esmaspäev, 10. august 2020

33. nädala ilm (10.–16.08.2020)

Kommentaariumi viide
Aitäh toetuse eest, hindame seda väga!

Kes veel pole, siis liitumaie: https://ilm.ee/mailing/?inf=8, sest tahame 5000 tellijat täis saada! Hetkel veel 26 inimest puudu. Lisaks toimub midagi ebatavalist seentega, kuna neid on pööraselt palju, sh oktoobris tavaliselt ilmuvaid viljakehi, vt ka https://maaleht.delfi.ee/uudised/seenetark-tonu-ploompuu-kuuseriisikas-on-tanavu-tavalisest-varasem-kagu-eesti-on-praegu-seenerikkaim-paik?id=90712173.

32. nädal oli soe. Kuumus kerkis nädala lõpuks 29 kraadini. Randades oli korraga kuni 10 tuhat inimest, nt Pirital. Ilm püsis kuivapoolne, eriti nädala lõpus. Kõige märkimisväärsem sündmus võis olla 7. augusti udu, mis saavutas paiguti rekordilähedased mõõtmed ja hajus alles pärast kl 9, mis on praeguse aja kohta tavatult hilja. Udu tekkis ka järgmisel ööl, kuid oli nõrgem ja laigutisem. Vaatamata suurele niiskusele ei tekkinud olulisi sademeid ega äikest. 9. augustil küll tekkis üksikutes kohtades äike, aga väga lokaalselt; valdavalt oli ilm sajuta ja päikeseline. Mõned tuttavad olid häiritud ülearusest soojusest ja palusid armu, mis nüüd ka saabus.
33. nädal toob väga mõõduka soojuse. Päris sajuta siiski ei saa. Samas vihma on ikkagi vaja, sest päikese ja tuulega kuivab pinnas ruttu ja juba on märgata pinnalähedase põhjaveetaseme langust. Tõenäoliselt ei suuda nädala keskel saabuvad sajuhood tasakaalustada veebilanssi ja nii jätkub veehulga vähenemine pinnases. Suurt veepuudust siiski õnneks ei ole, kuigi august võib jääda kõige kuivemaks suvekuuks sel korral.
Silmapiiril terendab mõõdukalt võimas kuumalaine. Lõppenud nädala palavad päevad ja nädala pärast saabuv kuumus tõstavad augusti keskmise õhutemperatuuri arvatavasti üle pikaajalise keskmise, ehkki alguses tundus, et jääb veidi madalamaks. Saabuv kuumus ei ole siiski väga ränk ja on seega arvatavasti talutav. Kuid elame-näeme!


Pärnu rand, 23.07.2020, kell 21:46:58. Foto: Marten Martšenkov, https://www.facebook.com/pages/MartenJaan-Photography-O%C3%9C/113558677094305

30 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Nii et see Sahara kummitab edasi? Õnneks päevad lühenevad, mistõttu päikese eredus ja kestus vähenevad ning aurumine samuti, misläbi ka kastmise vajadus.

Anonüümne ütles ...

Sahara on hea! Viljavõtt siiski :)

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see soojus lõppeb järsu tsüklonaalse jahedusega, siis saab vägevaid mereäikeseid näha.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, milline selle aasta keskmine temperatuur tuleb? Ülisoe talv oli ja hetkeseisuga tundub, et ka suve keskmine tuleb 17 kraadi lähedale. Kas saame ülikülma sügise ja detsembri (mis on viimase 10 aasta ilmamustreid arvestades aga siiski ebatõenäoline) või tulebki aasta keskmine mingi 8-9 kraadi...

Anonüümne ütles ...

Kindlasti ei tule sügis külm, kuna see on kõige kiiremini soojenev aastaaeg. Suure tõenäosusega tuleb hoopis normist soojem, mistõttu on väga suur võimalus aegade kõige soojemaks aastaks.

Suvi oleks pidanud ju ka jahedapoolne tulema pärast rekordsooja talve, aga näed, tuleb hoopis soe, mistõttu tundub täiesti usutav, et juba kümnendi-paari pärast võib ülisooja suve järgnemine ülisoojale talvele võimalik olla.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere augusti keskmine peaks alla 16,7 kraadi jääma, et suvi soe ei tuleks(ehk suve keskmine vähemalt 17 kraadi). Vaadates aga eelseisvale kuumalainele, siis on ülitõenäoline, et augusti keskmine tuleb vabalt 16,7 kraadi ära.

Anonüümne ütles ...

Kui õigesti meeles, siis keegi lubas 100 euri maksta isegi siis, kui Tartu-Tõravere suve keskmine tuleb 17 kraadi ära, aga igaks juhuks peab need kommentaarid üle kontrollima.

Anonüümne ütles ...

Üks oli jah Tartu oma. Minul oli piir pandud +16,9 kui ei eksi (pean samuti kontrollima) ja ma mõtlesin Harkut. Ka mainisin kevadel seda.

Anonüümne ütles ...

Samas aga unistage mingist +8 aasta keskmiseks. Mingi kärakas külm peab tulema veel. Olgu selleks lumi oktoobris või -6 detsembri keskmiseks näiteks.

Anonüümne ütles ...

17:52
Mitte sügis, vaid talv.

Mina olin see, kes lubas 100 eurot maksta, kui suve keskmine vähemalt 18 kraadi tuleb. Seda siis Eesti keskmisena.
--------------------------------
Aasta keskmise ähvardab rikkuda jahe oktoober.

Anonüümne ütles ...

Osade prognooside kohaselt peaks homme Läänemaal 30 mm piires sademeid tulema.

Anonüümne ütles ...

Pole vaja enam unistada 8 kraadisest aasta keskmisest, kuna see on juba nii tõenäoline.

Suvi "pidi" ka kellegi jutu järgi 14 kraadise keskmisega tulema, aga ei tulnud.

Üksikud lumesajud oktoobris on ju praktiliselt iga-aastane nähtus.

Detsembri keskmist -6 kraadi võtan küll sama tõsiselt kui kellegi väidetud 14 kraadist suve keskmist tänavuseks, ehk siis seda ei juhtu.

Anonüümne ütles ...

Tallinn-Valga joonel ja sellest idakirde pool peaks ka täna ilusti vili võetud saama. Ilmateenistuse ennustus Ida-Eestile on natuke ülepaisutatud vihma osas.

Anonüümne ütles ...

Oled kindel ? Rakvereski juba sajab ja vili on märg !

Anonüümne ütles ...

Tartus sajab ! Proff sina olid see 01:43 autor ?

Anonüümne ütles ...

Tallinna lähedal kallas ka õnneks korralikult.
Arvestades, et laupäevast saabub jälle Sahara, siis igati tervitatav, et ära kastis.

Anonüümne ütles ...

Ei lubanud suurt midagi vihma aga siiani sajab. Kuusalus

Anonüümne ütles ...

Seda ei näe just tihti, kui Ilmateenistus väljastab äikesehoiatuse vaid ühele maakonnale, mis lisaks veel on üks väiksemaid Eestis.

Anonüümne ütles ...

Ilmselt on Kairo käsi mängus.

Anonüümne ütles ...

See pilveala oleks justkui Eesti mandriosa kohale "kinni jäänud"

Anonüümne ütles ...

Seda mõtlen isegi, et lubatud pilvisuse hõrenemine on soiku jäänud. Harjumaal endiselt sügiseselt hall. Tegelikult isegi hea, et pilves, sest siis sai vihmavesi pinnasesse imbuda, mitte ei tormanud päike kohe kuivatama.

Anonüümne ütles ...

Selliseid pisikesi (osa)tsükloneid võiks rohkem olla. Need toovad tihti isegi huvitavama ilma kui oma "vanemad vennad".

Anonüümne ütles ...

Kauaks nüüd ilm jälle ilus on?

Anonüümne ütles ...

19. augustini tundub. Sealt edasi tõotab päris põnev ilm tulema.

Anonüümne ütles ...

Unustage ära oma põnevus - raudselt asendatakse see äikeseline edelavool igava põhjavooluga.

Anonüümne ütles ...

Huvitav fakt, et praegusel ajahetkel on Läänemere rannikutest pilviseim Tallinna ja Pakri rannikualad.
Kuna see pilvemass levib jõudsalt sisemaa poole, siis eilsega võrreldavad pilvemäed jäävad täna ära ilmselt.

Anonüümne ütles ...

Huvitav kas sel aastal üldse on 850 hPa isokas üle 15 kraadi olnud... 22. augustil näib selline võimalus tulevat.

Anonüümne ütles ...

Juunis vist korra paar oli.

Anonüümne ütles ...

Hakkab rämetama ja paugutama see ilm. Ürgrodi!

Anonüümne ütles ...

Ülipaukur. Ülirämenunnupaugurodi. Tuleb rämetus ja kuumalaine