pühapäev, 1. märts 2020

10. Nädala ilm (2.03.20-8.03.20)

Esmalt tahaks mainida möönudu kolme kuud, need kõik kes ei uskunud, et kolm kuud järjest tuleb kuu keskmine plusskraadidega, siis Eestis siiski selline asi aset leidis, et kõik n.n talvekuud tulid keskmised õhutemperatuuriga, mis jäid pluss poolele. Veebruari Eesti keskmine oli 1,7°C, viimase kolme kuu oma kokku 2,5°C. Lisaks tuli sel nädalal pea igal pool lumi maha, mis nüüd korralikult sulab, ilmselt uue nädala teiseks pooleks on lumi kõigest ajalugu sellest talvest. Kuna peaaegu kõik eelolevad ööpäevad prognoosivad plusskraade ja ka vihmasadu, mis sulatab lund lihtsalt paratamatult kiiresti. Nädala esimene pool ilmselt tuleb halli sügise stiilis, teisel poolel võib mitmel pool vaikselt kevadist päikest märgata. Samas prognoosis NOA ka kevadkuudeks keskmisest soojemat ilma. Seega tuleb ilmselt ka märts plusskraadilise keskmisega, mis on see kuu, kus kuu keskmine veel aegajalt on küll miinuses, aga seekord näitavad pikaajalised prognoosid, et tuleb kindlalt soojem kui 0°C, ilmselt soojem kui oli ka Jaanuar, et keskmine õhutemperatuur ilmselt tuleb kuskil +4-5°C ringis sel kuul. Kuid elame ja näeme, seega kirjutan ka esimese prognoosi algavast kevadkuust.

2.03.2020 Esmaspäev

Täna õhtul (1.03) õhutemperatuur Eestis alla 0°C langeda ei tohiks. Lisaks ka 2.03 öösel pole oodata kuskil miinuskraade õhus, õhutemperatuuri öösel ootame 0...3°C. Meile puhub igatahes edela ja lõunatuul 5-12m/s, rannikul puhanguti kuni 17m/s. Mida öösel tunnis edasi, seda vaiksemaks ka tasapisi tuul jääb. Ilm on igal pool pilvine ja mitmel pool sajab vihma kui ka lörtsi. Kuid homme hommikul hakkab ilm tasapisi selginema, ja mitmel pool on pilves selginemistega ilm. Tuul jääb puhuma lõunakaarest 3-9m/s. Lisaks tuleb meil ka homme soe ilm märtsi alguse kohta. Õhutemperatuur tõuseb 3...7°C soojani. 

3.03.2020 Teisipäev

Teisipäeva öösel on lõuna ja lääne Eestis vihmasem ilm, mujal Eestis on ilm pilves selginemistega. Lisaks ida ja keskeestis võib oodata õhus öökülma. Tuulesuunaks öösel hakkab olema idatuul. Õhutemperatuur öösel on -2...+4°C. Tuulekiiruseks on 2-7m/s. Hommikul sajab mitmel pool üle Eesti vihma ja päeva jooksul sadu lakkab. Puhub ida ja kirdetuul 3-8m/s, rannikul kuni 14m/s. Õhutemperatuur päeval on +2...+6°C.

4.03.2020 Kolmapäev

Kui teisipäeva õhtul on pilves selginemistega, siis kolmapäeva ööseks jõuavad meile kohale uued sajupilved. Keskööl hakkab sadama vihma kui ka lörtsi, mis levib läänest itta. Öösel puhub ida- ja kagutuul 7-12m/s, hommikuks rannikul puhanguti kuni 17m/s. Õhutemperatuur öösel on 0...3°C sooja. Päeval on samamoodi hall ilm ja enamjaolt igal pool sajab vihma kui ka lörtsi. Aegajalt kohati võib sadu muutuda mõõdukast üle tugevaks. Kuni õhtuni puhub ida ja kagutuul, kuid õhtul on tuulesuunaks taaskord lõuna- ja edelasuunast puhuv tuul. Päeval on tuul 7-12m/s, puhanguti kuni 17m/s. Õhutemperatuur on 2...6°C sooja.

5.03.2020 Neljapäev

Neljapäeva öösel on endiselt hall ja pilves ilm ja põhja kui ka ida Eestis sajab kogu öö jooksul vihma kui ka lörtsi, hommikuks jääb sadu üle. Puhub lõunakaare tuul 3-9m/s, südaöö paiku on puhanguid kuni 14m/s. Õhutemperatuur on 0...3°C. Ka päeval on enamjaolt pilves selginemistega ilm, kuid kohati võib veel esineda hoovihma kui ka hooglörtsi. Puhub lõunakaare tuul 2-7m/s. Õhutemperatuur on +2...+6°C

6.03.2020 Reede

Reede öösel on endiselt pilves ilm ja mitmel pool sajab aegajalt vihma, kohati ka lörtsi ja väike tõenäosus on kohati ka näha märga lund. Öösel on õhutemperatuur 0...2°C. Ka päeval on peamiselt pilves ilm ja kohati võib endiselt vihma sadada. Päeval on sooja oodata sooja 2...6°C. Tuul puhub ööpäeva jooksul 2-8m/s.

7.03.2020 Laupäev

Laupäeva öösel võib meil öösel taaskord öökülma õhus olla. Öösel on pilves selginemistega ilm ja kohati võib esineda sademeid nii vedelal kui ka tahkel kujul. Ehk võib alla tulla nii vihma kui ka lumena. Kuid lumi päeval mitte mingil juhul püsima ei jää, kuna seda on oodata vähe ja päeval läheb ilm peaaegu igal pool enamjaolt päikesepaisteliseks. Kuid põhja Eestis on vahelduv pilvisus ja pilvi rohkem. Öösel on õhutemperatuur -1...+1°C. Päeval on õhutemperatuur +3...+5°C. Õhtul selge taeva korral pärast päikeseloojangut võib taaskord mitmel pool õhutemperatuur alla 0°C langeda, kuid mitte palju.

8.03.2020 Pühapäev

Pühapäev võib tuulekiirus taas kasvama hakkata, kus puhangud rannikualadel võivad 18m/s ulatuda. Ilm on vahelduva pilvisusega ööpäeva vältel, ilmselt ka sademeid ei esine kogu ööpäeva vältel. Öösel on õhutemperatuur -2...+4°C.  Päeval juba on oodata +4...+8°C, võimalik et kuskil kraad soojem. Ilm on vahelduva pilvusesega ja päikese soojust annab juba tunda kui peaksite päikest nägema ja tuul liiga tugevaks ei lähe. Kuid ilm tuleb tõenäoliselt tugeva tuulega, kuid mitte tormise tuulega.

Lisaks näitavad erinevad allikad ka selle järgneva nädala esimest poolt sooja ilmade jätkuna. Kuid eks elame ja näeme mis saab.

42 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Käesoleva kuu keskmine võiks tõepoolest 4-5 kraadi tulla, mis oleks aegade kõige soojem märts. Ilmselt läheks siis ka mitmed puud lehte ja loodus üsna roheliseks. 2007. a märtsi Eesti keskmine oli 3,5 kraadi, Tartu-Tõravere jaamas 4,5 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Anonüümne Anonüümne ütles ...
"Anonüümne ütles ...
Põhja-Eesti kui üldse sademeid saab. Pigem lihtsalt pilves, kerge miinuse ja kõleda idakirdetuulega ilm.

23. veebruar 2020 21:18"

Panin su geniaalse ennustuse kirja ja vaatame kui täpne olid alles reedel 28.02.2020.

Proff on rääkinud!

23. veebruar 2020 21:38

------------------------------------------------------------------------------------
Eksisid Põhja-Eesti osas.

Proff on rääkinud.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne Anonüümne ütles ...
Paksim lumi tuleb Pärnu-, Viljandi-, Jõgeva- ja Tartumaal. Õhim (kui üldse) Hiiu- ja Harjumaal.

24. veebruar 2020 01:31"

Üllatavalt hästi ennustatud, kui arvestada, et ca 50km põhja poole vajusid lumisemad piirkonnad!

Proff on rääkinud!

Proff on rääkinud! ütles ...

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Nädala keskpaigaks ilmselt üle eesti lumi läinud...

Anonüümne ütles ...

Proff on rääkinud. Ärgu siis enam rääkigu!

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse märtsi kuu prognoos on suurepärane. Üks korralik põud kuluks nüüd ära küll.

Anonüümne ütles ...

Seda siiski ei usu, et märtsi teises pooles enam -10 kraadi tuleb. Kõige vähem ehk -7 kui sedagi, kuna päikese mõju on siis juba väga suur.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo näitab kuu keskpaigaks juba üle 10 kraadi sooja ja kuu lõpuks koguni +15. NOAA prognoosib endiselt kuni 4 kraadi keskmisest soojem märtsi. Meteoblue, weather.com ning Euroopa ja GFS mudeli järgi jätkub samuti soojamaraton. Viimane näitab 18. märtsiks meile isegi suvise õhumassi jõudmist. Oleks tore, kui see soe nüüd püsima jääks. Loodetavasti algab märtsis ka päriskevad.

Anonüümne ütles ...

Suvest ei jää küll sedasi midagi järele... Loodetavasti kuidagi ikka veab talvest 10 kraadi soojema suve välja.

Anonüümne ütles ...

Täna oli siin Kagu-Eestis ikka tõeliselt kevadine ja soe, mis usutavasti soodustas korralikult looduse arengut ja lehtimist. Tartu-Tõravere jaama märtsi keskmine temperatuur on praeguse seisuga 3,1 kraadi(normist +4,1 kraadi soojem).

Täiesti võimalik, et käesolev aasta saab olema aegade kõige soojem. Loodetavasti tuleb tänavune sügis nagu 2011, kevad nagu 2007 ja suvi nagu 2010.

Anonüümne ütles ...

No loodame, et tuleb jahe suvi :) Põllumeestele igati soodne!

Anonüümne ütles ...

Brittide järgi kordub enamvähem võrreldav suvi 2007 aastaga. No siin Harjumaal oli see üks sajune suvi aga õnneks mitte külm.

Anonüümne ütles ...

Ah jaa 2007 oli ju see märts kus kuskil vist juba +18 ära tuli

Anonüümne ütles ...

Sai tehtud talve kokkuvõte omas kodukohas Harjumaa lõunaosas ja peab ütlema ,et sajuse suve tõenäosus ainult suurenes. Talvekuude (dets - veeb.) sajuhulk tuli nö 2 kohale. Veel sajusem oli 2015/16 talv ja napilt möödunud talvele jäid alla 2011/12 ja 1999/2000 talved. Ühise nimetajana mis olnud järgnevatest suvedest (2000,2012,2016) on see ,et sajuhulgad ka suvel on olnud üüratud. Nüüd jääb loota ,et sel suvel siiski ära ei uputa. Juba siiber sellest vihmast talvel.

Anonüümne ütles ...

Tegin täna rabaääres puid ja trehvasin hõljuvat sääse(?)parve. Hmm, kevad? Mingid putukad need igastahes olid.

Anonüümne ütles ...

Jälle sajab vihma... Oleks aprill juba... Maid enam ei taha, siis võib juba palav olla, see on halb, aasta suurim kogus sääski sinna juurde. Siiski, olnud talve järel sääseuputust ei ennusta. Selleks on vaja sulapoolsele maale sadanud ja terve talve püsinud lund, mis järsku kevadel kiiresti sulab ja ühtki külmaperioodi enam ka ei tule. Nagu oli 2010. aastal.

Anonüümne ütles ...

Kuskilt ka lugesin ,et kui kevadel seisvat vett ei ole siis sääski ei tule. Samas koguaeg sajab vihma ,et kuiv ka nüüd pole. Saab näha. Samas 2008 oli sooja tave järel ka palju sääski aga mitte niipalju kui 2010 ja 2011 oli

Anonüümne ütles ...

Maist alates saate oma kauaigatsetud põua. Koos öökülmadega.
Aprill on pigem üleminekuaeg põuale.

Anonüümne ütles ...

Ja siis juunist uputab jälle?

Anonüümne ütles ...

Jep

Anonüümne ütles ...

Siin Kagu-Eestis on osad hekid juba poolrohelised. Lisaks toomingale ja sarapuule on hakanud ka magesõstar lehtima.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tuleb ka selle aasta detsember plussis, siis oleksid kõik aasta kuud plussis keskmisega, mis oleks esmakordne.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal põldlõokesed kohal. Soe aprillitunne kohe.

Anonüümne ütles ...

Pikemates prognoosides on õhus talve lõhna märtsi keskpaiku.

Anonüümne ütles ...

1992. Täpselt samad nädalapäevad, liigaasta sealhulgas. Täpselt 6. märtsil sama ilus ilm, lumest mitte juttugi. 8. märts: jälle kena Päike... Kuid 3. dekaadi keskel tuli ligi nädalane talv koos lumega. Ka aprill tõi sageli lund, see küll sulas sama ruttu, kuid kiirest kevadest polnud juttugi.

Anonüümne ütles ...

Sääskedest ja muudest suvistest mutukatest (sh puugid) teeks praegu hea puhastuse ootamatult tulev -20 ja enama kraadine "öökülm".

Anonüümne ütles ...

See on kuu keskpaiku isegi võimalik kui ainult tuul vaikseks jääks.

Anonüümne ütles ...

Märtsi teine pool võiks ikka suve tuua nagu 2007. a. Võrus oli siis 22. märtsil ööpäeva keskmine 13,2 kraadi, mis vastab klimaatilisele suvepäevale. Terve viimase dekaadi väitel püsis päevamaksimum 10 kraadist kõrgemal ning mitmel päeval oli sooja üle 15 kraadi.

Õnneks on potentsiaalne suvi juba väga lähedal ning ilmselt juba vähem kui 2 nädala pärast oleks 20 kraadi sooja täiesti reaalne. Tänavu märtsis võiks see piir ületatud saada ning aprillis 30-kraadi piir.

Anonüümne ütles ...

Suht kõrged lootused mõnel. Kuna loodus tühja kohta ei salli, siis nüüd alles hakkab loodus talvesooja tasa tegema. Mida suvele lähemale, seda allapoole aomaalia vajub, pakun. Juulis pole sagedane +15 kraadine päevasoe ja öökülmad mingi ime.

Anonüümne ütles ...

Sama arvan minagi. Arpillis saate veel suusatadagi.

Anonüümne ütles ...

Jah, ka tänavuse talve osas olid kõrged lootused - et sünniks aegade kõige soojem talv ja võiks näha jaanuaris-veebruaris lehtivaid puid. Lootused täitusid.

Siiani kestev ülipikk ja ülisuur temperatuuride anomaalia sooja osas annab alust arvata, et see, mis varem võimatuks peeti, on siiski võimalik.

Võttes arvesse jaanuarikuu normist kõrvalekalde, milleks oli Tartu-Tõravere jaama andmeil 7,2 kraadi, võib julgelt väita, et Kagu-Eestis saaks aprill(ka oktoober) juba praegu olla klimaatiline suvekuu: Võru aprilli keskmine on 5,9 kraadi + anomaalia 7,2 kraadi = 13,1 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Mudelid näitavad õhtuks ja ööks selget ilma, öökülma ja udu. Ise arvan, et seda ei juhtu. Praegune hallus jääb.

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne ütles ...
Mudelid näitavad õhtuks ja ööks selget ilma, öökülma ja udu. Ise arvan, et seda ei juhtu. Praegune hallus jääb.

7. märts 2020 17:31"

Mitmel pool on miinused Eesti territooriumil. Seega ise ei tasu arvata.

Proff on rääkinud.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa lõunaosas -2, seega jah, külmetab

Proff on rääkinud. ütles ...

Proff on rääkinud.

Anonüümne ütles ...

Eh, lapsed, kasvage, saate targemaks. Ka selles osas, et ükski anomaalia pole igavene.

Anonüümne ütles ...

Eh kulla lapsuke, ega ainult kasvamine targaks tee. Õppima peab ka.

Anonüümne ütles ...

Täna oli juba õige kevade tunne.
Lumi läinud, soe päike ja lõokesed siristamas.

Anonüümne ütles ...

Küll aga tundub, et talv tuleb tagasi.

Anonüümne ütles ...

Juulikuised öökülmad ON üliharuldased suuremal osal Eesti territooriumist.

Anonüümne ütles ...

Senine talv ON olnud üliharuldane. Ei väida, et enneolematu, Muuhulgas Liivi sõja aegsed ja hilisemadki pakasetalved olid enne meie mõõtmiste aegu. Aga kuri tunne on, et see soojuse paraad saab varsti otsa nagu 1992. aastal. Suisa kuupäevaliselt kipub asi korduma.