kolmapäev, 11. veebruar 2009

Ülitihe udu 10. veebruaril/lähipäevid näikse olevad lumised

23. jaanuari ja 10/11. veebruari tihedad udud olid täpselt analoogsed: tugev jahtumine, suhteline tuulevaikus jne, mille tagajärjeks tähelepanuväärselt tihedad udud.
10. veebruaril oli Tartus nii hommikul kui õhtul udu, kuid hommikul mitte nii võimsalt, kui oli õhtul. Hommikune udukiht oli paksem, kui õhtune: siis tekkis ainult 100-150 m paksune ühtlane, aga väga tihe udukiht, kus nähtavus langes kohati alla 50 m.
Hilisõhtul udu nõrgenes, kuid ei kadunud, olles tihedam Emajõe orus (oruefekt: niiske ja külm õhk vajub nõgudesse ja orgudesse, mis soodustab seal udu püsimist. Hommikul oli see eriti efektne - samal ajal, kui mujal Tartus päike paistis, oli veel ennelõunal väga tihe udu). Udu ja suur õhuniiskus rüütasid kõik puud ja põõsad härma.
Tegemist oli radiatsiooniuduga, mis tekib kiirgusliku jahtumise tagajärjel. Samal ajal peab valitsema tuulevaikus või nõrk tuul, taevas selge või väheste kõrgkihi pilvedega.
11. veebruari hommik oli samuti udune, kõik väga paksus ja ühtlases härmarüüs:



















Moodustunud oli stabiilne uduvorm: udukihi paksus oli suurenenud vähemalt 250-300 m, mistõttu taevas tundub pilves olevat (udukihi kohal võib selge või vähese pilvisusega ilm olla). Päike ei pääse udukihist läbi ning seetõttu säilib hommikune madal (-8...-9°) niikaua, kui udu püsib. Ilma uduta ja päikesepaistega tõuseks temperatuur antud tingimustel üsna nullilähedaseks.
Selline õhtune tihe udu on liiklusele väga ohtlik. Need, kes õhtul ringi liikusid, märkasid, et kohati on kerkivad uduseinad: udu lõpeb või algab väga järsku.
Lisaks muule võis märgata suunatud valgusallika ees ka uduvikerkaart. Pilt sellest ja muidu udusest Tartus koos uudisega:
http://www.ilm.ee/?45541
11. veebruari hommikul toimusid ka Tallinnas Tartule sarnased protsessid. Olgu veebikaamera kaudu antud ülevaade (kellaaeg on pildile lisatud):




































.
.

.................................
Lähipäevade ilm toob ilmselt kõikjale lumelisa, alguses vähem, aga nädalavahetusel rohkem. Põhjuseks on lõunatsüklon, sest õhuvool on valdavalt meridionaalne: see võimaldab lõunatsüklonite saabumist ka Läänemere äärde.
Tuul tugevnes järgneva paari päeva jooksul, on esialgu idast, aga hiljem kirdest, uuel nädalal põhjast ning nõrgeneb. Ilm muutub uuel nädalal ilmselt selgemaks ja esialgu ka külmemaks. Suurt külma vaevalt on tulemas, pigem jätkab talv veebruari lõpuni võrdlemisi pehmel lainel, vahetevahel on ka sula. Kuu lõpus võib aga saabuda pikaldasem sula.

Peatselt: Tyndalli efekt ning kondensjälje areng

Kommentaare ei ole: