pühapäev, 13. september 2020

37. nädala ilm (7.–13.09.2020)

Kommentaariumi viide

Hullumeelse nädala tõttu pole olnud peaaegu üldse aega isegi koduseid toimetusi teha, rääkimata blogist ja muust, sest õppetöö on täismahus alanud ja suvepuhkuste aeg lõplikult läbi. 

Eelviimane suve nädal oli muutliku või isegi heitliku ilmastikuga. Mõnel hommikul oli ilm selge ja rahulik, kuid päev tõi ilmamuutuse.
7.09. ähvardas suure äikeseohuga, kuid äikest oli vaid üksikutes kohtades. Hoovihmad olid siiski sagedased, paiguti rahega, tekkis vesipükse. Õhtuks ilm paranes. Tähistati Ringvaate juubelit: 2000. (kahetuhandendas) saade.
8.09. oli samuti sajune, kuid õhtuks ilm paranes. Leidis aset Leili külastamine Keilas keset hullumeelset nädalat, sest siis oli rahulikum hetk. 
9.09. oli petlikult ebatavaliselt rahuliku ja päikeselise hommikuga päev. Rootsist oli tulekul soe front tugeva sajuga, mis Eestini jõudes mõnevõrra rahunes ega toonud midagi ohtlikku või märkimisväärset kaasa. Aga teatud ärevus esialgu püsis siiski õhus.
Kõigil neil päevadel jäi soojapiir alla 20 kraadi. See on harju keskmine, tavapärane sellise aja kohta, aga võib tunduda jahe, eriti kui võrrelda 2018. a-ga, kui samal ajal oli kuni 27 kraadi, aga ka mullu oli sooja kuni 24 kraadi. Kõik kuud ja aastad ei saa olla kogu aeg keskmisest soojemad! Vahele satub ka tavapärase soojusega või keskmisest jahedamaid perioode. Siiski suvi säilitas oma positsiooni ja õigused, sest öökülmi pole olnud ja ööpäeva keskmine püsis 13 kraadist kõrgemal.
10.09. hoiatati tormi ees, mis võis ohtlikuks osutuda. Kuigi 11. juuliga võrreldavat tugevat tormi polnud, siiski õhtul töölt tulles võis näha nii murdunud oksi kui puid. Oli teateid ka väljajuuritud puudest ja mõnedes kahjudest, kuigi mitte laiaulatuslikult. See torm tõi vähe kuni mõõdukalt sademeid; päev oli suhteliselt päikeseline ja tuul oli tugevaim Soome lahel.
11.09. oli muutliku pilvisusega ja hoovihmadega, kuid rahuliku ilmaga päev. 
12.09. oli pilves ja sajune, eriti õhtul, kuid Eesti lõunaservas oli päikest siiski poole päeva jagu. Vaatamata sellele jagus õhusooja võrdlemisi ühtlaselt ja soojapiir jäi ikka alla 20 kraadi. Öösel liikus külma frondiga seotud lühiajaline vihmaraju üle Eesti, Soome lahe ääres oli ilm metsikum, nii et lõuna pool rahulikum.

7.09. Laagrist nähtud vesipüks.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks tänase tormi kohta uudist pole kusagil? Harjumaal möllab täpselt nagu 10. sept.-il.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Mulle isitlikult tuli tuul natuke tugevam kui ootasin. On muidu jah võrreldav möödunud neljapäevaga - õige veidi siiski jääb alla. Kasvõi elektrilevi kaarti vaadates.

Anonüümne ütles ...

Praegune aastaarv on vahva jah. Vähe sellest, et seda meie eluajal enam ei tule (järgmine alles 2121), on huvitava kokkusattumusena 2020. Ringvaate saade just 2020. aastal. :D

Anonüümne ütles ...

Arvan, et 17.09 tsükloni kese peaks liikuma Peterburi ja Laadoga vahelt.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Natuke vara ja liiga palju. Tähendab see 17 -da torm. Arvan ,et tsükloni keskpunkt läheb üle Eesti ja hullem tuul jääb merele ja Rootslastele. Meil ehk midagi võrreldavat 10.septembriga tuleb.