reede, 29. juuli 2016

Suve ilmastikust

Kommentaariumi link

5. augustil jõudsin ühes äikesega Poolast tagasi. Tagasitee algas Augustowist, kus ilm oli päikeseline ja õhutemperatuur tõusis 32 kraadini. Sarnaselt päikeseline ja kuum oli ilm Kaunaseni, seejärel ilmus üha rohkem pilvi: algul rünkpilved, siis üks tohutu rünksajupilvede kogumi ühisalasi, mille all jätkus sõit Lätini. Müristamisi õnnestus kuulda Bauskas, Riias jne, esimesi välke näha Riia lähistel. Seejärel oli juba hämardunud ja välgud öövalguses hästi näha. Äikesega saabusime Tartusse, kus äike kestis hommikutundideni.
Sellise tugevate sadudega ja äikeselise ilma tõi Poola kohal tekkinud lõunatsüklon, mis suundus 6. augusti jooksul üle Eesti kirdesse. Päeva jooksul ilm küll paranes, aga sajuhooge jätkus endiselt siia-sinna, äikest enam polnud. Õhutemperatuur tõusis ilma paranemisel 20 kraadi lähedale, kohati kõrgemalegi.
Skandinaaviast läheneb mitmekeskmeline madalrõhkkond. Selle ees suureneb taas saju- ja äikesevõimalus. Juba 6. augusti õhtul tekkis hoovihmu saartel ja Lääne-Eestis, samas pilvisus alates lõuna poolt tihenes (peamiselt kiudkiht-, hiljem kõrgkihtpilved).
7. augustil on oodata paljudes kohtades vihma, hoovihma ja ilmselt kohati ka äikest. Sooja on öösel 15 kraadi ringis, päeval selgemates kohtades üle 20 kraadi, kus pilves ja sajune, seal muidugi vähem.

6. augusti kokkutulek
Teade: Re: Radari- ja muud pildidOlgu siinkohal teatatud, et seisuga 1.09.2016 lähevad kõik arhiivid, mis vanemad, kui 2a kustu. Katsutagu see sõnum kuidagi sihtgruppideni viia ;). Seega, huvilised peaksid vastava arhiivi endale salvestama. Alternatiiv:  saaks veebiarhiivi salvestada, s.t ta võiks robots.txt ära muuta, siis saaks tulevikus vaadata sellise aadressi alt: http://web.archive.org/web/*/http://ilm.ee/kola/pildid/.

Info, kui ei vasta / ei uuenda või see on katkendlik: 30. juulil – 5. augustil, kui Poolas ja 29. augustil – 5. septembril, kui olen Rootsis



Raikki Luik. Suur rünksajupilv saabumas Leedi. 30.07.2016

Hoovihmadega ilm. Läbisõidul Leedus

Suhteliselt palju on kurdetud seda, et suvi on olnud kehv. Mida teie arvate? Osundan kaht arvamus: esimene neist sisemaalt Tartumaalt, teine aga Tallinnast ja lähistelt:
*  Kõik räägivad mai soojusest. Ometi oli tõsiselt sooje päevi vähe, enamasti oli 20 ringis. Ööd olid külmad või väga külmad. Inimesi on eksiteele viinud lihtsalt päike, mida oli väga palju ja sellega kaasnenud põud. Tegelikult on pea terve see aasta olnud ilma poolest üsna heitlik. Jaanuar oli enam-vähem, veebruar aga väga soe, märts ja aprill enam-vähem, edasi vaid üks jama teise järel. Ja mis eriti hull, mina ei mäleta nii tuulist maid, juunit ja juulit. Vaid üksikud rahulikud päevad. Juuni viimasel dekaadil tundus, et suvi tõesti tuleb, aga sinna see jäi. Eelmisel suvel tuli augusti algul kuumalaine ära, kahjuks järgnes sellele põud, mis rikkus loodetava hea seeneaasta. Loodan, et sel aastal enam põuda ei tule. Samas vihm on rikkunud osaliselt põllusaaki. Algul põud ja siis rohke vihm.

* Lihtsalt Emake Loodus kingib tasakaalu - mais 2016 oli see suvi ära! Järgmine võimalus +25C järgmisel (või ülejärgmisel?) aastal! Meie laiuskraadil jääb sageli 1-2 suve järjest üle +22 C olemata, viimati vist 1978-79...
https://estonian.wunderground.com/history/airport/EETN/2016/07/29/DailyHistory.html? ->Wundergroundi andmetel ulatus siiski ainult 1 päeval juunis temp Tallgorodis +27C-ni... Küll aga oli ridamisi päevi, kus temp ei tüusnudki üle 13-14C. Tallinn=Tallgorod, 10 juuni jäi keskmine ööpäevane alla +10C kui min +5 ja max +13?
Liivimaa lõunaosas oli ilmselt veelgi kuumem:), aga Estljandskaja gubernijas ja selle stoliitsas pigem Islandi suvi... Ehk siis kokkuvõttes - pole olemas kehva suve, on vaid VALE asukoht (rahvastel)! Nii nagu Eestis elanud bulgaarlane ütles: "Eestis on 4 aastaaega - sügis, sügis, sügis ja sügis..."

Ja lõpetuseks veidi lugemist keelekorralduslikel teemadel:
Ilmus 7. juuli Maalehes.

47 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mina isitlikult pean arvestust ka suvede kohta ,et kui palju on päevi kus maksimum vähemalt +25. Sel aastal on selliseid päevi hetkeseisuga 20 tk. Seega täiesti keskmine number. Samas 2010 tuli vist 60 täis. Aga eelmine aasta oli veel vähem - vist 12 kui ma ei eksi. Samuti om nende päevade hulgas saehamba laadset kõikumist märgata. Kui nii jätkub on järgmine aasta natuke veel soojem ja 2018 päris kuum ja siis kaheks aastaks langevad jälle näidud. Kui aga August tuleb veel kuumapoolne mis küll vähetõenäoline siis hoopis järgmine suvi jahe. Asukoht harjumaa lõunaosas seega Tallinn jääb sellele alla.

Anonüümne ütles ...

Jah, suvi on äärmiselt kehvake olnud. Oleneb, kus ja kuidas võtta. Tallinnas Nõmmel võtsin aluseks sademed ja äikese.

Anonüümne ütles ...

Äikeste osas oli ka siin Harjumaa lõunaosas viimane "hea" aasta 2013

Jüri ütles ...

Samas see sisemaa elanik kurdab erilise katastroofilisuse ja läbikukkumise üle. Näib, et sisemaal on vist hullemgi olnud, sest sealt rohkem kurtmisi.

Anonüümne ütles ...

Õhuvoolud pole äikeseks enam soodsad, täna on ehk viimane hooaja äikesepäev.

Usaldusväärne info: http://www.err.ee/v/ilm/983e4454-df56-4071-9c11-4d8ecd87810d/professor-kulma-martsi-toi-eesti-kohale-pusima-jaanud-korgrohkkond

Anonüümne ütles ...

Siin kagunurgas on tänavune suvi olnud täiesti tavapärane. Erinevalt möödunud aastatest pole jäänud sellist tunnet, et oleks liiga külm(2015.a) või liiga kuum(2010.a). Ausalt öeldes ei meenugi praegu Kagu-Eestile kohasemat suve, mistõttu hakkan eesolevaid suvesid just käesoleva suve järgi mõõtma. Siiski ootaks soojemaid.

Anonüümne ütles ...

Niru äikesesuvi siin Nõmmel jätkub. kella 11 ajal oli kuulda mõndasid mürinaid, kuid sellega ka asi piirdus. Radarilt vaadates tundub, et just Tallinna suunas liigub joonpagi katkendlik koht, mis praegu Saaremaal.

Anonüümne ütles ...

Mille alusel ilmateenistus meile tänaseks äikest lubab (hoiatus on ka üleval) pigem peaks olema tugeva vihma hoiatus.

priit retsep ütles ...

Halliste vallas,Marul lakkamatu vihmasadu seisuga 16:30 sadanud 55,6 mm ja sadu jätkub.

Anonüümne ütles ...

Misasja. Tallinnas nagu mingi narritamine ainult. Tahtsin aga küsida ,et kas kuskil on olnud uudist Loodeväila avanemisest. Jääkaartide järgi tundub ,et nagu saaks. Kui on läbitav kas see on pigem hiline või varajane aeg ?

priit retsep ütles ...

Marul hakkab nüüd selginema vaikselt

Jüri ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Jüri ütles ...

Saime Visla maasäärel paar rajuhoogu.

Anonüümne ütles ...

Tallinna põhjaosas action käib äikese poolt.

Anonüümne ütles ...

No mis ma ütlesin, et Tallinn üle 2 mm eilse sajuga ei saa ja loodemaakonnad kuivale jäävad - lõunatsüklonite tavalisim käitumine. Meri on praegu see, mis saari põuast päästab.

Anonüümne ütles ...

6. augusti ennustus siis ilmateenistuse nädalaennustuses sama, et saared, Harjumaa ja Läänemaa jääksid kuivale. Tõenäoliselt jäävadki.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus ei usalda statistikat. Lugedes tänast nädala ilma võin juba ise öelda ,et olukorras kus on nädal olukorrani 50/50 kas madalrõhkkond või kõrgrõhkkond siis Eesti puhul oleks ikka mingi 70- 80% tõenäosust ,et tuleb Madalrõhkkond ja selline protsent võiks ka ennustuses kirjas olla. Ja see jutt puudutab suvel sellist olukorda.

Jüri ütles ...

Jah, tajume ka Gdanskis, et ilm muutub. Vast tuleb suvesoojus jälle tagasi, sest eile ütlesid kohalikud, et on vastikult külm.

Anonüümne ütles ...

Praegu küll mingit suvesoojust ei näidata. Esmaspäeval venitab Läänemerel hoopis peaaegu korraliku sügistormi mõõtmed välja.

Jüri ütles ...

Vat siis. Augustowis on meil lootust saada isegi äikest ja homme kuni 32 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Prognoosid küll näitavad homsest hilisõhtust korralikku vihma Eestisse, aga kipun arvama, et Loode-Eesti jääb ka sel korral 10+ mm-sest sajust ilma.

Aastane sajusumma Kagu/Ida- ja Loode-Eesti vahel tõotab tulla vist rekordiline. Viimases vist 300 mm tuleb täis ja esimeses 1000 mm.

Anonüümne ütles ...

Ma arvan ,et just nimelt seekord tuleb kuna mul vaja telkima minna ja alati taevaluugid siis avanevad kui mul telk kaasas ja seekord viib suund Vihterpalu suunas seega ilmselt loode eesti saab seekord oma paduka :(

Anonüümne ütles ...

Vihterpalu jäägu siis ilma ja saatku Tallinnasse Nõmmele see tugev lausvihm :).
---------------
Pärast 10. augustit toimub vist pööre sügisesse, kuna suurt üle 15 kraadi PÄEVITI isegi enam ei ennustata. (Rääkimata siis öödest)

Jüri ütles ...

Nähh! Meil siin Poola linnakeses keskööl 23 kraadi ja temperatuur tõuseb. Vast ikka suvi alles algab!

Anonüümne ütles ...

Ka ma olen märganud ,et see 10.augusti piirkond on tihti pööre sügisepoole.
1992 oli 11. august see kuumarekord ja ega sellega ka suvi enamvähem lõppes.
1994 oli 10 augusti paiku suvelõpp
1999 said kuumad koos selle päikesevarjutusega otsa. oli see 9.august või täpselt mäletagi.
2003 sai suvi enne 10 augustit otsa.
2004 ainuke kuumalaine lõppes 10 augusti paiku.
2010 venitas mõned päevad üle 10. augusti
2014 oli viimane kuum päev 11 augustil.

Anonüümne ütles ...

Poolaga võrrelda ei saa sedasi, kuna Eesti Poola suhtes sama kaugel põhjas, kui Rovaniemi Eestist.
-----------------------
Soome välkudetektori arhiivi on uuendatud kuukokkuvõtete näol. Nt siit juuli kohta: https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=201607

Sealt näha hästi, et Pärnu ja Nõmme ühed äikesevaesemad kohad Eestis tänavu. Pärnu puhul on otseseks mõjutajaks Liivi laht nagu näha.

Jüri ütles ...

Ega võrrelda ei saagi eriti eri piirkondi.

Jah, Targo Pärnust ka täheldanud, et äike on alati just Tori pool.

Anonüümne ütles ...

Noh, nagu arvata võis, ei saa ka seekord Loode-Eesti põhjavesi kosutust??

Jüri ütles ...

Sajab ja tuleb vett juurdegi, iseasi kui palju.

Anonüümne ütles ...

Paljususest on asi ikka väga kaugel. Terve õhtu muudkui tibab vaid. Radari järgi vaadatuna Loode-Eestis üle 5 mm on 75%-lise tõenäosusega välistatud, kuna sarnaselt 01.08 juhtumile toppamine/nõrgenemine Loode-Eesti piirkonnas näha jälle.

Aastane sajusumma on tänavu KAHTLEMATA loode- ja kagu vahel REKORDILINE.

Anonüümne ütles ...

Oi milline show siin Kagu-Eestis hetkel käib, vahiks seda ilutulestikku hommikuni.

Anonüümne ütles ...

Lätlased saavad iga lõunatsükloniga mõelda a'la riigi loode- ja põhjaosas äike ja mujal troopiline öö. Oleks ka Eestis nii, aga paraku asume niru ja huvitava äikesekliima ebakindluse tulipunktis. Läti on juba pmst üleni huvitavas alas.

@ 6. august 2016 0:51
Jah, öiseid äikeseid on kagus minuteada päevastest isegi rohkem olnud.

Madis ütles ...

Weekend festival Viljandis?

Jah, täna öösel oli. Milline show, heli tuli pea kohalt, seljatagant, eest, alt...valgus sähvakad tungisid läbi suletud silmade. Ajataju kadus, see oli võrratu!

2016a esimene korralik äike Viljandis.

Anonüümne ütles ...

Looduslik festival on mulle kahtlemata parem, sest lällavaid noortekampu pole ja nii saab muusikat ilma muu lärmita kuulata. 1 miinus siiski on - see festival on võimalik et tappev, kui puu alla jne lähed.
----------------------------------------
Imekombel jõudis sadu ka Tallinnasse Nõmmele, aga loomulikult mitte tugevana.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et nädalapärast tuleb juba öökülmaohuga silmitsi seista. Pepukate sadu tuleb talveriietes vaadata :(

Anonüümne ütles ...

Huvitav kas üldse ja millal viimati oli SUVEL taoline sün. olustik tänaöise tsükloni näitel, et äikesevihmad liikusid Poola põhjarannikult Läänemerele ja sealt piki saarte lännerannikuid Soome rannikuni, kaardudes Helsingist kirdesse? Pole ise seda täheldanud - alati kas äikesed merel ja selle läänekaldale läinud või hoopis üle kagu(poolse) Eesti.

Anonüümne ütles ...

Õhumassi ajastus jälle Simunat soosiv ja Tallinnat kadetsev - labiilsusmaksimum juba hommikul ära.

Kairo ütles ...

Meil siin Simunas oli äikest 5. augustil ja ka 6. augustil. Öisest äikesest õnnestus ka väike video jäädvustada: https://www.youtube.com/watch?v=hZJA5GOZ0Z8

Kairo ütles ...

Harjumaal Kelnase lähistel märgati 6.08.2016 õhtupoolikul kella 21:44 ajal mere kohal vesipüksi pöörlemas. Foto: Maxim Lyovin (Foto): https://www.facebook.com/OIEESTIS/photos/a.930425467012314.1073741827.930386433682884/1045805938807599/?type=3&theater

Anonüümne ütles ...

Kas 2013 9. Augusti öise äikesega polnud nii aga jah seda vist 10 aasta jooksul korra.

Anonüümne ütles ...

Kuna ilm on pilves, siis mandril on äikeseoht väike.

Jüri ütles ...

10. augusti reeglist, et südasuvi lõppeb just selle aja paiku, on märkimisväärseid erandeid, näiteks 2002. a, kui tõeline suvi kestis peaaegu 10. septembrini (peaaegu järjepidevalt oli Eesti kohal 10-kraadine isoterm). 1997. a vist kvalifitseerub ka, sest kuigi pärast 10. aug tuli lühike jaheduse periood, saabus juba 17. aug südasuviselt soe õhumass Eesti kohale ja püsis septembri alguseni, sellest päris kuum oli õhumass 25.-31. augustil, kui mitmel pool oli 30-kraadist kuumust.
Aga need on ilmselt lihtsalt erandid üldisest reeglist.

Elmar ütles ...

Kohe kindlasti pole nõus, et sel suvel on vähemalt 20 päeva olnud temperatuur +25 või üle selle. Inimesed mõõdavad soojakraade vastu päikest, päikese käes seisnud autoga jms. Kui praegu toimiks loomapidamine samuti kui vene ajal, siis kuiva heina ei oleks kellelgi tehtud, sest lihtsalt pole nii pikalt kuumust ja kuivust olnud, et heina teha. Selles mõttes üks minu elu viletsamaid suvesid. See, et juuni algul 1-2 kuuma päeva, juuni lõpus sama, ei näita veel suve heast küljest. Lihtsalt inimestele jäävad äärmused meelde ja nad kannavad selle üle pikale perioodile. Kuna Jaanilaupäev oli soe ja peaaegu kuiv, Jaanipäev soojem ning peale seda veel kaks sooja või peaaegu kuuma päeva jääb inimestele meelde, sest sellist asja juhtub harva. Lisaks räägitakse mai kuumusest, ometi teame, et ööd olid siis väga jahedad, sama juuniga. Veel kuu keskpaiga lähedal oli kaks nii külma ööd, et osadel võttis külm kartuli ära. Kuna ise ei kasvatata midagi, siis seda lihtsalt ei märgata.

Jüri ütles ...

Kahju, et sellistest metoodilistest vigadest tulevad sellised valearvestused ja eksikujutlused sisse. Üha enam saab kinnitust praeguse suve katastroofilisus.

Anonüümne ütles ...

Harjumaalastele ongi tänavune suvi katastroof. Isegi eelmisel suvel oli siin äikest rohkem. Kraadide osas ideaalne. Tõelist kuumust oli Tallinnas paar päeva sel aastal. Mai ja juuni jäävadki ainsateks 30+ kraadiga kuudeks Eestis. Tavalised "suve tipud" ehk juuli-august jäävad alla sellele piirile.

Anonüümne ütles ...

Jah, kevadkuuks tituleeritud juuni tõi ja jätab selle aasta kõrgeima soojatiitli omale.

Jüri ütles ...

Veider on see, et hädakisa ja probleeme on tõstatanud just Ida- ja Lõuna-Eesti elanikud.