kolmapäev, 14. oktoober 2020

40. nädala ilm (28.09.–4.10.2020)

Kommentaariumi viide

Soe suvehõnguline ilm jätkus, kuigi pikad ööd ja värviline loodus olid märgiks, et enam polnud juulikuu. Paar päeva olid siiski ka sügisilmelised. Ööpäeva keskmine püsis suvele vastav ja öökülmi polnud.


Päike reedel (2.10.) kell 16:56. Vello Kepparti foto

Nädal algas pilvisuse tihenemisega. Seetõttu jäi õhutemperatuur eelnevatest päevadest madalamaks, kuid põhjarannikule jõudsid pilved kõige hiljem ja seetõttu registreeriti päikeselises Tallinn-Harkus 19,9 °C. Sünoptiline olukord jäi püsima: Venemaa intensiivse kõrgrõhkkonna lääneservas saabus kaguvoolus niisket sooja õhku, ehkki õhumass jahtus eelnevate päevadega võrreldes.
Teisipäev oli pilves ja sadas vihma, kuid sajukogus ei olnud suur, pigem oli see uduvihm; põhjapoolsed maakonnad jäid valdavalt sajuta. Pilves ilma tõttu oli nii päev kui öö üsna sarnase soojusega: 10...17 °C.
30.09. hakkas ilm lõuna poolt selginema ja päikese mõjul oli ilm seal soojem. Kuhu jäi pilvisem ilm, seal püsis õhutemperatuur sama nagu eelmisel päeval. Päikeseloojangu ajal siiski selgines taevas kõikjal ja õhutemperatuur ühtlustus, jäädes üle 10 °C.
1.10. oli pilvisus vastupidine: lõuna pool pilvisem ja ilm seega jahedam, põhja pool aga selgem ja soojem. Kus päikest oli enam ja briis mõjule ei pääsenud, oli ligi 20 kraadi sooja (Virtsus 19,2 °C).
2.10. püsis sarnane olukord, kuid taevas oli tugevasti hägustatud: üle Eesti liikus Ida-Ukraina ja Lõuna-Venemaa põlengute suits. Mõnel pool, nt Tartumaal, meenutas see suitsumass pilvkatet, mis takistas õhul soojenemast ja seetõttu jäi seal õhusoe alla 15 kraadi piiri. Põhjarannikule jõudis tihedam suits alles päikeseloojangu eel, nii et päevane teravam päikesepaiste soojendas õhu ligi 20 kraadini.
3.10. ei toonud olulist muutust (päikeseline ilm) ja õhk pisut jahedam. Arvatavasti oli põhjus tugevnevas tuules, sest seni oli ilm olnud peaaegu tuulevaikne, kuid nüüdne tugevam tuul segas õhu paremini läbi ja õhutemperatuur jäi 2 m kõrgusel madalamaks. See oli märgiks lähenevast ilmamuutusest.
4.10. tõi madalrõhulohk vihma, kohati kuni 6 mm, mistõttu oli see nädala sajuseim päev. Ka tuule tugevus ulatus iiliti kuni 17 m/s. Seega üks väheseid tõelisi sügisilmu nende paari nädala jooksul!

24 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga kus selle Vello pilt võetud on ? Maakondagi paluks ?

Kagueestlane ütles ...

Siin Kagu-Eestis igatahes oli tol päeval täpselt sama vaade nagu sellel pildid.

Anonüümne ütles ...

Nüüd on vastupidi. Horisondile laskuv päike pimestab oimetuks.

Anonüümne ütles ...

Tänanegi loojang oli selline, et pidi silmi kissitama. (Jah, lugesite õigesti. Siin Harjumaal läks loojangu ajaks taevas selgeks lausa)

Anonüümne ütles ...

Loodeeestlased peavad vihma alles pühapäevani ootama, sest olen üsna kindel ,et mingit merefekti saabuval ööl ei teki.

Anonüümne ütles ...

Head lugemist ilmahuvilisele, milline võiks olla 2020/2021 talv ja kui vaadata eelmise aasta ennustust või prognoosi, siis eriti nad mööda ei pannud.

https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-forecast-season-2020-2021-lanina-early-look-fa/

Lühidalt, siis meie piirkonnas võiks talv tulla pehmem ja soojem nn keskmisest talvest, aga oodata rohkem torme. Suur küsimärk on La Nina mõjutusest, et kuhu pargib Atlandi ookeanil olev kõrgrõhkkond ning kuidas mõjutab jugavoolusid.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Rõhk on sõnal "võiks".

Parim on rääkinud!

Kagueestlane ütles ...

@14. oktoober 2020 22:14

Hea oli seda tõesti lugeda. Tore näha, et kõik artiklis mainitud mudelid toetavad mu sooja talve pakkumist.

Anonüümne ütles ...

Oodata rohkem torme?? Rohkem kui eelmisel sügisel ja talvel ja kevadel? 2019/2020 oli torm tormis kinni ja sel aastal rohkem ??

Anonüümne ütles ...

Ta mõtleb ikka õigeid torme. Nagu 2013. aastal oli.

Anonüümne ütles ...

14. oktoober 2020 21:19

See vihm siiski kindel pole. Aga 2 mm ehk venitab Harjumaal hädisi välja.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal Jüris sadas viimati 17. septembril. Sajuks loen olukorda, kus kuusepuude alune muld ka niisutust sai. 17. sept kuni senini pole seda juhtunud.

Anonüümne ütles ...

Kinnitan fakti, ei hakka veel atra taha panema Harjumaal, et künda - maa liiga kuiv. Aga kas ei ole ohtu, et liiga külmaks läheb? Tavaliselt alati peale okt. külmalainet tulnud novembris soe aeg.

Anonüümne ütles ...

No siis just hea ju, et liiga külmaks läheb - seda võimsam see nov-i soe tuleb ehk.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal selge ja tuuletu ning madalama põllu ääres vaid 3,4 kraadi. Mandril tuleb vist laialdaselt 0...-1 kraadi ka õhus, kuigi ilmateenistus näitab miinust vaid maha.

Anonüümne ütles ...

Õnneks läks siiski pilve ja miinuskraad(id) jäi(d) ära.

Anonüümne ütles ...

Noh Koodus ikka tuli alla nulli tulemus ära kella 22:00 ajal.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Aga see pole ametlik ilmajaam ja arvesse ei lähe see tulemus.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Liba "proff on rääkinud" - 16. oktoober 2020 01:32"

Äkki saad põhjendada, miks see pole ametlik seirejaam? Panin alla lingi ka Eesti vaatlusvõrgustikule, et mis otsast seal mõõdetud temperatuurid pole ametlikud.

http://www.ilmateenistus.ee/ilmateenistus/vaatlusvork/#meteo

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Koodu ilmajaam on väga kasulik, see näitab ära temperatuuri paljudes lääne-eesti ja saarte taludes, mis asuvad madalamal ja metsast ümbritsetud niiöelda külmaaukudes. St. näiteks Hiiumaal talu rannikust eemal samas õhumassis Kooduga ja vualaa ongi olemas . Heltermaa, Ristna on ju mere ääres. Ma elan Kõpu poolsaarel rannikust 500 meetrit ja jälgin selgetel vaiksetel öödel pigem Koodu temperatuuri mitte Ristna oma.

Kagueestlane ütles ...

@16. oktoober 2020 06:18

https://www.ilmateenistus.ee/ilmatarkus/ilmajutud/ametlikest-ja-mitteametlikest-ilmarekorditest/

Ametlikud jaamad leiab Ilmateenistuse ööpäeva andmetest.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et Soome lahe idaosas on pühapäeva õhtust esmaspäeva hommikuni head tingimused äikesepilvede tekkeks. Sealhulgas ka Narva lahe piirkonnas.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et teletorni kaamera ja EMHI radari järgi Tallinnas Lasnamäel krabistab lumekruupe.

Anonüümne ütles ...

Mõned mudelid näitavad Narva lahele juba 50 mm sademeid teisipäevaks.