teisipäev, 15. september 2009

Täpsustusi mitmekordsete vikerkaarte kohta

Vikerkaarte artiklis (http://www.horisont.ee/node/1168) olen toonud näiteid, et kui vikerkaar on enam kui kolmekordne, siis on nähtud kaared olnud tükilised ja selliseid kirjeldusi on avaldatud ka Nõukogudeaegses Eesti Looduses. Fotosid pole, kuid joonised on tehtud.
Tegelikult pole asi üldse nii lihtne, et iga järgnev vikerkaar tekib lihtsalt eelmisest kõrgemale, nagu on teise kaarega, mis on tõesti peakaarest (41° antisolaarsest punktist) lihtsalt kõrgemal (51°; värvide järjestus on vastupidine, kuid pole küsimuse juures hetkel tähtis). Lähemal uurimisel selgub, et teisest kaarest järgnevad kaared on nähtavad sealpool, kus paistab päike (!) ja seda raskemini märgatavad. Maailmas on teada üksikuid vaatlusjuhtumeid. Milline siis näeb näiteks 3. kaar välja?
3. kaar asub niisiis päikese pool, päike jääb vikerkaare keskpunkti. Nurkraadius on sarnane peakaarele (umbes 42 kraadi), kuid 3. kaar on laiem ja palju kahvatum - heledus ainult 24% peakaarest. 3. kaart on raske avastada ka seetõttu, et seda varjab üsna tugev helk, mis niigi aitab päikese pimestavat efekti veelgi suurendada. See efekt tekib siis, kui päikese ja vaatleja vahel sajab vihma. Osa valgusest, mis ei osale vikerkaare moodustumisel (ehk ei sisepeegeldu piisa tagaseinal), pääseb piisast otse läbi ja koondub pisut, tekitades päikese poole vaadates helgi (kel huvi, vaadake päikese lähedale, kui seal pool sajab vihma). Eestikeelset õiget terminit nähtusele kahjuks pole. Teine avastamist raskendav asjaolu on juba mainitud suurem laius, mis muudab 3. järku vikerkaare vastavalt veelgi kahvatumaks. 4. järku vikerkaart pole teadaolevalt nähtud, kuid laboris on modelleeritud. Selle heledus on umbes 15% peakaare heledusest, asub 3. järku kaare lähedal ning värvid on vastupidisest järjekorras 3. võrreldes. Huvitav on see, et kui 3. järku on nähtudki, siis see kaar pulseerib.
Hetkel ei oska seletust anda, mida on näinud need inimesed, kes on usaldusväärselt (ses mõttes, et kirjeldus on piisavalt detailne ja pole põhjust arvata, et tegemist on valetamise või eksitud mäletamisega) kirjeldanud 3...5-kordset vikerkaart.

Kommentaare ei ole: