teisipäev, 21. juuli 2020

30. nädala ilm (20.–26.07.2020)

Kommentaariumi viide

Uuendus. On hakatud helistama, kus on uuendused jms. Pole arvutit mitu päeva avanud, mis teha. Nüüd oli veidi aega selleks.
Ilmast. Ilm muutub küll soojemaks, aga pikemat stabiilse ilma kuivaperioodi oodata kindlasti ei ole. Päris sajuta jääb pühapäev (26.07.), kuid kõikidel teistel päeval sajab vähem või rohkem. Äikeseoht on suurim esmaspäeval (27.07.), kuid täpsemad asjaolud on veel väljaselgitamisel. Hilisem ilmastik on unduleeruv, kuid suhteliselt soe. Tõenäoliselt sajab väga palju ja läheb siis augusti alguseks oluliselt jahedamaks.
Sekundaarne uuendus. Ilmataat annab armuaega, sest paistab, et ka esmaspäev (27.07.) möödub enamasti kuivalt, kuid on tänasest (26.07.) oluliselt soojem. Suurem äikesepuhang jääb ilmselt teisipäevale (28.07.), kas siis öö või hommiku peale. Elame-näeme! Rannailm https://ilm.ee/rannailm/.
Reisist. Rezeknes (Räisakus) käik oli huvitav ja elamusteküllane: muuhulgas õnnestus ära käia Valgevene piiril, kus piirivalve peatas ja tegi "tasuta" protokollid, sest meil polnud eriluba selle koha külastamiseks (vabandasime end välja, et oleme lollid turistid, kes eksisid teelt, piirivalve oli sõbralik, hoidis 3 tundi paigal, aga meil oli sellevõrra aega põhjalikult ümbrusega tutvuda, sest ei pidanud autos ootama, vaid võisime ka ringi jalutada). 
Meid huvitas eriti kolme riigi (Läti, Venemaa ja Valgevene) piiri ühinemiskoht, mida nimetatakse Kurgan, vt https://www.mfa.gov.lv/en/news/latest-news/2425-latvia-belarus-and-russia-agreed-on-the-point-of-intersection-of-borders-of-three-states. Lätil on veel üks kolmikpunkt, kuid sinna ei jõudnud, vt https://barrysborderpoints.com/tripoints/european-tripoints/byltlv/
Äikesega ei vedanud: Kohilast kuni Helme koobasteni sadas väikeste vaheaegade sagedasti tugevat hoovihma, kuid äike jõudis kaduda, enne kui kuhugi kohale jõudsime. Pilved olid sellele vaatamata majesteetlikud. Eesti pinnal käisime Helme ja Koorküla koobastes. Eriti vägev oli viimane: ehkki sissepääs oli väike nagu rotiauk, siis teisel pool olid suured koopaavarused, isegi peaaegu nii suured nagu katedraal. Koorküla koobaste läheduses kasvasid surnud puutüvel väga toredad seene viljakehad, lähedale ei pääsenud, aga ilmselt oli see soomustorik (Polyporus squamosus), ehkki nii võimsaid viljakehi polnud tõesti kunagi näinud, sest läbimõõt võis olla ligi meeter. 
Räisakusse jõudsime alles õhtul päikese loojudes. Linn on huvitav: väga palju kruusateid, vanaaegseid kordategemata maju, tosinkond kirikut jne. Suur sarnasus on Tartuga nii asukoha osas riigis kui ka sellega, et sealt voolab läbi Räisaku jõgi nagu Tartus Emajõgi. Aga kui võrrelda jõukust või kuidas on uuendamise ja arenguga, siis on nagu öö ja päev ehk et ei anna isegi võrrelda: kõik on väga lihtne, räägitakse enamasti vene keelt jne. Igatahes Tallinn ja Tartu on väga luksuslik ja kaasaegne võrreldes selle kohaga. Aga selline asi nagu 30 a tagasi ajas minna on atraktiivne ja plaan on uuesti sealkandis ehk juba augustis minna.
Ööbisime kohalikus eliithotellis Kolonna, mis on küll 3*, aga ikkagi väga hea. Keegi oli arvustustes kirjutanud, et hommikusöök pole teab mis rikkalik, kuid maitsekas, peab siiski küll ütlema, et 4 € kohta on see erinevalt Prantsusmaa kontinentaalsetest hommikusöökidest maritiimne (rikkalik). Ainult õunad ja pirnid olid nii kõvad ja toored, et jäi mulje, et vist olid need korjatud kohalikust loodusest.
23. juulil tutvusime linnaga. Uudistasime kohalikke suurpoode (supermarketeid), sealt ostsin huvitavaid küünlaid; kohalik jäätis oli nii hea, et rabas jalust, lisaks oli seal ka üks väga tore õlleterrass, vt https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274966-d17549730-Reviews-Fresh_Terase-Rezekne_Latgale_Region.html, mis üllatas õllede mitmekesisuse ja hea maitse poolest.
Linna piiril on mingisuguse künka otsas ka vaatlustorn, kuhu ronisime. Ilm oli jahe ja tuuline, kuid päike paistis. Käisime ära, aga niipea, kui autosse saime, tabas meid meeletu rahehoog ja ümbrus läks keset päeva väga süngeks, nii et autos millegi nägemiseks pidime tuled süütama. Nii järsku ilmamuutust ei mäletagi, sest vaatetornis ei paistnud läheduses ühtegi erilist pilve, ja vaatetornist autosse oli maksimaalselt 10 min kõndida. Jätkub ...

***

Blogil on üle 5000 lugeja ja veel enam külastusi iga päev. Paljud tunnevad muret, kuhu jääb postitus, sest ilm on ärevusttekitav. Kuigi praegune ilmamuutus ja nädala lõpuni püsiv jahe ja tuuline, sajune ilm on kindel, pole selge, kas kuu lõpp toob leebema ilma või mitte. 
20.07. tõi äikest mitmele poole. Kurioosumina sattusin äikese ajal olema T1 juures, kus midagi ei olnud peale pilvede ja mõõduka kagutuule, aga Nõmmel ja Laagris oli äike ja kuni 2 cm suurust rahet. Nüüd tuleb ette võtta 450 km rännak Rezeknesse, et leida huvipakkuvat ilma. See oli juba varem, üle nädala aja eest kokku lepitud ilmamatk, sest juba siis selgus, et ilm nüüd muutub ja tasub minna. Rezekne on Baltimaade kalastuspealinn, kus käivad 4 riigi kalamehed koos, kuna seal on lihtsalt niivõrd erakordsed kalastamisvõimalused. 

Jahedust ja sadusid jätkub pikemaks ajaks, ehkki kuu lõpus võib mingi soojem päev ka tulla (Meteoblue).

29 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis taas korralik äike. Väga palju on lähivälke.

Anonüümne ütles ...

Tartus polnud midagi erilist. Pilved olid küll suured, aga neist tuli ainult mõõdukat hoovihma. Paar korda müristas ka, aga välke polnud näha.

Anonüümne ütles ...

Mind aga huvitab, mis saab 27.-28. juulil? Kas statistika peab ka see aasta paika ja me saame üsna sooja päeva (leitsakut vast ei tule, aga umbes 22-25 kraadi sooja) või jätkub jahe ja vihmane...?

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Peab paika ainult kuna kuiv periood oli ära siis kahtlustan ,et soe tuleb siis koos äikestega.

Anonüümne ütles ...

Ka seekord tuleb see periood kuiv.

Anonüümne ütles ...

Kuhu see tänaseks lubatud jube kole ilm jäi? Harjumaal tuli 10 minutit nõrka vihma kella 12 ajal ja nüüd päike lõõskab lakkamatult.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ilm päris suvine jah

Anonüümne ütles ...

Tundub, et Tallinn peaks 27. juulini sajuta läbi saama. Laupäevane sadu tundub õige napilt siit kagu poolt mööda minevat.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi oskab seletada, miks praegu on ilm nii ebaloogiline, et kui on palav, pole tuult ollagi, aga kui külm, siis tormab täie auruga, nagu tuulekülma veel vähe oleks.. Risti vastupidi peaks olema!

Anonüümne ütles ...

Võrus 9 kraadi sooja kell 13 päeval, 22. juulil 2020. Kliimasoojenemine siiski!

Anonüümne ütles ...

Ilmateade saabuvaks ööks peaks olema "pilves selgimistega", mitte "vähese pilvisusega".

Anonüümne ütles ...

@ 14:32 on jah kahju, et millegipärast kliimasoojenemist just juulisse ei jätku...

Muidugi peale sellist sooja talve polnud mõtet suve ootused liiga kõrgeks ajada, aga see 3 kraadi soojem juuni oli tõesti viimane löök selleks, et tuleb jälle niru juuli. Ma olen tähele pannud, et leitsakuliseks suveks on hea, kui juuni keskmine on umbes 15-16 kraadi. Üle 17 kraadi soosib seda, et juuli ja august tulevad pigem jahedad/keskmised. Samuti kui juuni keskmine vaid 13,x kraadi on, siis sealt ka üldjuhul ei tule enam midagi head. Muidugi erandeid on, 2013 tulid ka juuli ja august soojad, vaatamata üle 17 kraadi juuni keskmisele. Ja 2014 tuli väga soe juuli peale külma juunit.

Samuti tundub, et on mingi väike seaduspära mai ja juuli vahel. Keegi siin ka kommenteeris, et "nõnda mai, nõnda suvi". Ma päris terve suve kohta seda ei väidaks, aga "nõnda mai, nõnda juuli" peab üldiselt paika küll. Kui mais on ikka korralik soojaperiood, siis üldjuhul on juulis ka sooja. (nt 2011,2013,2014,2018) Kui mai külm, siis juuli ka külm. (2015,2017,2020, mingil määral 2019 ka) Ainult 2016 natuke erandlik, kuid samas tol aastal polnud juuli sajuse aasta kohta ka üldse nii väga külm.

Aga nojah, kõiki selliseid seaduspärasusi (ülisoe talv, külm mai, 4 aasta sajune rütm) arvestades, siis meil on tegelikult suvega üsna hästi läinud. Ilusaid ilmasid on ikka ka olnud.

Anonüümne ütles ...

Kas teraviljakoristuseks ok ilma ka veel antakse? :)

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Üksikuid päevi ikka tuleb aga nädalast kuiva loota ei tasu. Näiteks pühapäeval või esmaspäeval saad alustuseks (oleneb kus kohas Eestis asud) vilja võtta. Pühapäev ilmselt terves Eestis kuiv aga esmaspäeval lääne pool pressib uusi sajupilvi kohale.

Anonüümne ütles ...

Esmaspäeval tasub enne päikesetõusu ärgata, kuna see tõotab taas väga lõõmav tulla soodsa pilvisuse ja selle asendi tõttu.

Anonüümne ütles ...

Homme öösel tasub Liivi lahe äärde sõita, kuna seal on minu hinnangul taaskord üsna suur äikesevõimalus.

Anonüümne ütles ...

Jüri, kellega reisil käisid?

Anonüümne ütles ...

Võid und näha, et Jürka sulle siin kommentaariumis vastab.

Anonüümne ütles ...

Homme ja ülehomme peavad põllumehed viljakoristusega viimast võtma, sest edasipidi kipub vesisemaks muutuma. Kindlasti on üksikuid kohti Eestis pärast esmaspäeva, mis vihma ei saa, aga seda ei suuda ükski mudel ennustada täna.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Põhja-Eestis ja saartel võivad nad asja vabalt võtta, kuna pärast 30. juulit pöördub õhuvool põhjakaarde, kust peale põua ja külma midagi huvitavat tulemas pole.

Anonüümne ütles ...

Ehk lühidalt - kiirustama peaksid mandri sisealade põllumehed.

Anonüümne ütles ...

Statistik selles rannikujutus enam nii kindel pole. Rannikul sajab pigem hommikul ja öösel. Enam pole kevad kus tuul pilved kaugele sisemaale puhub. Aga jah põhiline kuiv on homme ja ülehomme. Ülehomme ka mitte igalpool. Teisipäeval aga peaks juba korralikumalt sadama.

Anonüümne ütles ...

Viljakoristusega homme ja ülehomme on veel keeruline, sest enamik kultuuridest ei ole veel koristamiseks valmis. Möll hakkab pihta pigem ca 5aug ja edasi. Osad nopivad taliotra/rüpsi praegu või on juba ära noppinud. Samas üks põllumees rääkis, et pole veel olnud aastat, mil vili koristamata on jäänud, elame-näeme.

Anonüümne ütles ...

Minu hiliseim nähtud viljakoristamise kuupäev oli 1. oktoober. Aasta oli 2017.

Anonüümne ütles ...

Kusagil Kehra lähedal nägin rapsimoodi saagi koristust 15 novembril, aga see oli 10+ aastat tagasi. Sellest kuupäevast hiljemaid koristusi pole täheldanud siiani.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Eks siis 2004 või 2008 aastal nägid seda. Nende aastate suved olid parajad sajusügised küll.

Anonüümne on rääkinud.

Anonüümne ütles ...

Jüri, ma siiski kahtlen et teisipäevane äikesepugang öö või hommiku peale jäävad, nagu sa oma teiseses uuenduses pakud. Pigem pärastlõunal või hoopis õhtupoolikul tuleb. Front on ülimalt nüri, et öösel äikest oleks. Öise äikese osas panustaks kolmapäevale.

Anonüümne ütles ...

1-2 aug peaks olema viljakoristuseks sobilikud st. kuivad?

Anonüümne ütles ...

Saartel ja Põhja-Eestis jah, aga sisemaa osas on väike kahtlus.