esmaspäev, 24. mai 2010

Miraaž

Miraažist ja refraktsioonist: http://www.ilm.ee/?48566.
Nädalavahetus möödus Puhtus ja natuke ka Matsalus sääskede kütkes. Ilm pakkus jätkuvalt meeldivaid elamusi ja vaatamisväärset, sealhulgas (muudest asjadest edaspidi) võis 22. mail jälgida nõrka miraaži. Tegin ka fotosid, kuid need olid olulised veidi teisel põhjusel, kui et jäädvustada miraaž: selle teket on võimalik veidi ette aimata või aru saada, et miraaži teke on võimalik.
Mere (või mõne suurema veekogu) puhul on jälgitavad eelkõige ülemised miraažid. Need tekivad siis, kui külma aluspinna (vesi või jää) kohal asub soe õhukiht ehk tegemist on inversiooniga. Sealjuures peab olema tuul nõrk või puuduma, et see ei segaks õhumasse. Veepind on tavaliselt sile või laugete peenlainetega, samuti on tihti ka hämu ja silmapiir kaob, täpselt selline olukord on esimesel fotol, mille tegemise ajal tuul vaikis, ilm läks väga soojaks, kuid vesi oli endiselt külm ja lainetus kadus. Oli vine ning silmapiir kadus, mis näitas, et oodata võis miraaže:
Pildi keskosas on väga õrnalt tumedat viirgu näha, kus peaks silmapiir olema, see ongi nõrk ülemine miraaž.
.
.
.
.
.
.
.
.
Umbes 10-15 minutit hiljem tõusis järsku jahe mõõdukas tuul, mis segas õhukihte ning tekkis silmapiir ja lainetus, miraaže sellistes tingimustes oodata enamasti pole.
Sama koht veidi hiljem, kui tekkis jahe ja märgatav tuul. Silmapiir on taastunud.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Sel päeval oli huvitav olukord, sest kuni pärastlõunani puhus merelt nõrk, aga soe tuul. Seejärel kadus tuul üsna kiiresti ära ja ilm muutus väga palavaks. Siis kadus vähenegi lainetus ja silmapiir hajus, sest tekkis miraažideks soodne kihistus. Kui selline olukord oli umbes tunni kestnud, siis tõusis äkitselt, tuulepuhangu sarnaselt, jahe tuul, mis oli mõõduka tugevusega. Ilm läks nii jahedaks, et oli vaja joped selga panna, enne seda võis vabalt riieteta õues olla. Kuna olime lahesopis, siis võis üle minna nõrk briisifront ja selle järel tekkis briis kas Liivi lahelt või Väinamerelt, enne seda oli mingis mõttes maatuul merelt, õigemini lahetuul.
Peipsi ääres on tähele pandud, et miraažid tähendavad enamasti ilmamuutust. See võib nii olla, sest ka antud juhul muutus ilm ju mingis mõttes topelt: esiteks jahe tuul varasema palavuse asemel ja pilved (päike läks varsti pärast jaheda tuule teket pilve taha) ja teiseks, üldisemalt madalrõhuala saabumine, jahenemine ja sajud.

Kommentaare ei ole: