teisipäev, 2. juuni 2020

23. nädala ilm (1.–7.06.2020)

Kommentaariumi viide

Põud on kiiresti süvenemas, kuid paistab, et neljapäev toob leevendust (Virumaale jõudiski hommikul sajuala, mis liigub kiiresti idast läände). Üldjoontes võib öelda, et ilm kagutab ehk valitseb poolmeridionaalne tsirkulatsioon. Esialgu on kagutamine natuke tinglikum, sest idavool on väga tugev ja tuul on kirdest, ent nädala lõpuks muutub õhuvool kagupoolsemaks ja tuul on idakaartest. Lisaks näib, et kevad areneb sujuvalt suveks.
Ärevalt on küsitud hirmsa kuumalaine kohta, mis pidavat nädala pärast saabuma ja Eestit raputama. Kuigi 20. mai paiku näitasid kuuprognoosid, et juuni esimesel nädalal võib 32 kraadi tulla, lükati see peatselt Lapimaale ja on nüüd enam kui nädal aega üldse kõikidest allikatest kadunud, ei ole ka seda Põhjamaades, kuigi mõnel pool on siiski väga soe http://www.meteociel.fr/observations-meteo/tmaxi.php?region=fi.
Siit https://www.wetterzentrale.de/de/topkarten.php?map=8&model=ecm&var=2&time=0&run=0&lid=OP&h=0&mv=0&tr=24 võib küll vaadata kuni 240-tunnist prognoosi, kuid pärast 120. tundi muutub prognoos iga päev väga palju. Siiski tendents on soojema poole, aga see paistab pigem tähendavat suve algust, sest ööpäeva keskmine jääb üle 13 kraadi. Seega, kel vaja soojust, siis peab jääma ikkagi ootele. Lisaks on osa prognoose pikselised, kuid ometigi näib, et midagi tulemas ei ole (mõõdukas võimalus on alles 7. juunil).

Suveks piisavalt mõõdukas, kuid kaunis äikeseline ilm (https://www.meteoblue.com/en/weather/14-days/laagri_estonia_794964).

Kõrg- ja madalrõhkkonna vastasseis toob kagutava ilma ja tugeva idakaartetuule (DWD).

188 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Teatavasti tähendab poolmeridionaalne tsirkulatsioon sooja või kuuma suve, seega loodetavasti jääb see pikemaks püsima.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus prognoosib järgmiseks nädalaks juba südasuvist sooja.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo järgi paistab ka üsna soe juuni tulevat.

Anonüümne ütles ...

Ma pigem arvan, et neljapäev ei too leevendust. Suht selline kuiv pilvealune nagu eile oli.

Anonüümne ütles ...

Jah, ma vaatan hetkel GFSi uuendust ja see näitab neljapäeva pärastlõunaks Kagu-Eestisse 20 kraadi. Sellise temperatuuriga ei saa korralikku laussadu olla. Ja sademete kaarti vaadates tundubki, et Kirde-Eesti saab võib-olla 4nda öösel natuke vihma, ja Lõuna-Eesti saab päeval natuke, mis arvatavasti tuleb soojema ilma korral äikese/hoogsajuna. Harjumaa ja Lääne- Eesti jäävad vist üldse kuivaks.

Anonüümne ütles ...

GFS'i viimases väljundis prognoositava labiilsuse korral peaks esmaspäeval selle aasta esimene korralik show pihta hakkama.

Anonüümne ütles ...

Nii Euroopa kui ka GFS mudel näitavad üha enam, et järgmisel nädalal võib kuumaks minna. Kuna aga ma seda leitsakut praegu siin mainin, siis pole kahtlustki, et õige pea on see väljunditest haitunud :)

Anonüümne ütles ...

Parem unusta ära see labiilsus. Kuumalained ja labiilsus on GFSi nõrgim lüli üldse. Käes ongi juuni ja GFSi prognoositud juunialguse kuuma pole kuskil. 15 kraadi ja kõle kirdetuul selle asemel. Nemad aga näitasid nii 5-6 päeva tagasi tänaseks 27 kraadi.

Anonüümne ütles ...

19:53

Kaobki. Pigem selline kirdetuuline 17-18 kraadi tuleb.

Anonüümne ütles ...

Aga nüüd näitab ka Euroopa mudel kuuma ning veelgi rohkem kui GFS.

Anonüümne ütles ...

See nüüd küll usutav ei ole, et poolmeridionaalne tsirkulatsioon püsima jääb. Ülitõenäoliselt kestab see vaid väga lühikest aega.

Anonüümne ütles ...

@ 20:01 ükski ennustus pole üle 3 päeva väga usaldusväärne, aga mille põhjal sa siis seda 17-18 kraadi kirdetuulega ilma ennustad?

Anonüümne ütles ...

Usutavasti saavad tänavu suvel isegi üle 7-päevased prognoosid olema täiesti usaldusväärsed, mis jahedust näitavad.

Mudeliväljundites kuvatavate kuumalainete puhul aga võib julgelt 5-7 kraadi maha lahtuda, et täpset prognoosi saada.

Anonüümne ütles ...

20:53

Analoogia põhjal. Praeguseks nädalaks lubati nädal tagasi 26 kraadi, aga tegelikkuses olnud pidev kirdetuul ja 15-20 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Vahepeal tundus, et Harjumaa ei saagi vihma väga, aga nüüd jälle prognoosis sees, et midagi tuleb

Anonüümne ütles ...

Mis siis nüüd tulemas on, proffid ja eksperdid? Saab korraliku tormi ja välku või pigem vajub ära?

Anonüümne ütles ...

Vajub ära.

Anonüümne ütles ...

Ma pole ennast kunagi ei proffiks ega eksperdiks kutsunud ja tegelikult ei tea mis tuleb :D Kagu-Eesti peaks homme kindlasti vihma saama, Lääne ja Põhja pool ei pruugi. Tormi ei tohiks olla, minu teada pidi tuul homme isegi vaiksem olema, kui nüüd viimased päevad on olnud.

Laupäeval pidi front Läänest peale tulema, siis saavad vist kõik paigad vihma.

Anonüümne ütles ...

Pigem edela poolt näib. Laupäeva päikesetõus võib sarnaselt 24. maile väga lõõmav tulla, kui pilvisuse ajastus jälle õige on.

Anonüümne ütles ...

Mis siis nüüd tulemas on, proffid ja eksperdid? Saab korraliku tormi ja välku või pigem vajub ära?

3. juuni 2020 13:13

Pigem tuleb rõõmustada vihma üle ning rohkem tuleb teist Tallinn-Tartu joonest kirde poole ja vähem edela poole. Loodus tahab vihma ja põllumees ootab teist ka.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Et siis Tallinn jälle mingis piiripealses kohas?

Anonüümne ütles ...

Aa, ja pean kurvastama saarlasi, sest homne sadu Saaremaale ilmselt üldse ei jõua.

Anonüümne ütles ...

GFS MUDELI PÕHINE ERAKORDSETE ILMASTIKUTINGIMUSTE HOIATUS EESTILE JÄRGMISEKS NÄDALAKS!

Järgmise nädala alguses hakkab meie ilma mõjutama Venemaa kohal tekkiv ülivõimas kõrgrõhkkond, samas kui lõunast ja läänest survestavad seda madalrõhkkonnad.

Nende õhumasside vastaseisul saabub meile lõuna- ja kaguvoolus troopiline õhumass, mis kergitab nädala lõpuks temperatuurinäidud kuni 35 soojakraadini.

See aga loob eriti soodsad tingimused ülivõimsateks äikesetormideks, millega võivad kaasneda erakordselt tugevad äikesed, hiirahe, tornaadod, pagid jne., nagu 2001 ja 2010 suvetormide ajal.

Kuna GFS mudel on siin blogis väga kõrgelt hinnatud ning seda näidakse siin kordi rohkem mainima kui Euroopa mudelit, mille põhjal Ilmateenistus oma prognoose teeb, siis on soovitav end järgmise nädala ekstreemseteks ilmastikutingimusteks varakult ette valmistada!

Anonüümne ütles ...

Ehh GFSi ennustus on liiga hea, et tõsi olla. Pigem saab pühapäevast kuni kolmapäevani mingi 22-23 kraadi sooja, heal juhul tuleb kuskil 26 ka ära. Edasi arvatavasti sitt suusakas jälle :D ( ei no tegelikult mulle see 35 ja megaäike meeldiks küll, aga aasta on 2020 ja ei tasu ootuseid liiga kõrgeks ajada)

Anonüümne ütles ...

Maksan 1000 euri kui tänavu 35 kraadi tuleb?

Anonüümne ütles ...

Et alles veel läheb huvitavaks?

Anonüümne ütles ...

Kellele maksad selle 1000EUR-i?

Jugavoolu prognoosikaardid on läinud konkreetsemaks, et võiks tõesti uuel nädalal purakas kuuma tulla kagust alates 9-ndast juunist. Hetkel paistab, et +30*C ületamine pole probleem, küsimus, et kui palju. Uue Eesti kuumarekordi purustamise tõenäosus on 5-10%, mis on päris suur näitaja hetkel. Teisest küljest teame, et pikad prognoosid pole kindlad. Selgem on pilt pühapäeva paiku, et mis tegelikult tuleb.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Mida lähemale see aeg jõuab, seda enam kuivab see kuumus kokku.

Hea, kui üle 27 kraadigi tuleb. Palun ärge vaadake seda GFSi enam. See on paras naljanumber. Eriti praegu.

Anonüümne ütles ...

Aga oleks vahva küll, kui aastanumber 2020 purustab kõik (ilma)rekordid.

Talv juba purustas.
Huvitav seegi, et tänavuse talve miinimum oli 29. veebruaril. Polegi vist varem just liigaastapäevale sattunud.

Anonüümne ütles ...

Virumaalt läheneb sadu, aga enne Tallinnat hajub kindlasti ära.

Anonüümne ütles ...

Loodame, et ei haju :)

Anonüümne ütles ...

Sellist järjepidevust kuumalaine prognoosimisel nii pikalt ette pole vist mitte kunagi varem GFS'i poolt näinud. Võimalik, et praegu on juba nädal täis sellest, mil see esimesena seda leitsakut prognoosis.

Nagu näha, siis on pidevalt see siiski edasi lükkunud. Euroopa mudeli viimases väljundis on ka kuumalaine päevakorras, kuid siiski tunduvalt leebemal kujul.

Seega variante on hetkel kaks - leitsak kaotatakse väljunditest täielikult ära või muudetakse see veelgi leebemaks ja kärbitakse selle kestvust, nii et parimal juhul jääb kuumalainest järgi soojalaine.

Annan oma lubaduse, et kui mu kommentaaris öeldu ei pea paika ja kuumalaine tuleb sellisel kujul nagu GFS on seda viimastel päevadel prognoosinud(kuumalaine kestvus 8.-20. juuni kuni 17-kraadise isotermiga) või veelgi võimsamal kujul, siis ei väida enam kunagi, et Euroopa mudel on GFS'ist täpsem ning hakkan viimast uuesti pidevalt vaatama ja tõsiselt võtma.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa lõunaosas käis esimene 15min sahmakas juba üle, ja tuleb lisa :)

Anonüümne ütles ...

Vedas siis. Tallinnas vaevu 5 min.

Anonüümne ütles ...

Niiet fakt, et pilved enne Harjumaale jõudmist ära hajuvad ei pidanud seekord paika.

Anonüümne ütles ...

GFS ei jäta jonni - kuumalaine on viimases väljundis veelgi varasemaks prognoositud ning kolmapäeval võib juba 30 kraadi ära tulla.

Korralik show paistab käima minema teisipäeval alates Kagu-Eestist ning kolmapäeval lasub Loode-Eesti kohal juba roosakatooniline labiilsus. Erakordset labiilsust prognoositakse terve järgmine nädal.

See saab ikka võimas möödapanek olema GFS'i poolt.

Anonüümne ütles ...

GFS-il on ideaalne võimalus praegu oma täpsust tõestada, kuna see on seda leitsakut juba nii kaua ja järjepidevalt ette prognoosinud, samas kui Euroopa mudel on tunduvalt tagasihoidlikum.

Anonüümne ütles ...

Pigem mitte kahjuks. Ma arvan, et hetkene Gismeteo prognoos on kusjuures väga usutav. 21-24 kraadi ja äikest saab ka.

Anonüümne ütles ...

Parem pangu see GFS seekord täppi, sest nüüd olen oma lootused juba väga kõrgeks ajanud tänu selle mudeli enneolematult järjepidevale kuumalaine prognoosimisele.

Kui eelmine väljund näitas Kagu-Eestisse show algust teisipäevaks, siis viimane väljund juba esmaspäevaks, mis on vaid 3 päeva kaugusel.

Anonüümne ütles ...

Samas mina vaatan ,et see GFS on hoopiski kuuma vähemaks keeranud. Näiteks 15 juuni on veel päevase jooksuga võrreldes 5 kraadi maha keeratud

Anonüümne ütles ...

Nii kauged väljavaated muutuvad nii ehk naa suuremal või väiksemal määral. Peaasi, et kuumalaine on endiselt päevakorras kuni 20. juunini.

Kuna kuumalaine uueks kriteeriumiks on 27 kraadi kahe või enama ööpäeva jooksul, siis selle realiseerumine ei paista GFS'i viimase väljundi järgi mitte mingi probleem olema.





Anonüümne ütles ...

Kui Euroopa mudeli järgmine väljund endiselt leitsakut ei näita, siis tasuks kindlasti pildid salvestada mõlemate mudelite väljavaadetest edaspidiseks võrdlemiseks, et lõplikult välja selgitada GFS'i täpsus.

Anonüümne ütles ...

Kas vastab tõele see ,et ECWMF-il on ka mingi tasuline lehekülg kus saab näiteks andmed varem või pikemaks ajaks prognoosid? Kuskilt kuulsin midagi

Anonüümne ütles ...

Tasulise kohta ei tea, aga isiklikult vaatan tasuta https://meteologix.com/ee, kus näeb kõike vajalikku Euroopa mudeli osas.

Anonüümne ütles ...

No ma ütlesin,
esiteks, et GFSi kuum kuivab selle lähenedes kokku.

Teiseks,
see mudel on paras naljanumber praegu.

Aga eks ise teate. yr.no Tln-sse üle 20 kraadi ei näitagi.

Anonüümne ütles ...

Keegi väitis, et Harjumaa jääb kuivaks, aga Harjus juba tulnud 21mm, hakkab looma!

Anonüümne ütles ...

Oleb kohast. Ma ka harjumaal ja mul alles 9mm.

Anonüümne ütles ...

Nii, GFS on Euroopa mudeli järgi kuumalaine neljapäevast ära kaotanud, kuid esmaspäevast kolmapäevani on leitsak ikka alles. Kui GFS nüüd ka selle ära kaotab, mis on kõigest mõne päeva kaugusel, siis tahaks küll väga näha, kes seda mudelit siin blogis veel mainib.

Loodetavasti jõuab nüüd lõpuks kõigile ilmahuvilistele kohale, kui kasutu mõttetus see GFS on.

Anonüümne ütles ...

No ilmamudelid ongi mõttetud täpsete temperatuuride ennustamiseks. Ka Euroopa mudel. Pigem on sealt mõttekas vaadata rõhkkondade asetusi ja üldist temperatuuride trendi. GFS näitas koguaeg soojemat trendi ja tegelikult eelolev nädal tulebki soojem kui nüüd on olnud. Kuumalaineid tõesti ei saa hästi ennustada. Tartu-Pärnu joonest lõuna pool võib siiski teisipäevast neljapäevani üle 27 kraadi tulla.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal peaks homme varahommikul kella 05:30 ajal korralik vihm algama.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudel on Eesti Ilmateenistuse(sh ka teistes riikides) üks olulisemaid allikaid, mille põhjal täpseid ilmaprognoose tehakse. GFS ei paku viimasele absoluutselt mitte mingit konkurentsi ning on üle maailma tuntud möödapanija. Iga kogenud ilmahuviline teab seda.

See, kui GFS ennustab järjepidevalt nädalaid, et mingil x kuupäeval saabub kuumalaine ning vaid mõned päevad enne x kuupäeva tehakse väljundites totaalne muutus, näitab kui ülimalt ebakompetentne on see mudel ilma prognoosimisel.

Euroopa mudel pole veel mitte kordagi meile ei käesolevaks ega ka järmiseks nädalaks tõsiseltvõetavat kuumalainet prognoosinud. GFS seevastu näitas leitsaku algust juba 1.juunist, mis pole siiani pihta hakanud ning suure vaevaga on vaid 20 kraadi piir ületatud.

Vaatades GFS enneolematut stabiilsust kuumalaine prognoosimisel viimasel ajal, samas kui Euroopa mudel püsib kõikumatuna mõõduka sooja osas, tekkis juba kahtlus, et viimane paneb seekord mööda, aga ei. GFS'i viimased väljundid on lõpuks ikka Euroopa mudeli sabas käima hakanud.

Nagu alati on olnud, on praegu, ja saab olema ka tulevikus - GFS lõpetab iga kord Euroopa mudeli imiteerimisega. Ka praegu pole mingi erand, kuigi GFS'i viimane mudel on taas kuuma põhja keeranud järgmise nädala lõpuks.

Anonüümne ütles ...

GFS - good failure system :)

Anonüümne ütles ...

Kui ECWMF täide läheb on neljapäeval,reedel ja laupäeval Eesti põhjaosas kõle kirdetuul ja külmem kui mujal Eestis.(siin üks läheb jälle närvi ,et millal see kirdetuul lõpeb).

Anonüümne ütles ...

21:44
Sa mõtled seda 2. juuni 2020 20:01 kommentaari? Euroopa mudel suht prognoosibki seda varianti.

Anonüümne ütles ...

NAVGEMi 12z uuendus näitab lausa 22 kraadise isotermi jõudmist Kagu-Eestisse 13. juuni ööks.

Anonüümne ütles ...

Mõni aeg tagasi ennustati siin juunikuu lumesadu ning seda, et suve ja talve päevamaksimumid "heal juhul tuleb 10 kraadi vahet"...... ja nüüd järsku on teemaks mingi kuumalaine ja 22 kraadine isoterm

Tegelikult peaks rõõmustama, et saab umbes nädala jagu normaalset 22-25 kraadist suve ilma (mida mõni pidas sel suvel võimatuks) ja suure tõenäosusega äikest ka :D

Anonüümne ütles ...

Äikesega on nii, et Pärnu-Rapla-Loksa joon(t)est lääne-loode pool on tõenäosus alla 25%. Kagu-Eestis (Valga-Kunda joonest idas-kagus) üle 50%. Mujal siis vahepealne, nagu järeldada.


Tuletan meelde, et homne päikesetõus tõotab taas vinge tulla, kuna pilvede asend on täpselt õige. Ilmselt vaid Saare- ja Pärnumaal jõuab vihm liiga vara, mis lõõmangu varjab.

Anonüümne ütles ...

Täna jälle "kahe Eesti päev", aga seekord haruldasel moel - tuule tugevuselt. Eelkõige nüüd õhtul. Suund üsna sama.

Anonüümne ütles ...

GFSi järgi on alates esmaspäevast Kagu-Eestis kuni 19. juunini iga päev äikeseoht. Samas saartel ainult ühel päeval.

Äikese osas jään arvamusele, et esmaspäeval-teisipäeval Pärnu-Rapla-Loksa joonest läänes äikest ei tule.
Kagu-Eestis hindan võimalust 80 protsendi juurde.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse mudel just uuenes ja temperatuuriväljund esmaspäevaks on muljetavaldav. Loodes 11 kraadi ja kagus 30 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Mitte mingit 30 kraadi ei tule järgmisel nädalal mitte üheski ametlikus jaamas. Järgmine pühapäev saab seda kommentaari lugeda ja näha, et see osutub 100% õigeks.

Anonüümne ütles ...

Tänase seisuga on Tartu-Tõravere juuni keskmine 12,9 kraadi(normist 2,1 kraadi külmem), kuid juba järgmise nädala jooksul peaks see normist kõrgemaks minema, sest oodata on väga sooje öid ja kõrgeid päevamaksimume.

Anonüümne ütles ...

Hmm... kas vanasti olid siis tõesti soojemad suved? Ma olen Tartus ja tunde järgi pole nii külm olnud, et pakuks 2,1 kraadi normist madalamat keskmist. 1. ja 2. juuni olid jahedad ja 4ndal sadas, aga viimased paar päeva on üpris soojad olnud, ka vihmahoogude all.

Aga isegi Yr.no näitab hommseks, et 30 kraadi võimalik ja nemad on tavaliselt väga tagasihoidlikud temperatuuridega....

Anonüümne ütles ...

Eks nii jaheda mai korral tunduvad muidugi praegused ilmad väga soojad.

Tahaks siis näha, kas Ilmateenistus väljastab ka kuumahoiatuse - 4 ööpäeva prognoosis näitab kolmel päeval järjest 27 kraadi sooja.

Uus kuumalaine kriteerium: "Maksimaalne õhutemperatuur ≥ 27 °C kolme ja enama päeva jooksul või keskmine õhutemperatuur ≥ 20 °C kolme ja enama ööpäeva vältel"

Anonüümne ütles ...

30 kraadi sooja siiski tule algaval nädalal, ükskõik mida see yr.no ka ei näitaks.

Anonüümne ütles ...

"Siiski ei tule" tahtsid öelda?

Anonüümne ütles ...

Yr.no järgi täna viimane üle 20 kraadine päev Tallinas. Mis muide oli ka esimene.

Anonüümne ütles ...

Täna peaks siis selle aasta esimene korralik show käima minema siin Kagu-Eestis, sest tegemist lõunavooluga, mis on teada-tuntud võimsate ja kaugelejõudvate äikesetormide tooja siin kagunurgas.

Anonüümne ütles ...

@7. juuni 2020 13:12

Jah, 30 kraadi sooja siiski ei tule algaval nädalal.

Anonüümne ütles ...

Statistik siin. GFS nüüdne jooks peaks tõele kõige lähemal olema. Kontrollpäevade järgi umbes nii lähebki ,et algaval nädalal üritab kuumus tulla aga siis peab kirdevoolule teed andma ja kuskil 17 juuni üritab uuesti aga ilmselt see üritus laheneb suurte sadudega. Kontrollpäevadeks ongi mul 11 ,15 ja 17 juuni.

Anonüümne ütles ...

Praegune algus eelolevaks suveks keskmiste temperatuuride osas on muidugi paljulubav, kuid teada on, et nii see jääda ei saa ja õige pea on suusakas tagasi.

Ülitõenäoliselt jääb praegune soojaperiood selle suve üheks kõige pikemaks kui mitte kõige pikemaks ning tõenäoline on ka see, et algava nädala päevamaksimumid jäävadki selle suve tipuks.

Seega sooja jaotuse osas saab tänavune aasta ilmselt mõnevõrra sarnane olema möödunud aastaga, ainult et juuni on seekord siiski tunduvalt jahedam ning ülitõenäoliselt ka juuli ja august.

Anonüümne ütles ...

13:18
Pigem edelavool. Radari järgi pilvede suund selgelt kirdesse kaldu.

Answer558 ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

@7. juuni 2020 14:25

Jah, praegu veel küll, va siin Kagu-Eestis, kuid õhutuks, kui äikesed tekivad, peaks juba mitmel pool lõunavool valitsema.

Anonüümne ütles ...

Nii, Lätis on juba areng käimas ning esimesed äikesekolded tekkinud. Siin Kagu-Eestis on hetkel nn selginemisefekt(enne konvektsiooni). Samuti on soe õhumass kohale jõudmas.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuselt juba eelhoiatus homse äikese ning sellega kaasnevate ohtlike nähtuste osas. Ametlik 2.taseme hoiatus väljastatakse täna õhtul, võimalik et homme tuleb isegi 3.taseme hoiatus.

Selline mulje on jäänud, et lõunavoolu korral võtab ka Ilmateenistus äikesetormidega kaasnevate ohtlike ilmanähtuste hoiatamist tõsisemalt kui näiteks edelavoolu või muu ilmakaare puhul.

Anonüümne ütles ...

Kas Tallinnas ka äikest tuleb? Nii ootan juba, aga pole olnud alates 3. aprillist. :(

Anonüümne ütles ...

Ei tule. Külm meri on vastas. Ütleme ,et homse äikeseohu piir läheb umbes Kunda - Kehra - Keila mõttelist joont mööda. Sellest joonest põhjapool äikest ei tohiks saada.

Anonüümne ütles ...

Eesti lõunapiiri lähedal näib olevat tekkinud ülirünksajupilv.

Anonüümne ütles ...

Edelataevas on siin Kagu-Eestis tumedaks tõmmanud. Kuulda on kauget müristamist.

Anonüümne ütles ...

23. mai 2013 oli Raplamaal sarnane ülirünksajukas. Too mai tõi imekombel ka Harjumaale rohkelt äikest.

Anonüümne ütles ...

Kahju et läänest tsükloneid ei tule. Need paneksid selle kuumuse huvitavamalt käituma.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et see Venemaal olev kõrgrõhkkond jääb rohkem ida ning kirde poole, kui nädala alguses paistis, seega suurt kaua kestvat kuumust uuel nädalal ei tule. Võimalik, et homme Kagu-Eestis võib tulla +30.C (tõenäosus 70%) ja miks mitte ka järgnevatel päevadel (kuni kolmapäevani). Tuleb eestlasele sobilik soe, vihma ning äikesega värskendust pakkuv ilm. Allergikud, põllumehed, aednikud, puhkajad ning töötajad on õnnelikud sellise ilma üle, mis meid ees ootamas. Kuna oleme väga sooja õhumassi piiril, siis õhus on palju labiilsust ning võib kõike juhtuda nagu eespool on teiste foorumlaste poolt kirja pandud. Lisaks, kindel on see, et juuni tuleb keskmisest soojem.

Jugavoolu muster ei suuda hoida kindlat kurssi, siis uue nädala lõpus võib juhtuda, et edela ning kagu vahelised tuuled võivad liikuda loode ja kirde vahelisesse sektori. Sinnani on veel aega ja prognooskaardid räägivad üksteise vastu, siis kolmapäeval või neljapäeval oleme targemad.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Mitte "võib juhtuda", vaid juhtubki. Missest et aega palju.
---------------------------------------------
Kui meie siin peame närvesöövalt kauget lõunataevast vahtima, et mingit äikest näha, siis Läti ja Leedu võivad ikka ilmakaarde vaadata, sest neil niivõrd parem äikesekliima.

Anonüümne ütles ...

16:01
Õhtu käes, aga õhuvool ikka pigem edelast.

Anonüümne ütles ...

Mille alusel te ütlete, et see suvi (peamiselt pean silmas juuli/august) tuleb jahedamapoolne? Huvi pärast küsin lihtsalt.

Anonüümne ütles ...

Statistik ütleb 2 põhjust. Sajuse rütmi aasta ja siis suvi kuumusega ei hiilga (lühiksed kuumalained võivad olla nagu 2012 näiteks) ning talve arvelt nö tagasitegemine - aasta keskmine peab kindlatesse piiridesse mahtuma.

Anonüümne ütles ...

@7. juuni 2020 20:06

Seda kuulaks küll suure huviga, mismoodi need läänetsüklonid kuumuse huvitavamalt käituma paneksid. Ainus, mida läänetsüklonid kuumaga teha saaks, oleks selle äraajamine.

@7. juuni 2020 20:19

Tõsi, suusakas on peagi tagasi, millele Euroopa mudeli viimane väljund ka viitab.

@7. juuni 2020 20:38

Siin Kagu-Eestis on küll enamik päevast valitsenud lõunavool. Äikesesüsteem lihtsalt areneb idasuunal, mis tekitab mulje edelavoolust. Pilved liiguvad ka praegu lõunast põhja.

@7. juuni 2020 21:39

Ma väidan ka, et suvi tuleb jahe talve pärast, kuid mitte aasta keskmise tagasitegemise tõttu, vaid tsirkulatsiooni.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne Anonüümne ütles ...
Täna peaks siis selle aasta esimene korralik show käima minema siin Kagu-Eestis, sest tegemist lõunavooluga, mis on teada-tuntud võimsate ja kaugelejõudvate äikesetormide tooja siin kagunurgas.

7. juuni 2020 13:18


Nagu oodata oligi, siis lõunavooluga ei pea kunagi siin Kagu-Eestis võimsate äikesetormide osas pettuma. Ega ma siis niisama seda ilmakaart ei haibi. Veel üks pilt tänasest ülirünksajupilvest, mis näeb välja nagu Oklahomas.

Anonüümne ütles ...

Täna täpselt aasta tagasi oli veelgi "otsesem" lõunavool ja sai ka Harjumaa äikest.

Anonüümne ütles ...

Jah, mida otsem, seda parem.

Anonüümne ütles ...

7. juuni 2020 22:24

Ajab küll kuumuse ära, aga uue tsükloni lähenedes tuleb tagasi. Ja nii juhtuks iga tsükloniga.
Huvitavamalt käituma panek seisneks aktiivsemates protsessides. Näiteks 31.07.2014, 03.07.2016 ja 12.08.2017 jne, on mõned näited paljudest, mida läänest saabuv tsüklon kuumuse käitumisega teeb. Need kuupäevad kõik tõid joonpagi.

Aga lähipäevade sünoptiline olukord on tsüklonite puudumise tõttu uimane ja Lääne-Eesti jääb äikeseta.
Täpsemalt see ala Pärnu-Rapla-Loksa mõttelisest joonest lääne pool jääb ilma.

Anonüümne ütles ...

Kui kindel selles viimases kommentaaris olla saab?

Anonüümne ütles ...

Piisavalt kindel.

Anonüümne ütles ...

Täna paistab taas korralik show tulevat siin Kagu-Eestis, kuna endiselt on lõunavool. Estofex on pannud meid 2.taseme ohualasse.

Ilmateenistus tegi ka eraldi uudise äikeselise nädala kohta ning lubab tänaseks kuni 29 kraadi sooja.

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et Pärnu-Rapla-Loksa joonest läänes ei tule sel nädalal ühelgi päeval äikest. Esiteks on õhuvool kergelt edelasuunaline, teiseks meretuul ning kolmandaks on ilm lauspilves.

Anonüümne ütles ...

Selle varahommikuse äikese kohta ütles FB-s üks nii tabavalt, et "Eestis on nii tugev piirikontroll, et isegi äike ei pääse edasi!"

Anonüümne ütles ...

Harjumaal kõle kirdetuul ja nii pilves, nagu september oleks. Päikest pole üldse.

Anonüümne ütles ...

Aga vähemalt on ka Harjumaal lämbe!

Anonüümne ütles ...

Kes äikest tahavad, sõitku kagu ja lõuna poole! Võrus selge ja 26 kraadi!

Anonüümne ütles ...

15 kraadi sooja Tallinnas??? Paistab, et too kant jääb siis ka täna suuremast rajust puutumata, kuna sat'i järgi ei näi pilvisus nii pea seal kaduvat.

Siin kagus tundub hetkel 27 kraadi varjus pärast nii jahedat kevadet nagu saunas. Lätis olevate äikesepilvede tipud on siia kenasti paista, sest ilm lausselge ja päike lõõskab.

Anonüümne ütles ...

Jääbki. Ega ma niisama seda Pärnu-Rapla-Loksa mõttelist joont maininud.

Anonüümne ütles ...

Seda mainib ka Ilmateenistus oma uudises, et suuremat raju tasub oodata Pärnu-Rakvere liinil ja sellest ida pool.

Anonüümne ütles ...

Siin kagus on nüüdseks hakanud tekkima kõrgrünkpilved, mis viitavad peatsele äikesele.

Sooja varjus hetkel 28,4 kraadi ning taevas kuuma õhumassi tõttu vines. Kauaoodatud Vahemereline ja troopiline ilm siis lõpuks kohal.

Anonüümne ütles ...

Leedus areng käima läinud.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus hoiatab oma fb lehel täna isegi keeristormi eest.

Anonüümne ütles ...

Esimesed pisikesed äikesed juba näitavad, et tänaõhtused äikesed ei ole vaid tavalised sutsakad.

Anonüümne ütles ...

Kuusalu valla idapoolsest osast läks korralik äike üle.

Anonüümne ütles ...

Siin kagus on lõuna ja edela suunal väga kiiresti arenemas äikesepilved. Kostub kauget müristamist.

Anonüümne ütles ...

13:32
Ma mainisin seda juba varem.

Anonüümne ütles ...

15:57
Siin kagus, siin kagus, siin kagus...
Aga millal "Siin loodes..." võimalus tuleb?

Anonüümne ütles ...

Huvitaval kombel pani äike just üle Lahemaa ja areneb jõudsalt edasi Kotka poole. Jutt on küll kõva olnud, et põhja eestis ei tule muffigi aga võta näpust!

Anonüümne ütles ...

Paistab, et õhtu saab põnev olema vaadates, mis Lätist ja Leedust siia poole teel. Pilt tänasest tornaadost Leedus.

Anonüümne ütles ...

Tornaado Leedus: https://pbs.twimg.com/media/EZ_goB4WAAIQJu9?format=jpg&name=medium

Anonüümne ütles ...

Pärnu-Kuusalu joonest kagus jah huvitav, mujal igav Iirimaa jätkub.

Anonüümne ütles ...

Eesti asub nii vastikus kohas, et pidevalt jääb mingi piiripealisus. Ja alati just nõnda, et Tallinn jääb igavale poolele.
Lätis ja eriti Leedus seda muret pole.

Anonüümne ütles ...

Ametlikes jaamades jäigi täna +30 piir kättesaamatuks.

Anonüümne ütles ...

Siin kagus käis juba kolmas äikesepilv täna üle, millega kaasnes päris korraliku suurusega rahe.

Anonüümne ütles ...

Kus kagus? Võru ikka veel sajuta.

Anonüümne ütles ...

Paide äikesekõminad Jüri kanti kuuldavad.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Valgamaa piiri lähedal. Ega siis Võru ainukesena kagus ei asu.

Küll on ikka tore näha, kui võimsad äikesed mööduvad ka lääne poolt, mis selle kasutu edelavoolu korral siin praktiliselt kunagi ei juhtu.

Oleks vaid seda lõunavoolu Eestis sagedamini nagu praegu. Ei väsi haipimast seda ilmakaart.

Anonüümne ütles ...

Täpselt aasta tagasi oli õige lõunavool. Praegu on pigem edela-.

Anonüümne ütles ...

Jah, mulle ka meeldiks, kui see lõunavool püsiks 2 nädalat või kauemgi. 25-27 kraadine lämbe ja äikeseline ilm on väga mõnus ja huvitav. Pole isegi mingit 32+ kraadi kuumust vaja. Kahjuks on varsti jälle see loll kirdetuul tagasi :(

Anonüümne ütles ...

Väiksemad mitte ametlikud automaatjaamad registreerisid +30*C ära. Kuumõhk vajub rohkem ida poole ära kahjuks homme Hetkel korralik äikese poolt tehtav show, kui vaadata kaarte.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

@8. juuni 2020 18:03

Ilmateenistus:
Nädalaprognoosist - "Õhuvool on lõunasse pöördunud ja kannab Vahemere piirkonnast sooja Läänemere ümbrusse."
Äikeselise nädala uudisest - "Lõunavoolus jätkub sooja ja niiske õhu lisandumine."

Et enamikes Eesti paigus on tegemist lõunavooluga, saab näha ka siit.

Anonüümne ütles ...

Olen hetkel siin Kagu-Eestis lagendikul jälgimas Võrtsjärvele lähenevat raju, samas kui teine võimas äikeseliin eemaldub põhja. Sellist äikesepäeva annab mäletada.

Anonüümne ütles ...

Aga siit https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/tanaan.html on näha reg. välkude kallet kirde poole - edelavool. Vaielge palju tahate. Lõunavool oleks täpselt alt üles.

Anonüümne ütles ...

Asi on selles, et äikesesüsteem lihtsalt areneb ida suunas, mistõttu jätab mulje edelavoolust.

Anonüümne ütles ...

Lõuna suunalt läheneb show Kagu-Eestis praegu. Pilv on siiski kordades tumedam kui pildil.

Anonüümne ütles ...

Ma ka ütleks ,et Lõunast ei tule vaid nii 10 nurkkraadi lõunast kõrvale (edelapoole)on pilvede tuleku suund. Kui oleks lõunast täpselt siis oleks ka Tallinn täna mingisuguse äikese saanud.

Anonüümne ütles ...

Raju on kohe kohale jõudmas siin kagus. Välkude sagedus on 10 või rohkem lööki minutis. Vool läheb kohe väljavõtmisele

Anonüümne ütles ...

https://www.facebook.com/agronoom.ee/photos/pcb.1195014214181625/1195012047515175/?type=3&theater

Anonüümne ütles ...

Siin kagus üks äikesetorm eemaldub põhjal hetkel, lõunast läheneb juba uus. Kangesti meenutab 2001. a juulit.

Anonüümne ütles ...

Kui Ilmateenistus ütleb, et tegu on lõunavooluga, siis tähendab, et tegu on lõunavooluga.

Lõunaedel ja lõunakagu jääb ka lõunavoolu alla.

Anonüümne ütles ...

Kaugel lõunasuunal käib taas jõhker sähvimine. Võimalik, et tegemist on juba 7 äikesepilvega täna siin Kagu-Eestis.

Anonüümne ütles ...

Õnneks ma 2001. aasta juulit ei mäleta. Kadeduseuss oleks oma töö teind, sest arvata ju on, et ka tol korral oli õhuvool lõunaedelast ja Tallinn (Üldse lääne-Eesti) jäi äikeseta. Või eksin?

Eriti naljakas on see, et Tallinnas pole peale hommikust sadu siiani vihma tulnud.

Anonüümne ütles ...

Olen nõus rahastama äikese nimel projekti, mis asuks Liivi lahte pinnasega kinni ajama.

Anonüümne ütles ...

Mis sa sellest Liivi lahest. Kuradima kirdetuule allikas Soome laht tuleb kinni ajada.

Anonüümne ütles ...

To 21:23 Mina mäletan 2001 ja siis oli vool tõesti lõunast ja vahel isegi see 10 nurkkraadi kagu poole ja siis sai Tallinn ka äikest.

Anonüümne ütles ...

Soome laht tuleks kinni ajada sel juhul, kui jugavool sealt poolt on. Täna oli Liivi lahe poolt ja päris kindlasti sai see varahommikusele äikesele saatuslikuks.

Anonüümne ütles ...

Jah, nii palju kui meeles, siis ka siin Kagu-Eesti oli 2001.a juulis vool otse lõunast nagu 2010. augustitormi korral(täna lõunaedelast).

Kõige jõhkram äikesetorm, isiklikku varakahju arvestades, mida oma elu jooksul olen kogenud, oligi 2001. a juulis.

2010. a augustitormist pääsesin isiklikult kahjudeta, kuid vaid paar kilomeetrit eemal oli totaalne laastamistöö(ülitugevast pagist tingitud), samuti oli see vaid üks tugev äikesetorm erinevalt 2001, mis toimus lainetena.

Nii palju, kui 2001. a meeles, siis olid kahjud tingitud hiidrahest, ülitugevast äikesest(pilv-maa välgud), paduvihmast ning võimalik, et ka keeristormist.

Kõige hullem oli tol korral see, et äikesedetektorid, radarid jms polnud kättesaadavad, mistõttu ei osanud tormideks ette valmistada ning tagant järele meenutades tekib tunne nagu oleks maailmast ära lõigatud olnud.

Mäletan selgelt, kuidas ülivõimsad äikesed käisid tookord lainetena terve päev läbi. See oli esimene kord elus, mil sai äikesest totaalselt ära tüditud. Seda seetõttu, et üks esimestest lainetest põhjustas varakahju(pole selgelt meeles ka hiidrahe või ülitugeva tuule tõttu), mistõttu hakkas katus läbi laskma.

Iga äikeselaine järel tekkis küsimus, et kas lõpuks ometi on see viimane, kuid siis jälle nägid, kuidas lõunataevas tõmbub mustaks ja uus raju oli tulekul. Mäletan, kui ahastav tunne see oli, eriti seetõttu, et majas oli tekkinud juba veekahjustused, mis iga laine järel suurenesid. Õhtuks olid täiesti ära väsitatud nendest äikesetormidest.

Mis tänaseid äikeseid puudutab, siis vaatemäng oli võimas, ent tormikahjusid pole õnneks näha. Lähedalolevat müristamist on huvitaval kombel ikka kuulda, kuigi radari näitab ainult rohelist tooni siiakanti.

Anonüümne ütles ...

Asuks Eesti kõigest paarsada km lõunas-kagus, saaks igal suvel iga maanurk seda, mida täna Pärnu-Rapla-Loksa joonest idas oli. Samas samapalju loodes asudes saaks Kagu-Eesti sama ilma, mis Lääne-Eesti sisealadel oli.

Anonüümne ütles ...

Nüüd siis algab kirdekaarte tuulte periood, mis peaks 20. juunini kestma.
Umbes sama kaua pole saartel ja põhjarannikul vihma loota.

Mu 2. juuni 2020 20:01 ennustus läheb seega üsna täppi.

Anonüümne ütles ...

Estofex on Kagu-Eesti taas 2. taseme ohualasse pannud. Tõotab tulla juba järjestikku kolmas põnev äikesepäev siin täna. Õhuvool on hetkel praktiliselt otse lõunast

Anonüümne ütles ...

Jah. Vat nüüd on õige lõunavool.

Homme on ka kagus ohtliku ilma oht.

Anonüümne ütles ...

Lätis juba täna varakult korralik show käimas, mis põhjasuunas liigub.

Anonüümne ütles ...

Mõndade mudelite järgi oli eile loode- ja lääne-Eestis viimane sajupäev kuni jaanipäevani.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus andis ka tänaseks äikesehoiatuse.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse mudel näitab neiljapäeva ööks enamus Eestisse korralikku konvektiivvihmasadu, aga arvestades tugevapoolselt kirdetuult, on minu hinnangul sajuvõimalus väike ja sedagi vaid lõunapiiri läheduses.

Anonüümne ütles ...

Täna peaks tulema lõõmav päikeseloojang neis kohtades, mis jäävad äikesevööndist pisut lääne poole.
--------------------------------
Kuna täna on tõeline lõunavool, siis peaks Kagu-Eesti suurema löögi saama kui eile, kuigi front on pisut ida poole nihkunud.

Anonüümne ütles ...

Jah, minu kant(Tartu-Valgamaa piiri lähedal) siin Kagu-Eestis peaks täna rajust pääsema, kuid Rõuge-Tartu liinist ida poole jääv piirkond tasuks ennast valmis hakata panema.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus võiks niipalju täpsem olla. Pikas prognoosis võiks olla lause ,et Põhja-eestis puhub tugev kirdetuul ja on jahe vms.

Anonüümne ütles ...

Pikk prognoos on uuendamata, juhul kui tähele ei pannud. Viimane uuendus oli selle kommentaari lisamise aja seisuga eile hommikul kell 10:21.

Anonüümne ütles ...

On jah. Ei märganud ,et uuendamata.

Anonüümne ütles ...

NOAA prognoosib keskmisest kuni 3 kraadi soojemat juunit.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus alles nüüd hakkas oma nädalaprognoosi uuendama.

Anonüümne ütles ...

Sajuta ilma püsimist Lääne- ja Põhja-Eestis jaanipäevani, pean umbes 80% kanti võimalikuks.

Anonüümne ütles ...

Nüüd võib nädala kuiva teha küll, sademeid ka põhjas tulnud.

Anonüümne ütles ...

täna hommikuse GFS ja ECMWF jooksu põhjal ei kesta kuiv ka väga kaua. ECMWF järgi peaks järgmine kolmapäev meile uus lõunatsüklon saabuma. vast saab jälle äikest.

Anonüümne ütles ...

Oleks tore küll. Praegune tuul ja päike üheskoos kuivatavad sama kiirelt kui föön.

Anonüümne ütles ...

Nagu 9. juuni 2020 14:58 mainisin, siis oodatud suur sadu jääbki ära. Kirdest tulev õhk on kuiv lihtsalt.

Anonüümne ütles ...

See soojemapoolne juuni (kui NOAA ja Meteoblue ennustus paika peab) tuleb vist soojade ööde arvelt.... sest üle 23 kraadiseid päevamaksimume ei paista lähiajal tulevat. Aga Tartus on juba pühapäevast saati öösel 16-17 kraadi sooja olnud, nüüd nädalavahetusel tuleb korraks jahedamaid öid ka, aga teisipäevast tõenäoliselt jälle 15-17 kraadi tagasi.

Anonüümne ütles ...

Jah. Mõnusad telgiööd on olnud.

Anonüümne ütles ...

Olles lugenud siinseid äärmiselt pessimistlikke suveprognoose, olen meeldivalt üllatunud mai lõpu ja juuni senise ilmaga. On kõike - päikest, vihma, tuult, äikest ja sooja. Täpselt paras, ei ole liiga palav, öösel saab inimese moodi magada. Korralik päevituski juba peal. Ideaalne suvi! Edasist muidugi ei tea, kuid loodan, et nii jätkub.

Anonüümne ütles ...

Nagu varem öeldud, siis ülitõenäoliselt jääbki praegune soe periood suve tipuks, samuti esmaspäeval mõõdetud päevamaksimumid. Õige pea on suusakas tagasi, küll näete!

Juulis-augustis sellist lillepidi nagu praegu oodata pole mõtet. Keegi mainis siin, et juuli võib keskmisest tunduvalt soojem tulla külma mai tõttu, mis pole reaalne, kui juba juuni niigi soe on.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see suusakas tähendab äsjase talve 10 kraadi soojemat kopi-peisti, ehk et sajaks taas normaalselt nagu talvel. Harjumaa lääneossa pole kordagi äikesevihma tulnud- kõrbeme edasi siin.

Anonüümne ütles ...

See aasta pole mõtet ennustada, õhuvoolud liiga sassis. Ja unustage see temperatuuride tagasi tegemine. kesk- Rootsis ja Soomes tundub küll, et sellest nädalavahetusest läheb palavaks ja neil oli talvel samasugune soojamaraton. Keegi üritas siin seletada, et temperatuuride tagasi tegemine käib ainult Läänemere ümbruses...aga noh Soome ja Rootsi on ka Läänemere ümbruses eksole :D Suusakat muidugi ei saa välistada, aga ma ei imestaks kui suvi ikkagi soe tuleb. Pigem siis tuleb järgmine talv külm.

Anonüümne ütles ...

Nii jahedaks vast ei lähe, pigem selline 15-20. Mingit püsivat 25 kraadi ja üle selle pole pärast käesoleva juuni soojaperioodi küll mõtet oodata, seda võib vaid mõnel üksikul päeval juhtuda.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal pole mingit soojaPERIOODI olnudki. Teisipäeval oli 15 kraadi ainult. Täna lisaks kõva tuul aga tänu päikesele 19 kraadi.

Anonüümne ütles ...

20 kraadi piir on siin ainult neljal päeval olnud.

Anonüümne ütles ...

Ja näiteks 2017 suve ennustamisega panid peaaegu kõik puusse. Tundus loogiline, et peale ühte jahedat (2015) ja ühte keskmist/sajust (2016) suve tuleb pigem soojemapoolne suvi, aga tuli hoopis veel jahedam kui need eelmised kaks.

Muidugi tundub loogiline, et peale selle aasta olematut talve tuleb olematu suvi, kuid paraku pole see "loogika" päris lollikindel. Ka teadlased on öelnud, et õhuvoolud ei käitu enam ettearvatavalt/loogiliselt.

Anonüümne ütles ...

Nõus, et õhuvoolud on sassis hetkel, kuna toimub nn üleminek suvele tsirkulatsioonis, mis paistab tänavu hilinema, kuid pärast selle väljakujumemist tasub oodata suusaka naasmist.

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis läheneb lõunast tugev äike.

Anonüümne ütles ...

Poleks uskunud, et täna saan siin selle aasta kõige tugevamat äikest kogetud. Kui esmaspäeval oli tegemist pilvevaheliste välkudega, siis täna pilv-maa. Väga palju oli alla kilomeetri kauguseid tabamusi, mis panid maja värisema.

Samuti oli äikesepilv täielikult maskeerunud, mida pole juba kaua aega kogenud. Kaasnes ka ülitugev paduvihm, mis pani tänavad ujuma. Preagugi on veel eemalt kuulda maad värisema panevaid mürinaid.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne ütles ...
Ilmateenistuse mudel näitab neiljapäeva ööks enamus Eestisse korralikku konvektiivvihmasadu, aga arvestades tugevapoolselt kirdetuult, on minu hinnangul sajuvõimalus väike ja sedagi vaid lõunapiiri läheduses.

9. juuni 2020 14:58!

Eks kuulame, mis lood seal Tartu-st lõuna poole hetkel on.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Äike jõudis ka Tartusse. Just müristas nii, et maapind värises. Ja nagu üks kommentaator juba ütles, oli see äike täielikult maskeerunud. Siin on hommikust saati sombune ja hall olnud.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas päikeselõõsk kogu päeva olnud ja pilvigi pole peaaegu üldse. Äikese asemel on siin jälle vastikult tuuline. :(

Anonüümne ütles ...

Juuni kokkuvõte sademete osas peaks huvitav tulema - a'la selline, et Loode-Eestis max 20 mm ja ida-kagu Eestis üle 100 mm.

See lõunatsüklon, mida tulevaks teisipäevaks näidatakse, uputab paugutades taas ilmselt ida- ja kagu-Eestit, jättes loode kõrbema.

Anonüümne ütles ...

To 18:34 Mis linnas või asulas asud ?

Anonüümne ütles ...

@11. juuni 2020 19:38

Elvas.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti veavad need Läti kagupiiri lähedal olevad äikesekolded Eestini välja, või siis vähemalt nii kaugele, et show'd oleks eemalt paista.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti ei vea. Olete seal kagu pool juba küllalt äikest saanud. Aitab küll.

Anonüümne ütles ...

Vaatan jugavoolu prognoose, siis Skandinaavia kohal olev kõrgrõhkkond tahab kohe kauemaks kohapeale parkida ja ise veidi liikudes lõuna ja ida poole. Head uudised puhkajatele, kuid mitte parimad uudised põllumeestele ja rohenäppudele. Noh tuleb sademete vaene periood.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Jah, sajune tänavune suvi ei tule. Pole loogiline, et sajusele talvele sajune suvi tuleb. Pigem kuiv. Üks siin pakkus, et tuleb soine suvi, aga tundub ikkagi kõrbeline tulevat.

Anonüümne ütles ...

Päris jõhker ikka, mis Lätis sellisel kellaajal on praegu arenemas.

Anonüümne ütles ...

Võrukad saavad vist juba sähvatuste sageduse tõttu ajalehte lugeda ilma, et valgust vaja oleks.

Anonüümne ütles ...

Teisipäevast uus vihmalootus?

Anonüümne ütles ...

Lõuna pool jah, aga põhja ja loode pool kirdetuule tõttu kaheldav.