pühapäev, 12. juuni 2016

24. nädala ilm (13.–19.06.2016)

Kommentaariumi link
Ohtlikud ilmanähtused Eestis: https://www.facebook.com/OIEESTIS/?ref=ts&fref=ts

19. juunil on Läänemerel madalrõhkkonna lõunaserv. Selle mõjul sadas suures osas Eestist veel lausvihma, aga pärastlõunaks eemaldus suurema sadu idapiiri taha. Ööpäevane sajuhulk oli mõnel pool üle 30 mm. Lõunapiiri lähedal oli ilm selgem ja kuiv, võis näha polaarmesokaid.
Suhteliselt soojas õhumassis on õhutemperatuur enamasti 17...20 °C, kus selgem, seal kuni 23 °C, ainult mõnel pool rannikualadel jääb madalamaks.
Uus lõunatsüklon on tulekul. Selle eel tugevneb lühiajaliselt Lõuna-Venemaa kuum antitsüklon, mis toob sooja päeva, aga suureneb ka hoovihma võimalus. Täpsemalt http://www.ilmateenistus.ee/wp-content/themes/emhi2013/data/raadio/ilm_2016-06-19_10_puhas.mp3.

Pärast suurt sadu Laagris.

18. juunil liikus aktiivne lõunatsüklon mööda Soome lääneserva põhja poole. Selle lõunaservas oli Eestis tormine ilm, esines tugevaid sademeid. Tugevaimad puhangud ületasid 24 m/s (Pärnu-Sauga, Jõhvi).
Tormi tõttu esines mitmel pool tormimurdu, mõnedes kohtades läks elekter, lisandus vihmaraju. Kairolt saabus info, kuidas kellelgi rebis tuul lillepotid rõdult ja lennutas teadmata suunas.
Õhutemperatuur oli 14...19 °C, rajuhoogude ajal veidi vähem, kuid ilm tundus siiski soe. Võrus tõusis õhutemperatuur pärastlõunal üle 20 °C (Kagu-Eestis püsis ilm kuivem).
19. juunil mõjutab ilma veel eemalduva lõunatsükloni lohk. Seetõttu püsib hoovihmavõimalus. Õhumass on soe, nii et päikese toel on vähemalt kohati oodata ka üle 20 °C.
20. juunil tugevneb Lõuna-Venemaa kuum antitsüklon, mille serv ulatub Eestini. Kuna antitsükloni mõju ei paista väga tugev olevat ja võib tekkida vastasseis jahedama õhumassiga, siis on eeskätt 21. juunil suur äikesevõimalus (Ida-Eestis üle 70%).
Seejärel võib antitsükloni mõju nõrgeneda ja ilm veidi jaheneda (kui 21. juunil võib sooja olla üle 25 °C, siis edaspidi veidi vähem), aga püsib suviselt soe. Öökülmaohtu enam pole.
Jaanipäevaks näib tuline antitsüklon taastuvat, mis tähendab palavaid jaane.

Igor Ignatjev. Jõhvi tormi puhangud

Enne vihmaraju Tartu lähistel

Vihmaraju Jõgeval

17. juuni öösel madalrõhkkond eemaldus ja tugevnes nõrk kõrgrõhuhari, kuid päeval jõudis uus aktiivne lõuna(osa)tsüklon Läänemere lõunaosa kohale.
Lõunatsüklon tõi kohale kuuma ja labiilse õhumassi. Ilmamuutused olid väga kiired: esialgu sadas kohati hoovihma ja oli äikest (näiteks hommikul Tartumaal), seejärel saabusid sooja frondi sajud, siis ilm paranes veidi ja õhtul liikusid juba tugevamad sajud kohatise äikesega üle maa, aga midagi ekstreemset polnud. Öö hakul liikus Kuramaalt tugev äike Liivi lahele ja nõrgenedes üle Saaremaa kuni Vormsini.
Õhutemperatuur tõusis enne sadu mitmel pool 20...25 °C (Narvas kuni 25,5 °C), saju saabudes veidi jahenes. Õhtu oli siiski väga soe: veel keskööl oli sooja valdavalt 17...19 °C, Kagu-Eestis kuni 22 °C.
Aktiivne lõunatsüklon liigub öösel üle Läänemere põhjaosa põhja suunas. See tsüklon on ebatavaliselt võimas: keskmes õhurõhk alla 990 hPa. Selle tõttu on õhurõhugradient väga suur, nii et ilm on 18. juunil tormine ja jaheneb märgatavalt.
19. juunil hakkab tugevnema Lõuna-Venemaa kuum antitsüklon, mis muudab ilma kuivemaks ja soojemaks. Samas jääb Eesti kuuma õhumassi äärealadele, nii et 20. ja 21. juunil võib Ida-Eestis olla suhteliselt suur äikesevõimalus. Ilm on suviselt soe.

3. astme ohuala näeb haruharva, rääkimata siis selles paiknemisest (http://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2016061806_201606162012_3_stormforecast.xml). Siiski osutus väljavaade suhteliselt ebaõigeks, st ohte ilmselt ülehinnati (!?).

17. juuni ilmakaart (http://ilmatieteenlaitos.fi/euroopan-saakartta). Läänemere lõunaosa kohale jõudis aktiivne ja kiiresti süvenev lõunatsüklon, mis kandis oma idaservas troopilise õhumassi Eestini, ent suured äikesed (joonpagi) jäi pigem Poola ja Leedu kaguossa.




Nidast Šiauliaini. Soojal frondil oli tugev laussadu, seejärel selgines.





Äikese lähenemine ja äike (kaks esimest pilti Šiauliai lähistel, ülejäänud Kesk-Lätis).

Äike Volmari lähistel

16. juunil oli Eesti kohal lõunatsüklon. Selle soojas sektoris oli lämbe ja pilvine ilm sagedaste sajuhoogudega, lõuna paiku liikus üle Lahemaa äike, hiljem oli külmal frondil äikest (kuni Harjumaani). Õhtul ilm paranes, st sajud lakkasid.
Õhutemperatuur oli 15...20 °C, kohati kuni 22 °C (Võru, Jõhvi). Silmapaistev oli kastepunkt, mis enne fronti ulatus 18 °C-ni.

Nidale lähenev äike (Kaliningradi poolt).



Lähenev äike.







Äike 16. juunil Nidas.

15. juunil määrab ilma lõunatsüklon: kõrgrõhuhari liikus Läänemerelt Soome kohale ja selle kannul jõudis lõuna poolt järgnevaks ööks Liivi lahele madalrõhkkond.
Pilvisus tihenes ja alates Kagu-Eestist hakkas vihma sadama, kohati oli sadu väga tugev. Sajustes kohtades jäi õhutemperatuur 15 °C lähedale, kuid saju eel tõusis päikese toel üle 20 °C (peamiselt saartel ja Põhja-Eestis). Äike jõudis kohale õhtuks ja oli peamiselt Ida-Eestis, aga ka nt Viljandimaal.
Õhtuks ja ööks jõuab sadu ilmselt kõikjale, on ka äikesevõimalus (< 50%). Kuivemaks võib ilm muutuda alles 16. juuni õhtuks.
Uus, kuid palju intensiivsem lõunatsüklon jõuab kohale 17. juunil. See toob troopilise õhumassi ka Eestisse, nii et päikeselise ilmaga võib sooja tulla 25...28 °C, aga kus pilvisem ja sajusem, on õhutemperatuur madalam. Lisaks võib tuul vähemalt merel tugevneda tormini. Täpsustamine 16. juuni jooksul, vt ka http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/nadala-ja-kuuprognoos/nadalaprognoos/.


14. juunil liikus kõrgrõhuhari aeglaselt Läänemere kohalt põhja poole, kuid lõunast lähenes madalrõhulohk (Ukraina kohal tekkinud lõunaosatsüklon). Ilm oli enamasti päikeseline ja õhutemperatuur tõusis mitmel pool üle 20 °C.
Ukraina kohal tekkiv lõuna(osa)tsüklon liigub loodesse ja ühes sellega soe front, mis toob kohale tunduvalt soojema, kuid niiskema õhumassi. Nii võib päikeselise ilmaga sooja tulla kuni 25 °C. Öökülmaoht on selleks korraks läbi.
Lõunatsüklonid toovad ka vihmasajud ja arvestatava äikesevõimaluse (eriti 16. ja 17. juuni õhtul). Sajuhulgad võivad olla kohati päris suured (> 20 mm/d).
Lõunatsüklonid, eriti 17. juunil saabuv, kannavad endaga väga sooja, kuni troopilist õhumassi. Seega võib sooja olla päikeselisema ilmaga üle 25 °C. Lõunatsüklon püsib 19. juunini, hoides sajuvõimaluse suure ja ilma tuulise.
Selle kannul tugevneb antitsüklon, mis muudab ilma kuivaks ja tasapisi hakkab ka soojemaks minema.

Lõunatsükloni serv õhtul Nidas.

13. juunil tugevnes Läänemere kohal kõrgrõhuhari ja see liikus aeglaselt põhja poole. Ilm oli sajuta ja enamasti päikeseline. Õhutemperatuur oli veel kõikjal alla 20 °C, aga enamasti tõusis 17...18 °C-ni.
Kõrgrõhuhari tugevneb ja toob rahuliku päikeselise ilma. Nidale jõudis õhtuks frontaaltsoon pilvisema ilmaga – see oli märk palju soojema ja niiskema õhumassi saabumisest. See jõuab 16. juuniks ka Eestisse, tuues kaasa saju ja äikesevõimaluse.
16. juunil tekib Kesk-Euroopa kohal klassikaline troopilist õhumassi kandev lõunatsüklon, mis on ära mainitud isegi Ilmateenistuse nädalaprognoosis: Reede (17.06.) öösel on lühiajaliselt mõjusam kõrgrõhuhari. Ilm on suurema sajuta ja rahulik. Päeval liigub Kesk-Euroopast Läänemere äärde "lõunatsüklon". Keskpäeval hakkab Lõuna-Eestis vihma sadama, pärastlõunal laieneb sadu üle Eesti ja muutub intensiivseks, võib olla äikest. Õhtul on tiheda saju tõenäosus üle Eesti 75%, kohati kuni 90%. Idakaare tuul paisub tugevaks. Õhutemperatuur on öösel 9...13, päeval 19...24 °C.
See lõunatsüklon toob tormise ja väga sajuse ilma. Selle eel võib olla ka äikest. Ilm püsib võrreldes viimase väga sajuse ilmaga soojem, st ka laussaju ajal peaks sooja üle 10 kraadi olema.
Lõunatsükloni kannul tugevneb antitsüklon, mis liigub Kesk-Euroopast Läänemere suunas. See muudab ilma tasapisi kuivemaks ja soojemaks.
Ain Vindi. Mõõduklaas. Osa vett on juba ära auranud. Nädalavahetusel sadanud vihm. Jaama järgi sadas siis 11 juuni Tartu linnas 40,9 mm ja 12 juurde veel 2,8.


Polaarmesokad 13.06.2016 öösel kell 1.54 Nidas.

Konksjad kiudpilved 13.06.2016 Nidas.

Mingil hetkel ununesid pilved ja jäin suu ammuli vahtima miraaži Nidas (13. juuni 2016).

Tuleb üsnagi suviselt soe nädal, on vihma- ja äikesevõimalus, eriti nädala lõpu poole.
Nädala algus on jahe ja öökülmaohuga. Päev-päevalt õhumass soojeneb ja juba 14. juunil võib mitmel pool olla üle 20 °C, kuid sadu pole oodata.
15. juunist suureneb sajuvõimalus, võib olla äikest. Ilm on soe, päikeselise ilmaga võib kohati olla kuni 25 °C.
16. juunil tekib ilmselt Kesk-Euroopa kohal lõunatsüklon, mis võib tuua tugevad sajud ja äikeseohu. Kui see tsüklon liigub Läänemerele, võib Eestisse jõuda troopiline õhumass. 

12. juunil paranes ilm, kuid ennelõuna oli ida pool veel vihmane. Valga lähedal

141 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Kui see tsüklon liigub Läänemerele, võib Eestisse jõuda troopiline õhumass."
Kas sel juhul jäävad tugevaimad sajud samuti Läänemerele? Kas troopiline õhumass algab suviti 15-kraadisest isotermist?

Jüri ütles ...

Jah, ülitugevad sajud oleksid mere kohal, võib olla jõuaksid saartele. 30. juulil 2012 oli sarnane olukord http://www1.wetter3.de/Archiv/GFS/2012073000_1.gif
15-kraadine on suvekuudel troopilise piir, aga ilmselt tasub jälgida ka õhumassi liikumist, siiski tõenäoliselt kohaliku tekkega õhumass ei soojene kuigi lihtsasti nii palju.

Anonüümne ütles ...

Jah, seda 2012. aasta 30. juulit mäletan hästi. Olin õues pagijoone ootel, mis hajus, aga meeletu tuul tõusis südaöö paiku paari minutiga. Sadu polnud üldse, lihtsalt 1 suur tuul mingi 20 minuti vältel, kuigi äikest ammu polnud. Pärast tollal EMHI vaatlustest selgus, et eelmise õhtu Saaremaa raju pagijoone jäänused. Sündmused siis ikka Nõmmelt nähtuna.

Loodetavasti siis sel korral saame ka midagi lahedat ja meeldejäävat sellelt lõunatsüklonilt.

Jüri ütles ...

Loodame. Näib, et Nidat tabab see lõunatsükloni kogu oma karmugasega, Eesti jääb pigem selle idaserva.

Anonüümne ütles ...

Vähemalt on siis lootus sumedale valgele suveööle.

Jüri ütles ...

Karmusega*. Jah, oleks tore. Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Nüüd on kõrgeim labiilsus juba 17nda kuupäeva peale liigutatud. Eks GFS jõuab veel mitu korda muutuda, peaasi,et neil päevil äikesevõimalust täiesti ära ei kao. Jüri, kas läksid Leetu kõuepäevi leidma?

Jüri ütles ...

Jah, mul siin 5-päevane nn pikseperiood. 15. juunil on esimene suur võimalus ja siis 17. juunil teeme äikesejahi Klaipedast Tartusse.

Kairo ütles ...

Hoidke öösel pilgud ka taeva poole, sest viimasel ajal on hakanud helkivad ööpilved ennast rohkem näitama. Alles ööl vastu 3.06.2016 oli Jõgeva linnast neid näha. Sain isegi pildile.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, miks ilmateenistus selle lõunatsükloni mõiste jutumärkidesse pani - see ju ametlik mõiste.

Jüri ütles ...

Jah, seda peab lausa uurima. Ehk on sõna esmakasutus nädalaprognoosis ja siis tõsteti see eriliselt esile?

Anonüümne ütles ...

"Lõunatsükloni kannul tugevneb antitsüklon, mis liigub Kesk-Euroopast Läänemere suunas. See muudab ilma tasapisi kuivemaks ja soojemaks."

Arvata on, et algab uus põuaperiood, st äikest välistav periood.

Anonüümne ütles ...

Viimastel andmetel seaks põuaperioodi kahtluse alla ja muu "hea ja parem" tahaks üldse idapoolt mööda minna. Vaatan küll rohkem Harjumaaka pilgu läbi. Uus külaline ka siin.

Anonüümne ütles ...

Iseendale täiendus ,et nüüd näitab päris hulle näite just enne pühi. Just viskas uued kaardid ette wetterzentrale.de

Jüri ütles ...

Keegi ütles, et jaanid pidid tulema kuivad ja tulised. Eks siis paistab.

Anonüümne ütles ...

@ 14. juuni 2016 7:09
Novot. Nüüd saad tunda isegi seda kadedust, mida minagi, et kõik huvitavad ilmad väldivad Harjumaad, eriti kehtib see lõunatsüklonite puhul. Olen/elan ise Tallinnas Nõmme linnaosas.
----------------------------------------------------------
Ja teiseks, ongi juhtumas/juhtunud see, mida siin https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3103394870987873447&postID=9060971934782697309&bpli=1 oma 12. juuni 2016 23:45
kommentaaris - täna kella 12:54 seisuga seal täiesti viimane - mainisin.
See lihtsalt on nii, et kõik huvitav läheb keskmega Jõgevale. Sama tõenäoline, nagu talvel edelatuule korral sulailm ehk et peaaegu kindel.

Anonüümne ütles ...

Lõunane GFSi uuendus neljapäevaks näitab taaskord äikeseks peaaegu olematuid võimalusi. Peamine põhjus on selles, et õhumassi ajastus on jälle nii vale kui üldse olla saab - labiilsuse kõrgpunkt jääb öö ja varahommiku peale. Õhtuks on Eesti justkui puslejupina labiilsusest välja lõigatud:

Öö/varahommik: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn4211.gif
Õhtu: http://www.wetterzentrale.de/pics/Rtavn6011.gif
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uskuge mind, olukorda halvendatakse veelgi, sest see nn "GFSi otsustav eelõhtu" ongi homme käes. Siin ei pea mingi selgeltnägija Vanga olema, halvenemine Eesti kahjuks on lihtsalt paratamatus.

Ei imesta üldse, kui see reedene lõunatsüklon liigub Läänemere asemel üle Liivi lahe ja Eesti kirdesse ning tuul puhanguti üle 15 m/s ka rannikul ei ulatu.

Anonüümne ütles ...

Jah, mida lähemale tuleb aeg, taandatakse see alati nii piiri peale, et äike on tõesti kaheldav. Kui ei tule, ootame edasi. 21 on järgmine hea võimalus. GFS on Lääne-Eesti saared ning Pärnumaa õhtuse labiilsuskaardil lausa tumepruuniks maalinud ja väga tugev ebastabiilne ala on lähemal kui kunagi varem (Kura poolasaare tipus). Muide needsamad konksjad kiudpilved on Lõuna-Eesti taevasse jõudnud, mida Jüri pildistas. Viljandist saaks samasuguse foto praegu teha.

Anonüümne ütles ...

Lõunatsüklonid on väga ettearvamatud. Võivad viimasel hetkel oma trajektoori ja iseloomu muuta. Loodame parimat, sisetunne ütleb, et midagi huvitavat on lähiajal tulemas. Kui mitte 17ndal, siis ehk 21-22.06 paiku.

Anonüümne ütles ...

No aga keskpäevase ilmajutu järgi on juba homsest lõunast sajud ja äike siin tänu aktiivsele Ukraina kohal moodustunud ägedale tsüklonile. Sellest veelgi ägedam tulevat reedel !

Anonüümne ütles ...

@ 14. juuni 2016 16:20
See ägeduse määratlus oleneb ehk on suhteline.
Äge selles mõttes, et kogu teekonna jooksul just Eesti kohal äge? Või reedese tsükloni puhul VEELGI ÄGEDAM selles tähenduses, et eelmisest ägedam, aga mitte Eesti kohal?

Teise variandi puhul pole Eestile eriti tolku sellest.

Kairo ütles ...

Mis te ikka vaidlete selle üle, ootame, kuni lõunatsüklon on ikka kohale jõudnud. Kui äikest ei tule, siis vihma ja pisut võimsamaid pilvi saame ikka. Kõigest me ikka ilma ei jää :).

Anonüümne ütles ...

Ei vaidelgi. Tahtsin lihtsalt täpsustada, mida 14. juuni 2016 16:20 kommenteerija all mõtles.

Kairo ütles ...

HIRLAMI mudeli sademete prognoos on ikka üllatavalt hea 15.-16. juuniks.

Jüri ütles ...

Nidas on palav ja lämbe õhtu, tuul kadus peaaegu täiesti. Lähimad äikesed Poznańi kandis.

Anonüümne ütles ...

Eks see HIRLAMi väljund muutub ilmselt kardinaalselt Harjumaa sajuhuviliste kahjuks.
-----------------
Tallinnas kogu päeva selge olnud, mõned juhuslikud kiudpilved vaid. Lubatud edelatuule asemel oli suur osa päevast põhjatuul.

Anonüümne ütles ...

No üle Eesti on praegu selge ilm ju, kuskil ei mürista ega saja. Kannata homseni. Ei ole vaja vinguda siin anonüümselt nagu eit iga tühise asja peale.

Anonüümne ütles ...

@ 14. juuni 2016 20:20
Nagu vanatoi* ;)
Sa ise samuti anonüümne ju, tule ütle mulle reaalselt kohtudes seda..
----
Ma tean jah, et üle Eesti selge. See oli pigem Jüri ilmakirjeldusele vastuseks mõeldud.

Jüri ütles ...

Aitäh! Nidas oli üsna pilvine, aga päikest jagus ka, eriti õhtupoolikul. Õhtul ilmus taevasse lõunatsükloni pilveserv. Suurema osa päevast puhus tugev kagutuul, mis õhtupoolikul nõrgenes, aga öö hakul tugevnes uuesti.

Anonüümne ütles ...

Mis kell Nidas see lõuatsükloni roosa pilvemassi foto tehtud? Millal seal päike loojub ning umbes millisele Tallinna hämarikule kuupäevaliselt (nagu 29. juuli, 1. august, jne) vastab sealse astr.kesköö?

Loodetavasti teise küsimuse teine osa on siiski arusaadav...

Jüri ütles ...

Foto on tehtud kell 21.36, kuid see pilvemass oli näha vähemalt paar tundi varem. Päike loojus 14. juunil kell 22.17, aga kell 22.26 oli teisel pool taevas selline https://www.upload.ee/image/5885876/DSCN8870.JPG
Tunne on umbes selline nagu meil kuu aja pärast (pärast 10. juulit), eriti kui võrrelda põhjarannikuga, aga Tartuga võrreldes ei ole siiski vahe nii suur.

Anonüümne ütles ...

Tänan!
Siis ca 25 minutit varem loojub kui Tallinnas ja vastavalt hiljem tõuseb.
Hämariku osas - siis ma ei imesta, et sa mesokad hästi pildile said. 10. juulist hakkabki see magus aeg Eestis peale. [Vaata öösel põhjataevasse - mõni kraad kirdesse - seal umbes 600 km kaugusel on Laagri ;)]
Muide, Leedu läänerannik oleks mu 1 eelistatud unelmate elukoht Saksamaa, Poola ja Valgevene äikesekliima mõistes, sest siis on lootust merelistele äikestele ka.
-----------------------
Norrakad näitavad Nidasse 16. juuni hommikuks udu - seega vahvaid elamusi sulle!

priit retsep ütles ...

Halliste vallas,Marult kagus,lõunas kisub pilve

Jüri ütles ...

Lõunatsüklon on taeva katnud paksu pilvekihiga, aga veel ei saja. Väga soe ilm ei tundugi.
Jah, siit oli polaarmesokaid hästi näha. Aitäh!

Anonüümne ütles ...

Kui homne labiilsus saabub/lahkub liiga vara, siis reedene just liiga hilja..

Anonüümne ütles ...

Vaatasin ka seda sama ,et kahel korral satub "magusam" hetk öisele ajale.

priit retsep ütles ...

Marul nõrgad vihmahood

priit retsep ütles ...

Marul vihmasadu,tugevneb tasapisi.

EestiLoodus ütles ...

Kiili vallas pole möödunud nädala sadudest midagi järel - pinnas on täiesti kuiv. Seda nii lagedal kui sügaval metsas.

Seega siinkandis põua süvenemine korraks seisks, aga ei leevenenud.

Anonüümne ütles ...

huvitav, kas tugevam sadu jääb jälle ida-eesti peale? mudelid ja ilmateenistus prognoosivad läänepoole tugevamat.

sakus oleks ka vihma hädasti vaja. olukord selline, et teedevahelistel haljasaladel ja ka kortermajade ees pole kohati rohelist muru üldse ollagi. ainult võilillelehed, jms vastupidavam veel elujõus :(.
positiivne ongi ainult see, et muruniitmiselt on kokkuhoid märgatav, sest pole lihtsalt, mida niita.

radari järgi on lootust kohe-kohesele sajule

Anonüümne ütles ...

Alles esimene äikesehoiatus sel aastal?

Anonüümne ütles ...

sakus sadu kella 20:15-st kohal aga väga nõrk. ennustused lähevad mööda kahjuks ja ikka halvema kasuks. radari järgi üle 3 mm lääne-eestisse pakkuda ei julgeks.

kas tsüklon on oodatust paarsada km idapool?

Anonüümne ütles ...

Radari järgi mõned välgud Valgamaal juba on olnud. Keegi sealt maakonnast ka siin on ?

priit retsep ütles ...

Halliste vallas,Marul lähivälk ja vihmasadu tugevnes järsult ,puhanguline tuul.

Anonüümne ütles ...

Siis veab ju eriti. Tallinnas Nõmmel vaid mingi seenevihm pidevalt olnud, kuigi HIRLAMi järgi peaks praeguseks kellaajaks 5..7 mm sademeid siin juba olema. Pole 1 millimeetritki täis sadanud. Kuidagi lahja see sajuvärk. Homme ilmselt tuul lihtsalt pöördubki ilma äikeseta edelasse ja kogu moos. Jõgeva ja Simuna ilmselt saavad jälle äikest ja sademeid nii, et uputab.

Ilmselt siin loodes on maa juba nii kuiv, et mõjutab sademete püsivust.

Anonüümne ütles ...

Ära hõiska veel. Raplamaa lõunaosast tuleb otse Tallinna suunas midagi konkreetsemat. Kesköö paiku peaks kohal olema.Ja Hirlami vahtimine hoogsadude puhul on mõtetu.

Anonüümne ütles ...

Umbes 1h jooksul saad sinna Nõmmele ka vihma. Soovitan sul aegajalt Ilmateenistuse radari jälgida.

Anonüümne ütles ...

@ 15. juuni 2016 22:55
Hoogsadude puhul vist jah, aga see sadu mida mainisin, oli laussadu.

@ 15. juuni 2016 22:59
Loodame, et peab see sajuala ikka vastu siiani. Võib tunduda lõunaeestlastele uskumatuna, aga siin loodes on meil tegelikult täielik põud.

Anonüümne ütles ...

Küll see peab, üha juurde tuleb neid. Viljandist lõunas Valga suunal müristab. Jätan jalgpalli ja hakkan jälgima :)

Anonüümne ütles ...

Tartu-Valgamaa piirilt lõunasse vaadates paistavad vägevad sähvatused, on kuulda ka nõrka müristamist.

Anonüümne ütles ...

Pigem on tänavu äikesepealinn Valga.

Anonüümne ütles ...

@ 15. juuni 2016 23:25
Just.
Loe: (ülevalt poolt teine kommentaar)
https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3103394870987873447&postID=9060971934782697309&bpli=1

priit retsep ütles ...

Marul möödunud sajuhoog tõi 11 mm,sajab taas ja kaugel kagus välgutab ka.

Anonüümne ütles ...

@15. juuni 2016 23:11

Mul ka jalkaõhtu "rikutud" äikese pärast, mida ei juhtu just tihti, aga loodetavasti näen lõpuseisu ära enne kui päris mölluks läheb. Lõunakaarde vaadates tuleb hirm peale.

Anonüümne ütles ...

Ja Viljandisse ei ole paista välke. Paar korda olen müristamist kuulnud, sajab eluga.

Anonüümne ütles ...

ESTOFEX on Eesti pannud 17-18 juuni prognoosis kindlalt 1 ohuala sisse. 2 aste jookseb napilt mööda lõunapiiri. Üldjuhul on nii,et kui need mehed märgivad, siis ka tuleb. Mis arvate, kisub põnevaks?
Hetkel nõrk äike lõunas, sademeid palju.

Anonüümne ütles ...

Minu jaoks kisub küll põnevaks, sest reedel-laupäeval peaks Liivi lahel päris tormine ilm lisaks tulema. Selliste aktiivsete protsesside käigus võib reedel ka frontaalne joonpagi kujuneda. Veel on huvitav see, et reede hilisõhtu tuleb vist 1 soojemaid üldse - kell 23 veel 22 kraadi Tallinasse. Eelmise aasta kõige soojemad hilisõhtud - 6. juuni ja 25. august - jäid seega paari kraadiga jahedamateks.

Loodetavasti laupäeva öösel sadu enne kella 4 ei jõua, siis peaks tänu troopilisele õhumassile ja soodsale pilvisuse asendile eriti lõõmav vaarikapunane päikesetõus tulema.

Anonüümne ütles ...

Äike jõudis paduvihmaga nüüd ka Tartumaale, mitu lähivälku juba olnud.

Kalle ütles ...

Mõned minutid tagasi hakkas ka Tartus sadama. Välke pole märgata.

Jüri ütles ...

8. juunil oli ka mingi äikesehoiatus: KESKKONNAAGENTUUR
RIIGI ILMATEENISTUS
8.06.2016, kell 05:40
Hoiatus N 11 Eesti kohta.

Anonüümne ütles ...

Nõmmel meeletu padukas, aga ei ühtki välku :/

Jüri ütles ...

Kahju. Nidas tekkis õhtul udu. Äikest pole. Ehk tuleb siin päeval midagi?

Kalle ütles ...

Radarilt on päris huvitav vaadata, kuidas rünksajupilved keset ööd arenevad. Äike nüüd juba otsaga Virumaal, Tartu muidugi jälle ilma... Nagu harilikult.

Jüri ütles ...

Tegu jah väga niiske ja sooja labiilse õhumassiga, ilmselt sooja frondi mõjutus (https://www.aro.lfv.se/Links/Link/ViewLink?TorLinkId=229&type=MET).

Kalle ütles ...

Tartus on kuulda väga nõrka müristamist, ida pool oli ka ühe välgu kuma näha. Sajab. Huvitav, et ööbikud veel laksutavad. Paar päeva tagasi oli hommikul kaunis vaikne, täna linnulaulu omajagu. Selle aja jooksul, mil ma seda kommentaari kirjutasin, on müristamised lähemale tulnud. Ei mäletagi, millal viimati päikesetõusu ajal äike oli.

Kalle ütles ...

Ja ongi Tartus äike! Mitte küll väga äge, aga mitu ilusat välku on üle taeva käinud ja müristab muidugi ka vastavalt. Viimast sellist varahommikust äikest mäletan aastast 2006 või 2007.

Kalle ütles ...

Tore oli, aga läbi sai. Üksikud väga kauged mürinad veel kuulda. Aga lootust on, et tuleb päeva jooksul lisa.

Jüri ütles ...

Nida ja siit edasi jääb ohtlikkuse keskmesse - teeme ühe mammutjahi maksimaalselt ohustatud aladel http://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2016061806_201606152039_2_extendedforecast.xml

Anonüümne ütles ...

sakus ilm lauspilves nagu sügisel. (kihtpilved ja mõned hatakpilved ning siis mingi ühtlane valkjashall kõrgem kiht)
äikest siia ei tulegi vist.

Anonüümne ütles ...

@ 16. juuni 2016 11:05
nagu ma aru saan jüsi, siis ohualas olemegi tugeva tuule pärast eelkõige, mitte äikese?

Jüri ütles ...

Jah, tormituuled peamiselt. Ehk jõuab mõni pagi vms ka Eestini. Konverentsil osalejad on hirmul ja lõpetetakse kogu asi varem, et jõutaks turvaliselt koju.

Anonüümne ütles ...

jüri*

aitäh, aga selle labiilsuse tollipunkti loodetipus on see (joon)pagi oht loode-eestis väga väike ikkagi?

sakus aina lauspilvisemaks läheb, ida ja kirdetaevas tumehallikas, aga radari järgi see laussadu paraku läheb mööda sakust.

Anonüümne ütles ...

ilmateenistuse öisel kella 3selt ilmakaardilt näha, et soe sektor on peaaegu sulgunud eesti kohal.

mida sellest järeldada? ilmateenistus hoiatab tervet mandrit äikese eest, aga pärnumaa ja läänemaa äikest tõenäoliselt ei saa, sest külm front sealt üle ju?

Anonüümne ütles ...

Mudelid pole ikka veel 1meelele jõudnud uue lõunatsükloni osas. HIRLAM näitab laupäeva pärastlõunaks Mustvee-Viljandi joonest loodesse suht tuulevaikset ilma. Vaid sellest kagus on võimalik 10 m/s. Kisub põnevaks!

Jüri ütles ...

Jah. Siin ka ollakse üksmeelel suure määramatuse osas. Loodenurgas kipub jah sooja sektori sulgumine tunda andma. Ootame õhtuseid andmeid!

priit retsep ütles ...

Pärnakad,pange end valmis,sitikmust pilv tüürib sinnapoole.Marul hetkel ei saja,tuulevaikus,+25 ja ülilämbe

Anonüümne ütles ...

Jõgeval sadanud tunniga ca 2x rohkem kui Tallinnas viimase ööpäevaga.

Anonüümne ütles ...

See kujunev joonpagi hajub raudselt enne Tallinnat ära. Selleks pole vaja selgeltnägijagi olla.

Jüri ütles ...

Nidale läheneb korralik äike https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/

Kairo ütles ...

Siin Jõgeval kallas rohkelt vihma täna: https://www.youtube.com/watch?v=Qgd3-GQxQkA

Anonüümne ütles ...

sakus ei hajunud miski peale äikese ära. kella 15:45 ajal tõmbus edelataevas minutitega süngesiniseks. kella 15 ümbruses kostusid ka mõned kõminad. sajuvööndi eel oli puhanguline tuul.

Anonüümne ütles ...

Vabandust, aga Estofexi hoiatus on ikka päris muljetavalda, Leedu 3. taseme ohualas ja Lõuna- Eesti 2. taseme ohualas...

Kairo ütles ...

Jah, ma vaatasin ka, et mis asja. Nende hoiatuse kirjeldus on ka ikka päris tõsine.

Anonüümne ütles ...

Ohoo, ennustus homsks on tükkmaad karmimaks muudetud.

Jüri ütles ...

Jah, olen 3. astme ohualas ja sõidame Jaaguga päeval selle keskmesse http://www.estofex.org/cgi-bin/polygon/showforecast.cgi?text=yes&fcstfile=2016061806_201606162012_3_stormforecast.xml

Anonüümne ütles ...

Pigem jääge Nidasse ja saate 25 m/s keskmist tuult (puhangud 30 ja ülegi),mida samuti suvel haruharva esineb.

Jüri ütles ...

Hästi, anname parima, et olla õiges kohas.

Anonüümne ütles ...

Juba müristamist Tartu lähedal

Kalle ütles ...

Tartus tuli küll tund tagasi paras sahmakas vihma, aga müristamist polnud kuulda (õigemini, paar ebamäärast kauget kõminat nagu oli, aga oli see võis ka liiklusmüra olla). Õhk on väga lämbe, psühromeeter annab kastepunktiks 15 kraadi. Kui nüüd päike pikemalt paistab ja kõik see mahasadanud niiskus aurustuma hakkab, võib ehk päeva peale midagi loota küll.
Jürile aga soovin edu ekstreemsuste jahil! Saa tornaado kätte, aga ära jää ise selle kätte.

Anonüümne ütles ...

Kuulsid õieti need müristamised ikka olid aga üle 10 km Tartust edelas.

Jüri ütles ...

Nidas soe front kohal - ladistab kõvasti vihma.

Anonüümne ütles ...

Selle aasta äikesepealinn Valga loovutab tiitli Tartule vist. Tallinn on päikesepealinn.
-----------------
Nõmmel tugevapoolne lõunatuul - puhangud hinnanguliselt 10 m/s või sutsu enamgi, rünkpilved liiguvad kiiresti lõunaedelast vastassuunda. Sinitaeva aladelt õrnalt kiudpilvi näha. Kraade 18.

Anonüümne ütles ...

Eestis midagi ohtlikku karta ilmselt pole, sest ilmateenistus pole ühtki sellealast (äike, intensiivne sadu, tugev tuul, jne) hoiatust väljastanud. Viimase osas mitte isegi merele, hoopis Peipsile (?).

Kairo ütles ...

Ilmateenistus väljastab hoiatuse tavaliselt viimasel hetkel, nii on neil kombeks. Mulle vähemalt tundub nii.

Anonüümne ütles ...

Sat24 vaadates jääb mulje, et kella 16-ks on laussadu juba põhjarannikul. Kõik ilmaprotsessid toimuvad jube vara ikka - alles eile näitasid mudelid, et enne kella 23 see sadu eestisse ei trügi, vaid enne tekivad kohalikud hoogvihmad. (Kõrgpilvisuse puudumine oleks soodustanud)

Soe sume suveöö jääb jälle nautimata :/.

Kairo ütles ...

Poolas on moodustunud võimas joonpagi.

Anonüümne ütles ...

Laussadu on jõudnud Viljandisse. Algas see tugeva tuule puhanguga, mis kestis 1-2 minutit. Ma ei loe ESTOFEXi ennustuse pealt välja, et kas kõik leiab aset siis ikka kesköö paiku, mitte päevasel ajal. Pole ka hetkel selliseid pilvi, mis eluohlikult suurt rahet, äikest ning sademeid võiks anda. Arvestades, et äikesed on alles Poola põhja osas, siis enne öö hakku Eestimaal ka midagi erilist ei tohiks toimuda. Natuke hämmingus, et mis kellaajale see jääb meil siin?

Anonüümne ütles ...

Ps: esimene müristamine ka Viljandis kommentaari üles laadiimise ajal. :)

Anonüümne ütles ...

Nägin täna öösel unes ,et Ida-eesti kohal oli mammutuspilvitust ja inimesed olid kuidagi ärevil sellest. Olen ka enneunesi näinud. Saab näha kas seekordsel on mingit tähendust.

Anonüümne ütles ...

Jüri peaks olema sündmustes keskmes, kui detektori järgi otsustades pole äikese poolest küll millegi erilisega tegemist. Täiesti tavaline joonpagi. Kas siis sademete hulk või tuulepuhangud on selles piirkonnas niivõrd suured, et oli mõtekas 3. astme hoiatus jätta? Ise eelistaksin öist etendust, mõnusam jälgida.

Anonüümne ütles ...

Kui uskuda Soomlaste tuuleennustust siis homme puid langeb mandril sest just sisemaale näidatakse puhanguid vähemalt 21 m/s

Anonüümne ütles ...

http://yle.fi/saa/ennuste/

Anonüümne ütles ...

Ülihuvitava jalka kohtumise varjus on äike juba Saaremaale jõudnud.

Anonüümne ütles ...

Õhtust kohtumist tahaks ka kindlasti näha, seega loodetavasti jääb tänane äike ära.

Kalle ütles ...

Panin kaamera üles, otsepilt Tartust: http://ustre.am/1dOUv
Kaamera vaatab edela suunas.

Anonüümne ütles ...

Korra kõvem sahmakas jämedapiisalist vihma - nii palju siis Estofexi 2. astme ohualast Lõuna-Eestile.

RIP eesti äikesekliima.

Anonüümne ütles ...

Viljandis oli 1 müristamine. Kõva äike tõesti! :D

Anonüümne ütles ...

ESTOFEX ilmselt samuti võtab kõike kastepunkti järgi. Eesti on siiski kauge põhjamaa, mistõttu Poola ägedused lihtsalt ei jõuagi meile.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas oli ka 1 välk ja mürin. Radari järgi on selleks korraks kõik.

Anonüümne ütles ...

Mitte ägedus aga kõik kustus Viljandimaal täielikult. Teekond Poolast Venemaale on sama pikk kui meie juurde, ma ei näe et see kolle oleks praegu nõrgenenud oluliselt. Lätti Kura poolsaarele on jõudnud järgmine äike. Vaatame, mis sellega juhtub.

Anonüümne ütles ...

Eks madal pilvisus ja kõva tuule poolt tekitatud taustamüra segab ka üksjagu välkude ja mürinate jälgimist/kuulmist. Muidugi peab ytlema, et tegemist väga nõrga äikesega isegi meie mastaabis.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et midagi erilist siit enam tulegi. Sat piltide järgi tundub külm front sooja kätte saanud olema just Eesti kohal. Ainuke põnevus on veel homne tuul.

Anonüümne ütles ...

Kuramaal jah vägev äike, aga sisetunne ütleb, et hajub ära ja mudagi erilist öösel oodata polegi.

Jüri ütles ...

Jah, ei olnud midagi erilist, ainult mõned välgud ja mõõdukas vihm. Seekord üllatas 3. astme hoiatus küll.

Anonüümne ütles ...

Kindel?
Võrus ja valgas kl 0-ste andmete järgi veel üle 20 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Kuresaarde jah liigub väike sajuala koos äikesega, aga sellega peaks tõesti kõik olema tänaseks ööks, kõrgest kastepunktist hoolimata jääb väheks, siin midagi põnevat toimuks. Ma ei tea kuidas nende ennustuste ja mudelprognoosidega tänavuaasta nii metsa kõik läheb, aga 21. juuniks on arvuti Eesti peale jälle eriti tumeda ala joonistanud. Loodame ikka parimat, ei oska pettunud level2 äikeseentusiastidele muud soovida.

Kalle ütles ...

Tartus tekib pilvede vahele selgeid kohti. Kuu paistab kenasti otse kaamerasse.

Anonüümne ütles ...

Hiiumaal-Vormsil äike.

Kalle ütles ...

Ja ei tulnudki oodatud äikest. Ilm on pilvine ja üsna tuuline. Võtan nüüd kaamera maha. Kui midagi huvitavat peaks tulema, eks siis panen jälle üles ja annan teada.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt juulini midagi erilist tulemas pole. Mõni nõrk juhuslik äike ehk.

Anonüümne ütles ...

Vähemalt läheb soojaks. Tänane ilm täitsa masendav, paduvihm ja väga tugev tuul, sisemaal on tormimurdu palju.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas enamasti uduvihm ning tuul ehk 12 m/s puhanguti. Tavaline sügisilm.

Jüri ütles ...

Tänane torm tuli mõnele ikka üllatusena. Ilm tundub väga soe.

Anonüümne ütles ...

Ega jah, kuidas kellelegi. Minule see nõrkus üllatus polnud, sest lisaks äikestele on ka tsüklonaalseid torme idas, kagus, lõunas ning harvem ka edelas (Saaremaal) rohkem.
Vähim peakski just Tallinnas olema. Kirde-Eestis puhangud kohati tublisti üle 20/ms.

Jüri ütles ...

Jah, torm on oma vägevusega juba küll ja veel pahandust teinud, kaasa aitab muidugi see, et puud lehtes. Suvel esineb sellise tugevusega torme siiski harva, pean just juunit ja juulit silmas.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas kusjuures ongi olnud Eesti nõrgim tuul viimatiste tundide vaatlusandmete järgi.

Jüri ütles ...

Jah, Tallinnasse jõudes ei möllanud enam nii vägevalt kui nt Tartus või Jõgeval.

Anonüümne ütles ...

Loodan, et see teisipäevane äikesevõimalus taandatakse Nõmmelt täielikult Ida-Eestisse, kuna 21. juunil on paljudes koolides lõpuaktused ning ka minu sugulasel on kooli lõpetamine. Aulas pole ju äikest suurt võimalik jälgida.

Anonüümne ütles ...

Taandub - idapoolsete maakondadega võib teine lugu olla.

Anonüümne ütles ...

Mudelid ennustasid lõpuks ometi ka positiivses suunas mööda - nt HIRLAM prognoosis viimase 24 tunniga sadu Tallinnasse vaid 7 mm, aga tuli 25 mm :).

Anonüümne ütles ...

GFS prognoosib pärast jaanipäeva korralikku kuumalainet. Ehk on siis millalgi lootust äikesteks ka.

Anonüümne ütles ...

@ 19. juuni 2016 13:19
Idamaakondades on see lootus juba nüüd teisipäeval.
Jaanipäeva soojus on nüüd vist ka juba kindel (tekib ulatuslik K), aga edaspidisele esialgu lootma ei jää, kuna sinna on veel nädal jäänud ning GFS on viimasel paaril suvel liiga ebastabiilne olnud, et seda usaldada - rääkimata siis nii pikast ajamastaabist. Nn tõehetk on selle mudeli puhul on varaseimalt 2 ööpäeva enne teatud kuupäeva ilma. Labiilsuse "piiripunkti dünaamika" ehk äärealale jäämise puhul isegi alles eelõhtul.
Nt GFSis on selle kuumalaine hari 26. juunil - seega jaanipäeva õhtul on alles kindel, kas tuleb või ei. Labiilsuse "piiripunkti dünaamika" puhul saab kindel olla seega alles 25. juuni õhtul. Kui Eesti jääb laiaulatusliku labiilsuse sisealadele (siiski äärmiselt vähetõenäoline), siis selgub jah kindlus 2 ööpäeva enne oodatavat äikesepäeva.

Selgitus sai pikk, aga ehk arusaadavalt.

Anonüümne ütles ...

Kui mais tundus, et GFS on tuntava uuenduse läbi teinud paremuse poole ennustades soojalained ja põua ülitäpselt ette, siis nüüd võib taas näha eelmisele suvele sarnast praaki, kui labiilsus ja soe siit pidevalt minema arvutatakse aja saabudes. Mõned päevad tagasi prognoosis see järjepidevalt algava nädala alguseks siia suurt kuumalainet/labiilsust, mis on nüüd mitu päeva edasi lükatud, millest võib järeldada, et ka nüüd läheb samamoodi, kuna ükski teine mudel pole nii optimistlik. Jah, südasuvine soojus võib siia jõuda, aga üle 30-kraadine leitsak 2000 ühikulise Cape ja -7'se Li-ga... oeh, ei viitsi isegi kommenteerida seda enam.

Anonüümne ütles ...

1 asi siiki on 100% kindel - jaanipäeval ja vähemalt paar päeva hiljem mõjutab meid kõrgrõhkkond. Määramatust mudeleisse lisabki meeletult vaid K asukoht Eesti suhtes.

Äike ja labiilsus on võimalikud siis, kui jääme selle K lääne- ja edelaserva. Keskmes ja idaosas lõõskab päike ja ilm on mõõdukalt soe kuni jahe.

Jüri ütles ...

Keegi ütles hulk aega tagasi, et tulevad tulised ja kuivad jaanid. Praegu näib nii minevat.

Anonüümne ütles ...

Kui GFS nüüd ka alt veab... viimane väljund näitab koguni neljal päeval üle 15-kraadise isotermi püsimist meie kohal, mis tähendaks troopilisi öid ning kuumahoiatust Ilmateenistuselt.

Anonüümne ütles ...

19. juuni 2016 19:46
Esimeses osas ei kahtlegi, aga selles "kuumahoiatust Ilmateenistuselt" kahtlen küll, KUIGI Ilmateenistus on viimasel ajal hoiatuste väljastamisel paremat tööd teinud.

Jüri ütles ...

Eks nad reageerivad huvigruppide, eriti ilmahuviliste, survele.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse sademete kaardil on Keilas viimase 24 tunni jooksul vaid 0,2 mm sademeid? Ja ümberringi kordades rohkem? Kas seal on midagi rikkis?

Jüri ütles ...

Jah, mitmendat päeva rike. Eelmine sademekaart: https://www.upload.ee/image/5898048/sademed18.6.2016.png

Anonüümne ütles ...

Saame siis näha, kui täppi läheb: 30-kraadised päevad