teisipäev, 25. veebruar 2020

9. Nädala ilm

 24.02.2020 Esmaspäev

Ilm oli nagu ta eile oli, tuuline ja mitmel pool päikesepaisteline ja õhtul läks ilm külmaks ära, et väljas langesid temperatuurid alla 0°C. Täpsemalt selle päeva ilmast enam pole mõtet kirjutada, kuna see oli eilne ja ei kuulu enam prognoosi alla. Ei jõudnud eile kirjutada seoses reisiväsimusega ja kerge külmetustõve tõttu.

25.02.2020 Teisipäev

Öösel oli pea igal pool õhutemperatuur alla 0°C. Oli korraliku öökülma tunda. Täna puhub kagu ja ida tuul 5-11m/s, puhanguti kuni 18m/s rannikualadel. Õhtul hakkab edela  Eestist lume ja lörtsisadu, mis levib aeglaselt kirde suunas. Õhutemperatuur päeval on 0...3°C , aga õhtul langeb -3°C...0°C, mis muudab teed kohati äärmiselt libedaks.

26.02.2020 Kolmapäev

Öösel sajab mitmel pool lund ja lörtsi, lõunas tuleb sekka ka vihma. Puhub ida- ja kagutuul 5-9m/s, puhanguti kuni 13m/s, öösel hiljem saartel puhanguti kuni 17m/s. Hommikuks pöördub tuul lõunassse ja edelasse ja saartel on oodata puhanguid kuni 20m/s. Õhutemperatuur öösel on -3°C....+3°C. Päeval on pilves selginemistega ilm, kuid põhjas on suur tõenäosus näha tuisku. Saartel ja lõunas sajab vihma. Tuul puhub põhja pool idast ja kirdest ja lõuna ning lääne Eestis puhub tuul lõunast ja edelast. Hiiumaal on oodata tuulepuhanguid kuni 20m/s. Muidu puhub üle Eestis 3-12m/s tuul. Õhutemperatuur on -2....+5°C. Põhja ja kirde Eestis jääb õhutemperatuur -2...+1°C.

27.02.2020 Neljapäev

Neljapäeva öösel sajab endiselt mitmel pool lund kui ka lörtsi, Põhja ja kirde Eestis on pilves selginemistega ilm. Saaremaal ja lõunas võib ka vihma sekka tulla. Puhub ida- ja kirdetuul 6-12 m/s, rannikul puhanguti kuni 17m/s. Õhutemperatuur mandril on -2...-5°C. Saartel kuni +1°C. Neljapäeval on pilves selginemistega ilm, kuid mandri lõuna poolses osas sajab mitmel pool hooglund. Puhub ida ja kirdetuul 6-12m/s, rannikul puhanguti kuni 17m/s, õhtuks tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on -3...+1°C. Üle nulli tõuseb saartel ja heal juhul ka läänerannikul.

28.02.2020 Reede

Reede öösel on pilves selginemistega ilm, kohati sajab vähest lund (suurema tõenäosusega põhja Eestis) Puhub põhja ja kirdetuul 6-12m/s, põhjarannikul kuni 15m/s Õhutemperatuur üle Eesti on taaskord üle pikka aja igal pool alla 0°C, ehk oodata on õhutemperatuuri -2...-7°C. Päeval sajab aegajalt üle Eesti mitmel pool lund. Tuul muutub põhjasuunaliseks, mis puhub 3-9m/s, puhanguti kuni 13m/s. Õhutemperatuur on 0...-3°C. Õhtul hakakb mitmel pool langema.


29.02.2020 Laupäev


Öösel on muutliku pilvisusega ilm, mis selginemiste korral võib krõbedat külma kohati teha. Kohati võib ka lund sekka sadada, kuid öösel tuul pöördub loode ja läänesuunaliseks, mis puhub 2-8m/s. Õhutemperatuur on -2...-8°C, Kagus ja Kirdes võib kohati ka -11°C krõbe külm väljas olla varahommikul. Kuid päeval läänevoolust juba saabub õnneks soojenev õhk, mis selle külma ära puhub vaikselt. Tuult on oodata 2-8m/s läänekaarest. Õhutemperatuur päeval on -3...+2°C.

Veebruari Eesti keskmine ilmselt siiski tuleb üsna 0°C lähedane, aga suurema tõenäosusega on see + kui - poolel. Kuid siiski Veebruari keskmine tuleb Jaanuari keskmisest paar kraadi jahedam, seega kehtib ütlus, et soojale Jaanuarile järgneb külm Veebruar, mida ka tõesti on olnud ja tulnud.

30.02.2020  Pühapäev

Ka pühapäeva öösel jätkub meile läänetuult, mis küll päeva jooksul pöördub üle Edelatuuleks. Samas öösel veel on oodata õhutemperatuuri langust, saartel jääb küll üle 0°C ja läänerannikul 0°C ümbrusesse, aga mujal mandril on siiski oodata mõnusat öökülma. Öösel puhub veel mõõdukas läänetuul, aga hommikuks pöördub edelasse, mis hakakb vaikselt tugevnema ja õhutemperatuur päeval tõuseb igal pool üle 0°C, ja lumesajud muutuvad üle lörtsi ja vihmasajuks. Kuid õhtul võib õhutemperatuur taaskord alla 0°C langeda mitmel pool ja võib taaskord ka lund tulla. Seega on oodata heitliku ilma märtsi esimeseks päevaks. Varsti juba selgub, kas talv jääb püsima või hakkab kevad vaikselt talvest võitu saama.

41 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vaatan, et Kesk-Eestisse näitab oma +20mm sademeid homseks/ülehomseks. Mis see siis teeb- oma 20cm lund? Mis see umbkaudne sademete mm ja lume vahekord on? 1mm=1cm lund??

Anonüümne ütles ...

Saartele lubab vihma? Millistele saartele? Vormsile? Osmussaarele? Sageli räägitakse ja kirjutatakse neist müstilistest saartest, kuid neid on ka Soome lahes.

Anonüümne ütles ...

Mõtle ka natuke. Ikka Hiiu- ja Saaremaast käib jutt.

Anonüümne ütles ...

Gert, võixite ka nädala iseloomustava lause nädalaprognoosi ette kirjutada, nagu enne kirjutati. Siis on huvitavam. Ootame siis talve! :)

Anonüümne ütles ...

Homne ilm tuleb jah sarnane mulluse 5. märtsiga. Siis oli ka nii, et põhjas talv ja lõunas kevad.

Asjalik meesiludus ütles ...

Ah et Hiiumaal tuleb homme lume asemel vihma? olgu siis ma ei otsi lumelabidat välja.

Anonüümne ütles ...

Ma Harjumaal juba otsisin välja. Oli teisel paks tolmukiht juba peal.(pole sel talvel seni vaja läinud).

Anonüümne ütles ...

Üle pika aja siis idatuul.

Gert Ekholm ütles ...

Saaremaal on vihmasadu üsna kindel, Hiiumaal päevasel ajal sadu lörtsina, kuid öösel võib Hiiumaal lund sadada.

Anonüümne ütles ...

Virumaale ja Harjumaa kirdeossa ilmselt sadu ei jõua ikkagi, kuna sinna jõudes tuul vist aurustab ära selle.

Anonüümne ütles ...

Millised maakonnad siis kõige rohkem lund saavad?

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,6 kraadi(6,9 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 39,8 kraadi.

Aegade kõige soojem talv on garanteeritud, samuti plusskraadis veebruar. Võimalik, et veebruari keskmine tuleb isegi 1 kraad ära, kui temperatuuride summa alla 28 kraadi ei lange.

Anonüümne ütles ...

Ära sa hõiska midagi veel. Sel aastal on veebruaris 29 päeva ja just see liigaastapäev võib palju muuta ja isegi selle talve külmim olla.

Anonüümne ütles ...

Hõiskan, ja veel kuidas, sest lisaks aegade kõige soojemale talvele tulevad esmakordselt kõik talvekuud Tartu-Tõravere jaamas plussis ning jäävad aegreas soojuselt top 5 sisse - detsember 3.kohale, jaanuar 1. kohale ja veebruar suure tõenäosusega 3. kohale. Eriti suurepärane oleks, kui nüüd veebruari keskmine ka 1 kraadini suudaks püsima jääda, mis on hetkel veel küsimärgi all.

Anonüümne ütles ...

Tänavune talv on ilma ja looduse arengu poolest parim, mida kunagi kogetud ning üle kõigi ootuste ja unelmate. Loodetavasti saavad nii palavad talved nagu tänavu ja veelgi kuumemad tavalisteks.

Alles sai spekuleeritud, et kas jaanuaris või veebruari on puude ja põõsaste lehtimine võimalik ning natuke aega hiljem saigi isiklikult selle realiseerumist nähtud ja juba 18. jaanuaril lehtivat puud pildistatud.

Vabariigi aastapäevaks hakkas juba lehtima ka toomingas ja sarapuu, ning Jaapani sirel(?) lisaks ühele teisele tundmatule puule/põõsale olid juba suviselt lehes.

Selline talv on hõiskamist väärt!

Anonüümne ütles ...

Jaa...aastaringne sopp ja porimülgas on eestlaste unistus vist.

Anonüümne ütles ...

@ 25. veebruar 2020 22:22
Ei suuda, sest veebruaris on tänavu 29 päeva. Oleks 28 päeva, siis niiöelda jäänuks 29. veebruar 1. märtsi asemele.

Just see liigne kuupäev tõmbab keskmist tublisti alla prognooside kohaselt. -13 kraadi öösel võimalik.

Anonüümne ütles ...

Kas Hirlami viimane prognoos on reaalne?

Anonüümne ütles ...

"Anonüümne ütles ...
Tahate näha või ei, aga Põhja-Eesti jääb sajuta.

24. veebruar 2020 20:46"

"Anonüümne ütles ...
Põhja-Eesti kui üldse sademeid saab. Pigem lihtsalt pilves, kerge miinuse ja kõleda idakirdetuulega ilm.

23. veebruar 2020 21:18"

"Anonüümne ütles ...
Kesk- ja Lõuna-Eesti saab piraka lund kolmapäeval. Põhja-Eesti pääseb üldse sajust, mistahes faasis.

23. veebruar 2020 20:55"

Mõned läbikukkunud ennustused, mis tehtud 2-3 päeva tagasi.

Proff on rääkinud!

Anonüümne ütles ...

Osmussaarel puhang 24 m/s. Läheb tormiks jälle?

Anonüümne ütles ...

Osmussaarel läheneb 27 m/s tuulepuhangute kiirus.

Anonüümne ütles ...

Täna kahe Eesti ilm. Harjumaal vist juba 20cm lund. Samal ajal näiteks Põlvamaal pea must maa.

Anonüümne ütles ...

Reede õhtuks peaks põlva kandis isegi üle 20 cm lund tulema.

Anonüümne ütles ...

Keegi, kes ütle enda kohta "proff", pole ikka aru saanud, et ta seda ei ole. Aga miks haiget inimest ikka narrida, kaasa tuleb tunda ja kiiret paranemist soovida.

Asjatundja on rääkinud.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal oli täna ootamatult ilus päikeseline ilm. Sai loojangu ajal rabaski käidud. Tuulevarjulistes kohtades olid puud toredate lumepätsakatega kaetud. Tõeline talvetunne nii vägeva tuisumöllu kui särava päikesega üle lumeväljade, on nüüd kogetud ka sel, kõige mittetalvisemal talvel.

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti tuleb 29. veebruaril -15 kraadi ära. See oleks eriline, kui talve külmim öö on kuupäeval, mis tuleb uuesti alles 4 aasta pärast.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva kuu keskmine on tänase seisuga 1,5 kraadi(6,8 kraadi normist soojem) ning temperatuuride summa 39,2 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Kas nüüd siis langeb see keskmine päris korralikult tuleval ööl?

Anonüümne ütles ...

Jah, ent kui temperatuuride summa Tartu-Tõravere jaamas järgneva ööpäeva jooksul üle 27,5 kraadi jääb, siis tuleb veebruari keskmine +1 kraadi ära. Tänase seisuga on summa 36,3 kraadi.

See-eest aegade kõige soojem talv ja plusskraadine veebruar on juba praegu kõikjal Eestis garanteeritud ning selles osas muutust enam oodata pole.

Anonüümne ütles ...

Kuusikul -15,8, pole paha

Anonüümne ütles ...

Jah, mu 27. veebruar 2020 20:18 lootus läks täide, aga kuni aprilli keskpaigani on uue rekordi oht olemas. 2013. aasta 8. aprilli paiku oli -16 kraadi näiteks.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere jaama tänavuse talve miinimum -10 kraadini ei langenudki, mis on enneolematu. Maksimaalne temperatuur(8,9 kraadi) jäi plusskraadides suuremaks kui miinuskraadides minimaalne(-8,5 kraadi).

Kuna täna päeval on oodata plusskraade, siis temperatuuride summa veel tõuseb, kuid praegu on juba kindel, et veebruari keskmine tuleb ilusti +1 kraadi ära.

Huvitav küll, kuidas Jõgeval täna mõõdetud -17,5 kraadi tärganud loodusele mõjub. Õnneks siin Kagu-Eestis läks külma osas väga leebelt ning järgmiste päevadega saab lehtimine kenasti jätkuda.

Anonüümne ütles ...

Harjumaal Tallinnast lõunasvoli ligi -15 kraadi enne päikesetõusu. Lõuna tõi megad lumehood.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere jaama käesoleva talve temperatuurid on nüüdseks teada, millest saab teha ülevaate.

Tänavune talv tuleb eelnimetatud jaamas aegade kõige soojem, mille keskmiseks temperatuuriks jääb 1,9 kraadi(normist 6,2 kraadi kõrgem), mis on eelnevast(2007/2008 - talve keskmine 0,2 kraadi) rekordist 1,7 kraadi soojem.

Detsembri keskmine 1,9 kraadi(normist 5,2 kraadi kõrgem ; aegreas soojuselt 3.koht), jaanuari keskmine 2,6 kraadi(normist 7,2 kraadi kõrgem ; aegreas soojuselt 1.koht) ja veebruari keskmine 1,1 kraadi(normist 6,4 kraadi kõrgem ; aegreas soojuselt 3.koht).

Esmakordselt jäävad 154 aasta pikkuses aegreas kõik talvekuud järjest plusskraadidesse.

Graafik Tartu-Tõravere 1866.-2020.a talvedest: Pilt

Anonüümne ütles ...

Ja keegi varem tagus Kuu orbiiti ja statistikat, et veebruar ei saa tulla plussis, aga loodus(emärkid)e vastu ei saanud ikka miski.

Anonüümne ütles ...

Jah Kuu järgi kippus nii olema. Statistik järgi on pluss võimalik aga saab näha kas siin lööb märts lambi lõplikult looja. Nimelt Kuu järgi peaks märts päris külm tulema. Statistika järgi kuskile sinna 0 ja -2 vahemikku ( oleneb asukohast). Kui nüüd märts näiteks keskmiseks +3 lajatab. Ma ei tea kas see oleks siis lõpu algus või mis...

Anonüümne ütles ...

Kuu esitab kirjaliku soovi: palun mind koos oma orbiidiga lõpuks ometi rahule jätta. Vastasel juhul võtab Kuu´relva kätte ja tuleb müdistama.

Anonüümne ütles ...

Millal siis nüüd päris kevadeks läheb?

Anonüümne ütles ...

Kuna loodusmärkide järgi plusskraadise veebruari väitjal läks täppi, siis kuulaks huviga, millist märtsi võiks oodata.

Isiklikult arvan, et alanud kuu küll enam miinuses ei tule, sest esimene pool paistab väga soe olevat ning kuu teises pooles hakkab päike võimsalt mõju avaldama.

Juba vähem kui kuu aja pärast peaks 20-kraadine soojus reaalne olema, sest 2007.a 22. märtsil mõõdeti Valgas ja Tartu-Tõraveres 18,4 kraadi.

Isiklikult arvan, et päriskevadeks läheb siiski alles aprillis.

Gert Ekholm ütles ...

Eesti veebruari keskmine temperatuur tuli 1,7°C, Detsembri, Jaanuari ja Veebruari keskmine kokku 2,5°C. Varsti tuleb uus postitus.

Anonüümne ütles ...

Niisiis, Gert, Sinu arvates oli siis pühapäeva asemel Pühapaev, mis oli koguni 30. veebruar. Kahtlustan, et eesti keelt oskavad inimesed arvavad asjast teisiti.