laupäev, 2. juuni 2012

Tsüklon 1.-2. juunil

2. juuni öösel liikus aktiivne tsüklon üle Eesti. Õhurõhk langes samal ajal selle keskmes ja seetõttu jõudis mõnel pool õhurõhutendents -6 hPa/3 h kohta. Minimaalseks õhurõhuks jäi 987 hPa, mis on suvise aja kohta ebatavaliselt vähe (sügisel või talvel ei ole see haruldane).
1. juunil oli mõnel pool äikest ja paljudes kohtades sadas hoovihma. Kui õhurõhk langeb, siis on üsna tavaline, et tuleb äikest, kuigi labiilsusindeksid ei pruugi midagi näidata, nii oli ka seekord. Kõige soodsam õhurõhu langus äikese tekkeks on 1-3 hPa 3 h kohta, kuid see võib ka suurem või väiksem olla, advektiivsed äikesed tekivad sageli tõusva õhurõhu foonil.
Järgnevalt mõned huvitavamad pilved 1. juunist.






2 kommentaari:

Marek ütles ...

Huvitav tsüklon jah. Juuni kuus on päeval Vilsandis +6. Isegi talvel on seal olnud soojem :D

Jüri ütles ...

See tsüklon pole huvitav seetõttu, et ilm oli jahe, vaid õhurõhu pärast, sest juunis on hulga jahedamgi olnud, toon paar näidet. 2007. aastal oli 1. juunil maksimaalne õhutemperatuur vahemikus 4,5°C Jõhvis ja Narva-Jõesuus kuni 8,8°C Pärnus, kuid öine minimaalne õhutemperatuur oli vahemikus -5,7°C Jõgeval kuni +3,3°C Paldiskis. Või võtame 2005. aasta, kui kokkuvõtlikult oli ilm 1. juunil selline: paiguti sadas veidi vihma või lörtsi. Maksimaalne õhutemperatuur päeval oli vahemikus 3,4°C Narva-Jõesuus kuni 10,8°C Ruhnus ning minimaalne õhutemperatuur öösel -2,3°C Lääne-Nigulas kuni 3,3°C Valgas.
Öökülm on Eestis juuni keskpaigani tavaline.
Nagu öeldud, oli tsüklon huvitav õhurõhu poolest, sest suvisel ajal tuleb nii madalat õhurõhku, nagu nüüd oli, ette haruharva. Samuti on õhurõhutendentsid, mida see tsüklon pakkus, suvise aja kohta täiesti erakordsed.
Jaheduse kohta veel niipalju, et Eesti ei ole Vahemere maa, kus juba mais ja juuni alguses peavad temperatuurid olema konstantselt üle 25°C. Eesti kliimale on palju iseloomulikum 10-15°C jahedus praegusel ajal kui 25°C-st kõrgem temperatuur. Mõistagi eeldavad inimesed suve märtsis ja kuumust mais, aga see ei ole tüüpiline siinsele kohale.