esmaspäev, 31. august 2015

36. nädala ilm (31.08.–6.09.2015)

Kommentaariumi link
Kuna pilvede klassifikatsiooni artikkel oli ajast ja arust, siis muutsin tublisti: http://lepo.it.da.ut.ee/~cbarcus/Pilvede%20klassifitseerimine.htm
NB! 19. septembril kell 14 toimub ilm.ee kontoris pilvekoolitus! Kõik huvilised on teretulnud.
6.09.2015 oli Saaremaal Salmel tornaado (maapüks). Uudis: http://www.saartehaal.ee/2015/09/06/fotod-salmel-viis-tuulispask-korrusmajal-katuse/

6. septembril määras ilma mitmekeskmeline madalrõhuala. Kuna Eesti jäi keskmete vahele väikesegradiendilisse rõhuvälja, siis oli ilm vaikne. Mitmel pool sadas hoovihma, kohati oli äikest. 
Sarnane ilm püsib veel umbes ööpäeva.

kl 13.59 tehtud Käina külje all vaatega lõuna-edela suunal ning oli kuulda ka mõningaid mürinaid. Kaivo Lõppe foto

5. septembril pilvisus tihenes ja laussadu liikus üle Eesti, samas kohati sadas hoovihma (kas siis segunes lausvihmaga või eraldi) ja oli äikest, vt http://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20150905. Päeval jätkus hoovihmadega ilm, mõnes kohas oli äikest. Päikeselisematel hetkedel oli sooja ligi 20 °C, kuid saju 15 °C ja vähemgi.
Öösel jäävad hoovihmad ja äike rohkem merele, aga järgmisel päeval jõuavad taaskord sisemaale.

Hoovihmad ja äike merel (Laagrist).

4. septembril püsis Eesti kohal ebamäärane ja väikesegradiendiline rõhuväli. Seetõttu oli hommik udune ja vaikne, päev vahelduva ja muutliku pilvisusega, kuid olulise sajuta, alles õhtul sadas saartel ja kohati mandril hoovihma, Hiiumaal ja Muhul täheldati nõrka äikest. Sooja oli kuni 20 °C.
Hommikuks on oodata vähemalt saartel äikest, see koos hoovihmadega jõuab päeva jooksul mujalegi. Selline hoovihmadega ilm püsib mitu päeva, sest tsüklon liigub aeglaselt itta. Hiljem avaneb vaba tee põhjast saabuvale külmale õhumassile ja ilm jaheneb.

Vana-Võidus 4. sept hommikul. Foto: Ants Arukask

3. septembril jäi Eesti väheaktiivsesse madalrõhuvööndisse. Selles oli ilm väga vaikne, eriti Ida-Eestis. Selgem oli ilm Lääne-Eestis, kus sooja oli kuni 20 °C, pilvisemas Ida-Eestis paar kraadi madalamaks.
Läänetsükloni mõju tugevneb uuesti. Esialgu on ilm veel üsna hea (vaikne ja enamasti sajuta, öö ja hommik kohati udused), aga hiljem saabuvad hoovihmad, kohati on äikest oodata, tugevneb tuul. Selline püsib ilm mitu päeva. 
Esialgu on õhumass üsna soe, nii et päikeselisematel perioodidel võib sooja olla kuni 20 °C, kuid hiljem tsükloni tagalas jaheneb.


Kihtpilved (120 m maapinnast) 3.09.2015 Tartu lennuväljal.

2. septembril püsis Eesti Lõuna-Skandinaavia kohal püsiva tsükloni idaservas. Seetõttu jätkus pilves ja enamasti sajune ilm. Vastavalt sellele oli õhutemperatuur õhumassi kohta üsna madal, ainult kuivemates kohtades või hetkedel tõusis üle 15 °C.
Lähema paari päevaga tsükloni mõju väheneb ja ilm paraneb mõnevõrra, kuid seejärel suureneb uuesti. Äikesevõimalus on koondunud 5. septembrile. Õhumass püsib soe, mistõttu erilist temperatuurimuutust oodata pole. 


Kiudkihtpilved 01.09.2015 kella õhtul kella poole seitse aja Tallinnas. Triinu Sarve foto

1. septembril jõudis troopilist õhumassi kandva tsükloni serv edelast Eesti kohale. Seetõttu läks alates saartest ilm sajule, kuid tuul püsis nõrk, v.a saartel (Sõrves idatuule puhangud 17,5 m/s). Kuigi õhumass oli väga soe, jäi õhutemperatuur vastavalt pilvisusele ja vihma suhteliselt madalaks: kõikjal alla 20 °C.
Tsüklonite mõju jääb püsima mitmeks päevaks. Seetõttu on ilm enamasti pilves ja sageli sajune. Ainult 4. septembri ilm võib uue tsükloni eel olla oluliselt parem. 5.–6. septembril on nädala suurim äikesevõimalus.

Vihmane 1. september Harjumaal

Alustuseks, et seda nalja seekord ei teinud: 36. nädala ilm (-1.–6.09.2015) vms, kuigi telliti.
Milline oli 35. nädala ilm (24.–30.08.2015) ilm? Esialgu püsis antitsüklon otse Eesti kohal, mistõttu ilm oli valdavalt selge, kuid lõpuks nihkus see Venemaale. See avas tee kuumale õhumassile ja nii oli 25. augustil kuni 29 °C. Antitsükloni eemaldumine ja nõrgenemine tähendas blokeeringu lõppu, mistõttu läänetsüklonid pääsesid ida poole liikuma. See tõi vihma, eriti lääne ja põhja poole, aga ka ilma jahenemise. Äikest oli põhiliselt jahedas polaarses merelises õhumassis 29. ja 30. augustil – vaatamata Kesk-Euroopast lähtuva kõrgrõhuharjale oli ilm sagedaste sajuhoogudega, kohati sadas jääkruupe ja rahet.
36. nädal algas mitmel pool uduselt, kuid samas ilmus ülemise kihi pilvi  see on märgiks, et saabub märksa soojem ja niiskem õhumass. Nii on oodata edelast troopilist õhumassi kandvat tsüklonit, millel on eriti suur sajupotentsiaal. Seetõttu on võimalik, et mõnes kohas sajab järgmiste päevade jooksul kümneid mm vihma. 
31. august jääb ilmselt nädala kõige soojemaks ilmaks (sooja oli kuni 22°C), üksikutes kohtades sadas hoovihma, tuul oli nõrk.

Mitmesuguseid konvektsioonipilvi 29. augustil Tallinnas. Triinu Sarve foto

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See su sünnipäeva ilm oli tänavu kohe kindlasti kuupäeva kohta eriline, kuna nii soe oli ligilähedale viimati vist 1997. aastal.
Sel aastal sai veel kesköölgi vastu 26ndat aias lühikeses suveriietuses olla.

Augusti viimane dekaad üldisemalt oli nii soe 4 aastat tagasi - 2011.

Jüri ütles ...

Jah, 25. august oli väga kuum. Vahemere ääres oli jahedam (seal üle 26 kraadi ei olnudki).

Anonüümne ütles ...

täna aga valab ilmataat pisaraid õppeaasta alguse puhul :D. umbes nii: kool algas ning õpilastest ilmahuvilised ei saagi põnevat ilma enam eriti nautida.

Jüri ütles ...

1. september on olnud tavaliselt ilusa ilmaga, nii et tänane on pigem erand kui reegel. Vihma on endiselt vaja, sest august oli nii mõnelgi pool väga kuiv.

Anonüümne ütles ...

Need kes homme laeval on võiksid võimalusel tuulte kohtumise alas videot/pilte teha, kuna see on arvatavalt omapärane vaatepilt, kus nii idast kui läänest lained saabuvad, kuid kaameraisiku piirkonnas tuult polegi.
ennustatakse suisa vastassuunalisi tuuli Ahvenamaast Liivi laheni, kusjuures piiriala on järsk.

Jüri ütles ...

Kuidas siis oli 3. sept tuulega, kas keegi märkas midagi huvitavat?

Tartu lennujuhtide seminaril Kiidjärvel pilvekoolituse jaoks tehtud slaidid: http://www.upload.ee/files/5177007/Pilveloeng_lennujuhid2015.pptx.html

Anonüümne ütles ...

Mina siin Tallinnas paraku mitte, kuna olin tööl. (Eestisse tuleks metoroloogiline puhkus kehtestada ja kohe!!)
--------------------
Homsest äikesevõimalusest niipalju, et äike on kindel Lääne-Virumaal ja Jõgevamaal. Öosel saartel ja merel.

Anonüümne ütles ...

Kenad rüngad liikuvad ringi!
Nõrka äikest on ka juba esinenud. Lätist tuleb pilvi juurde

Anonüümne ütles ...

Viljandi ümbruses igaljuhul müristab umbes kord minutis. Tundub, et enne Tallinnat ka need kenasti grupeeruvad ja moodustavad ühe suure pilve. Vool on otse lõunast põhja

Jüri ütles ...

Jah, imekombel jõudis Tallinnassegi äike.