esmaspäev, 4. juuli 2016

27. nädala ilm (4–10.07.2016)

Kommentaariumi link

10. juulil kujundas ilma suure madalrõhuvööndi lõunaserv. See muutis hommiku mitmel pool uduseks, kuid päeval arenes laialdaseks äike hoovihmade ja äikesega, kohati sadas rahet, eriti Loode-Eestis. Õhtul ilm paranes, kuigi Põhja-Eestis sadas veel kohati hoovihma, üksikutes kohtades oli äikest. Enne sadu ja äikest tõusis õhutemperatuur valdavalt üle 20 kraadi, hiljem langes.
Tsüklonite mõjul püsib muutlik, ajuti heitlik ilm hoovihmade ja äikesega. Suuremad sajud võivad olla 11. juulil seoses sooja frondiga ja 12. juuli sooja õhumassi vahetumisega jahedama vastu.

 Rünkpilvede areng Tartus.



 Enne äikest Alatskivil.


Äikese saabumine Alatskivil.


Rahe Tallinnas. Raldo Tälli video.

9. juulil määras ilma väheaktiivne madalrõhulohk Läänemere kohal. Selle mõjul muutus öösel ilm uduseks, päeval aga sadas mitmel pool hoovihma, kohati oli äikest. Õhutemperatuur tõusis enamasti üle 20 kraadi.
Madalrõhumõju suureneb, mistõttu öösel alates saartest sajab hoovihma. Päeval on sajuhooge mitmel pool, kohati lisandub äike. Õhtuks peaks ilm paranema. Õhutemperatuur tõuseb 20 kraadi lähedale, kohati kõrgemalegi.

Päeva esimene äike (Laagrist lõunas).



Päeva teine äike (Kose lähedal, äike oli Aegviidu kohal).

8. juulil oli Karjala kohal madalrõhkkond, mis pikkamööda täitus. Selle mõjul oli ilm hommikul pilves, suurem laussadu oli Virumaal. Päeva jooksul ilm paranes ja selgines, sadu eemaldus lõpuks Virumaaltki idapiiri taha.
Õhutemperatuur tõusis päikese toel 16...20 kraadini, Pärnus koguni kõrgemale.
Vana tsükloniga liitub läänest uus lohk või osatsüklon, mis toob 9. ja eriti 10. juulil uued sajud (hoovihmad, kohatise äikese). Õhk on mõõdukalt soe, kuid varasema kuumuse kõrval tundub jahe.

Tarmo Lukk. Rünkpilvejahil. 5. juulil Suure-Jaani lähedal

7. juuli ilma määras Karjala kohal asuva tsükloni edelaserv. Kuna see lähenes Eestile, siis pilvisus tihenes ja alates Põhja-Eestist hakkas vihma sadama. Päev kujunes sajuseks ja tuuliseks, õhutemperatuur püsis kindlalt alla 20 kraadi.
Tsüklon eemaldub tasapisi põhja poole ja ilm paraneb, kuid suureneb hoovihma ja äikese võimalus. Läheb soojemaks.
Nädala alguses on oodata uut tsüklonit ja sadu.

Ivar Uutar. Juskui maailmalõpp tuleks peale... Rohuneeme lähedal 04.07.2016 kell 20:18, link.

6. juulil püsis aktiivne madalrõhkkond (lõunatsüklon) Karjala kohal. Selle lõunaservas oli Eestis tuuline ilm, kuid oli olulise sajuta. Õhutemperatuur tõusis päikese toel valdavalt üle 20 kraadi.
Soomet tabanud äikesepuhangust: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016070521852647_uu.shtml ja http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016070521852790_uu.shtml.

Lõputuid pilvemaastike jahtimas. Rünkpilved 5. juulil Suure-Jaani lähedal

5. juulil liikus lõunatsüklon aeglaselt Peterburi lähistelt loode poole. Eesti ilma kujundas jätkuvalt selle lõunaserv.
Lõunatsüklon süvenes Soome kohal. Soomlased andsid ohtlike äikeste hoiatuse: http://www.myrskyvaroitus.com/index.php/ennuste/144-rajuilmaennuste-5-7-2016. Eestis oli selle mõjul tuuline, aga siiski suurema sajuta päev, ainult kirdeserva ulatus aeg-ajalt laussadu, eriti õhtul, ja kohati, peamiselt Lõuna-Eestis, sadas hoovihma ja oli äikest.
Õhutemperatuur tõusis valdavalt 20 kraadi ümbrusse.

Marti Naroshkin. Järjekordne suurepärane tabamus pilv-maa välgust. Sellelt fotolt on selgesti näha, kuidas välk tabas puud Reola piirkonnas Tartumaal 26.06.2016. 

4. juulil liikus madalrõhkkond aeglaselt Peterburi lähistelt loode poole.
Öösel sadas mitmel pool veel lausvihma, päeva esimesel pool jäi sadu ainult Virumaale ja eemaldus õhtuks sealtki. Päeval arenes saabunud merelises polaarses õhumassis mitmel pool hoogsajupilvi ja oli äikest. Õhtul jäid sajuhood harvemaks.
Õhutemperatuur jäi 20 °C-st madalamaks.
Tsüklon eemaldub tasapisi põhja poole ja selle soe sektor jääb Skandinaavia põhjaosa ja Koola poolsaare kohale, kus võib üle 25 °C sooja tulla. Frondi soojal küljel tekivad päeviti tugevad äikesed: 4. juulil jäid need põhiliselt Karjala kohale, aga päev-päevalt nihkuvad põhja poole, samal ajal nende intensiivsus tasapisi väheneb. Kuna õhumasside vastasseis on tugev ja energiat on palju, siis tsüklon süveneb veel paar päeva. Selle lõunaserv määrab Eesti ilma nädala lõpuni, sh võib tekkida või liituda sellega uusi tsükloneid ja osatsükloneid.
Nii on ööd selgemad ja kuivad, päevad aga sagedaste hoovihmadega ja kohati on äikest. Õhutemperatuur tõuseb 20 °C  piirimaile või jääb sellest madalamaks.
7. juulil tuleb tsüklon lähemale ja muudab päeva vihmaseks. Seetõttu on ka õhutemperatuur madal. Pärast vihmast päeva ilm paraneb, kuid hoovihmade- ja äikesevõimalus püsib suur.

Kalmer Saar. 03.07.2016.a. Muhu, Simiste

Tuleb varasematest jahedam ja tuulisem nädal, sageli sajab hoovihma.
Nädala alguses süveneb Soome kohal Baltikumis tekkinud lõunatsüklon. Selle soojas sektoris on Skandinaavia põhjaosas ja Koola poolsaarel leitsakuline kuumus, aga Läänemerel, sh Baltimaades, on palju jahedam ilm. Õhumass ei ole siiski külm, nii et vähemalt kohati peaks õhutemperatuur 20 kraadini tõusma.
6. või 7. juuliks võib tsüklon jõuda Soome lahe vahetus lähedusse, mistõttu ilm eriti ei muutu, kuid merel võib olla tormine. Hoovihmadega võib siin-seal ka äikest olla.

Äike 3. juulil Iisakus. Aigar Tellingu foto

60 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

samasugune torm oli eelmisel pühapäeval ka Peipsi järve kaldal, nägin kuidas 50 m ees puu sai välku ning plahvatas pooleks, eelmisel nädalal olin Peipsi järvel, täna Tartus, ainuke miinus, oleks tore kui oleks kõik pime ajal, siis oleks kaunimaks...

Anonüümne ütles ...

Nädala avaäike olemas. Asukoht: Saaremaa

Anonüümne ütles ...

Saaremaal vist jah sama hea äikesekliima kui Ida-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Õhuvool loodest - lähemad 2 ööpäeva mööduvad Tallinnas hoogsajuta.

Anonüümne ütles ...

Miks Vene ilmateenistus ka Baltimaadele kuuprognoose teeb?

Anonüümne ütles ...

Sest loodab need riigid okupeerida

Anonüümne ütles ...

See ju üle maailma nii. Pane linnaks kasvõi Singapur ja õigesse kohta vajutades näitab kuuks ajaks ette

Anonüümne ütles ...

4. juuli 2016 13:01
Ma ei mõtle seda, vaid seda:
http://ilm.ee/client/failid/UP_1467622831.jpg

Anonüümne ütles ...

See ju NSVL- i kaart

Anonüümne ütles ...

See venkude prognoos paneb mööda. 1,5 kraadi jahedam tundub reaalsem olevat. Lähinädalal eilsest ööst soojemaid päevi pole mõtet loota. Neljapäeval isegi külmem eilsest ööst. Täitsa nagu september.
----------------------------------
Tallinnas pole äikest mõtet enne 9. juulit oodata, sest alles siis peaks juhtvool pöörduma sisemaa poolt tulevaks.

Jüri ütles ...

Jah, juuli võib keskmisest soojem tulla, aga võib ka tavaline olla, nt siin nii: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/nadala-ja-kuuprognoos/kuuprognoos/

Anonüümne ütles ...

Täna siis esimene sinine tuleohukaart sel aastal.

Jüri ütles ...

Jah, uskumatu, et ilm jõudis nii kaugele. Ehk jätkub neid sadusid veel paljudesse kohtadesse.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt ida ja kagu poole jätkub, aga loodes on sadude võimalus kuni laupäevani väike, kuna õhuvool on keskmiselt lääneloodest.

Anonüümne ütles ...

Maardu taga müristas mõned korrad. Vara veel Harjumaad nö maha kanda äikestest.

Anonüümne ütles ...

Just, mõned korrad. Jälle mingi nõrguke äike mõne välguga.

Jüri ütles ...

Eks tulevadki nüüd sellised äikesed, sest õhumass on selline.

Anonüümne ütles ...

Täna ilmselt Tallinn-Võru joonest edelas, kuna seal on ilm selge, et rüngad päikese toel kasvada saaksid. Sellest joonest kirdes on ilm aga lauspilves.
---------------------------------------
Looderannikul ja Hiiumaal on lähiajal oht mõningaseks põuaks, kuna õhuvool püsib stabiilselt läänest kuni loodeni ning laussadusid pole loota. Ida-Eestis sajab alati ülearu ning seal on juuli sajunorm vist juba täis ja kohati ka ületatud.

Anonüümne ütles ...

Õhumass on selles mõttes ka parem, et puudub madal tihe pilvisus ja rünksajukad on väga hästi jälgitavad. Nagu hilissuvine taevas, selge ja ilma vineta. Pilve kontuurid on teravad ja pilt on detailne. Päev sobiks ideaalselt fotograafiaks. Viljandis on tuul tugev ja konvektsioon käib täiel rinnal. Vahest ongi sellised äikesed ka huvitavad, et välk tuleb nö eikusagilt, pisikesest kerkinud pilvest, müristab natuke ja hajub. Samal ajal on juba järgmine ootamatult tekkinud või mitu. Tuletab mulle meelde paari aasta tagust Soomes oldud aega, kui väiksed pilved ümberringi tõusid meeletult kõrgeks, kuigi nende pindala oli minimaalne. Pea käis nagu öökullil 360 kraadi, sest igast suunast kostus müristamist ja vaade oli võimas.

Jüri ütles ...

Käime täna Tarmoga rünkpilvejahil.

Anonüümne ütles ...

Kahju et praegu lumine talv pole, siis tuleks lõõmav loojang ja ka lumi oleks kõikjal punaka kumaga - see on samuti unustamatu vaatepilt.

Anonüümne ütles ...

Põhjus siis selles, et edelas selge ja kirdepool pilves - talvel on selline pilvisuse asend värvikaks loojanguks parim.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus eksitab jälle ja seekord päris rämedalt. Lubatakse pilves ja vihmast ilma, aga mudelid näitavad kohatist vähest sadu ja pilvisust ning enamus Eestist on hoopis päikeseline. Kumulatiivne sajuhulk loode ja läänepoolses Eestis 0 mm.

Anonüümne ütles ...

Kuupäevaks 07.07.2016 siis see eelnev ennustus.

Kalle ütles ...

Tartust täna juba 4 lühiäikest üle käinud. Esimene möödus rohkem põhja poolt ja tundus olevat nõrk, paar vaevukuuldavat müristamist oli. Teine oli juba tugevam, kolmandaga kaasnes tugevamaid tuuleiile, lühiajaline tugev vihm, ka veidi rahet ja mitu lähedast välku ja - müristamist. Neljas möödub linnast lõuna poolt, sajuala minuni ei ulatu, kaugemal on üksikuid müristamisi kuulda. Radaril on samuti kogu see pilvede rida hästi nähtav.

Anonüümne ütles ...

Seal Tartus vist 13 äikesepäeva tänavu juba olnud.

Anonüümne ütles ...

Põhja-Poola ranniku elanikel või seal rannas olijatel on praegu võimas vaatepilt ilmselt tulekul.

Anonüümne ütles ...

Suht mõttetu tsüklon. GFSi järgi pole enam ühtegi äikesepäeva (ilmselt ka sajupäeva üldisemalt) enne järgmist nädalat oodata, kuigi veel paar päeva tagasi oli peaaegu igapäevaselt roheline ala Eesti kohal.

Arvatavasti sel aastal jääbki meridionaalne Kesk-Eesti (Harjumaa, Raplamaa, Pärnumaa) ilma meeldejääva äikeseta, sest astronoomiline äikesehooaeg (ehk päikese soojendav mõju) on juba üsna tuntavalt üle poole läbi saanud.

Jüri ütles ...

Jah, äikesehooaja hari saabub tavaliselt juulis (juuli teine pool), vahel nihkub augustisse.

Anonüümne ütles ...

Ei imesta, et 3. juuli oli ja jääbki tänavuse hooaja suurimaks äikesepäevaks. Saartel ja Ida-Eestis olid ju joonpagid, millest kumbki ei jõudnud meridionaalsesse Kesk-Eestisse.

Tallinnas Nõmmel on äikesehooaja kõrgpunktiks 26. juuni oma paari keskmiselt lähedase välguga.

Anonüümne ütles ...

Tõenäoliselt eksib täna mõni Läti äike Viljandimaale ka ära. Pöial pihku

Anonüümne ütles ...

Viljandimaale vist mitte aga Valga ja Võrumaal hakkab peadselt midagi näha ja kuulda olema

Anonüümne ütles ...

Kl. 18:15 radaripilt näitab Valgast nii 15-20 km lõunasuunal sadu mille ulatus on väike aga skaala järgi vähemalt 100 mm tunnis. Rahe ?

Kalle ütles ...

Selline "vereplekk" radaripildil tähendab soojal aastaajal tugevat sadu, üldjuhul ka äikest, rahet üsna tõenäoliselt. Alati siiski ei tarvitse olla. Kui aga selline punane ala on pikk ja kitsas, siis on tegemist artefakti ehk radaripildi moonutusega.

Anonüümne ütles ...

HIRLAMi öine väljund täna päevaks on nõmedalt huvitav - Tallinnas kui piirilinnas sajab linna idaosas ca 10 mm, lääneosas midagi. Kusjuures tegu on laussajuga, mitte hoog-.
Kipun arvama, et sadu liigub prognoositust rohkem idapoolt mööda, sajuala lääneserv möödub umbes Kostivere piirkonnast.

Anonüümne ütles ...

Ei läinud -terves Tallinnas sajab praegu

Anonüümne ütles ...

On see joonpagi mis Tallinn Rakvere joonelt lõuna suunas rullub ??

Jüri ütles ...

Need on sooja frondiga seotud tugevad laussajud.

Anonüümne ütles ...

Õnneks sadas jah kogu Tallinnas. Oli ka aeg, et möödaminek saju kasuks lõpuks läheb. Tavaliselt ootan siia sadu nagu kuuvarjutust :(. Äikesega nii ongi.

Anonüümne ütles ...

@ 7. juuli 2016 11:39
Jah, viimati - küll aga ca 10 kraadi soojem - saabus soojus põhjast vist 2013 aasta idasükloniga.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et nii väheks seda sajurõõmu jäigi, kuna laussajualas on auk ja seda ikka seal, mille suunas jääb ette Tallinn.

Anonüümne ütles ...

@ siin vist helsingi heitgaasid mängus, sest helsingi kõrvalt tulevad saju alad püsivad

Anonüümne ütles ...

@ 7. juuli 2016 15:02
Ei usu eriti. See ongi Tallinna kandi negatiivne eripära, et siinne stabiliseerumispunkt on sajuta pilves ilm, samal ajal kui mujal ümber Tallinna sajab ja on isegi ka äikest vahel. Teine selline koht on Laupa, kuhu sademed ja äike üle kivide ja kändude jõuab..
---------------------------------
Mitte ainult sajuga pole jahe, vaid ka sajuta ajal. Tallinnas pole täna üle 14,8 kraadi "sooja" olnud, (juuli!) kuigi alates kella 10-st on peaaegu sademeteta olnud. Tänane päevamaksimum on 5 kraadi külmem 3. juuli ÖÖST.
---------------------------------
Igatahes meri ja siseveekogud saavad kõva jahutuse, mis tähendab öiste äikeste ja üleüldse merelise konvektsiooni võimaluse tuntavat vähenemist. Muidugi ka mõnusa supluse võimalus väheneb.

Anonüümne ütles ...

Radari järgi on lausa sajuta koridor just Tallinna lähiümbruses kõik need pärastlõunased tunnid olnud. Jälgin Helsingisse jõudvat sajuala...aga mis siin ikka jälgida, teada ju, et pärast Helsingit tekib sajuta auk või koridor kursiga otse Tallinnasse...

Anonüümne ütles ...

Ainukesed kelledele viimased päevad on meeldinud tuule pärast on ehk Lohesurfarid

Anonüümne ütles ...

Peaks ka lohesurfariks hakkama - 1 meeldiv ilmanähtus nagu tuul veel juures.
--------------
Mis suunast homsed ja ülehomsed hoogsajud liiguvad? Läänest, lääneloodest?

Jüri ütles ...

Jah, pakutud suunad peaksid olema õiged: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn3016.gif

Anonüümne ütles ...

Haiba kandis müdistab praegu

Anonüümne ütles ...

No ma ei tea kui palju või vähe see on rekordite mõttes aga mu maakodus tuli tunniga koos äikesega 39 mm vihma

Anonüümne ütles ...

Kas täna?

Anonüümne ütles ...

Täitsa kena konvektsioon käib. Paistavad Viljandisse ka mõned jäätunud tippudega sajupilved Rapla ja Kesk-Eesti kohal. Tartu poole liigub ka üks potensiaalne äiksepilv, aga lehvik ei ole veel laiali valgunud.

Anonüümne ütles ...

Täna jah ja koht Harjumaal. Kogu äike mahtus tunni sisse.

Anonüümne ütles ...

Ja sajumõõturi eksimus selles koguses umbes +- 3.mm. Seega vähemalt 0,55 mm minutis

Anonüümne ütles ...

Loode- ja Kesk-Eesti äike lahti juba.

Anonüümne ütles ...

Algusest on pilt äikesest Kose lähedal - vot toosama pilv andiski mulle eile 39.mm tunniga.

Anonüümne ütles ...

No kuidas on? Kõik nii vaikseks jäänud. Tallinlased kõik kanuuretkel või? Nüüd ei ole vaja mõnda aega hädaldada, et a la Põhja-Eestis pole äikest jne. Viljandimaal ikka tükk tegemist, et mõni korraliku äiksepilve kätte saaks. Sõitsin üle 100 km kokku. :)

Anonüümne ütles ...

No minul sadas mõõturi järgi ainult üks millimeeter kuigi Tallinna on linnulennult 5.km

Anonüümne ütles ...

Ju sa jäid siis vööndist välja, muidu oli ikka päris tõsised sademete kogused. Keegi võiks infot jagada selle kohta? Viljandi ümbruses punnitab ikka veel pilvi üles aga müristamist pole enam kuulnud viimase tunni jooksul. Äike on Lääne-Virumaal.

Anonüümne ütles ...

Kahtlen ,et kellegil Tallinnas sajumõõturit oli väljas(eelkõige krsklinna piirkonnas).

Jüri ütles ...

Võib olla Triinu Kallasel on Kristiines mingeid mõõtmisvõimalusi, kuid kedagi teist küll ei ole.