esmaspäev, 27. juuli 2020

31. nädala ilm [27.–33.07.(2.08.)2020]

Kommentaariumi viide

Keegi helistas juba kell 7 hommikul, kus on reisijutu lõpp ja uus postitus. Hästi, tegin postituse valmis, aga soovin jagada mõningaid viiteid: https://jupiter.err.ee/1110928/hendrik-relvega-borneo-vihmametsas ja https://majaseen.ee/teised-seened/
G4S rannavalvega aruteludes olime mures, kas inimesi hullutavad rannailmad piirduvad vaid ühe päevaga või jätkuvad. (Rahvast ei olnud vaatamata ilusale ilmale ja pühapäevale kuigi palju – Pärnus ja Pirital vastu õhtut vaid vastavalt ~1500 ja 1300 inimest.) Paistab, et Ilmataat andis armuaega, nii et kuni homseni (28.07.) saab veel end kõrvetavas päikeses praadida, kuid siis ilm ikkagi muutub. 
Tegelikult läks saartel juba hommikul ilm pilve ja hakkas vihma sadama, kuigi äikest pole ja vihm ei ole kuigi intensiivne. Siiski, saju ja äikese tõenäosus suureneb õhtu lähenedes ka mandril, nii et kes tahavad veel rannailmast osa saada või peavad kuiva ilma tegevusi korda saama, siis tuleks tänast päeva kindlasti ära kasutada. Virumaal püsib päikeseline ilm peaaegu kindlasti õhtuni välja.
Soe ja niiske õhumass trügib ööpäevaga põhja poole ja katab veel ka homme Eestit. Sellele vaatamata on päikeseline ilm homme siiski vähetõenäoline. Arvatavasti enamikes kohtades sajab ja on äikest. Kuid elame-näeme!

Tänane ilmakaart on küll valdavalt päikeseline ja rahulik, kuid see ei jää nii. Kuum õhumass trügib ööpäevaga veel pisut põhja poole ja toob homseks äikeselise ilma (DWD).

55 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eks jälle see Simuna saab äikese.

Anonüümne ütles ...

Paistab jah Ida-Eesti. Viljandi-Kehra joont pakuks piiriks, millest idas tuleb homne äikeseline. Lääne pool on rahulik pilvealune, aga siiski parajalt soe.

Anonüümne ütles ...

Pilvealune vast mitte, aga nii selge kui täna hommikul mandril oli, ehk siiski mitte. Päikest peaks ka homme Lääne-Eestis nägema.
-------------------------------------------
Kes veel ei tea, siis homme peaks idapiiri tagant mööduma pisike vaevumärgatav osatsüklon, aga selle sajuvarud on rohked - isegi 50 mm võimalik osade mudelite kohaselt.
See moodustis ongi otseseks põhjuseks, miks pilvede liikumine praegu Ida-Eestis ja tuul on homme suht olematud, kuigi uus külm front pressib peale.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin ,et laupäev ja pühapäev peaks jälle viljavõtu päevad olema. Enne seda on loterii. Veab kui näiteks just sinu põld jääb kahe pilve vahele.

Anonüümne ütles ...

Mis juuli keskmine hetkel on? kas tuleb 16 kraadi ära?

Anonüümne ütles ...

Jep, nv on kombainid väljas, täna olid samuti.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuli keskmine on hetkeseisuga 16,1 kraadi(1,5 kraadi normist madalam).

Anonüümne ütles ...

Midagi huvitavat liigub Harjumaa poole täna öösel..

Madis ütles ...

Nii on, Tallinnas esimesed mürinad ja kerge sadu hetkel...

Anonüümne ütles ...

Üle mõistuse mis Sauel alla tuleb. Ei pääse sajumõõturile ligi aga juba tunnikese on andnud täiega. Välgud valgustuseks siis pealekauba.

Anonüümne ütles ...

Tãiendus sain ligi. Hetkel 35mm all ja seda umbes tunniga.

Anonüümne ütles ...

Sauel siis tänane saldo hetkeseisuga 45 mm. Harku ainult pool sellest.

Anonüümne ütles ...

Kagu-Eesti äikesekliima on ikka tohutult muutunud võrreldes möödunud sajandi lõpuga ja käesoleva sajandi algusega. Kui varem oli kõige rohkem äikesepäevi aastas just siin, siis nüüd on Kirde-Eesti tuimalt äikesesageduse osas kagust ette läinud. Võimalik, et isegi Kesk- ja Edela-Eestis on äikest rohkem. Ei tea, kas seda on põhjustanud edalavoolu sagenemine või miski muu.

Samuti on täelikult ära kadunud ülivõimsad(positiivsed) pilv-maa äikesetormid, mis sajandi alguses olid veel täiesti tavalised. Olen youtubest palju püüdnud leida videoid tolle ajaga võrdväärsetest äikestest(pean silmas positiivseid pilv-maa äikeseid), kuid siiani pole leidnud ühtegi, mis annaks sama mõõtu välja. Midagi sarnast võib näha siin videos, kuid see on siiski mitmeid kordi nõrgem.

Tänapäeva äikesed ei paku enam absoluutselt mitte mingit pinget. Pole ainuke, kes seda väidab, vaid sama räägivad ka teised inimesed, kes on kogenud 90-date lõpu ja käesoleva sajandi alguse ülivõimsaid äikeseid siin Kagu-Eestis.

Mäletan selgelt, kuidas tol korral läksid isegi need inimesed, kes muidu äikest ei karda, akende juurest eemale maja keskossa, sest äikesed olid sõna otseses mõttes kohutavad. Kui elasid eramajas, siis olid pidevalt pea õlgade vahel lootes, et sinu maja järgmine äikeseohver pole, kuna raksatus raksatuse järel sai mingi lähedal olev objekt tabamuse.

Maja lähedal kasvas siis mitmeid kasepuid, millest enimik on hävitatud tolle aegsete äikeste poolt. Kui praegusel ajal tulebki mõni "tugev" äikesetorm, siis käi terve linn läbi, et üht välgust tabatud objekti leida.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal täna selle suve parim äikesepäev - 3 lainet olnud. (öösel, lõunal ja nüüd pärastlõunal ka)

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ei vaidle vastu. Nö pilvesiseseid välke on võrreldes näiteks 20 aastase taguse ajaga väga palju rohkem. Minu mälu järgi kukkus asi ära lõplikult 2014 aastast. Madal päikeseaktiivsus ?

Anonüümne ütles ...

Ee, kas mitte 2017 aasta 12. augusti torm polnud elamusipakkuv??

Anonüümne ütles ...

Kas madal päikeseaktiivsus võib ka seletada, miks meil on alates 2015. aastast sellised lahjad suved olnud? (v.a 2018 muidugi) Äkki on lootust, et 2021-2025 on tõusva päikese aktiivsuse tõttu jälle palavamad.

Anonüümne ütles ...

28. juuli 2020 17:24

Vähemalt siin Kagu-Eestis oli tol korral tegemist 100% pilvevaheliste välkudega ning enne süsteemi kohalejõudmist hajus see totaalselt, mida selle kasutu edelavoolu korral oligi oodata nagu siin kagus juba tavaks. Ei meenu, et oleks ühtainsatki pilv-maa välku näinud.

Seda peab siiski tunnistama, et enne süsteemi hajumist võttis lähenev show kõhedaks küll, kuna pilvevaheliste välkude intensiivsus ja pilv ise oli üks jõhkramaid, mida kunagi näinud.

Kuid arvestades seda, milline oli tookord potentsiaal võimsateks tornaadodeks, hiidraheks ja pagideks, sest teatavasti märkis Estofex meid ju 3. astme ohualasse ning väljastas Mesoscale Discussion'i, siis oli suureks üllatuseks, et see 15:51 kommentaaris kirjeldatud äikestele, 2001. aasta juulitormidele ja 2010. a augustitormile nii palju alla jäi.

Anonüümne ütles ...

Jüri kevadine prognoos ringvaates hakkab nihu kiskuma. Soovitas puhkuse võtta juuli lõpus ja augusti alguses kuna see tavaliselt kõige soojem aeg. Juunid aga ei pidavat soojenema. Viimasel kahel suvel just juuni olnud tõeline suvekuu ja muul ajal soe teinud vähikäiku.

Anonüümne ütles ...

Noh, meie poolmerelises kliimas (ning mis asub veel ka 60 laiuskraadi jugavoolu lähedal) ongi väga raske täpset ennustust teha. Selles mõttes õigus oli ikka, et juuli teine pool oli parema ilmaga, kui esimene pool ning nüüd ka 31 juuli - 02 august ei tule ka päris lootusetud suusakad. (sooja peaks ikka 21-22 kraadi tulema) Aga päris rannailma pole jah.

Aga seda ma räägin juba koguaeg siin kommentaariumis et alates 2015.a on suvesoe vähikäiku teinud. Muidugi on selle sajandi jahedamad suved ka üsna soojad võrreldes 70ndate/80ndate suvedega.... aga asja tuleks ikka laiemalt vaadata. Kliimasoojenemine aina hoogustub ja mujal maailmas tundub, et alates umbes 2015. aastast puruneb igal pool mujal kuumarekordeid, on süvenev põud ja rohkem metsatulekahjusid. Või siis on rekordilised sajud ja üleujutused. Meil siin Eestis ei toimu suvel põhimõtteliselt midagi. Pole aasta absoluutne kuumarekord ohus olnud ning äikesed on ka pigem lahjad olnud. Ainult 2018 oli erilisem (kõige pikem suvi ja ka kõige soojem mai alates 1961). Muidugi ei pea iga aasta eriliselt soe olema, aga arvestades arenguid mujal maailmas, on natuke arusaamatu, miks meil juba mitmes üsna lahja suvi on.....

Anonüümne ütles ...

Natuke aega tagasi lõunakaarest lähenev äikesepilv siin Kagu-Eestis, millest paistis sähvimist.

Anonüümne ütles ...

Uskumatult saranane keskmise temperatuuri käik on tänavu suvel eelmise suvega võrreldes Tartu-Tõravere jaamas. Tänavuse juuni keskmine oli 18,1 kraadi, möödunud aasta juuni 18,3 kraadi ; tänavuse juuli keskmine hetkeseisuga 16,2 kraadi, möödunud aasta juuli 16,0 kraadi. Näis siis, milline august tuleb.

Anonüümne ütles ...

Ju siis samuti soe.
--------------------------------
Mudelid näitavad külma frondi sadu Tallinasse alles kella 5-6 paiku varahommikul, aga tundub juba kella 3 ajal jõudvat.

Anonüümne ütles ...

@ 22:38 Ma tahtsin ka seda kommenteerida. Uskumatu, et nii sarnane. Kui juba nii üks-ühele on, siis oleks tore, kui augusti lõpus ja septembri alguses ka sooja viskaks :D Ma kardan, et seda siiski ei juhtu, aga praeguseid mudelennustusi vaadates peaks august täpselt normile vastama, aga tõenäoliselt sajab üsna palju. midagi nagu 2016.

Anonüümne ütles ...

Mis nüüd saama hakkab? Mida GFS augustiks näitab?

Anonüümne ütles ...

@ 16:10. Tundub, et Lääne-Euroopas läheb kuumemaks, aga Eestis on soe ilm noatera peal. Võib-olla saame ka sealt poolt natuke soojemat ilma, aga hetkeseisuga võib Eesti kohale madalrõhulohk jääda, mis tooks endaga kaasa jahedama loodevoolu :( Kuumalainet kahjuks enam ei tule. Ei tule ka 2015/2017 aasta augusti sarnast asja, et pärast külma juulit tuleb veel 30 kraadiseid ilmasid. Parim variant oleks nüüd, et läheb nii nagu eelmine aasta, et kuu teises pooles ja septembri alguses tuleb veel 24-26 kraadist ilma. Halvemal juhul tuleb aga selline nagu 2012 või 2016 august ja päevasoe enam palju üle 20 ei lähe.

Vihmaga on ka 50/50. Kui madalrõhulohk jääb domineerima, siis sajab rohkem, kui kõrgrõhkkond ennast rohkem siiapoole sirutab, siis võib aga keskmisest kuivem august tulla.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Pigem see 2012 ja 16 variant lähedale. On ju see 4 aastase rütmi aasta. Ka minu arvestuse järgi ei kordu eelmise aasta august. Üksikuid +25 kraadiseid kuivi päevi tuleb aga muidu jah parem osa suvest on läbi.

Anonüümne ütles ...

Ega pole ime ka et suvi läbi. Varsti august juba.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Mõne sõnaga järgnevast siis.
Nüüd tuleb kaks kuuma (üks kuum ja teine väga soe) suve ja kaks talvemoodi talve. Kumb see kuumem on seda on raske öelda. Ühe rütmi järgi on tapvalt kuum 2022 suvi aga teise rütmi järgi hoopis 2021. Paras pähkel. Arvan ,et 2021 on selline ülemineku suvi. Midagi sinna 2001 kanti. Oli kuuma aga sadas ka. 2022 aga siis midagi 2010 ,1999. Päikeseaktiivsuse tõusu algus peaks siis heasti hoos olema nagu 2010 oli. Aga välistatud pole ka kiirem kulg ja siis kuumab juba järgmisel suvel. Miks talve ootan talvist sest ,et lumine talv eelneb siis alati kuumale suvele. Kui mingi ime läbi tuleb jälle vesine talv siis pigem kuum 2022. Hiljemalt siis tulevad ka siin igatsetud pilv-maa välkude rohkus tagasi.

Anonüümne ütles ...

Kas tundub, et 7ndast augustist alates saab kuiva kah nädal-kaks?

Anonüümne ütles ...

Pigem kuni 7 -da augustini sutikese soojem praegusest. 8-dal. näiteks peaaegu koopia tänasest.

Anonüümne ütles ...

Arvata on jah, et 8. aug. tuleb megavihmane, sest oleks vaja just sajuta ilma sel päeval.

Anonüümne ütles ...

Tundub et Ida-Eesti peaks end 4. augustil uputuseks valmis panema.

Anonüümne ütles ...

Täpselt aasta aega tagasi oli Tartus ainult 13 kraadi sooja. Sellega võrreldes on tänane 21 kraadi paras troopika. Tänavu juuli tuli ka keskmisest külmem, aga õnneks pole see aasta nii äärmiselt madalaid päevamaksimume olnud. 16 kraadi on minu teada kõige jahedam, mis siin on olnud.

Anonüümne ütles ...

Kas esmasp juba sajab või saab vilja võtta? Põhja-eesti

Anonüümne ütles ...

18.00

Ei tasu unustada, et 22. juulil oli võrus kell 13 sooja vaid 9,x kraadi. Sel juhul on isegi see möödunud aasta 13 kraadi tänavuse Võruga juba troopika.

Ei imesta, kui see Võru näit on läbi aegade madalaim 22. juuli maksimumtemperatuur.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, EMHI näitab ööseks põhjatuult, aga põhjarannikul kipub vägisi hoopis kakku pöörduma.

Anonüümne ütles ...

Statistik ütleb ,et sajab aga hoovihma. Võib kohti olla kus sajab hommikul ja kohti kus esimene hoog alles pealelõunal.

Anonüümne ütles ...

Delfi külvab paanikat lõunatsükloniga. Tegelikult saavad korraliku vihma idapoolsed maakonnad ja kõik. Mujal seda padukat ei tule ja tormi ka ei tule.

Anonüümne ütles ...

No peale seda tsüklonit peab ilma ilusana kah?

Anonüümne ütles ...

Jah see ilus ilm peaks juba reedeks (7.08) kohal olema. 8 ja 9 augustil peaks ka suurepärane ilm olema väliüritustele.

Anonüümne ütles ...

7. augustist tuleb see Sahara tagasi jälle v?

Tänane ilm oli just nii mõnusalt värskendav.

Anonüümne ütles ...

Haha, see et 8ndal suvine ilm tuleb, on Tartu suvejooks õnnistus/needus.(kuidas kellelegi) Olgu kuitahes suusakas suvi, aga selle ürituse päeval on soe või palav. Isegi 2017 oli sel päeval palav.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et isegi 6.august on juba kuiv ja soe. Põllumehed kasutage siis see periood 6-10.august viljavõtuks ära.

Anonüümne ütles ...

Kasutame! Aasta juba nii pekkis, kui veel olla saab. Eelmine hooaeg oli tunduvalt kergem, kuigi siis oli ka kahtlane ilm.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuli keskmiseks jäi 16,1 kraadi(1,5 kraadi normist madalam). Käesoleva suve keskmine on praeguse seisuga kõneall olevas jaamas 17,1 kraadi, mida võib soojaks suveks pidada.

Kuuma suve jaoks, mis teatavasti on tänavu välistatud, oleks vaja, et augusti keskmine tuleks vähemalt 19,7 kraadi, mida on 153 aasta pikkuses aegreas vaid korra juhtunud - 1939. a, mil augusti keskmiseks jäi 20,2 kraadi.

Soe suvi on tänavu siiski võimalik, sest Euroopa mudeli viimase väljundi järgi jääb soe õhumass alatest järgmisest nädalast meie kohale pikemalt püsima.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et käimas on 21. sajandi 21. aasta, aga ikka ei suuda mudelid otsustada, kas kõrgrõhkkond on Valgevene või Lapimaa kohal. Tase.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Ma usun rohkem Lapimaa varianti.

Anonüümne ütles ...

Usun ka, aga eelistaks Valgevene varianti. Aga mudelid võiks täpsemad olla. Meil on siiski aasta 2020, mitte 1990.
3000 km siia-sinna on tänapäeval nagu liiga palju mööda ennustada.

Anonüümne ütles ...

Valgevene variant realiseerub, sest ECMWF > GFS.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, miks ilmateenistuse juuli kokkuvõtet pole? Homme juba 3. august, aga kokkuvõte ikka puudub.

Anonüümne ütles ...

Nad ei tegele selliste asjadega nädalavahetusel.

Anonüümne ütles ...

Jah see pole esimene kord kui uue kuu esimene päev on laupäev siis kokkuvõte tuleb alles 3-dal. kuupäeval

Anonüümne ütles ...

Aitäh.
Küll on hea, et jõulud pole meil 1.-3. jaanuarini, eriti veel kui need kuupäevad oleksid kolmapevast reedeni. Siis peaks ligi nädala ootama - alles esmaspäeval ehk 6. jaanuaril saaks detsembri kokkuvõtte.
:P

Anonüümne ütles ...

Aga ikkagi, uskumatult sarnased keskmised eelmise aasta suvega. August tundub ka, et tuleb eelmisega umbes sama soe (võib-olla ka soojem), kui just kuu keskel järsku sügiseks ei keera.