esmaspäev, 15. juuni 2020

25. nädala ilm (15.–21.06.2020)

Kommentaariumi viide

Palav ja äikeseline nädal. Eesti ilma mõjutab peamiselt Venemaa kõrgrõhkkond, kuid see jääb üsna kaugele. Siiski jõuab selle serva mööda troopiline õhumass Läänemere äärde. Teine oluline ilma määraja on madalrõhkkond, mis liigub Leedu kohalt Läänemerele, kuid nädala teiseks pooleks see täitub ja alles jääb üksnes kaudne mõju (niiskus, pilved, ehk ka madalama rõhu vöönd kõrgetes õhukihtides).
Hiljem, nädala edenedes tuleb ilma määrajaid küll juurde, kuid paistab, et ükski neist ei saavuta otsustavat ülekaalu. Kui ülekaalu jääb siiski Venemaa kõrgrõhkkond (Euroopa mudeli lahend) või Poola kohal olev madalrõhkkond (ARPEGE mudeli lahend), jääb tuline ilm püsima, kui läänepoolne kõrgrõhkkond või põhjapoolne madalrõhkkond, muutub ilm jahedamaks, aga tõenäoliselt mitte kuigi kauaks. Elame-näeme!
Valitsevas kaguvoolus tulevad pilved ja sajualad umbes 110° asimuudiga ehk liiguvad läände-loodesse, kuid liikumise suund muutub põhjapoolsemaks ehk asimuut suureneb. Äikest saab jälgida https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/.
15. juuni: troopiline õhumass jõudis Eesti kohale. Niiske ja pilvise ilma tõttu jäi õhutemperatuur enamasti 25 kraadi piirist madalamaks, kuid kastepunkt tõusis 19 kraadini. Äikest oli üksikutes punktides (peamiselt Virumaal).
16. juuni: lisandus niiskust ja soojust. Äikest oli Peipsi ümbruses, Virumaal ja üksikutes punktides loodeservas (https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20200616), sest Läänemerele jõudnud madalrõhkkonnaga seotud front jõudis oodatust kaugemale põhja ja itta. Mujal oli pilves ja üksikute vihmasabinatega (sajuhulk alla 1,5 mm) ilm. Pilves ja niiske ilma tõttu piirdus õhutemperatuur 20...25 kraadiga, kohati oli isegi madalam. Mõnel pool, peamiselt Liivi lahel, oli udu.
17. juuni: lääne pool läks õhumass jahedamaks ja ilm selgines. Hommikuks langes õhutemperatuur kohati alla 10 kraadi. Ida pool jäi soojem ja niiskem õhumass püsima, tekkis udu ja õhutemperatuur püsis 15 kraadi ümbruses.
Hommikul püsis ida pool veel udu, mis keskpäevaks siiski hajus. See oli seotud sooja ja niiske õhumassiga ja selle edasiliikumist tähistava sooja frondiga. Siiski oli õhumassi liikumine väga aeglane (5 sõlme) ja võttis kogu ööpäeva aega, et saarteni jõuda. Äikeseoht oli päeval väike, sest Eesti kohal oli kõrgrõhuhari (see pärssis tõusvaid õhuvoole). Äikest oli õhtupoolikul peamiselt Simuna ümbruses ja mujal Lääne-Virumaal. Õhutemperatuur tõusis selgema ilmaga mitmel pool üle 25 kraadi.
18. juuni: öö jooksul tekkis äikesevöönd mandri lääneosa kohal. See nihkus kirde suunas ja hiljem mööda põhjarannikut ja Soome lahte ida suunas. Sisemaal poole äike ei ulatunud. Päev oli kuum ja päikeseline, ainult õhtupoolikul tekkis Virumaal lühiajaline äikesekolle, see jäi Rakvere lähedusse. Sooja oli 25...32 kraadi, udustel rannikualadel piirdus 20 kraadiga.
19. juuni: kuni keskpäevani päikeseline ilm. Pärastlõunal pilvisus tihenes ja Eesti keskosas tekkis äikesevöönd, mis nihkus väga aeglaselt põhja suunas. Õhtuks see vöönd nõrgenes ja ilm hakkas selginema. Õhutemperatuur oli eelmise päevaga sarnaselt 24...32 kraadi, kohati rannikualadel vähem.
20. juuni: öösel oli Eesti kohal soe front ja peamiselt Võrtsjärve ümbruses arenes äikesekolle, üksikuid koldeid oli mujalgi. Hommiku jooksul nihkus äike Alatskivi ja edasi Peipsi kohale. Alatskivil kestis äike kokku üle 3 tunni. Mujal äikest enam ei olnud, aga pilvekiht jäi esialgu püsima.
Arvatavasti äikest enam ei tule või siis lõunaservas. Soojapiir jääb tõenäoliselt alla 25 kraadi.
Edasine: kõige soojem ja niiskem õhumass eemaldus. Edaspidi on õhumass jahedam ja kuivem, sest Skandinaavia kohal tugevneb kõrgrõhkkond. Seega on 20. juunil ja edaspidi sooja valdavalt 20...26 kraadi ja ilm sajuta. Sarnane on ilm ka 23. ja 24. juunil ehk et jaanilõket saab sooja ja sajuta ilmaga pidada.
Nädala teiseks pooleks on oodata jälle 30 kraadi ja enam, kuid äikesevõimalus näib olevat väike.

Kõige palavam on 18. või 19. juuni (WeatherOnline).


147 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Show hakkab ka loodes-läänes pihta jah?

Anonüümne ütles ...

Ei pruugi. See kirdetuul ei lõppe niipea. Kui midagi tuleb, siis pigem läänes, kui et loodes.

Anonüümne ütles ...

Saab siis vahelduseks näha, millised äikeserajud suudab kaguvool siia Kagu-Eestisse tuua.

@15. juuni 2020 09:17

Jah, kindlasti peaksite nüüd ka seal loodes show'd nägema täna. Isiklikult panustan siin kagus siiski kolmapäevale ja edasi, sest siis on lõunavool tagasi.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuni keskmine on hetkeseisuga 15,4 kraadi(0,4 kraadi normist kõrgem). Järgnevate päevadega peaks see kiiresti tõusma hakkama.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et labiilsem ajastus satub eeloleva öö peale - täna lõunas äikeseoht, homme juba Virumaal ja Lõuna-Soomes.
-----------
Alles jaanipäeva paiku on lootust, et ka põhjarannikul põhjalikult tuulesuund muutub.

Kadri Kiis ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Tõenäosus selleks on väga suur, et tuleb.

Anonüümne ütles ...

Aga meretuuline loode- ja põhjarannik pääsevad?

Anonüümne ütles ...

Võimalused näivad seal igatahes paremad olevat seekord kui oli 8.ndal.

Anonüümne ütles ...

Värsked andmed näitavad, et homme on äikeseoht Tallinn-Türi-Valga joonest ida-kirde pool.

Anonüümne ütles ...

To 11:03 muutub jah. Kirdetuul asendub põhjasuunaga

Anonüümne ütles ...

Vaatasin just Ilmateenistuse nädalaprognoosi ja kae ilma! Tulikuuma lubatakse! Õnneks küll koos sademetega, muidu oleks kole keeruline üle elada.
Samas äikest ma ei oota. Igal aastal lööb sisse ning varakahju ulatub juba tuhandetesse. Eks peab ilmateadet jälgima ning kõik välja võtma vähimagi kahtluse korral. Kuigi ka siis õnnestub... Õnneks kindlustus päästab.

Anonüümne ütles ...

Ma siiski arvan, et ka sel korral jääb Lääne-Eesti äikeseta ja ida saab sel nädalal vähemalt 4 äikesepäeva lisaks kui mitte rohkemgi.

Anonüümne ütles ...

15. juuni 2020 10:37
Pole siin loodes ikka veel mingit shõud olnud. Isegi vihma mitte.

Läheb seegi kord nii, nagu möödunud nädalal, et kuumus väsib just poole Eesti peal ära ja vajub siis tagasi lõunasse puhkama.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti näeb siin Kagu-Eestis täna ikka show ära, sest homme paistab äikesest vaba päev olema.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne ütles ...
Olen suht kindel, et järgmisel nädalal pole ühtki maatuulega päeva põhjarannikul.

14. juuni 2020 15:05"

Hetkel domineerivad ida- ja kagutuuled Eestis (alates 21:00-st). Seepärast küsisin eile, et oled ikka kindel sellise seisukoha osas?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

No jutt ongi päevasest ajast. Tahad näha ,et homme päeval Harkus jälle kirdetuul. Näiteks 11:00 - 18:00

Anonüümne ütles ...

Ma see, keda nn "proff" tsiteeris.
Jah, päevast jutt. Öösel võib ka muud tuult olla, sest mere kontrast maaga väheneb. Aga edelatuult ilmselt jaanipäevani päeviti Harkus ja mujal Soome lahe lõunakaldal ei tule.

Anonüümne ütles ...

Olen hetkel Tartumaal vaatamas Võrru jõudva äikesepilve võimsaid tippe, kus paistab sähvimist ja nii uskumatu kui see ka pole, on kuulda isegi kaugeid mürinaid. Asun äikesepilvest umbes 100km kaugusel.

Anonüümne ütles ...

Frondi ajastus on suht vale jälle ja seda ikka ainult Kagu- ja Ida-Eesti kasuks. Kell on praegu õhtul 11:40, aga praegune ilmaolukord peaks olema päeval 11:40, et korralik äikesepäev tuleks.

Anonüümne ütles ...

Oh, milline vaade sellele show'le siit avaneb! Võiks seda tundide viisi langedikul edasi vaadata, kui need sääsed nii näljased poleks.

Vaade Lõuna-Tartumaalt Eesti kagupiiril olevale äikesepilvele kl 22:34, ~94km kaugusel, millest kostus maad värisema panevaid mürinaid.

Anonüümne ütles ...

Põhja ka jõuab?

Anonüümne ütles ...

Kirde-Eestisse võib jõuda küll, kuid Tamsalust lääne poole vaevalt.

Kalle ütles ...

Tartus ka juba sähvimist näha ja kõminat kuulda. Ootan huviga...

Kalle ütles ...

Tartust ida pool käib hetkel vägev "keevitamine", mul otse oma rõdult hea seda šõud vaadata. Eks hommikustest uudistest saab teada, kuhu sisse lõi ja mis pahandust tegi.

Anonüümne ütles ...

Jah, siit Lõuna-Tartumaalt on suurepärane vaade selle Tartu lähedal olevale ilutulestikule, millel pole kohati sähvimisel vahet.

Teine show läheneb juba kagusuunalt.

Kalle ütles ...

Jah, kagust lähenevad välgud paistavad juba Tartusse kätte (põhja poole eemalduvad veel samuti). Paistab, et liigub enam-vähem täpselt mööda sama trajektoori, mis eelmine. Huvitaval kombel pole Ilmateenistus sedapuhku mingit hoiatust andnud. Möödaläinud äike andis palju võimsaid pilv-maa välke, pole usutav, et need mingit kahju ei teinud.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal ilm selginenud. Kell saab pool neli hommikul, aga kui saanuks pool neli pärastlõunal, siis ilmselt oleks pool Eestit äikese all, sest päike oleks selgeid kohti siis kütmas.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal saldo 0

Anonüümne ütles ...

Ega tule täna ka sest tuul juba Harjumaal seda kirdesuunda leidmas.

Anonüümne ütles ...

Järjekordselt algab Kõpu poolsaare needus, mõnus vihm kõik 10 km kauguselt mööda , nii väsinud kastmisest ...

Anonüümne ütles ...

Sa pole ainuke. Ka siin Harjumaal Männiku kandis läheb mööda kõik.

Anonüümne ütles ...

Öine ja õhtune vaatemäng oli siin kagus ikka võimas küll. Viis tundi järjest pidevalt sähvimist ja maad värisema panevaid mürinaid, mille saatel sai magama jäädud. Show'st juba ka uudistes juttu, kus näeb sellest videot.

Anonüümne ütles ...

Täna ilmselt ainult Virumaal äikest oodata. Front on oodatust paar tundi varem kohal lihtsalt.

Anonüümne ütles ...

Igatahes teil seal Harjumaal on täna küll suurem lootus äikest näha kui siin kagus. Ilmateenistus sinna ka hoiatuse andnud, mistõttu peaksite oma kauaoodatud show lõpuks ära nägema.

Anonüümne ütles ...

Tõenäosus 10% ,et Harjumaal äikest täna tuleb. Ida-viru näiteks saab.

Anonüümne ütles ...

Ei tule Harjumaal mingit äikest, front on möödas ja tuul lõunaedelas. No Kuusalu kant vb saab jah, see kõige kirdepoolsem Hatjumaa.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa*

#IgatsenNuputelo

Anonüümne ütles ...

Sina seal Männikul saad igal juhul millalgi lähiajal, aga Hiiumaal Kõpus ei ole juunikuus enam lootustki. Täna oli ainus lootus ja see ei täitunud.

Anonüümne ütles ...

Ära hõiska midagi, et saan. Siingi täna suht ainus lootus.
Edaspidi teeb kirdetuul oma nurjava töö.

Ega muud polegi, kui korrutada oma ütlust taas, et Loode-Eesti suurim sajuvõimalus on laussajud lääne- ja edelavooluga.

Anonüümne ütles ...

Just hiljuti kommenteeriti siin, et kaguvool on äikeste osas parim seal Loode-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Prr, kui külmaks viskas siin Tallinna lähedal praegu.. Vihma njetu :(

Anonüümne ütles ...

14:24. Pole ju kaguvool. Siin puhub tuul nüüd hoopis läänest.

Anonüümne ütles ...

Ta mõtles ikka vihmapilvede kõrguse tuult vist. Aga äikestele saatuslikuks sai frondi kiirustamine. Umbes selline 4 tundi hiljem pidanuks saabuma, et korralik vaatemäng tulnuks.

Anonüümne ütles ...

Loodeeestlased peaks äikese nimel täna öömaja siva kuhugi Võru-Jõgeva-Rakvere joone idatiiva kanti 3 päevaks broneerima, sest see suvi loodesse enne läänetsüklonite tralli äikest ei too.

Kuna lähipäevad on pmst 8. juuni copy-paste, siis Pärnu-Rapla-Kehra joonest läänes võite ida- ja kagutaevast vahtides näppu imeda.

Anonüümne ütles ...

Loode-Eesti kliima on täielik bullsh*t!

Anonüümne ütles ...

Üsna raske elu paistab jah teil seal loodes äikesehuvilistel olema. Näib, et ei piisagi ainult suurest labiilsusest asjade käimaminekust(erinevalt kagust), vaid on mitmeid teisigi tegureid.

Isiklikult ei kujutaks küll ette, kui peaks äikesehuvilisena siit Kagu-Eestist kuhugi Loode-Eestisse kolima, olles harjunud siinsete troopiliste õhumasside poolt põhjustatud intensiivsete äikestega, millega tihti kaasnevad hiidrahe, tugevad pagid, keeristormid jne.

Aga eks Daugavpilsi elanikud mõtle Kagu-Eesti kohta vast samamoodi, Vilnuse elanikud omakorda Daugavpilsi kohta jne.

Anonüümne ütles ...

Pigem nad ei mõtle niimoodi. Asi selles, et loodenurga ja kagunurga vahel on meeletult erinev äikesekliima. Aga Daugavpilsi ja meie kagunurga vahel väike erinevus, jne.

Eesti peaks 200 km kagus asuma, siis olnuks läinud öö äikesed juba Raplamaal ja Tallinnas.

Anonüümne ütles ...

Üks tobe asjaolu on kindlasti loodes seegi, et mingi madal pilvesaast ei lase kaugeid äikesepilvi üldse nähagi. Nii 8., 9. juuni kui ka täna mingi novembrikuine madal paks pilvetekk siin Harjumaal Männiku kandis.

Anonüümne ütles ...

@16. juuni 2020 17:23

Daugavpilsi ja Eesti kagunurga äikesekliima erinevus on tohutu. Vilnuse ja Daugavpilsi vahel juba väiksem.

Anonüümne ütles ...

18:01
Okei, eks sa ilmselt tead rohkem.

Ilmateenistuse ennustus peaks homseks olema selline, et Ida-Eestis sajab mitmel pool hoovihma ja on äikeseoht. Lääne-Eestis võib kohati vähest hoovihma sadada.

See kehtib nii öö kui päevase aja kohta.

Anonüümne ütles ...

Homme on ka Väike-Maarjas äike surmkindel. See kant on kagu-Eestile suur konkurent.

Anonüümne ütles ...

Loode- ja Lääne-Eesti võivad saada oma äikese vaatemängu neljapäeval peale lõunat. Hetkel kipub nii olema, et front seal kandis viibib.

Vaatasin Harkujaama tuule ajalugu takka, siis päris mitu tundi oli seal toimetamas maatuuled.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Hommikul jah oli tuul maakaartest, aga lõunast taas merekaartetuul.
-----------------------------
Neljapäeva õhtune äikesevõimalus on suur ainult mudelites. Aga need ei tea kohalikke olusid.
Täna pidi samuti nende järgi olema pooles Eestis kõva padulaussadu, aga oli vaid kohati.

Anonüümne ütles ...

Õnneks peab veel nädala seda igavat kagu- ja lõunavoolu taluma. Jaanipäeva paiku peaks kauaigatsetud edelavool äikesed ka siin loodes valla päästma. Hetkel tähtsaim on, et vihmagi tuleks.

09.08.2013, 12.08.2017 on vaid mõned näited raevukatest edelavoolu äikestest.

Anonüümne ütles ...

Siit https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?month=202006 on hästi näha äikeselisuse kontrasti ida-kagu ja lääne-loode vahel.
Üllatav on see, et "pudiseid kohti" on vähe - on kas puhas ala või tihedalt välgune. Ka Poola äikesevaesus on märkimisväärne.

Anonüümne ütles ...

Edelavoolu saab nii ehk naa enamik aastast kogeda. Lõuna- ja kaguvool on suvel ikka kõige huvitavam, toob troopilise kuuma ja ülivõimsad äikesetormid.

Annab meenutada, mil viimati nii põnev juuni siin Kagu-Eestis oli. Loodetavasti jätkub terve suvi selliselt.

Anonüümne ütles ...

Eelmise aasta juuni oli kordades põnevam. Kagu-Eesti kohta see jutt vb ei kehti.

Anonüümne ütles ...

https://www.yr.no/place/Estonia/Tartumaa/Tartu/hour_by_hour_detailed.html

Tartus 34 kraadi neljapäeval. Vihma mitte üks raas.

Anonüümne ütles ...

Mitte mingit 34 kraadi ei tule. Hea kui 30 kraadigi vaevu kätte saab.

Anonüümne ütles ...

Täna võiks äikest olla Tallinn-Viljandi joonel, mis tasapisi nihkub lääne poole.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Ja hea kui täna äikest üldse kuskil tuleb. 20% tõenäosust äikesele ainult Virumaal ja Võrumaal.

Anonüümne ütles ...

Ootused äikesetormideks siin Kagu-Eestis täna kõrged. Õhtuks peaks jõudma ka 15-kraadine isoterm.

Kadri Kiis ütles ...

Kus see andme osa pärineb et 20% tõenäosus?

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuni keskmine on hetkeseisuga 15,8 kraadi(0,8 normist soojem).

Anonüümne ütles ...

Homme virumaal tõenäosus 30% mujal 0%. Andmed ,et täna nii ja homme naa pärinevad põhjanaabrite ilmateenistuselt. Viimastel andmetel Pärnumaal ka see 20% täna. Aga jah üldiselt täna ja homme niru äikeseilm kus terve riigi peale üks, kaks pilve ja kogu lugu.

Anonüümne ütles ...

Tekib küsimus, et miks üldse jälgida selliseid ilmateenistusi, kes pole kompetentsed äikest prognoosima.

Anonüümne ütles ...

Sooja õhu juurdevool teeb jah äikeseohu maatasa.

Anonüümne ütles ...

Täna siis õnneks igal pool vist äikeseta ilm, mis juba öösel oli ette teada.

Loode-Eesti kadeduseuss saab puhata täna.

Anonüümne ütles ...

Kagu-Eesti küll ilma äikeseta täna ei jää.

Anonüümne ütles ...

17. juuni 2020 07:41

Tahtsid vist öelda ikka Väike-Maarja - Viljandi joonel...

Proff2 on rääkind!

Anonüümne ütles ...

Nagu arvata võis, siis uued kriteeriumid ei tähenda Ilmateenistuse jaoks mitte midagi vähemalt seni kaua, kuni nende postkasti ei hakata kirjadega selles osas spämmima.

Ohtlike ilmastikunähtuste hoiatuste koostamise kriteeriumid (alates 01.01.2020)
Väga kõrge temperatuur: "Maksimaalne õhutemperatuur ≥ 27 °C kolme ja enama päeva jooksul või keskmine õhutemperatuur ≥ 20 °C kolme ja enama ööpäeva vältel"


Vastavat hoiatust pole kusagil.

Anonüümne ütles ...

Eks nad ei julge piiksuda enam, arvestades, kui mööda neil tänase öö ennustus läks. :D

Anonüümne ütles ...

TÄHELEPANU!!!
Lääne-Eesti võiks tänavu jaanilõketest hoiduda suure tuleohu tõttu! Või kutsuge oma seltskond kokku ja põletage lõket Ida- ja Kagu-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Suht mannetu äikesepäev ning seegi oli 100km minu kujutlevast oodatust piirkonnast ida poole. Virumaalased said natuke show-d, aga tänased tegelikud tingimused olid sellised, et kõik said mõnusat sooja päeva nautida. Homme uus päev ja uued võimalused.

Kuhu on kadunud need tegelased, kes mega külma suve ennustasid ja mis sai sellest tegelasest, kes 1000EUR-i lubas pakkuda, kui (suve või mingi kuu) keskmine temperatuur ületab teatud väärtust?

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Mina lubasin 100 mitte 1000 kui kolme kuu keskmine 17 või rohkem tuleb. Sellest teisest kes 100 lubas kui suve keskmine 18 ma ei tea
No veel hõiskama ei hakka ,et rütm katkes ei sajust suve ei tulegi. 4 aastat tagasi oli ka juuni kuivavõitu ja soe.

Anonüümne ütles ...

Läänepoolne Eesti saab eeloleval ööl siis kõvasti

Anonüümne ütles ...

Läti poolt liiguvad täna öösel üle loode-põhja eesti midagi?

Tahaks ka üle kahe nädala vihma näha.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et saate lõpuks seal loodes show'd näha.

Anonüümne ütles ...

Oleks aeg jah

Anonüümne ütles ...

Kas pilved liiguvad nüüd edelast kirdesse? Miks niipidi nüüd öösel?

Anonüümne ütles ...

Toimub õhuvoolu muutus.

Anonüümne ütles ...

@17. juuni 2020 22:57

Kuhugi pole kadunud "mitte kuuma suve prognoosijad". Väidan endiselt, et praegune soojaperiood on käesoleva suve tipp ja kui see läbi saab, siis on suusakas tagasi.

Anonüümne ütles ...

Teil seal loodes tuleb vist unetu öö.

Anonüümne ütles ...

Tuleb jah.

Anonüümne ütles ...

Seda äikest peaks vähemalt laupäevani jaguma siin ja seal. Vaatan, et Tallinna poole üks korralik litter saabumas Pärnu suunalt.

Proff on rääkinud!

uhh ütles ...

Keilas kella 2-st siiani korralik show koos mega vihmaga

Anonüümne ütles ...

See äike oli üllatus. Nädal aega näitas äikest Harjumaa ida-keskele, aga tutkit. Ja nüüd paugutab viie eest, portaalides oli vaikus.

Anonüümne ütles ...

Sauel hetkeseisuga 10mm nii ,et mitte just palju veel.

Madis ütles ...

Ma teen siinsetele spekulantidest kommentaatoritele suure kummarduse. Teie igasuguste `ennustuste` eksimisprotsent on sama suur kui panustada jalgpallis Eestile Brasiilia vastu. Kui teadmisi nii palju on siis miks te EMHI uksele ei koputa ja sinna tööle ei lähe?

Tallinnas päris kenake äike, kuigi nii esimesel kui teisel tulemisel on kese liikunud tiba lääne ja ida poolt. Mõned paugud panid ikkagi ka aknad värisema!

Anonüümne ütles ...

See äike pidi lihtsalt tulema. Kontrast meeletu.
Võrus juba 27,5 kraadi. 32 on täitsa usutav.

Anonüümne ütles ...

Jah, siin Kagu-Eestis ikka jõhker saun. Tänane ööpäeva keskmine kujuneb ikka väga kõrgeks.

Kui õigesti meeles, siis kommenteeriti siin, et see aasta 30 kraadi ära ei tulegi pärast rekordsooja talve, aga nagu varasemalt öeldud, siis absoluutsed maksimaalsed temperatuurid ilmselt enam alla 30 kraadi edaspidi ei jäägi kliima soojenemise tõttu.

Juba 10 aastat järjest on igal aastal 30 kraadi ära tulnud. Tuli 2017. a jahedal suvel ja paistab, et tuleb ka tänavu.

Tartu-Tõravere juuni keskmine hetkeseisuga 16,3 kraadi(normist 1,3 kraadi soojem).

Anonüümne ütles ...

Kuulaks huviga profidelt, kus võiks täna äikest oodata ja millistest piirkondades seda ei tule.

Anonüümne ütles ...

Siin mainiti enne, et läänepoolne osa Eestist ja loode/põhjapoolne Eesti sai ohtralt äikest, ja mis peamine, vihma. Ju siis Kõpu ei asu loode-eestis või üldse eestis vaid rahvusvahelistes vetes. Meie koos Vilsandiga. Eks seda oli mul teada ette, et selle vihmaperioodi lõpuks saavad kõik teised vihma, peale minu, kellel on suur juurviljamaa ja maasikamaa väga liivasel pinnasel ja iga piisk on väärtuslik. Uskumatu, et eelmise aasta kuiv katastroof kordub.

Anonüümne ütles ...

Kas 2018 suvel kui enamik eestist kuivas, oli ka põud kõpus?

Anonüümne ütles ...

Nagu korduvalt siin kommenteerinud, on peagi suusakas tagasi, küll saab siis uuesti seda vettimist. Praegune soojaperiood on suve tipp ja juuni jääb väga suure tõenäosusega kõige soojemaks suvekuuks nagu ka eelmisel aastal.

Ja kui ka juuli või august peakski pisut juunist soojem tuleb, siis on see soojade ööde arvelt, mitte päevase leitsaku. Pisut veel ja näite, kuidas mu praegune kommentaar tõeks usutub. Võite selle kommentaari kõik ära salvestada.

Anonüümne ütles ...

Täna saab temperatuur siin kagus ikka kõrralikult kerkida, sest äikesetorme oodata pole.

Anonüümne ütles ...

Statistik toetab seda kl.10:30 kommi
Samuti ilmselt täna ületab selle +30 piiri ka nö ametlikes jaamades. Siin oli keegi kes selle üle arvet pidas.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus prognoosib veel ka homseks 30 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Küsimus, miks tänane äike öösel tuli? Miks mitte päeval nagu ida-eestis igapäevaselt?

Ja kas on veel täna-homme lootust loodes?

Anonüümne ütles ...

30 kraadi käes, 11 aastat järjest. Rõõm näha, et isegi rekordsoojad talved ei suuda suvist leitsakut peatada.

Anonüümne ütles ...

Päris kena vaade avaneb siit Kagu-Eestist Peipsi taga olevale alasile.

Anonüümne ütles ...

Prognooside järgi peaks täna õhtul ja järgneval öösel sarnaselt tänaöisele taas korralik show sinna nii Lääne-, Loode- kui ka Põhja-Eestisse tulema.

Anonüümne ütles ...

Kas see äkki jälle selline prognoos pole ,et kui mats käib siis uut kardetakse veel tükk aega.

Anonüümne ütles ...

See tänane äike oli paras üllatus tõepoolest. CAPE ja LI oli arvutatud TLN-PRN joonest läänes täiesti nulliks, aga seal oli kõvim paugutamine.

Anonüümne ütles ...

Mis teil seal loodes viga, vaid 19 kraadi sooja. Siin kagus selline leitsak, ei oska olla enam. Nüüd kui vihma vaja oleks, siis pole seda kusagil. Sat24 vaadates on kagusuunalt ainult lausselget taevast oodata ja kohapeal ka suurt midagi ei arene.

Anonüümne ütles ...

Ei tule järgeval ööl mitte mingit äikest. Ilmateenistuse nädalprognoosist võib lugeda, et reede öö on olulise sajuta.

Anonüümne ütles ...

Täna päeval ka samamoodi nagu eile - on vaid mõned kindlad paigad, kes võivad lokaalseid äikeseid kogeda, kui üldse. Kagu-Eesti jääb kindlalt kuivale.

Anonüümne ütles ...

Miks nii kindel?

Anonüümne ütles ...

Jalutasin Tahkuna rannas,+13 ja külm briis.

Anonüümne ütles ...

@18. juuni 2020 14:34

Sest olukord sarnane eilsele.

Anonüümne ütles ...

Täna tuligi see 30 kraadi ära, homme võib Kagu-Eestis jälle 30 ära tulla ja see tähendab, et saame ka uue kriteeriumi järgi kuumalaine, mis pidi mõne arvates tänavu suvi võimatu olema....

Muidugi ei tasu veel rõõmustada, ma ise arvan, et on umbes 50% (pigem isegi 60-70%) tõenäosus, et juuli keerab suusakaks. Aga teisest küljest võib ka minna nii nagu mõõdunud talvel..... et alguses pidi see soojus ainult detsembris korraks olema ja külm pidi ikkagi jõuludeks/aastavahetuseks tulema, siis pidi külm jaanuari keskel jõudma..... siis lükkus jaanuari lõppu. Ja siis kuulutati, et veebruar peab ikka kindlasti miinuses keskmisega tulema.... ja nojah täitsa kuu lõpus oli 3 lumepäeva, aga mingit -20 isotermi siiski ei tulnud terve talve jooksul kordagi.
Ja ehk juhtub nii, et see suusakas jääb üldse ära. (mitte väga tõenäoline, aga võimalik)

Anonüümne ütles ...

Esmalt tuleks üldse defineerida "suusakat". Juuni, juuli ja augusti keskmised temperatuurid on täiesti erinevad ning see, mis kehtib juuni alguse kohta, ei kehti enam juuli lõpu kohta.

Isiklikult pean suusakaks sellist juulit, kui enamikel päevadest maksimumid 25 kraadini ei küündi ja tüüpilised päevamaksimumid jäävad 17.. 23 kraadi piiresse. Täpselt selline oli 2017. a juuli, mida võib Ilmateenistuse ööpäeva andmetest järele vaadata.

Mis talve ja suve keskmisi temperatuure puudutab, siis neid ei saa selles osas omavahel võrrelda. On olnud palju talvesid, mil kõik talvekuud on keskmisest tunduvalt soojemad, kuid suvel pole seda mitte kunagi juhtunud. Viimase puhul on võimalik, et tuleb kaks keskmisest tunduvalt soojemat kuud ja üks tavapärane või jahe ; üks keskmisest tunduvalt soojem ja kaks tavapärasest veidi soojemat ; kolm tavapärasest veidi soojemat kuud. Kuid mitte kunagi ei tule suvel kolm keskmisest tunduvalt soojemat kuud järjest. Tänavu pole mingi erand.

Tänavu ei jää ka suusakas ära, seda enam, et juuni nii soe on. Luban, et jään oma "mitte-kuuma-suve-pakkumisele" augusti viimase päevani kindlaks, isegi kui kõik teised hakkavad siin oma rütmides ja seaduspärades kahtlema.

Tänavune suvi ei tule kuum keskmise temperatuuri järgi, kõik, punkt.

Anonüümne ütles ...

Ma pidasin suusaka all silmas pigem sellist 15-20 kraadist vihma ja tuulega ilma. 22-23 kraadi on meil siin 59N laiusel tegelikult päris normaalne. Muidugi meeldiks mulle ka 25 kraadi ja ülespoole rohkem, aga paraku me ei ela lõunamaal.

Ja ma kusjuures ei mõelnudki, et juuli/august peavad keskmiste poolest jube kuumad olema, pigem lihtsalt seda, et päevamaksimumid jäävad rohkem sinna 22-25 kraadi juurde, kui et sinna 15-19 kraadi kanti.

Aga mis puudutab kolme järjestikku sooja suvekuud.... siis 2018 suht oli nii. Juuli ja august olid tunduvalt soojemad (2 ja rohkem kraadi) ja juuni oli ka ikkagi soojem (0,6 kraadi. võib muidugi vaielda, et see mahub sinna "tavapärase" alla, aga ma arvan, et kui anomaalia on rohkem kui 0,5 kraadi, siis peab ikka soojemaks lugema.) Lisaks sinna juurde veel 4,4 kraadi soojem mai ja 2,7 kraadi soojem september. See aasta oli esmakordne (minu teada), et suvi kestis põhimõtteliselt mai algusest septembri keskpaigani.

Anonüümne ütles ...

Juulis 22-23 kraadi päevamaksimumina on ikka väga jahe, seda võib juba 2017.a keskmise järgi öelda. Nii madalad päevamaksimumid tähendavad tihti ka jahedaid öid. Tavapärane juuli päevamaksimum jääb ikka 24-27 kraadi vahele.

@18. juuni 2020 17:02 - "Kuid mitte kunagi ei tule suvel kolm keskmisest tunduvalt soojemat kuud järjest."

Sõnastan siis pisut teisiti oma kommentaari, kuna polnud vist piisavalt arusaadav.

Ülikuum juuni, ülikuum juuli, ülikuum august - võimatu.
Ülikuum juuni, keskmisest mõnevõrra soojem juuli, ülikuum august - võimalik.
Keskmisest mõnevõrra soojem juuni, juuli, august - võimalik.
Tavapärane juuni, enneolematult soe juuli, tavapärane august - võimalik.
Tavapärane juuni, keskmisest mõnevõrra soojem juuli, ülikuum august - võimalik.
Jne...

Mis ma nende näidetega öelda tahan, ongi see, et variente kuumaks suveks on mitmeid, kuid mitte kunagi ei tule kuum suvi kolme keskmisest tunduvalt soojema kuuga nagu oli möödunud talvel.

2018.a polnud kõik suvekuud keskmisest tunduvalt soojemad, vaid üks kuudest oli vaid mõnevõrra soojem. Sama ka 2002. a suvega.

Anonüümne ütles ...

2013 mis siis oli ? Ka ju läks mais soojaks ja oli kuni septembrini. 2002 oli ka terve suvi soe.

Anonüümne ütles ...

2013 - keskmisest tunduvalt soojem juuni, keskmisest mõnevõrra soojem juuli, keskmisest mõnevõrra soojem august.

Anonüümne ütles ...

Tundub, et lätis areneb juba midagi ja võib loodesse ka jõuda?

Anonüümne ütles ...

No ja nüüd saab edasi vaielda, et mida tähendab "tunduvalt" või "mõnevõrra" soojem :D

Okei ma olen nõus, et kui juuni tuleb ülisoe, siis ei tule ülisooja juulit ja augustit. Ma oma 17:51 kommentaaris pigem mõtlesin, et kui hästi läheb, siis ei tule sellist täielikku suusaka-juulit nagu 2019/2017/2015. ( täielik suusakas siis selline, kus keskmine temperatuur normist ikka tunduvalt jahedam ) Ja tuleb hoopis selline tavapärane juuli umbes 17,2-17,9 keskmisega.

@ 18:40 Ei pruugi ilmtingimata jahedad ööd olla. Kui loode-põhja-kirde vool on, siis muidugi on külm, selge taeva korral isegi öökülma oht siis. Aga näiteks eelmine nädal oli siin Tartus mitu päeva, kus päevamaksimum oli 22-23 kraadi, aga öösel oli ikka 16-17 kraadi. See tuleb siis niiske ja mõõdukalt sooja õhumassiga.

Anonüümne ütles ...

Otsustage oma soe-külm suvi ära nüüd!

Kas täna öösel kordub eilne või ei?

Anonüümne ütles ...

@18. juuni 2020 19:17

Jah, oleks pidanud kohe ülivõrret kasutama ja selle "tunduvalt" välja jätma. Tunduvalt soojema all pidasin silma ülisooja kuud. "Mõnevõrra" soojema all keskmisest mitte üle kahe kraadi soojemat kuud.

See "suusakas" on siinkohal subjektiivne jah. Nagu ühe eelnevas kommentaaris kirjutasin, siis isiklikult pean suusakaks 17..23 kraadiseid päevamaksimume juulis, isegi kui ööd on soojad, sest selliste näitudega kuum ega isegi soe juuli ikkagi võimalik pole.

Jah, võib olla sooje öid 22..23 kraadise päevamaksimumiga, aga see on siiski pigem haruldane.

Anonüümne ütles ...

18. juuni 2020 19:06

Ei jõua.

18. juuni 2020 19:19

Ei kordu.

Anonüümne ütles ...

Pärnusse juba kõrged tipud paista.

Anonüümne ütles ...

Isegi siia Kagu-Eestisse on need vabalt paista.

Anonüümne ütles ...

Täna ja homme saab kagu-Eesti taas oma äikese kätte.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et hoopis teil seal loodes tuleb järjekordne unetu öö.

Anonüümne ütles ...

Tänaseks on ootused taas kõrged siin kagus, kuna tegu lõunavooluga, mis peaks sellistes tingimustes korralikud äikesed tooma.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere juuni keskmine hetkeseisuga 16,8 kraadi(1,8 kraadi normist kõrgem).

Anonüümne ütles ...

NOAA on juba vaikselt hakanud kuni 2 kraadi keskmisest soojemat juuli prognoosima.

Anonüümne ütles ...

Tänane päev ja järgnev öö tõotab siin kagus huvitav tulla. Hetkel taevas kõrgrünkpilvi juba täis ning sooja 30,3 kraadi.

Nii Euroopa mudel kui GFS näitavad sooja püsimist kuu lõpuni, mis tähendaks väga kõrget kuu keskmist.

Anonüümne ütles ...

Siin kagus algas erakordselt kiire areng - põhja- ja loodesuunal on tekkinud äikesepilved, kust kostub müristamist ning ka teistest ilmakaartes on arenemas rünksajupilved.

Anonüümne ütles ...

Harjus täiesti selge taevas ja äikesest võib meretuule tõttu ainult unistada.

Anonüümne ütles ...

Niikui pilved Harjumaa piire puudutasid algas pilvede lagunemine.

Anonüümne ütles ...

Homme siis viimane huvitav ilm sel kuul Eestis, edasi on igavus kuubis.

Anonüümne ütles ...

No vähemalt on 25-28 kraadine igavus, mitte 18-19 kraadine igavus :D

Anonüümne ütles ...

Seda hullem. 18 kraadi oleks lõõskava päikesega just paras.

Anonüümne ütles ...

Kesk-Eestis äike paugutab, mille raskuskese kusagil Jõgeva kandis, siis tundub, et see on uus normaalsus. Euroopa äikesekaarti vaadates, siis tegu kõige suurema sündmuste kohaga hetkel.

Mina klassifitseerin suusakaks suve kui temperatuur jääb 15 alla poole ja sajab. Mäletan selliseid suvesid minevikust hästi. Kõik päevad, mil temperatuur üle 20 kraadi on väga hea Eesti suvepäev. Nii, et neid suusaka hinnanguid on seinast seina.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Tartus hetkel sajab kõvasti, aga tundub jah, et äikese kese jääb meist põhja poole sinna Jõgeva kanti.

Ka minu arvates on suusakas alla 20 kraadi. (ja saju puhul on 20 kraadi isegi soe, kui on sajune ilm, siis on suusakas pigem 13-16 kraadi) Kahjuks ongi nii, et Eesti kliima on niru ja 20-23 kraadi võib küll heaks suveilmaks lugeda. Lihtsalt vahepeal juhtuvad head aastad nagu 2010,2011, 2018 ja siis ongi ootused liiga kõrged :)

Nii GFS kui Euroopa mudel näitavad kuskil 29ndast alates madalrõhkkondade pealetulekut. Küsimus lihtsalt selles, kas läheb nii nagu 2018, et pärast nädalakese suusakat tuleb soojem ilm tagasi, või juhtub nii nagu eelmine aasta, et juuli tuleb kõvasti normist külmem.

Anonüümne ütles ...

Mis tingis selle, et eile äike pressis põhja, aga HArjumaa piiril pilved lagunesid? Mis loogiline seletus oleks?

Anonüümne ütles ...

Ma pole asjatundja, aga ma pakun,et Harjumal oli kõrgrõhkkonna mõju juba piisavalt tugev, et õhumass jäi stabiilseks. Tänase jooksul peaks see kõrgrõhkkond üle terve Eesti laienema ja homme on juba igal pool selge taevas.

Anonüümne ütles ...

Külma Soomelahe mõju. Vastuseks kl.11:15

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne ütles ...
Mis tingis selle, et eile äike pressis põhja, aga HArjumaa piiril pilved lagunesid? Mis loogiline seletus oleks?

20. juuni 2020 11:15"

Islandi ja Põhja-Skandinaavia vahelt lupsab neid uusi kõrgrõhkkondi nagu Vändrast saelaudu, mis siis liiguvad trajektooril loodest kagusse ja nende kõrgrõhkkondade edela ossa jääme meie (Eesti) ning seal sektoris vuhiseb seda head soojemat ning niiskemat kraami kagust ehk siis Musta või Kaspia mere poolelt tulnud õhumassi, mis loovad palju labiilsust.

Lühidalt, et hetkel veel jahedama ja kuivema õhuga kõrgrõhkkond, mis tüürib loodest kagusse, ei lubanud äikestel Põhja-Eesti poole tüürida. Too kõrgrõhkkond toob uuel nädalal jälle soojemat õhku meie aladele.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Haiglajärjekorrad on pikad...

Anonüümne ütles ...

Arvan, et mõlemad põhjused õiged (tugevnev K + meretuul) äikese hääbumises Harjumaal. Aga K tugevnemine määravam, sest öösel tekkis ja püsis Narva lahe kandis tugev äike.

Tallinnas ei sadanud ei eile, ega täna midagi. Suur vedamine see üle-eilne äikesevihm, kuna uut vihmakosutust ei tule niipea. Ootan tsükloneid!

Anonüümne ütles ...

Kohe kindlasti ei kesta see kuumalaine nii pikalt ja nii võimsalt nagu Euroopa mudeli viimane väljund näitab. Kui see aga tõesti realiseeruks, siis tuleks tänavune juuni ilmselt möödunud aastast veelgi soojem.

Tartu-Tõravere juuni keskmine hetkeseisuga 16,9 kraadi(1,9 kraadi normist soojem).

Anonüümne ütles ...

Nüüd saab olema üks väga vähestest kordadest, mil GFS prognoosib kuumalaine kestvust õigemini ette kui Euroopa mudel.

Anonüümne ütles ...

Pole vaja seda Euroopa mudelit niiväga haipida jah. Ilmeksimatu pole keegi ega miski.