neljapäev, 12. november 2020

46. nädala ilm (9.–15.11.2020)

Kommentaariumi viide

Nädala esimene pool oli tõsine hullumaja. Keskpaiku hakkas olukord rahunema ja on võimalik jälle kirjutada.

Mõõdukalt soe ja rahulik nädal.

Kuigi nädala alguses püsis ilm soe (5...10 kraadi), saabusid üle pika aja ka öökülmad, sest kõrgrõhkkonna mõjul läks ilm selgemaks ja kuivemaks. Ranniku ääres ja kui taevas jäi pilve, õhus öökülma ei registreeritud. 11.11. õhtupoolikul läks üle Tartu ränk hoovihm (radaril oranž kaja; novembri kohta ehk suhteline), kuid äikest sellega ei kaasnenud.
Rahulik ja olulise sajuta ilm püsib nädala lõpuni. Kuigi kõrgrõhkkond esialgu veel ei eemaldu, läheb tuul tugevamaks. Öökülmaoht on väike, sest ilm on pilves, v.a seal, kus selgem (Virumaal ilm selgines ja nt Narvas registreeriti 14.11. ligi –5 °C).

Üllatavalt ränk hoovihm 11.11. õhtupoolikul Tartus. Külalistega (toimus Prima Vista kirjandusfestival) oli arutelu, ega see pole Uwe Laubiga seotud https://www.rahvaraamat.ee/p/torm/1290452/et?isbn=9789949631810

Atlandi ookean podiseb jätkuvalt nagu põrgukatel, purustades aegade rekordeid: tekkis troopiline torm Theta ja orkaan Iota (https://www.nhc.noaa.gov/gtwo.php?basin=atlc&fdays=2). Iota tabab paari päevaga sama kohta, kus Eta ligi kahe nädala eest: Nicaragua ja Honduurase piiriala. Järjekordselt võib Iota paisuda 4. kat orkaaniks.

Lund ja talvist ilma ei paista niipea, ilmselt mitte enne detsembrit. Ilm pole küll rekordsoe, sest kuigi on, siis on see mandri kohalt saabuv õhk ja praeguseks ajaks jahtunud. Aga paljude plusskraadidega on lume asemel ikkagi vihm (juhul, kui midagi sajab).
Ilma külmenemiseks on võimalus detsembri alguses. Kahjuks on selle ilmamuutuse usaldusväärsus väga madal, vaid ca 10%. Pikaajalised arvutused näitavad viimase kahe nädala trendina seda, et talv ei tule rekordiliselt soe. Seega lund näeme eelmisest talvest märksa enam. Võib nõustuda Metsataadi ja Marko Kaasiku prognoosiga: "Uus prognoos lubab soojapoolset hilissügist ja pehmepoolset talve, mis on siiski mõnevõrra külmem, kui kahe viimase kuu prognoos näitas."
Lume ja valgete jõulude võimalus on ikka suurim kõrgustikel ja sisemaal. Arvutused ja ilmamudelid näitavad, et saartel ja läänerannikul on valgete jõulude tõenäosus ~15–20%, sisemaal 45% ja sisemaa kõrgustikel (Otepää, Haanja ja Jõhvi) koguni kuni 50:50. Kahjuks ei võimalda see üksiksündmuste ettenägemist: kui juhtub lumetorm just jõulude ajal, on ilmselt maa igal pool valge, isegi kui ümbritsev aeg on vesine ja soe. Seega elame-näeme!

26 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rexurodi!
Ürgrodi!

Anonüümne ütles ...

Päikeseliste ilmadega on nüüd märtsini kööga?

Anonüümne ütles ...

Taevast sajavad vihmakodinad, püksis praksuvad paugurodinad!

Anonüümne ütles ...

Seaksin paar väidet Jüri postituses küsitavaks.
"Nädala lõpp on sajune ja tuuline, kuid ühtlasi soe."

Mandril tuleb sajuta.
-----------------------------------------------------------------
"Pikaajalised arvutused näitavad viimase kahe nädala trendina seda, et talv ei tule rekordiliselt soe. Seega lund näeme eelmisest talvest märksa enam."

Külmus ei tähenda lund. Sademeid on samuti vaja. Nt 2015. aasta dets-i lõpus oli kohati isegi -15 kraadi, aga lund mitte raasugi.

Anonüümne ütles ...

Nii igava ilmaga novembrit annab otsida. Tundub et 4. nov äike jääbki ainsaks selle kuu tipphetkeks.
Oleks nüüd siis päikestki, aga ei, lihtsalt mõttetult pilves. Ja vist nii nädal veel.

Anonüümne ütles ...

Jah, igavus kuubis. 2-5 kraadi ja pilves. Lumi või päike oleksid huvitavamad. Teisest küljest mul on hea meel, et ilm pole praegu väga tormimine. Eelmise talve pidev tuululatmine ajas lõpuks väga närvi.

Anonüümne ütles ...

Praegu suht ebatavaline olukord, et mereefekt kulgeb Liivi lahelt üle Väinamere Soome poole.

Muidu on see ikka vastupidise suunaga nähtus olnud.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
On lootusi ,et kuu lõpupoole algab see nö. temperatuuri tagasitegemine külma näol.

Anonüümne ütles ...

Jah, paistab, et tuleb aegade põusaeim ja igavaim november.

Aga lund ärge selle külmaga lootke, sest ESITEKS, see külm saabub kagust ja idast, TEISEKS, see külm on kõrgrõhualaga seotud.

Anonüümne ütles ...

Vihjeks mu 12. november 2020 20:55 kommentaari teisele poolele.

Anonüümne ütles ...

Millal päikest näeb jälle?

Anonüümne ütles ...

Selle järgi enne 22. novembrit ei näegi:
https://www.yr.no/place/Estonia/Harjumaa/Tallinn/long.html

Mõttetu ilm jätkub vist järgmise suveni. :D

Anonüümne ütles ...

Täna aasta tagasi oli sooja kuni 12,5 kraadi ja 4 aastat tagasi 12 cm lund ja päike.
Oh aegu!

Anonüümne ütles ...

Teisipäeval siis üle pika aja taas lumevõimalus, aga seekord siis Põhja-Eesti asemel Ida-Eestis.
Sai siin 19. oktoobril öeldud ka, et järgmine lumi ehk "Vol2" tuleb alles pärast 15. novembrit. Nüüd siis 17. nov see väike võimalus on, aga saartel ja mandri loode-põhja-kirdeservas (Haapsalu-Jõhvi-Narva joonest ülespoole) paistab sajuhulk tühine olevat (1 mm), mujal Eestis 2-5 mm.

Anonüümne ütles ...

Paugurodi!

Anonüümne ütles ...

18. nov on ilmselt päevarekordirodi!

Anonüümne ütles ...

Kui vaadata päevarekordite lehte, siis on viimase 210 aasta ( ma näen seal ka aastat 1809 ) novembri kolmandal dekaadil Tallinna ja Tartu soojuserekordid +8 kuni +10 ja külmarekordid -15 kuni -20. Seega peaks olema loogiline, et sel ajal on tavaliselt keskmine temperatuur 0 kuni -5 , aga meil on novembri lõpul alati umbes +5.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Nagu juba 6.nov ütlesin pean vist ka seekord toetussõnad ütlema GFS - ile. See läinud soojemaks novembri lõpu osas ja see juba klapiks ka rohkem nn.tugeva polaarpöörisega. 30hpa temperatuur paneb praegu samamoodi mööda tabeli põhja nagu eelmine talv.
Seega see külmenemine järgmise nädalavahetuse paiku võib väga ajutine olla. Temperatuuri osas vist peab hakkama ootama uut novembri rekordit.

Anonüümne ütles ...

Ilus päikseline hommik siin Harju maakonnas. Teisipäeval võib Ida- ja Kagu-Eestis sutsakas lörtsi tulla, aga pigem kardan, et soojem õhumass kerib kiiremini peale. Prognoosmudelid kipuvad sündmusi ca 6-12h aeglasemalt esitama.

Ootame siis uut novembri keskmist kuumarekordit vahepeal.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Palju sademeid ülejäänud nov-is tuleb?

Muide, profist profim on küsinud!

Anonüümne ütles ...

20 mm pluss/miinus 5mm.
Statistikult see pakkumine.

Kagueestlane ütles ...

Tallinn-Harku käesoleva kuu keskmine on praeguse seisuga 6,6 kraadi(5,3 kraadi normist soojem) ; Tartu-Tõravere kuu keskmine 5,5 kraadi(5,1 kraadi normist soojem).

Praeguse seisuga on uus novembri keskmise soojarekord kaheldav mõlemas jaamas.

Anonüümne ütles ...

15. november 2020 15:22

Harjumaa pääseb siiski kergelt?

Anonüümne ütles ...

Sajuhulga suhtes ?

Anonüümne ütles ...

See kolmapäevane sadu peaks enamuses Soome kalduma ja pole ime kui Eestis üldse sajuta ilm tuleb.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et läheb päris jahedaks kohe varsti ära...Hakkan atra sättima!