esmaspäev, 14. september 2009

Täpsustusi nn kasvuhooneefekti kohta (300. postitus)

http://www.ilm.ee/index.php?4624611210 esitati küsimus: Miks ikkagi tavaline kasvuhoone on soojem kui välistemperatuur? Ongi pikalainelise kiirguse kinni pidamine klaasis?
Vastuseks tuli pikemalt mõtlemata: klaasil kui materjalil on omadus läbi lasta küll päikesekiirgust, ent osa sellest muutub kasvuhoones soojuseks ja enam välja ei pääse ja kumuleerub.
Siiski võtsin kätte ja uurisin veidi tagatausta, et millised ikkagi on tänapäevased seisukohad selles küsimuses. Atmosfääri soojenemist teatud gaaside soojuse neelamise ja kinnihoidmise tõttu nimetatakse populistlikult kasvuhooneefektiks. Uuringud näitavad siiski, et kõrgem temperatuur kasvuhoones on põhjustatud pigem eraldatusest ja segunematusest välisõhuga (ei toimu õhuvahetust) kui soojuse (infrakiirguse) lõksu jäämisest. Küllaga saab väita, et soojus jääb Maa atmosfääri lõksu, sest mitmed gaasid on selektiivsed kiirguse neelajad. Niisiis soovitatakse seda nähtust nimetada atmosfääriefektiks. Et aga segadust vältida, võib vastavat nähtust nimetada ka atmosfäärseks kasvuhooneefektiks. Vastava täienduse lisasin samuti küsimuse vastuse juurde ilm.ee lehel.

Kommentaare ei ole: