kolmapäev, 15. aprill 2009

Külm ja kuiv aprill

Aprilli teine nädal oli normotemperatuurne, kuid niiske, mistõttu tugevama radiatsioonilise jahtumise tagajärjel tekkisid udud. Samuti oli udusid merel ning mõnel päeval võis udu saarte ja rannikul terve päeva püsida. Täpsema kokkuvõtte tegi Ele Pedassaar: http://www.ilm.ee/?45796
Edaspidi on oodata jahenemist, eriti öösiti, sest portsjonitega saabub külma õhku juurde. Esimest suuremat külma advektsiooni võis märgata 15. aprillil: üle Eesti läks võrdlemisi vähemärgatav külm front (näha on sademete kitsast vööndit):
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kuna külm õhk on raskem (sest molekulide väiksema kineetilise liikumise tõttu on nende personaalruumala väiksem ja ühte ruumalaühikusse mahub enam aineosakesi, mis kaalu lisavad) kui soe õhk, siis tuul tugevnes pärast fronti veidi. Külm õhk suudab vähem veeauru siduda (veeauru rõhk on väiksem), kui soe ning seetõttu sademeid pole endiselt oodata enne sooja õhu sissetungi või parimal juhul võib külmas advektsioonis areneda mõni väheldane konvektsioonipilv ja natuke sadada. Võimalik, et aprillis polegi oodata rohkem kui 15° sooja ning äikest.
Huvitav on asjaolu, et Kesk-Euroopasse saabus umbes nädala eest soe õhk, mis jäi sinna seisma. Temperatuur tõusis mõnel pool isegi 27°-ni ehk ilm on Saksamaal ja ümbruses juba mõnda aega südasuvine olnud, kuigi tuul on mõnel päeval ka põhjast.

Kommentaare ei ole: