esmaspäev, 2. november 2020

45. nädala ilm (2.–8.11.2020)

Kommentaariumi viide

Rekordsoe nädal. Alatskivi ilmavaatleja Einar Laretei, kes on 1970. a katkematult ilma kirja pannud (seega täitub 50. vaatlusaasta), ütles nii: "Oktoober 2020 kujunes mul minu vaatluste ajaloo kõige soojemaks oktoobriks ! 2015 aasta 3.novembril on Alatskivil olnud +12,5". Sven mainis, et Saksamaal tuleb 19...24 kraadi sooja, kuid ei usu, et Eestis küünib soojus 15 kraadini. Seega, elame-näeme!


Kas 3. november tuleb rekordiliselt soe? (https://tinyurl.com/ybqq7p9b).

Tulemus: Saksamaal küündis kuumus jahmatavad 23 kraadini. Eestisse jõudis sellest ka üsna suur osa: 3.11. oli kuni 14 kraadi. Järgmised paar päeva olid küll jahedamad, aga ikkagi 10-kraadise soojaga. Uuesti lähenes õhutemperatuur 14 kraadile 6.11. Nädala lõpp selles osas erilist muutust ei toonud. Tihti sadas, aga mitte palju.
JõgevaltVäga soojad ilmad jätkusid. Ööpäeva keskmine õhutemperatuur püsis 5…9 kraadi piires, mis ületas vaatlusaastate keskmisi näitajaid 2…6 kraadi võrra.
Kõige külmem oli ilm esmaspäeval, kui maksimaalne õhutemperatuur tõusis 6,6 kraadini ja kõige soojemaks kujunes teisipäev, kui termomeetri kõrgeim näit küündis 13,1 kraadini.
Teisipäeval registreeritud maksimaalne õhutemperatuur andis Jõgeva ilmajaama vaatlusritta uue novembri rekordi. Senine viimase 98 aasta novembrikuu maksimaalne õhutemperatuur (12,7 °C) pandi kirja 1967. aastal.

Osad vahtrad olid nädala alguses (3.11.) veel kollased. Vello Kepparti foto

***

Kariibi merel tekkis orkaan Eta. See on nn kõigi aegade rekord (võib olla 5000 aastat tagasi oli troopilisi tsükloneid veel enam kalendriaasta kohta, aga keegi ei jälginud ega kirjutanud neid üles). 2005. aastal oli küll torme rohkem (31), aga praegu on aasta poole peal ja juba 29 tormi on tekkinud. Küllap tekib neid veel.
Eta sattus olema ebatavaliselt soodsates tingimustes ja tugevnes ööpäevaga troopilisest tormist 4. kategooria orkaanini:

Eta 2.11. õhtul kiiresti tugevnemas (NHC).

Eta 3.11. umbes 4,9-kat orkaanina (NOAA).

108 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Näitavad järgmisest nädalast sellist kõrgrõhkkonda ,et tahtmine oleks hõisata - lõpuks hakkab nö temperatuuri tagasitegemine. Mõtlen ühtlasi ,et november tuleb ehk sipakese normist külmem.

Anonüümne ütles ...

Normist külmem ei tule, aga põuane küll. Salvkaevudega majapidamised peaksid oma vett võimalikult vähe kasutama.

Sai siin mõni päev tagasi öeldud ka, et täna mingi tornihakatis tuleb, aga see on ka kõik.

Anonüümne ütles ...

tormihakatis*

Anonüümne ütles ...

15 kraadi Eestis ei tule, kuna meri on juba tublisti alla selle näidu. Ja sealtpoolt see õhk just tuleb.
No 14 kraadi vb pigistab välja Saaremaal, aga pigem selline 13,8.

Anonüümne ütles ...

11-12 nov Kairo fb lehelt info, et lumetorm?

Anonüümne ütles ...

Ei. Pigem sajuta ilm ja selline öösel kerge miinus ja päeval napp pluss.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ma näen ka selleks ajaks kuiva ilma aga pigem sellist nulli ümber päeval ja sisemaal öösel kuni -10

Anonüümne ütles ...

Nii külmaks vast ei lähe. Pakuks öösel -5 ja päeval +5.
--------
Mis saabuva öö/varahommiku vihma puudutab, siis sadu jääb enamus kohtades tühiseks, eriti Kagu-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Vaatan juba pikemat aega, et GFS-i ja Euroopa mudeli väljundid erinevad nagu öö ja päev. Esimene näitab lõputut kõrgrõhkkonda ja teine pigem vaheldusrikast ilma.

Aga sisetunne ütleb, et GFS võidab seekord ehk kõrgrõhkkonna ilm ka tuleb.

Lisaks võib reede soojarekordeid tuua, nagu homnegi.

Anonüümne ütles ...

Paugurodinad

Kagueestlane ütles ...

See on küll tore, et november kuivaks prognoositakse. Õnneks mingit suurt külma ka ette paista pole. Euroopa mudeli järgi näib 10. paiku natuke jahedamaks minevat, aga seda vist ka ainult korraks, sest kõrgrõhkkond paistab seejärel ida poole nihkuvat, mis taas meile sooja toob.

Anonüümne ütles ...

Ma just loodaks külma, tapaks kõik kahjurid ära ja ehk ka selle Hiina viiruse. Oleks vähemalt kasugi sellest igavast kõrgrõhkkonnast.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Ega kommija 2.nov kl.11:07 mööda pannudki. Tuli küll uus Eesti novembri rekord (+13,8) ja seda Heltermaal. Napilt aga uus rekord. Vana oli +13,7 2015 aastast. Küsimus on hoopis kas seda uut Kuressaare jaama arvestatakse rekordisse ? Arvan ,et mitte. Kui arvestatakse on uueks rekordiks hoopis +14,3

Anonüümne ütles ...

Harjumaal täna päris lämmi jah.

Anonüümne ütles ...

Kahjuks jäi Tallinnas päevarekordist 0,2 kraadi puudu. 3 november oli rekordisajuks veidi halb päev, eile või homme oleks parem olnud.

Kagueestlane ütles ...

@3. november 2020 08:20

Eesti novembri soojarekord on 15,2 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Selle rekordi ajal oli tuul pigem lõunast, kui et edelast?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Vaatsin seda ilmateenistuse lehelt kus andmed ju ainult 1981 - 2010 ja siis oma andmetest märkasin 2015 aasta numbrit. Aga seda alles märkasingi sinu jutu peale ,et tegelikult kokku vaatasingi andmeid 1981 kuni tänane. Minu viga ,et ei märganud seda 1981 algust.
Pigem siis viimase 50 aasta uus tipptulemus.

Anonüümne ütles ...

Reedel uus rekorditevõimalus, nagu varem mainisin juba.

Kagueestlane ütles ...

GFS'i viimane jooks kuu keskpaigaks on ikka päris karm. -18 kraadist isotermi nüüd küll ei sooviks, aga eks arvata ju oli, et ükskord see tagasilöök tuleb pärast sellist soojamaratoni.

Loodetavasti paneb see siiski mööda nagu tavaliselt.

Anonüümne ütles ...

Las tuleb. Tapabki kõik patsillid ära, sh ka üraskid. Eks need kuuseüraskid ongi tänu lumevaesusele eriti jõuliselt sigenema hakanud viimasel ajal.

Anonüümne ütles ...

Homne sadu nii laialdane ei tule, nagu Emhi "ähvardab". Pakun sajuseimateks piirkondadeks Liivi ja Soome lahte ning Pärnu- ja Viljandimaad.

Kagunurk peaks täitsa kuivaks jääma. Enam-vähem kuivaks Harju- ja Raplamaa kokkupuutepiir.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Nagu ütlesin 2.novembril kl.15:12 tuleb kuu keskpaiku selliseid öid kus see -10 ära tuleb. Mõne päeva vist hiljem jah kui siis ütlesin

Kagueestlane ütles ...

Tulgu see kõrgrõhkkond sooja või külmaga, peaasi et lõpuks ometi saab see kuid kestnud mussoon läbi ja algab põud.

Tänavune talv saab nagunii lühem tunduma tänu erakordselt suvisele sügisele. November tuleb suure tõenäosusega samuti normist soojem väga sooja alguse tõttu.

Euroopa mudel on külma osas õnneks tunduvalt leebem.

Anonüümne ütles ...

Aga õnneks karmim kui hommikuses uuenduses.

Anonüümne ütles ...

@ 3. november 2020 22:01

Põud kestab juba alates juunist. Vähemalt siin Harjumaal Tallinna piires. Need oktoobrisajud siin põhjaveetaset ei tõstnud.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti 11. nov keskpäev tuleb Harjumaal sajuta. Oleks vaja sajuta ilma sel ajal.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Sajuta tuleb kindlasti aga küsimus on kas on selge ja öösel külm ilm või tõmbab ühtlase halli pilvekihi peale ja on Harjumaal selline +2 ööpäeva ringselt. 60% paneks panuse praegu selgele variandile.

Anonüümne ütles ...

Vahet ses mõttes pole, peaasi, et sel päeval ei sajaks.

Anonüümne ütles ...

Tänane päikeseloojang võib üsna suvine tulla, sest merel ja saarte piirkonnas on palju rünksajupilvi liikvel, millest mõnes on isegi ka äikest olnud.

Anonüümne ütles ...

Tallinnast äikest näha läänes!

Anonüümne ütles ...

See äike pani huvitava ilma perioodile meeldejääva punkti. Edaspidi on kuni 20. novembrini igavad ilmad tulekul, kui just huvitavaid pilvi ei tule.
Ausaltöeldes ei mäletagi, millal ja kas üldse novembris sellist äikest näinud olen nagu täna.

Anonüümne ütles ...

Mul tuli üks omamoodi küsimus, et kas lisaks õhutemperatuurile ka muude ilmanähtuste päevarekordeid kogutakse?

Oleks ju huvitav teada, kas nt selle suve 11. juuli tormi ajal on üldse varem 25 m/s tuulepuhanguid sel kuupäeval näiteks Kuusiku ilmajaamas olnud. Või kas nt 30. juunil on varem sellist sadu näiteks Pärnu ilmajaamas olnud, kui tänavu. Jne.

Anonüümne ütles ...

Hetkel ilmamärgid ja prognoosid näitavad peaaegu olematu sajuvõimalust 11-ndaks novembriks. Ööd on siis külmad, kui see peaks oluline olema.

Jugavoolu prognooskaardid lubavad ikka keskmisest soojemat novembrit, kuigi järgmisel nädalal on temperatuurid palju madalamad kui nüüd ning öösiti võiks Kagu-Eestis olla 7-8 kraadi jagu pakast isegi.


Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Külm sel päeval (11. november) nii oluline ei ole, aga eks ta kruusateede seisukorda kehvemaks muudab küll, kui päeval taas plussi läheb.

Aga laiemalt on see külm jama jah, kui ta nii ruttu tuleb. Mul on nimelt pooleli tiik ja sellesse suubuv kraav, mis kohati on väga savise põhjaga. Teadupärast muutub külmunud savi sulades ülimalt lögaseks.
Õnneks palju pole jäänud teha ja katsun nädalavahetusega valmis saada.

Anonüümne ütles ...

@ 4. november 2020 22:10

Kas 20. november on veel liiga kauge aeg ennustamiseks?
Siis võiks ka sajuta ilm olla, kuid erinevalt 11.novembrist peab kuiv olema hommikul kella 10-st õhtul 16-ni, mitte ainult keskpäev.
Aga temperatuurifoon siis enam oluline pole.

Kagueestlane ütles ...

Nii Euroopa kui GFS mudelitest pakane kadunud ning "parimal" juhul tuleb vaid kerge öökülm, pärast mida läheb uuesti soojaks. Nii palju siis tagasilöögist.

Euroopa mudel enne detsembri keskpaika mingit külmenemist ei näita.

Anonüümne ütles ...

Sina, kes Sa hõiskad sooja talve üle, kas võib esitada isiklikuma küsimuse? Kas elad linnamajas, maamajas, linnakorteris või maakorteris?

Anonüümne ütles ...

Võibolla mõtled mind. Mul oli küll möödunud talve üle hea meel. Elan ahjuküttega maamajas.

Anonüümne ütles ...

Puid läks mul möödinud talvel tavalise talve ühe kuu jagu ja juhuslikult jäi rohkem varumata ja vedas - selle kuu kogusega sai terve talve läbi. Kuna maal läheb ka palju elektrit siis soojadel talvedel on ka börsielekter vahel pea poolmuidu. Külma talve elektrit ei jõuaks keegi maksta.
Jah olen mõelnud päikesepaneelide peale aga finantsi jääb puudu.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
20.nov küsijale. Natuke vara jah nii täpselt küsida aga tõenäoliselt soe ja sajab midagi.

Kagueestlane ütles ...

@5. november 2020 10:28

Hõiskan sooja talve üle. Elan linnamajas.

Anonüümne ütles ...

Järgmisel nädalal läheb see tuulenäru puhkusele lõpuks. Oleks siis juba põnevust pakkuv torm, aga ei, lihtsalt selline tüütult tugev mittemidagiütlev tuul.

Kagueestlane ütles ...

GFS'i viimase väljundi järgi kuu keskpaigaks edalavool taastub ning soojamaraton jätkub. Vähe sellest, 18. novembri paiku saabub juba 10-kraadine isoterm, mis peaks taas suviselt soojad ööd tooma. Nii lihtsalt see uus rekordsoe aasta realiseerubki.

Anonüümne ütles ...

Ei. Liiga vara hõiskad sa. See hüpe sooja poole näitab vaid seda, et me tegelikult ei tea üldse, mis 18. novembrist toimub.
Ära imesta, kui järgmises väljundis kõrgrõhkond ja selle pakane tagasi on.

Anonüümne ütles ...

Ma olen ülimalt tänulik oma vanaemale, kes mind ligi 15 aastat tagasi fotograafiapisikuga nakatas. Tänu sellele on mul 2009/2010 ja 2010/2011 talvedest lisaks kustumatutele mälestustele ka reaalne pildimaterjal olemas. Ja ei kahetse üldse, et selle nimel olid saapad tihti lund täis ja jalad märjad, aga see poolde reide lumes sumpamine päikeseloojanguses rabas oli elamus omaette, mida me ilmselt enam oma eluajal ei koge.
Olid ajad.

Anonüümne ütles ...

Hiiumaal endiselt ritsikad siristavad !

Anonüümne ütles ...

Mandril vaikus.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Tahaks uskuda ECMWF -i viimast väljundit selle kõrgrõhkkonna asendi suhtes ,et jääme nö külmema mandrilise õhu alla. See pidev soe peab millalgi tagasilöögi saama aga stratosfääri temperatuur käitub küll senini samamoodi nagu eelmine talv(toetab tugevat polaarpöörist) ja selle järgi ütleks toetuse GFS -ile.

Kagueestlane ütles ...

Selle kõrgrõhkkonnaga kaasnev õhumass on siiski piisavalt soe, et see novembri keskmise tavapärasel või sellest kõrgemal tasemel hoiab.

Anonüümne ütles ...

Kuna järgmisel nädalal tuleb Soome lahel palju lõunatuult ja õhk on külm ning meri soe , kas siis Helsingi võib lund saada?

Anonüümne ütles ...

5. november 2020 19:09

Alles pärast 20. nov taastub ja sedagi üsna nõrgalt.

Anonüümne ütles ...

6. november 2020 09:02

Läinud talvel oli ka see pööris, aga ei meenu sellist 2 nädalast kuivaperioodi, nagu nüüd tulemas on.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Kuivast suva ja seda see ei näitagi aga näitab ,et normist soojem ja lumeta ilm peaks püsima. Vahet siin pole kas must maa ja kuiv(sealhulgas normist soojem) või must maa ja pidevad vihmasajud.

Anonüümne ütles ...

Mina ei saa aru inimestest, kes praegu novembris lund igatsevad. Mulle praegune soe sügis sobib, novembri esimene dekaad kohe varsti läbi ja temperatuur on enamasti seal 10 kraadi ligi olnud. Kui hästi läheb(tähendab siis, et märtsi keskpaigast läheb püsivalt soojemaks), siis peabki ainult 3-4 kuud seda +-5 kraadist s!tta suusailma taluma, tavapärase 6-7 kuu asemel.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Sama lugu. Ka ei taha novembris seda lund näha.

Anonüümne ütles ...

Õnneks loodust ei huvita, kas tahate või mitte.

Anonüümne ütles ...

Tegin jooksutrenni eile õhtul, siis ritsikaid enam ei kuulnud ja asun Harju maakonnas. Soome sai uue novembri soojarekordi täna, mis on +16,6*C ja see mõõdeti Ahvenamaal.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Eesti on jah Euroopa külmim riik. Lisaks novembri rekordile on ka meie suvised rekordid Soomest külmemad. Säh sulle kliimasoojenemist!

Profist profim on rääkinud!

Kagueestlane ütles ...

Õnneks loodust soojamaraton siiski huvitab. GFS'i viimane väljund on ikka imeilus - kevadiselt sooja ja põuast perioodi on lõpmatusse arvutatud.

Anonüümne ütles ...

19:02
Euroopa külmim riik on vist ikka Island :D Ja no Lapimaal on ka ikka külmem.

Aga ma olen tähele pannud et Eesti on jah veits õnnetus asukohas, eriti suveilma vaadates. Võimsad kõrgrõhkkonnad, mis kuuma toovad, kipuvad viimastel aastatel tekima meist natuke liiga kaugel läänes või idas. Norra, Rootsi ja ka Lääne-Soome saavad nendest läänepoolsetest kõrgrõhkkondadest rohkem kuuma kui meie. Või siis teiselt poolt on kõrgrõhkkond natuge liiga kaugel idas ja siis soojapiir jääb napilt idapiiri taha :(

Anonüümne ütles ...

Kui see väljund realiseerub, siis läheb mul siin päris mitu kommentaari täide. ("Anonüümne1" tähendab kedagi teist, kellele mina, ehk "Anonüümne2", vastasin)

Anonüümne1 ütles ...
Selle esimese lume tuleku ütles keegi siin ca nädal tagasi ette, ja tuli kah! Millal vol2 tulemas??

19. oktoober 2020 20:30

Anonüümne2 ütles ...
Vol2 tuleb alles pärast 15. novembrit.

19. oktoober 2020 21:36
-----------------------------------------------------------------------

Anonüümne2 ütles ...
Ma olen sellist seost tähele pannud, et pärast esimest lund tuleb järgmine alles kuu või rohkema aja pärast. Selle sügise esimene lumi oli 19. oktoober. Seega enne 19. novembrit lund ega rehvivahetust karta pole vaja.

30. oktoober 2020 00:30
-----------------------------------------------------------------------

Anonüümne2 ütles ...
Vaadates pikemaid prognoose, siis pärast 4. novembrit kuni kuu keskpaigani tundub suht mõttetu ilmaga periood tulevat, mil midagi huvitavat tulemas pole. Lihtsalt igav rahulik kõrgrõhkkonna ilm, mis tagatipuks tuleb ilmselt ka pilvealune.

30. oktoober 2020 19:44
-----------------------------------------------------------------------

Anonüümne2 ütles ...
Arvan, et üle normi ilm jätkub, aga tagasihoidlikumalt.
Mudelid küll näitavad, et 10. nov paiku pöörab külmaks, aga ma ei pea seda tõenäoliseks. Pigem selline +5 kraadi lähedane ilm jätkub ja suuri torme nagu 2011 ja 2013 sügis-talvel, ei tule.

1. november 2020 02:01
-----------------------------------------------------------------------

Anonüümne1 ütles ...
Statistik siin.
Näitavad järgmisest nädalast sellist kõrgrõhkkonda ,et tahtmine oleks hõisata - lõpuks hakkab nö temperatuuri tagasitegemine. Mõtlen ühtlasi ,et november tuleb ehk sipakese normist külmem.

2. november 2020 07:57

Anonüümne2 ütles ...
Normist külmem ei tule, aga põuane küll. Salvkaevudega majapidamised peaksid oma vett võimalikult vähe kasutama.

Sai siin mõni päev tagasi öeldud ka, et täna mingi tornihakatis tuleb, aga see on ka kõik.

2. november 2020 11:02
-----------------------------------------------------------------------

Anonüümne1 ütles ...
11-12 nov Kairo fb lehelt info, et lumetorm?

2. november 2020 11:53

Anonüümne2 ütles ...
Ei. Pigem sajuta ilm ja selline öösel kerge miinus ja päeval napp pluss.

2. november 2020 15:01
-----------------------------------------------------------------------

Anonüümne1 ütles ...
Statistik siin. Ma näen ka selleks ajaks kuiva ilma aga pigem sellist nulli ümber päeval ja sisemaal öösel kuni -10

2. november 2020 15:12

Anonüümne2 ütles ...
Nii külmaks vast ei lähe. Pakuks öösel -5 ja päeval +5.
--------
Mis saabuva öö/varahommiku vihma puudutab, siis sadu jääb enamus kohtades tühiseks, eriti Kagu-Eestis.

2. november 2020 18:26

Anonüümne ütles ...

To profist profim
Mis on Rootsi kuumarekord ? Meist rohkem ?

Anonüümne ütles ...

Tublisti rohkem. 38 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Üks kahest 38-kraadisest rekordist:
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/upplands-klimat-1.4918

Anonüümne ütles ...

Läti kuumarekord ?

Anonüümne ütles ...

Läti kuumarekord on 37,8*C aastast 2014.

https://www.lettonie.lv/news/air-temperature-exceeds-37-degrees-celsius-first-time-latvia

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tuleb tõdeda, et Eesti suht haledas külmapesas. Süüd tuleb Läänemerest otsida.

Profist profim on rääkinud!

Kagueestlane ütles ...

Naaberriikidest madalamaid kuumarekordeid nüüd küll Läänemere süüks ajada ei saa, kuna viimase suunalt ei jõuaks siia nii ehk naa selline õhumass, mis suudaks kuumarekordeid põhjustada, isegi kui Läänemerd poleks, sest selle teekond siiani on palju pikem kui näiteks lõuna- või kaguvoolu puhul.

Ja kui tõesti on Eesti paiknemine põhjuseks naabritest madalamates soojarekordites, siis seletage seda, miks Kaunase, Pihkva või Daugavpilsi rekordinäidud jäävad Võrule alla.

Põhjus, miks on Eestis madalamad kuumarekordid kui naaberriikides, on lihtne - esiteks nii soojad õhumassid, mis suudaks transformeerumata meieni jõuda ja kõrgemaid kui 35,6 kraadiseid näitusid põhjustada, on erakordselt haruldased ning kui selline õhumass veabki end meie laiustele välja, siis on ülioluline, et jääksime täpselt soojakoridori, aga kuna oleme territoriaalselt nii väike riik, siis on see äärmiselt ebatõenäoline.

Kagueestlane ütles ...

@6. november 2020 22:50

Täpsustuseks, et Pihkva soojarekord on Võruga täpselt sama.

Anonüümne ütles ...

Kui veekogud ja riigi suurus soojakoridori täpsel sattumisel Eestisse kuumarekordeid niivõrd-kuivõrd mõjutavad, siis kuidas Rootsi rekordid samadel laiuskraadidel meie omadest nii palju üle on?

Arvestades, et õhuvool on lõunast ja Eesti puhul lõunas lähedasi veekogusid pole, kuid Lõuna-Rootsi on kõikjalt veega ümbritsetud, siis tundub veider, et miks meie rekordid madalamad on.
Seda enam, et lisaks kaguvoolule on ka lõunavool Eesti eeliseks, mida ei saa Rootsi kohta ammugi öelda. (Või saab?)

Anonüümne ütles ...

Ups, "kaguvool" ja "lõunavool" peaksid vastupidises järjekorras olema.

Margus ütles ...

On räägitud, et Läti rekordi ajal ulatus soojatelg kõige paremal ajal teravikuna üle Kuramaa Kesk-Saaremaani. Mitmed isikud andsid siis teada +37 ja +38 näitudest varjus Saaremaa keskosas. Mis on VEIDI ülepakutud (teades digimõõtjaid). Aga nähes seda potensiaali siis nii 36 võis olla ka. Saaremaal olid siis vaid rannikujaamad. Uus Kuressaare jaam näidanuks siis küll rekordilähedasi andmeid.

Kagueestlane ütles ...

@7. november 2020 01:16

Üheks põhjuseks oskaks pakkuda seda, et Põhja-Euroopas on valitsevaks õhuvooluks lääne- ja edelavool, seevastu lõuna- ja kaguvoolu esineb siin palju harvemini. Kui nüüd Põhja-Aafrikast saadetakse teele nii soe õhumass, mis suudaks rekordeid põhjustada, siis edelavoolus jõuab see üle Hispaania, Prantsusmaa ja Saksamaa esmalt Rootsi.

Seda, et Rootsi kahmab sooja sooja õhumassi korral kõige kõrgemad näidud endale võib pidevalt näha. Just nüüdsama, kui meie novembrirekord oli ohtu sattumas ja prognoositi kuni 13 kraadi sooja meile, siis mudelid näitasid Rootsi kuni 17 kraadi sooja. Seda jälle seetõttu, et soe õhumass jõudis edelavoolus esmalt sinna.

Anonüümne ütles ...

Rõõmurodi!

Anonüümne ütles ...

@ 09:47
Uus ilmajaam võiks olla Saaremaa puhul pigem keskosast natuke põhja pool, või isegi saare põhjarannikul, sest siis jõuaks õhk maksimaalselt soojeneda enne mereni kandumist. Mandri-Eesti puhul nii tihti ka on, et kõrgeimad näidud mõõdetakse põhjarannikul.
Seega oleks 2014. aasta juhtumi puhul olnud Saaremaa põhjaservas soojemgi, kui keskosas.

@ 10:07
Aitäh täpsustamast. Niipalju ma siiski arvan, et ilma Läänemereta oleks ka Eestis 3. nov-il 15 kraadi tänavu ära tulnud.

Anonüümne ütles ...

Selle pilvealaga, mis Eestit vallutab, saab 10 minutiga selgest lauspilves, tuul tugevneb ja kraadid langevad järsku 3 pügala võrra. (Kogemus Tln küljealt)

Anonüümne ütles ...

Lauspäikesest sai jah üsna kiirelt lauspilves uduvine, ulme! Ka Tallinna küljeall.

Kagueestlane ütles ...

@7. november 2020 11:36

Jah, kui Läänemerd poleks, siis oleks edelavool päris oodatud nii võimsate äikesetormide kui ka kõrgemate temperatuuride poolest soojal poolaastal.

Anonüümne ütles ...

Keegi küsis siin 11. novembri ilma kohta. Minu arvamus selline, et selle päeva ilm on copy-paste tänasest ilmast Pakri-Jõgeva joonest edela pool. Ainult, et tuult vähe.

Ehk et pilves ja uduvihmane.

Anonüümne ütles ...

Seega päikesevõimalus on suurim Eesti kirdenukas, mis asub arktilisele õhumassile lähemal. Arktiline õhk on teadupärast üsna kuiv.
Aga see oleks selline pilvede vahelt vilksav päikesepaiste. Tänase hommikuga sarnast selget taevast loota ei maksa.

Kagueestlane ütles ...

Tartu-Tõravere novembri keskmine on praeguse seisuga 7,5 kraadi(normist 7,2 kraadi soojem) ning aegreas kindlalt esikohal. Senine rekord 4,3 kraadi, mis mõõdeti 1877. a.

Tallinn-Harku novembri keskmine on 8,5 kraadi ning Vilsandi keskmine 10,4 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Ma pole veel ikka atra taha seadnud, loodame, et detsembri keskpaigani hoiab sooja!

Kagueestlane ütles ...

Väga suur tõenäosus on, et lisaks rekordsoojale aastale ja talvele tuleb Tartu-Tõraveres tänavu ka sügis rekordsoe. Senine rekord pärineb 1934. a, mil sügise keskmiseks mõõdeti 8,7 kraadi.

Hetkeseisuga on kõneall oleva jaama tänavuse sügise keskmine 10,1 kraadi ning kui novembri keskmine, mis praegu on 7,5 kraadi, suudab vähemalt 3,6 kraadi juurde püsima jääda, saab sellest aegade kõige soojem sügis.

Anonüümne ütles ...

2011 sügis oli ka väga soe. Ja 2012 veebruaris tuli mitmel pool -30 ja rohkem külma ära.

Anonüümne ütles ...

Mida aeg edasi, siis seda enam paistab 11. november Harjumaal uue nädala pilviseim ja sajuseim päev tulevat. Aga see pigem uduvihm.
Vastuseks siis sellele, kes siin sajuta ilma 11. nov-l loodab.

Võib öelda, et 95% kindel, et päikest sel päeval ei näe ja paksult pilves.

Anonüümne ütles ...

Rexurodi!

Anonüümne ütles ...

-5 kraadi peaks saabuval ööl ära tulema. Harjumaal Jüri küljeall madala põllu ääres -0,8 juba.

Anonüümne ütles ...

Tõesti 11-ndal võib uduvihma tulla Harju maakonnas. Vaatan, et kõrgrõhkkond liigub palju rohkem või kiiremini kagu poole ja siis jääme tema soojemasse sektori, kus rohkem niiskust. Tänu sellele tuleb uus nädal soojem kui enne prognoosisin.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ülirämenunnupaugurodinad!

Anonüümne ütles ...

Pigem ülirämenunnukülmavärinad!
Harjumaal Jüri lähistel -1,6 kraadi.

Anonüümne ütles ...

@ 5. november 2020 01:03

20. november veidi kauge aeg, aga pigem tuleb 11. novembrile sajune. Ehk et selline 1-2 mm sadu ööpäevas.

Kagueestlane ütles ...

Suur tõenäosus on, et tänavune november tuleb nii Tartu-Tõraveres kui Tallinn-Harkus aegade kõige soojem.

Tartu-Tõravere käesoleva novembri keskmine on praeguse seisuga 7,5 kraadi, senine rekord pärineb 1877. a, mil keskmiseks mõõdeti 4,3 kraadi.

Tallinn-Harku käesoleva novembri keskmine on praeguse seisuga 8,3 kraadi, senist esikohta jagavad 1877.a, 1938.a ja 2011.a, mil keskmiseks mõõdeti 5,0 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Aga Poolas ja Valgevenes tuleb vist hoopis aegade kõige kuivem november.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi oskab tuua mõne näite, kus Eesti kanti sisenes tsüklon kirdest ning idast ?

Anonüümne ütles ...

22.-24.07.2013 peaks üks näide olema.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo näitab dets. algusest korralikku miinust juba, reaalne?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Statistika näitab ,et tihti aga mitte alati kui Mardipäeva paiku soe siis Kadripäeva paiku saame ka lund või vähemalt külmakraade. No saab näha kuidas seekord.

Anonüümne ütles ...

Puuksurodinad!

Anonüümne ütles ...

Seega kuna praegu on Mardipäeval suhteliselt külm ( täna ja eile ju öökülmad ) siis Kadripäev tuleb soe? Selged pildid.

Anonüümne ütles ...

@ 10. november 2020 08:58

Gismeteo... Hahahaa :D.
See nende lubatud -38 kraadi läinud aastavahetuseks ei unune iial ja jäängi seda meelde tuletama!

Anonüümne ütles ...

Keegi siin mainib rekordsooja novembrit, aga tundub, et kuskil 22. nov paiku läheb ööpäeva keskmine alla nulli.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Kui ütlete ,et täna külm siis jah Kadripäev soe aga arvestage siis võimalusega ,et too gismeteo võib siis detsembri osas täide minna.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin.
Mina igaltahel loen Mardipäeva soojaks sest Harku ööpäeva keskmine tuli lausa üle +5.
Sellisel juhul korraks millalgi Kadripäeva paiku külmem ja siis soojamaraton jätkub ja gismeteo paneb võssa.

Anonüümne ütles ...

Kuidas siis ikkagi on võimalik, et talv hakkab ka novembris ? Miks sel aastal ei võiks hakata ? Kui vaadata GFS arhiivi, siis on näha, et 2010 aastal näiteks oli 20 novembri paiku Norra merel ja Islandi ümbruses niiii vaikne, kõrgrõhualad siis. Ja kui ka mõni tsüklon sel ajal sealkandis ka oli, siis oli ta rahulik ja aeglane, mitte nagu viimastel aastatel, kus nad kõik kiirustavad siia kanti. On näha, et Teravmägede juurest toob üks tsüklon kagusse liikudes arktilise õhu Skandinaaviasse ja 23ndal nov. on Poola kohal tsüklon, mis tõmbab itta liikudes põhjast väga külma õhu ka Läänemerele, kuhu see jääb siis pikalt püsima, sest ookean on endiselt nii rahulik. Oh olid ilusad ajad ja imeline detsembrikuu 2010 ... Äkki millalgi siis tekib kusagile Inglismaa ja Islandi vahele ka sel aastal kõrgrõhuala :)

Anonüümne ütles ...

2016 november oli samuti talvine, aga kuu esimene pool.

Anonüümne ütles ...

Aga kas talv hakkab sel aastal novembris?

Anonüümne ütles ...

EI