullutas 24. mail 2017, kell 05:21; Ipswich, Suurbritannias.

23. mail liikus väheaktiivne madalrõhkkond Soome kohalt kagusse Lääne-Venemaale. Selle mõjul pilvisus tihenes ja hooti hakkas vihma sadama, paiguti oli äikest. 
Sajuhood levisid päeva jooksu kirdesse, kohati oli sadu tugev, oli äikest. Lisainfo: Võimas rünksajupilv põhjustas 23.05.2017 ennelõunal kella 11 paiku Kuri külas Hiiumaal suurt rahesadu ja lisaks esines pilv-maa välke. Tuul oli nõrk või mõõduka tugevusega ja esialgu edelast, hiljem muutliku suunaga või läänekaartest. Soojapiir jäi alla 20 kraadi.
Madalrõhkkond liigub Lõuna-Soomest Peipsi taha ja Eesti jääb selle mõjuvälja. Seetõttu hoovihmadega ilm püsib, Ida-Eestis võib äikest olla. Sooja on vähem kui 20 kraadi.


Heli Maisalu. Pisut vihma Pärnusse toonud pilv(ed).Esimesed kaks (ei ole siin näidatud) on kell 17.36 ja 17.41 Pärnu jõe lähistel Tallinna mnt.Panoraamist alates rannaniidul 18.15-18.25​.

Vahel juhtub, et esimene suurem äikeselaine aastas on samal kuupäeval. Nii nagu 2017. a esimene suurem äikesepäev sattus 23. maile, nii juhtus see ka 2011. a. Äike ja riiulpilv 23.05.2011 Kose lähedal.

22. mail oli Soome kohal oleva väheaktiivse madalrõhuala lõunaserv. See tõi hommikuks saju (sooja tüüpi oklusioonifront), kuid selle järel ilm selgines kiiresti, sest sajuala oli väga kitsas ja liikus jõudsasti idakagusse.
Saju möödudes (pealelõunasel ajal) hakkas edelatuul tugevnema (puhangud ulatusid 15 m/s) ja õhutemperatuur tõusis 15...22 kraadini, vaid saarte läänerannikul jäi oluliselt madalamaks. Alates saartest pilvisus tihenes, kuid sadu neist ei tulnud (peamiselt kiudkihtpilved, hiljem loodeservas ka kõrgkihtpilved)
Edasine ilm. Lohk toob pilvise ja sajuhoogudega ilma. Mõnede mudelite alusel võib kohati äikest oodata, vt näiteks https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/multimodel/tartu_estonia_588335. Sajuvõimalus püsib ka järgmistel päevadel. Erilisi muutusi õhutempeatuurifoonis oodata pole ja öökülmaohtu ei ole või on see väike, kuid siiski suurema tõenäosusega 27. mai paiku.

Põhja-Venemaale on talv veel jäänud püsima: seal on päevaselgi ajal alla 0 °C, kuid Läänemere äärde on jõudnud varasuvine ilm: öökülmaohtu enam pole ja päeviti on kuni 20 kraadi (FMI).

***

Tuleb mõõdukalt soe ja sajuvõimalusega nädal. 

Madalrõhulohu mõjul läheb pilvisemaks ja mõnes kohas võib tulla vihmahoog. Tuul on rahulik ja õhumass üsna soe, nii et öökülmaohtu ei ole, päeviti on sooja valdavalt üle 15 kraadi. 
Nädala lõpuks on oodata ilma jahenemist, mõnes kohas võib tulla öökülma, sajuvõimalus kahaneb.

Vaade 21. mail Laagrist lõunasse.

73 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub, et tänavu saab Tallinn tunda seda, mida möödunud aasta mais Ida-Eesti.

Jüri ütles ...

Väga karm jah. Loodame, et läheb üle.

Anonüümne ütles ...

Ja mis see on, mida Tallinn tunda saab?

Anonüümne ütles ...

Kauakestev põud ilmselt

Anonüümne ütles ...

No nulli peale Tallinnas ei jää. Täna hommikul just tuli natuke vihma.

Anonüümne ütles ...

Vihm tuli tänu sellele, et tegu oli laussajuga.

Jüri ütles ...

Jah. Hoovihmu pole kuskilt vist näha. Äikeseohu osas veel eks näis.

Anonüümne ütles ...

GFS on kinni jooksnud eile hommikustele andmetele ?

Anonüümne ütles ...

Jõudsin seda öelda ja hakkas toimima kuigi eile päevased ja õhtused jooksud jäid sedasi vahele.

Anonüümne ütles ...

Labiilsus on jälle kordades nõrgemaks arvutatud tänaseks. Eilse 12Z väljundi järgi pidanuks täna kindlasti ka Kagu-Eesti äikest saama, kuid viimase uuenduse järgi on see ebatõenäoline. Loodetavasti on sellel väitel ka tõepõhi all, et 06Z ja 18Z on ebatäpsed, sest kavatsen täna selle aasta esimese äikese ära kuulda/näha.

Anonüümne ütles ...

Hiiumaal on juba äike olnud

Anonüümne ütles ...

Samuti ka Loode-Eestis.

Jüri ütles ...

Veider, et loode sai täna. Äkki homme siis kagu?

Anonüümne ütles ...

Ja Saaremaal ka. Ja suvel ka kagus-idas ning Tallinn jääb jälle välja. Hakkabki kõik otsast peale nagu möödunud aastal. Tuleb 3. äikesevaene suvi Tallinnas.

Jüri ütles ...

Kuidas nii? 27. aprillil oli ka ju siin pikset. Senimaani on see kant olnud võrdlemisi pikserohke praeguse aasta kontekstis.

Anonüümne ütles ...

Ah, see välguke...Ma mõtlesin ikka ikka sellist nn elamuslikku äikest, mida möödunud aastal küll ja küll oli saartel. Kuupäevad: 26.06, 03.07 ja 03.09
Tallinnas oli neist kuupäevadest ainsana äikest 26.06 ja sedagi mõne välguga.

Anonüümne ütles ...

Lisaks - täna on saartel olnud mitu välku, aga 27.04 oli Tallinnas 1 välk. Seega ikka saarte kasuks praegune seis. Ja jäänki olema ning läheb neil paremakski veel.

Jüri ütles ...

Kahju, et selline karjuv ebaõiglus. See näitab, et äikesepäev ja äikeste hulk jne ei ole samaväärsed.

Anonüümne ütles ...

Tartus ometi tõsisem sadu, kastab ka puud ära. Vaadake radarit, milline tore joru liigub edelast kirde. Pole osanud lootagi.

Jüri ütles ...

Ja loode jälle üsnagi kuivab ...

Anonüümne ütles ...

Pole see mongi joru, vaata kaarti - me oleme lihtsalt täpselt tsükloni keskmes. Ilus! :)

Anonüümne ütles ...

Kairo raadioloole lisaks ka omaltpoolt ,et ka olen märganud äikeste aktiiviseerumist eelkõige sel sajandil. Oma kodukohas Harjumaa lõunaosas on äikesed aktiivsemaks läinud kui veel näiteks 1990-datel. Siis võis ühekäe sõrmedel üles lugeda võimsa rahe, tuule või välkudega äikesed. Siis 2001 hakkas pihta. Pea iga aasta vähemalt üks selline äge päev. Eelminegi aasta 26.juuni oli Harjumaa lõunaservas vägev. Kuigi jah nagu aru saada siis Tallinna ei taha enam miski jõuda.

Jüri ütles ...

Tallinn jah anomaalne koht. Vähemalt Harjumaa kaguserva ikka jõuab midagi. Äikese tsüklilist iseloomu on vist Sven suutnud mõnedes oma uurimustes näidata, aga päikese aktiivsusega seost pole (vastav seos on leitud troopikas, nt mõnedes Brasiilia uurimustes).
Kairo tegevus ja rahva- ehk kodanikuteaduse arenemine annab lootust!

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus ennustab nädalavahetuseks äikes? See on küll huvitav lugu nüüd.

http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/4-oopaeva-prognoos/

Anonüümne ütles ...

Sürgavere radarikuppel on küll mingit sodi täis vist. Imelik kajaloor on kaardil viimasel ajal.

Jüri ütles ...

Eks sellest probleemist teatakse ja sellega tegeletakse. Kui on keeruline korda teha, võib veel päevi või nädalaid kordategemine aega võtta.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, aga GFS küll mingit labiilsust ei näita nädalalõpuks.

Jüri ütles ...

Peipsilt läheneb üsna tugev pikne Tartule: https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/

Anonüümne ütles ...

See äike jäi Venemaa territoriaalvetesse, sest vaibus seal. Mille järgi selle tugevust hinnata? Sademete hulga või välkude tihedusega? Vabandan, aga esinemis intensiivsusega üle 6 välgu minutis võiks nimetada tugevaks äikeseks mitte kord 2 minuti jooksul. Aga vaesel ajal seegi asi. :)

Jüri ütles ...

Seal tekkis minutis mitu välku, näiteks Janek Simunast nägi neid sähvatusi ja napilt võis intensiivsus ulatuda 5-6 välguni minutis.

Anonüümne ütles ...

Praegu on tekkinud äike Tartust loodes.

Kairo ütles ...

Täna pärastlõunal esines Jõgeva lähistel äikest, pilv oli päris võimas. Nägin mitmeid pilv-maa välke ja müristas kohati üsna kõvasti. Õhtuks liikusin Lääne-Virumaale Simunasse. Siit nägin, kuidas Järvamaa poolt tuli rünksajupilv ja just Simunast lõuna pool muutus äike aktiivseks. Nägin taas pilv-maa välke ning kokku müristas 4-6 korda. Äikesehooaeg on minul nüüd avatud.
Video õhtusest äikesest Simuna lähistel: https://www.facebook.com/OIEESTIS/videos/1311948902193300/

Anonüümne ütles ...

Tartus hetk tagasi kõva kärakas.

Kalle ütles ...

Tartus nüüd siis ka selle aasta esimene äike. Välku kahjuks ei näinud, aga müristamine oli täiesti kuuldav.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ümmargune null.

Anonüümne ütles ...

Kuigi Kagu-Eestis on mõned välgud juba registreeritud sel aastal, pole isiklikult veel midagi kuulnud/näinud. Nii kaua, kui olen äikest vaadelnud, ei mäleta nii hilist hooaja algust siin.

Jüri ütles ...

Ilmselt uus rekord. Ja Tartu välk ehmatas küll poolsurnuks, sest oli hirmus ere ja mürin ka vägev.

Anonüümne ütles ...

Kidagi VÄÄÄÄGA sarnane möödunud kevadega... Ikka väga!
Mullu oli ka nõnda, et Tartu, Jõgeva ja Simuna avasid järsku äikesehooaja ning Harjumaa jäigi pmst ilma kogu hooaja vältel.

Eriti on mul meeles see, et mullu oli Tartus vist öiseid äikeseid päevastest isegi enam.

Anonüümne ütles ...

Eelmise kommentaari lühikokkuvõtteks, et 3. äikesevaene mai, mis tähendab ka 3. äikesevaeset hooaega Harjumaale.
Sai siin juba kuu-kaks tagasi öeldud, et ega tänavunegi suvi äikeserikas tule.

Jüri ütles ...

Veider, kuidas ja miks on mai äikesevaesus seotud Harjumaa äikesevaesusega suvel?

Anonüümne ütles ...

Ilmselt nõnda, et mais olevad tsirkulatsioonitüübid jäävad domineerima ka suvel. Nt C-vorm. Viimase mõjul on Soome lõunaservas vägevad rünksajukad, mis kenasti Tallinasse näha.

Jüri ütles ...

Ott: http://ilmjainimesed.blogspot.co.uk/2007/08/ilm-31-juulil-2007.html
nonoh, augustis saab blogi 10 aastaseks - pead hakkama juubeliplaane pidama.

Hakkan Oti ettepanekul ettevalmistusi tegema. Loodame, et siit tulevad ka kutse peale huvilised kohale.

uhh ütles ...

Olen jälginud homse ilma osas juba nädala mõlemat mudelit ja kuni täna kella 18.00-ni olid mõlemad homse osas eriarvamusel.Eur.mudel näitas koguaeg sooja ja USA külma.Nüüd on mõlemad mudelid sooja arvutanud,aga ükski ilma sait seda küll ei kajasta.Pigem homme pilves ja 13kraadi.Mis toimub?

Anonüümne ütles ...

Kas sa ikka ülehomset (pühapäeva) ei mõtle ?

uhh ütles ...

No homse kohta oli ka ilmateenistusel terve nädala jutt,et selge ilm ja tuulevaikne,nüüd kõik portaalid näitavad homseks lauspilvisust.

Jüri ütles ...

Nii sooja õhumassiga võib päikese toel vähemalt 27 kraadi sooja tulla. See nüüd postituses ka sees. Mis anomaalia prognoosides on, ei tea, mingi müstika.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal oli täna imeline loojang, mida ilmestasid lopsakad kihtrüngad. Umbes nagu enne äikest...
Samas homse (laus)saju osas - mida HIRLAM näitab - olen ise küll kahtlev.

Jüri ütles ...

On jah kahtlane. Kahju et seda lopsakust ei õnnestunud näha, aga ilmselt sooja õhumassi pilved.

Anonüümne ütles ...

See mis GFS juuni alguseks näitab on lihtsalt masendav. Sitt suusailm tuleb tagasi.

Anonüümne ütles ...

See on etteteada masendus jah, sest juuni ongi suure tõenäosusega külm.
Ja mu äikesevaese Harjumaa suve ennustus endiselt kehtib.

Anonüümne ütles ...

Juuni on ainuke kuu aastas, mil ma leitsakut Eestis ei oota pikkade päevade ja valgete ööde tõttu. Tõeline kuumus aga tulgu juuli teises dekaadis nagu oli 2010.

Keegi ennustas siin, et tänavune juuni pidavat ülikuum tulema.

Jüri ütles ...

Tulist juunit ennustati jah, aga äkki näeme hoopis märga lund?

Anonüümne ütles ...

Veel ei hõiska ,et kuumust nagu 1995 juunis ei tule. Võimalus on ,et pooled on vahetatud. Tähendab kuu esimene pool tavaline ja teine kuum. 1995 oli vastupidi. Tulemus mida arvan ,et looduse poolt saavutada tahetakse oleks sama. Suur jama kui seda sooja ei tule sest ülejäänud suvi ei paku midagi suurt. Lootus oli ,et ehk juunis aga vist ei saa ka sedagi :(
No vaatame mis ütleb see inimene kes lubas üldse ameti maha panna kui kuuma suve ei tule.

Jüri ütles ...

Räme olukord jah. Postituses intrigeerivaid üksikasju!

Anonüümne ütles ...

Krt juba vaikselt tekkis lootus, et ikka ei tule seda vastikut külma tagasi, aga sellest me vist ei pääse isegi suvel. :(

Anonüümne ütles ...

Peab tõesti Poola kolimisele mõtlema, sest see ei ole normaalne, mis Eesti ilmaga juhtunud on. Huvitav on see, et mida suuremaks mu ilmahuvi läheb, seda igavamaks ilm läheb, eriti äikese poolest. 2010. aastaga ei anna ju tänapäevast Eesti ilma ju üldse võrrelda. 2012. oli sajune suvi, aga äikest sai Harjumaagi üle 10 korra suve jooksul.

Anonüümne ütles ...

Teise variandina ootan isegi 2012 ligilähedast kordumist kui sooja juunis ei tule.

Anonüümne ütles ...

Kuusalust läänes äikesepilv ! Harjumaal vist esimene kord !

Anonüümne ütles ...

Tallinnast on/oli ka seda äikesepilve näha. Teine äike oli Viimsi taga.
Eks nüüd tuleb uut võimalust kuu aega oodata.

Anonüümne ütles ...

Simunale omaselt peaks sinna äike varsti jõudma.

Anonüümne ütles ...

Peipsi kallastel siis selle aasta tugevaim äike hetkel.

Anonüümne ütles ...

Aga Tallinn jälle tühjade kätega ja pika ninaga...

Kairo ütles ...

Riigi Ilmateenistus ei lubanud eile tänaseks mitte midagi Eestisse. Ma koostasin eile äikesehuviliste gruppi arutelu, see kõlab järgmiselt:
28. mail jõuab ühes madalrõhkkonnaga Eestisse ebatavaliselt soe õhumass. Päevased termomeetri näidud kerkivad Mandri-Eestis kohati +20 kraadist kõrgemale, lõunapoolsetes maakondades pole välistatud kuni 25 soojakraadi. Ilmamudelid ennustavad, et nii Eestis, Lätis kui ka Leedus peaks õhumass labiilseks muutuma. Päeva jooksul tekivad tõenäoliselt osades kohtades rünkpilved ja loodetavasti ka rünksajupilved. Lisaks suureneb kohatine hoovihmavõimalus. Eesti metsades on niigi suur tuleoht ja sademeid oleks kindlasti vaja. Pinnas on niigi mitmel pool kuiv ja kõva.
Kesk-Eestis ja Ida-Eestis püsib päeva teisel poolel äikeseoht. Eks näis, kas saame ka sel korral midagi või jääme kuivale. Igatahes ööl vastu 29. maid jõuab Läänemere kohalt tihedam pilvemass ja see peaks küll vihma põhjustama.

Seega panin üsna täppi. Jah, Lääne-Virumaale Simuna lähedusse jõudis ka paar suurt alasiga rünksajupilve. Sadas natuke vihma ja müristas 2 korda. Järjekordne äikesepäev on nüüd kirjas.

Jüri ütles ...

Siia äikest siiski näha ega kuulda ei olnud, v.a pilved ja äikesepäeva kirja ikkagi ei saa. Vaatlused äikese kohta palume sisestada https://eav.meteo.net.ee/sisestusvorm.php?tyyp=1

Anonüümne ütles ...

Arvan ennustades, et soe front tõigi lõviosa tänasest äikesest ja ka sajust ning külma frondi õhumassivahetus toimub viimastele suvedele omaselt üsna kuivalt - laussadu ei tule.
Äikest enam tänaseks ei ennusta, sest sooja õhu advektsiooni tõttu paistab inversioon üsna tugev olevat. Suuri rünkpilvi ju pole, mõned väikesed ainult, mis näitab, et tingimused konvektsiooniks on pärsitud.

Anonüümne ütles ...

@ 28. mai 2017 13:59
"Siia" ehk Laagrisse?

Anonüümne ütles ...

Kairo - muide EMHI täitsa ennustas äikest tänaseks päevaks umbes neli kuupäeva tagasi. Ma veel imestasin ja kirjutasin kommentaari et huvitav kustkohast nad äikest ootavad GFS ei näidanud ju midagi. Mõni päeva hiljem nad muutsid oma teadet sellega, et kaotasin äiksevõimaluse üldse ära. Algselt oli nende versioon ikkagi täpne. Vat siis!

Jüri ütles ...

Jah, ikka Laagri, mõnel päeval Tartus või mujal ja siis vaja täpsustada.
Ilm püsib tugeva advektsiooni tingimustes ilmselt pilvitu või siis ainult mõni kõrge pilveviirg. Samas sadu siiski hommikuks prognoositakse http://yle.fi/saa/viro/tallinna/
Hämmastavad vangerdused prognoosides!

Anonüümne ütles ...

Tallinnast läänes on küll jah massiliselt pilveviirge näha. Külm front vist juba terendab.

Anonüümne ütles ...

Kas Kesk- Eestis on täna (hilis)õhtul äikest oodata?

Jüri ütles ...

Õhtul pole, äkki hommikul?

Anonüümne ütles ...

Võimalik, et isegi öösel.

Jüri ütles ...

Pikne läheneb loodest ...