esmaspäev, 22. juuni 2020

26. nädala ilm (22.–28.06.2020)

Kommentaariumi viide
24.06. avaldatud artikkel: https://maaelu.postimees.ee/7003302/poud-areneb-hirmuaratava-kiirusega

Põuane ja väga soe nädal. Nädal pööras uue lehekülje ilmapäevikus: kagutav ehk kagunaatordav ilm muutus, sest ilm tuleb nüüd läänest. Põud ja metsade tuleohtlikkus kasvab väga kiiresti, eriti seal, kus on vähe või pole peaaegu üldse sadanud.  Seega paneb kuiv ilm põllumehed tõsiselt proovile. Alates 29. juunist on arvestatav sajuvõimalus ja siis läheb ka oluliselt jahedamaks.



FMI lubab Eestisse kuni 35 kraadi. Õhumassi arvestades ei tundu see eriti usutav, aga huvitav on küll (FMI).

Kombinaator Ilmateenistuse 22.06. ja 25.06. nädalaprognoos: reedel (26.06.) taandub kõrgrõhkkond veidi kagu suunas, aga selle loodeservas on Eesti ilm ikka selge taevaga ja kuiv, kuid läänekaartetuulega. Lõunakaartest lisandub sooja: õhutemperatuur on öösel 12...17, päeval 27...32, meretuulega rannikul kuni 20 °C.
Märkuseks, et paiguti langes õhutemperatuur öösel ootamatult madalaks: nt Pärnumaal alla 10 kraadi, kohalikud kartsid öökülma. Hannese kinnitusel pole nii sooja päeva taustal nii jahedat ööd olnud, sest temp. amplituud ulatus 20 kraadini.
Laupäeval (27.06.) ja pühapäeval (28.06.) jääb kõrgrõhuala loodeserv Eesti kohale. Öö on laiguti õhukese pilvekihiga ja õhutemperatuuriga 14...19 °C. Päeval on pilverünki enam, aga tõenäoliselt suuremat sadu neist veel ei tule (sajuvõimalus alla 35%). Õhusoe kerkib 27...32, meretuulega rannikul kuni 20 °C-ni.
Esmaspäeva (29.06.) öö püsib sajuta ja võrdlemisi selge taevaga. Tugevnev idakaartetuul annab märku lääne poolt lähenevast madalrõhulohust, mis päevaks toob eelkõige Lääne- ja Edela-Eestisse sajupilvi, äikeseoht on suur. Õhtul muutuvad mandril hoogsajud laialdasemaks ja tugevamaks, võib tulla rahet. Puhub võrdlemisi tugev ida- ja kagutuul, saartel ja läänerannikul edelast ja läänest. Õhutemperatuur on öösel 12...17, rannikul kohati 20, päeval 23...28, meretuulega rannikul ja sajupilvede all kuni 20 °C.
Uute andmete järgi moodustub Eesti kohale madalrõhuala, mis toob 29. juunil jahedama ilma ja võib tugevat äikesevihma sadada (tõenäosus ~70%).

Ränk põud. Enne 29. juunit pole lootustki, et sajab (Meteoblue).

92 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Seega täiega igav ilmanädal tulemas. :(

Anonüümne ütles ...

Nii palju kuumapäevi rekordsooja talve järel tundub ikka väga üllatav. Isegi normaalse talve järel ei esine tavaliselt suvel sellist leitsakut nagu nüüd. Kaks üle 30 kraadist päeva on juba olnud ning Ilmateenistus prognoosib reedest pühapäevani jälle kuni 32 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Õudne. Jälle see igav Sahara tagasi.

Anonüümne ütles ...

Sel nädalal ja tundub et ka järgmisel, ärge põhja-Eestis maatuult oodake.

Anonüümne ütles ...

Lõpuks ometi tulevad absoluutselt kõige paremad võimalikud ilmad Eestis - troopiline kuumus põuaga. See aeg saab olema imeline. Igal suvel võiks selline ilm terve suvi läbi kesta. Loodetavasti kliima soojenemine teeb selle reaalseks.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti peab see ütlus paika, et aastad pole vennad ning ehk tuleb tänavune suvi terviklikult soe erinevalt möödunud aastast.

Anonüümne ütles ...

Eeldused kuumaks suveks keskmise temperatuuri järgi on praeguse seisuga täiesti olemas, sest juuni keskmine kujuneb prognoositavate kuumade ilmade realiseerumisel väga kõrgeks. Nüüd jääb vaid loota, et ütlus "aastad pole vennad" peab seekord paika, ehk ei lähe sarnaselt möödunud aastaga.

Samuti on Läänemeri hetkel normist kohati üle viie kraadi soojem, tänu millele on rannikujaamades ööpäeva keskmine juba suve alguses mandrist kõrgem, juhul kui pole kuumalainega tegemist ning see omakorda mõjutab terve Eesti keskmist, sest ligi pooled ametlikest jaamadest asuvad ranniku läheduses.

Soojast merest tingitud kõrgemat kuu keskmist võib seega oodata ka juulis ja augustis, kuna järgnevad päevad annavad sellele ainult hoogu juurde.

Anonüümne ütles ...

Natuke lugemist Siberi kuumarekordidest. Paneb ikka korraks mõtlema küll, et mis sammudega rekordeid purustatakse.

https://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/arktikas-purunes-koigi-aegade-kuumarekord-maailma-uhes-kulmemas-linnas-moodeti-pea-40-kraadi-sooja?id=90253457

Proff on rääkunud!

Anonüümne ütles ...

See kuumaperiood ei lõppe läänest-edelast saabuva frondiga. Ikka sealt loode-ida vahelisest sektorist tuleva õhuga. Küll näete.

Anonüümne ütles ...

@ 22. juuni 2020 17:00

Eks grillkanadele meeldibki end praadida, kes tööl ei käi ja poevad suvalisel hetkel varju kui päike juba liiga hakkab tegema. Taoliste "aiamaa" ongi vist rand, kus tõesti midagi kastma ei pea ja muru kah puudub.

#VälitöölistelLähebPõrguks

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ikka häbiväärselt vähe sademeid tulnud see kuu...on´s üldse lootust?

Anonüümne ütles ...

Lootused on nigelad selle kuu osas kahjuks. Kindlasti on Harjumaal ka kohti, kus tuli piisavalt vett.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Kuusalu kandis on sadanud kõige rohkem, aga ilmselt Jüri kandis kõige vähem.

Anonüümne ütles ...

Jep, Jüri-Saku liin on ikka häbiväärselt vähe sademeid saanud. Kas asi ei või olla turbarabades, et soojad õhuvoolud rikuvad asja ära? Jüri külje all on rabasid küll.

Anonüümne ütles ...

Lõpuks ometi Ilmateenistuselt kuumahoiatus uue kriteeriumi järgi.

Anonüümne ütles ...

Stroomi rannas kuuuumalaineee

Anonüümne ütles ...

Nautige kuumalainet, sest põhimõtteliselt 1. juulist on suusakas kohal.... tänavu sooja talve ja külma kevade järel see pole muidugi üllatus (ja meil on isegi väga hästi läinud, et juuni nüüd nii soe on) aga ma ei saa aru, miks viimastel aastatel juuli üldiselt nii niru on.... 2015, 2016, 2017, 2019 - kõik juulid jumalast suusakad. Eriti 2019 omast ma ei saa aru. 2018/2019 oli üpris normaalne talv, jõulud valged ja jaanuari keskmine normist külmem, nagu mis loogika järgi see juuli nii halb tulema pidi? kahju, et kõige suurema kuumalaine- ja äikesepotentsiaaliga kuu läheb viimastel aastatel pidevalt raisku....

Anonüümne ütles ...

Õnneks nädala pärast saabki see Sahara läbi? :) Oleks tore küll, muidu puhkus koosnekski ainult aiamaa kastmisest.

Anonüümne ütles ...

No viimane 4 aastase sajurütmiga aasta(2016) oli ka juuni normist soojem ja siis läks sajukraan lahti. No niipalju vahet ,et sel aastal venitab peaaegu kuu lõpuni välja.

Anonüümne ütles ...

@22. juuni 2020 19:18

Arvestades seda, kui palju meist põhja pool see rekord sündis, siis võib väita, et Eestis on juba praegu 40 kraadi sooja vabalt võimalik ideaalsetes tingimustes.

@23. juuni 2020 17:14

Jah, täiesti nõus sellega, et suusakas on peagi kohal ja suve kõige ilusam ja soojem aeg selleks aastaks läbi.

Mis jahedaid juulisid puudutab, siis eks aeg-ajalt juhtub ikka neid ette. Viimase 30 aasta trend on siiski soojenemise suunas.

Anonüümne ütles ...

Järgmise nädala alguses "võib jah" jahedamat ilma edela-lääne suunast tulla koos sademetega, aga pärast seda ei tohiks ikka väga suusakaks minna. Peaks ikka tüüpiline Eesti suvi jätkuma (päeva maksimumid nii 20-25 kraadi sooja). Hetke jugavoolu ennustused või prognoosid näitavad, et alates juuli teisest nädalast, võiksid temperatuurid uuesti tõusta. Neid ajaliselt pikku prognoose võtan suure reservatsiooniga jooksvalt.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

hetkeste andmete järgi tundub, et tuleb vist midagi 2016 juuli sarnast...

Aga mulle just tundub, et august on soojenenud. Isegi viimase aja kehvadel suvedel on augustis see 30 kraadi ära tulnud. (2015 ja 2017) Aga noh ma arvestan siin viimased 10-15 aastat, võib-olla 30 aasta lõikes on on ka juuli soojenenud, kuigi neid jahedais juulisid on viimasel ajal üsna palju kuhjunud.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on hetkeseisuga 17,2 kraadi(normist 2,2 kraadi soojem). Tõenäoliselt tuleb juuni keskmine seal 18 kraadi ära.

Anonüümne ütles ...

Ja juuli vist tuleb jälle juunist jahedam. Näiteks +17

Anonüümne ütles ...

Mitte vist, vaid täiesti kindlasti tuleb juuli ja ka augusti keskmine juunist madalam.

Anonüümne ütles ...

Ja Harjumaal sama kindlalt tuleb juuli ja augusti sademete hulga keskmine juunist madalam.

Anonüümne ütles ...

Kas külma suve lubanud posijad kes isegi +30 välistasid on kuhugi urgu läinud ja ameti maha pannud?Tundub,et ka juuli tuleb väga kuum, seega pizdets teiega.

Anonüümne ütles ...

Milles järeldad ,et juuli kuum tuleb ?

Anonüümne ütles ...

Oo ei, kuuma juulit küll ei taha! Niigi juba ainuüksi juunis kastnud nagu segane. :(

Anonüümne ütles ...

Mitte mingit kuuma juulit ei tule, seda ei juhtu.

Anonüümne ütles ...

Huh... tore teada. Loodetavasti sajab siis ka korralikult.

Anonüümne ütles ...

No loodame, et uuel nädalal on siis korralik kastmine.

Anonüümne ütles ...

Tundub jah, et kauaoodatud kosutav edelavool jääb pikemaks.

Anonüümne ütles ...

Mitte lihtsalt pigemaks, vaid domineerivaks kogu ülejäänud suve.

Anonüümne ütles ...

Kas mitte loodest (mõtlen Põhja-Skandinaaviast) pühapäevast või esmaspäevast jälle uus kõrgrõhkkond tule peale nagu viimased kolm juunis? Hetkel ei julgeks midagi prognoosida uueks nädalaks.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti jääb see kõrgrõhkkond ära ja ülejäänud suvi tuleb 2012 omale sarnane. See on siin Harjumaa piires üks rohelisemaid suvesid, mida näinud, kuna põuda polnud.

Anonüümne ütles ...

Mitte mingit kõrgrõhkkonda ei tule. Nagu korduvalt öeldud, siis juulis algab suusakas, mis domineerib kogu ülejäänud suve. Nii Gismeteo kui meteoblue mõlemad kinnitavad seda.

Aeg-ajalt võivad soojemad päevad tulla nagu eelminegi suvi, aga enamik ajast valitseb suusakas. Juuli ja augusti keskmised jäävad juunile alla ning tulevad 18 kraadist madalamad.

Kuuma suve keskmise temperatuuri järgi ei tule, seda lihtsalt ei juhtu. Salvestage see kommentaar ära ja suve lõpus näite, et mul oli õigus.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne ütles ...
Mitte mingit kõrgrõhkkonda ei tule. Nagu korduvalt öeldud, siis juulis algab suusakas, mis domineerib kogu ülejäänud suve. Nii Gismeteo kui meteoblue mõlemad kinnitavad seda.

Aeg-ajalt võivad soojemad päevad tulla nagu eelminegi suvi, aga enamik ajast valitseb suusakas. Juuli ja augusti keskmised jäävad juunile alla ning tulevad 18 kraadist madalamad.

Kuuma suve keskmise temperatuuri järgi ei tule, seda lihtsalt ei juhtu. Salvestage see kommentaar ära ja suve lõpus näite, et mul oli õigus.

26. juuni 2020 18:28"

Märkisin ära su kommentaari. Muideks Gismeteo lubab juba uut sooja või kuuma perioodiks 8-15 juuli.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Olen jaanuarist alates kõikumatuna väitnud, et kuuma suve ei tule keskmise temperatuuri järgi ja täpselt sama kõikumatuna väidan seda augusti viimase päevani.

Praegune leitsakuline juuni, mis tekitas ideaalse võimaluse kuumaks suveks keskmise temperatuuri järgi, ei heituda mind absoluutselt, sest ma tean täpselt mida räägin.

Kui peaks kuumi suvi tulema keskmise temperatuuri järgi, siis võib blogi autor kõik mu suvepakkumised ja kommentaarid(sealhulgas ka selle kommentaari), milles leitsakulist suve välistasin, blogi postituses kõigile nähtavalt üles lugeda ning väita, et kõik see oli bluff.

Kuuma suve ei tule keskmise temperatuuri järgi, seda ei juhtu! Ma olen lihtsalt nii enesekindel, et ma tänavuse suvepakkumise osas ei eksi. See läheb täppi, küll näite!

Anonüümne ütles ...

Et mu enesekindlad kommentaarid, milles kuuma suve välistan, lihtsalt tühi jutt ei paistaks, siis lisan siia Tartu-Tõravere 153 aasta pikkusel aegreal põhinevad näidnud.

Nagu juba mitmeid kordi olen varasemalt väitnud, on ülisoojade talvede ja ülikuumade suvede vahel seos/seaduspära - mitte kunagi ei järgne ülisoojale talvele ülisoe suvi keskmise temperatuuri järgi.

Tartu-Tõravere viimase 30 aasta(1990-2019) talvekuude keskmine temperatuur on -3,8 kraadi.
Tartu-Tõravere viimase 30 aasta(1990-2019) suvekuude keskmine temperatuur on -16,6 kraadi.

Ülisoojaks talveks võib pidada sellest talve, mille talvekuude keskmine on viimase 30 aasta normist vähemalt kaks kraadi soojem ehk >= -1,8 °C.

Ülisoojaks suveks võib pidada sellest suve, mille suvekuude keskmine on viimase 30 aasta normist vähemalt üks kraad soojem ehk >= 17,6 °C.

Isiklikult pean kuumaks suveks siiski >= 18 °C keskmist, mille lisasin ka suvepakkumisse.

Võib-olla tekib siinkohal küsimus, et miks ülisoe suvi on normist vaid kraad soojema korral erinevalt talvest, mis on kaks kraadi. See on seetõttu, et talvede anomaaliad on suvedest palju suuremad ning talved on soojenenud palju rohkem kui suved.

Järgnevas kommentaaris lisan Tartu-Tõravere 153 aasta pikkuse aegrea kõige soojemad talved järjekorras keskmise temperatuuri järgi ning neile järgnenud suved. Kaksteist on neist olnud ülisoojad ning viisteist soojad.

Samuti lisan Tartu-Tõravere 153 aasta pikkuse aegrea kõige soojemad suved järjekorras keskmise temperatuuri järgi ning neile eelnenud talved. Neid on kokku olnud kolmteist.

Siit tuleb väga selgelt välja, et ülikuuma või isegi sooja suve jaoks ei tohi talve keskmine olla normist palju soojem, vaid peab jääma normipiiresse või olema normist külmem.

Selgelt võib näha ka seda, et mida soojemad on talved(ülisoojad), seda vähemtõenäolised on kõrgema keskmisega suved - ülisoojade talvede puhul pole suve keskmine kordagi 17 kraadini küündinud ning vaid kolmel korral on see 16 kraadini jäänud, samas kui lihtsalt soojade talvede puhul 16 üsna tavaline ning koguni 17 kraadi olnud.

Ülisooja suve pole siiski mitte kummagi puhul järgnenud - ei sooja ega ka mitte ülisooja talve korral.

Seda kindlamini saab ka väita, et tänavune suvi kuum ei tule keskmise temperatuuri järgi, sest talv oli rekordsoe - 2019/2020. aasta talve keskmine: 1,9 °C.

Anonüümne ütles ...

ÜLISOOJAD TALVED JA NEILE JÄRGNENUD SUVED

1. 2007/2008. aasta talve keskmine: 0,2 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,8 °C.
2. 1924/1925. aasta talve keskmine: -0,3 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,6 °C.
3. 1960/1961. aasta talve keskmine: -0,4 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,6 °C.
4. 1988/1989. aasta talve keskmine: -1,0 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,2 °C.
5. 1974/1975. aasta talve keskmine: -1,2 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,9 °C.
6. 2014/2015. aasta talve keskmine: -1,2 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,9 °C.
7. 1991/1992. aasta talve keskmine: -1,2 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,8 °C.
8. 1948/1949. aasta talve keskmine: -1,3 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,1 °C.
9. 1989/1990. aasta talve keskmine: -1,4 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,1 °C.
10. 1992/1993. aasta talve keskmine: -1,4 °C. Järgnenud suve keskmine: 14,2 °C.
11. 1999/2000. aasta talve keskmine: -1,7 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,4 °C.
12. 1929/1930. aasta talve keskmine: -1,8 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,4 °C.

SOOJAD TALVED JA NEILE JÄRGNENUD SUVED

13. 1994/1995. aasta talve keskmine: -2,0 °C. Järgnenud suve keskmine: 17,0 °C.
14. 1881/1882. aasta talve keskmine: -2,0 °C. Järgnenud suve keskmine: 17,4 °C.
15. 2015/2016. aasta talve keskmine: -2,0 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,9 °C.
16. 2016/2017. aasta talve keskmine: -2,1 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,3 °C.
17. 1943/1944. aasta talve keskmine: -2,1 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,1 °C.
18. 2013/2014. aasta talve keskmine: -2,1 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,7 °C.
19. 1956/1957. aasta talve keskmine: -2,2 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,2 °C.
20. 2000/2001. aasta talve keskmine: -2,3 °C. Järgnenud suve keskmine: 17,2 °C.
21. 1909/1910. aasta talve keskmine: -2,3 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,0 °C.
22. 1972/1973. aasta talve keskmine: -2,4 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,7 °C.
23. 1951/1952. aasta talve keskmine: -2,4 °C. Järgnenud suve keskmine: 14,8 °C.
24. 1893/1894. aasta talve keskmine: -2,6 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,3 °C.
25. 1873/1874. aasta talve keskmine: -2,7 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,1 °C.
26. 2018/2019. aasta talve keskmine: -2,8 °C. Järgnenud suve keskmine: 16,9 °C.
27. 1886/1887. aasta talve keskmine: -2,8 °C. Järgnenud suve keskmine: 15,1 °C.

ÜLISOOJAD SUVED JA NEILE EELNENUD TALVED

1. 2010. aasta suve keskmine keskmine: 18,6 °C. Eelnenud talve keskmine: -8,7 °C.
2. 2011. aasta suve keskmine keskmine: 18,3 °C. Eelnenud talve keskmine: -7,7 °C.
3. 1939. aasta suve keskmine keskmine: 18,2 °C. Eelnenud talve keskmine: -4,0 °C.
4. 1999. aasta suve keskmine keskmine: 18,2 °C. Eelnenud talve keskmine: -4,7 °C.
5. 1936. aasta suve keskmine keskmine: 18,2 °C. Eelnenud talve keskmine: -4,5 °C.
6. 2018. aasta suve keskmine keskmine: 18,1 °C. Eelnenud talve keskmine: -3,3 °C.
7. 2002. aasta suve keskmine keskmine: 18,1 °C. Eelnenud talve keskmine: -4,0 °C.
8. 1868. aasta suve keskmine keskmine: 18,0 °C. Eelnenud talve keskmine: -9,1 °C.
9. 1972. aasta suve keskmine keskmine: 18,0 °C. Eelnenud talve keskmine: -5,9 °C.
10. 1937. aasta suve keskmine keskmine: 17,8 °C. Eelnenud talve keskmine: -4,4 °C.
11. 1901. aasta suve keskmine keskmine: 17,8 °C. Eelnenud talve keskmine: -5,5 °C.
12. 2013. aasta suve keskmine keskmine: 17,8 °C. Eelnenud talve keskmine: -5,5 °C.
13. 2006. aasta suve keskmine keskmine: 17,6 °C. Eelnenud talve keskmine: -6,5 °C.

Anonüümne ütles ...

Lisaks täpsustan, et eelnevad näinud käivad ainult Tartu-Tõravere jaama kohta.

Anonüümne ütles ...

Juuli algus tõotab fotograafidel põnev tulla. Kuna meri on soe ja ilm jaheneb ning saabub jahe labiilne õhumass, on merel juba üsna pea öiseid äikeseid loota, mida ilmestab täituv Kuu ja valged ööd. Vb ka helkivad ööpilved lisaks.

Tänu edelavoolule peaks ka Harjumaa kastetud saama lõpuks.

Anonüümne ütles ...

@ 21:43, mis sa siis juuli ja augusti kesmisteks pakud? Ma olen nõus, et ülisooja suve ei tule, aga juuli ja august peavad ikka väga suusakad tulema, et keskmist sinna 15,x kraadi kanti alla tirida, kui juuni keskmine on Tartu-Tõraveres peaaegu 18 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Ma hetkel ei taha ka kuidagi uskuda, et nii mega suusakad tulevad juuli ja august. Juuli tuleb sinna keskmise temperatuuri kanti 17,4-17,6*C, kui vaadata erinevaid prognooskaarte või mudeleid ning arvestades muid lisa faktoreid ala Läänemere ja Peipsi veetemperatuure jne. Augusti kohta hetkel ei oska midagi pakkuda.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

No ma arvutasingi ja selleks, et suve keskmine (Tartus) alla 16 kraadi tuleks, peaksid nii juuli kui augusti keskmised sinna 15 kraadi ringi jääma. Aga hetkeseid mudelprognoose vaadates on ebatõenäoline, et juuli 2,4 kraadi normist külmem tuleb.

Ma ise arvan, et suve kesmine jääb 16,5-17,0 vahele.

Anonüümne ütles ...

@26. juuni 2020 22:14

Üksiku kuu keskmist pole võimalik pakkuda, aga arvestades juunit, siis arvan, et suve keskmine jääb Tartu-Tõravere jaamas 16,5...17,5 kraadi vahele.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. Mina igaltahel kogun juba oma 100€. Ilmselt on ilmastikul lühidalt öeldes plaanis sarnane hüpe 1980 -date lõpule kus keskmine(aasta) otsustas lihtsalt sammu ülespoole astuda. Äkki on uus samm ja aasta keskmine Harkus +8 polegi enam ulme. Kui nii tulebki suvi ikkagi see +17 ära ja sellised talved hakkavad nii 5 aasta tagant olema. "Normaalsed" talved hakkavadki olema midagi sellist nagu näiteks 2015/16. (Kuu aega on külma ja lund). Nii ,et äkki juhtub see ime ja soe muudkui jätkub kuni Detsembrini.

Anonüümne ütles ...

Mis aasta keskmist puudutab, siis kusjuures hetkel ei ennusta mudelid detsembrisse suurt soojamaratoni. Miinuses keskmisega detsember tasakaalustaks aasta temperatuuri natuke.

Tegelikult on tõenäoline, et meid ootab ees pigem külm talv. Vaikne Ookean läheb suure tõenäosusega La Nina faasi. See tekitab õhuringluse, mis soosib meil pigem külma talve. (kui just mingi ülipositiivne NAO indeks vahele ei sega)

Viimati tekkisid La Nina'd 2010 ja 2017 aasta teises pooles. Ja mis neile järgnes? Külmemad talved ja siis järgmisel aastal soe suvi. Ma küll ei usu, et päris 2010/2011 talv kordub, aga midagi 2017/2018 sarnast võib tulla, igastahes hetkestel andmetel pole suurt soojamaratoni oodata, peaks tulema pigem normaalne talv, kus saab lund ja mõni nädal pakast ka.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuni keskmine on hetkeseisuga 17,7 kraadi(normist 2,7 kraadi soojem).

Anonüümne ütles ...

Mul Hiiumaal tuli viimati vihma 8ndal. Lähimas jaamas Ristnas on tulnud juunis 14,8 mm. Kaua veel?

Anonüümne ütles ...

Viimaste arengute järgi see uus kõrgrõhkkond põhjas, mis rohkem nüüd ida poole nihkub võib olla õnnistus meie põllumeestele, muruniitjatele ja rohenäppudele, et blokeerib madalrõhkkonnalohku just Eesti kohal. Vihma (usun, et äikest ka) peaks saama Hiiumaa esmaspäeva õhtul ja teisipäeval.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

1. juuli öö peaks jah saartele tooma vaatemängulise ;) vihmasaju.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse prognoosi põhjal tundub teisipäeva öösel kaoseline ilm tulevat, kuid paanikaks pole põhjust.

Anonüümne ütles ...

ARPEGE mudel näitab, et teisipäeva hommikuks on Kõpus endiselt olnud 0 mm sademeid.

Anonüümne ütles ...

Viimane Euroopa mudeli jooks on päris huvitav.... selle järgi käib meil ainult korraks madalrõhkkond üle ja 6ndast läheb jälle kuivaks. Aga arvatavasti see liiga hea, et tõsi olla ja juuli päevamaksimumid ei ületa 23 kraadi...

Anonüümne ütles ...

Raplamaal tundub äikest olema.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal oli 21ni ilus selge, soe, aga nüüd kiskus pilve ja sajab vahelduva eduga. Jälle ootamatu.

Anonüümne ütles ...

See külm front jõuab jah juba kella 14-ks Tallinn-Pärnu joonele, mis on ilmselgelt liiga vara, et saared ja mandri lääneosa vihma saaks. Arvata on, et Simuna ja Väike-Maarja kant saavad taas 30 mm sademeid esmaspäeval.

Anonüümne ütles ...

Homme on Kehra-Viljandi joonest idakirdes suur äikeseoht. Sellest lääneedelas on oht üsna väike.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal jälle see fking kirdetuul ja algul tekkinud rünkpilved on hajunud.

Anonüümne ütles ...

Vabandust, viimane normaalne talv oli 2012/2013. 2017/2018 talve ei saa külmaks kuidagi pidada, veebruari lõpust ei piisa.

Rahvas ikka ei tea´enam, milline on külm talv.

Anonüümne ütles ...

Viimased 7 aastat on tõesti väga palju soojasid talvesid olnud, aga tegelikkuses ei pea "normaalne" eesti talv ka jube külm olema. Paraku on meil ikkagi selline poolmereline kliima ning kogu aeg ei pea -30 olema. Minu arvates võib normaalseks talveks lugeda sellist, kus on detsembri keskpaigast veebruari lõpuni püsiv lumekate ning temperatuur enamus ajast -5 kuni -10 kraadi. (enamasti siiski on ka üks nädal sulailma ja mõni nädal pakast ka)

2018 on aga hea näide, et kuuma suve jaoks ei ole ilmtingimata väga väga külma talve vaja.

ja viimaseid CFSi uuendusi vaadates tekib küsimus kas 2020 saab olema see aasta, kus ülisoojale talvele järgneb soe suvi..... (17,0-17,5 keskmisega siis)

Anonüümne ütles ...

Soe suvi võib järgneda ülisoojale talvele, aga ülisoe suvi mitte.

Anonüümne ütles ...

Hetkel paistab, et Pärnu-Valga joonel on äikest.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuni keskmine on hetkeseisuga 18,1 kraadi(normist 3,1) kraadi soojem ning aegreas soojuselt 7.kohal. Möödunud aasta juuni keskmine oli 18,3 kraadi ning 2013. aastal 18,2 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Ja mõlemil aastal oli juuli juunist selgelt jahedam.

Anonüümne ütles ...

Kui juuli oleks hoo- ja äikesevihmane, poleks jaheduse vastu midagi. Peaasi, et maikuu igavus ei kordu.

Anonüümne ütles ...

Arvata on, et homse äikesevihma krahmab Ida-, Kagu- ja Lõuna-Eesti jälle omale ja muu Eesti jääb pika ninaga. Selle aasta juunis nii tüüpiline. 7 äikesepäevast ainult ÜKS on Loode-Eestit kastnud ja sedagi valikuliselt nõnda, et Hiiumaa kõrbeb.

Anonüümne ütles ...

Ööl vastu 1. juulit soovitan mere äärde minna, sest peaks tulema tavaliselt augustikuule kohane mereliste äikeste vaatemäng. Aga seekord on ööd augustiga võrreldes ikka väga valged.

Anonüümne ütles ...

Mind ajab lausa naerma, keegi kurtis Tartust, et neil vaesekestel tuli viimati korralik paduvihm 20ndal, nüüd kõik kõrbeb ja ei jaksa kasta oioi.. Ta Kõpus elades vist minestaks.

Anonüümne ütles ...

Täna võib taas korralikku äikesepäeva oodata siin Kagu-Eestis, kuna tegemist jälle lõunavooluga.

Anonüümne ütles ...

Edelavool on parim, vähemalt Loode- ja Lääne-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Ida-Eestit peaks homme tabama väike, aga vihane osatsüklon, mis toob uputuse ja tõstab korralikult tuult.

Anonüümne ütles ...

Kõpust läks see pilv mööda ? (30.min tagasi)

Anonüümne ütles ...

Loode-Eesti saab ka siis täna korraliku show'd näha.

Anonüümne ütles ...

Kahjuks läks äikesepilv minu asukohast Kõpus täpselt mööda.
Aga olen ootel, merelt tuleb vist veel?

Anonüümne ütles ...

Paris ulatuslik pagiliin on formeerumas Soomest kuni Lõuna-Eestini. Tallinna piirkond peaks korralikku show'd nägema.

Kalle ütles ...

Huvitav, et Ilmateenistuse radaritega on juba mitmendat suve järjest sama jama - niipea, kui ilm huvitavaks läheb, on need rivist väljas. Tea, kas kuumus teeb liiga? Võiks nagu eelnevatest kogemustest juba midagi õppida.

Anonüümne ütles ...

Mingit shõud siin polnud. Tallinnale kohaselt enne saabumist asus äike kiirelt hajuma. 2 välku 5 minuti vahega oligi siin shõu tipp.

Anonüümne ütles ...

Lähipäevad veel on huvitavad, siis tuleb see Sahara tagasi vist, aga õnneks jahedamana.

Anonüümne ütles ...

Täna on edelavool ja nii kohe Lääne- ja Loode-Eesti oma otseses tähenduses paugu kirja sai. Ja sedagi olen siin korrutanud, et see õhuvool lihtsalt ON selle piirkonna ainus kindel sajulootus suvel.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus nüüd Loode-Eestile 2. taseme hoiatuse andnud, kui äike ammu läbi on :D

Anonüümne ütles ...

Pigem peaks hoiatama Viljandi - Väike-Maarja - Kunda joone lähiümbruse elanikke homse osatsükloni üleujutuste eest.

Anonüümne ütles ...

Ilmajaam ennustab ja hoiatab tugeva vihmasaju eest

Anonüümne ütles ...

Nii on jah, sest oht on suur.

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et siis lõpuks alles nüüd sajune suvi algab. Viivitas sellega natuke veel enam kui 2016.

Anonüümne ütles ...

Nii NOAA kui ka Meteoblue pikaajaline prognoos näitavad hetkel aga põuast juulit... pigem tuleb siis külm, tuuline ja põuane.

Anonüümne ütles ...

Kui nüüd nädal aega vihma hoiaks, siis võib ka kuni septini mitte sadada.

Anonüümne ütles ...

Tulgu jah pigem põuane ja tuuline. Seda mussooni on niigi enamus aastast.

Anonüümne ütles ...

Ei, ainult mitte tuult!!! Kõige hullem on see, kui vaatad, et õues päris kena päikseline ilm, aga siis puhub mingi kõle kirde- või loodetuul ja sooja on tunnetuslikult umbes 15 kraadi. Selline ilm ei sobi ujumiseks, grillimiseks ega rattasõiduks või muuks. Pigem olgu siis juba 18-20 kraadi ja hoovihmane, aga tuulevaikne.

Anonüümne ütles ...

Nojah samas viimane GFSi jooks näitabki igavesti tiirutavat madalrõhkkonda... aga eks näis. üle 5 päeva on mudelprognoosid suht mõttetud.