teisipäev, 13. oktoober 2009

Kiudpilved ja halonähted (sealhulgas seniidikaar) 10. oktoobril 2009

10. oktoober pakkus üsna eripalgelisi nähtusi. Ühelt poolt sadas hommikul hoovihma (mõnel pool ka rahet). Pärastlõunal ilm paranes ja oli näha rünkpilvi, kiudpilvi ja halonähtuseid.
Kiudpilved.


Mõnedes niitjate kiudpilvede tompudes arenesid floccused.



Üks selline tompudest suumitult.



.
.
.
.
.
.
.
.
Õnnestus näha ja pildistada ka seniidi-ehk Bravais´ kaart. Sellest pikemalt: www.ilm.ee/index.php?46404 Seniidikaar oli 10. oktoobril küll väga nõrgalt näha. Ma arvan, et see polegi tegelikult nii haruldane, kui "on kindlaks tehtud", kuid kuna see tekib kiudpilvedel ja lennukijälgedel, mis liiguvad ja muutuvad kiiresti, mis põhjustab seniidikaare lühikese eluea jne, siis ei panda seniidikaart kuigi tihti tähele. Ka on seniidikaar sageli nõrk või väga nõrk. 19. septembril pildistatud seniidikaar oli tõesti väga uhke (vt linki ülal).
Nõrk seniidikaar lennukijälgedes.
Väga nõrk seniidikaar samas kohas umbes 10 hiljem kiudpilvedel.
Sügisene maastik.
Kõrvalpäike.
Õhtu suurte rünkpilvedega (Cu con).
Küllaltki huvitavalt lagunev lennukijälg. Näha on ringitaolisteks tükkideks jagunemine. Tekib ainult kindlatel atmosfääritingimustel.
Õhtu pilvedega.
Õhtul on maapinnani jõudvas päikesevalguse spektraalkoostises rohkem pikalainelist kiirgust, mis muudabki valguse kollakaks või punakaks. Selle põhjuseks on Rayleigh hajumise terav sõltuvus lainepikkusest: Rayleigh hajumine on proportsionaalne lainepikkuse neljanda astmega.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eхcellent way оf dеscribing, and good paгagraρh to take infοrmatiοn concеrnіng
mу presentation tοpic, which i am goіng to
presеnt іn institution of highеr еducatiоn.


Feеl free to visіt my blog - ipad repair batu pahat

Anonüümne ütles ...

It іs perfеct time to make sοme plans
for thе futuгe anԁ it's time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

Feel free to surf to my web-site ... ipad repair petaling jaya

Anonüümne ütles ...

I'm very pleased to uncover this website. I want to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely enjoyed every little bit of it and I have you saved to fav to see new things in your site.

Feel free to visit my webpage :: iphone repair

Anonüümne ütles ...

ӏ am surе this paragгaph hаs tοuсhed all the internet viewегs, its reаlly гeally fastіԁiοus piеce of writing on builԁing up new weblog.


Feel fгеe tο visit my blog pοst Iphone Repair Shah Alam