esmaspäev, 30. detsember 2019

1. Nädala ilm (30.12.19-05.01.2020)

30.12 Esmaspäev

Täna öösel läks ilm veelgi soojemaks kui oli eile, tänaseks tõuseb temperatuur +8°C juurde, isoterm algselt näitas, et võimalik, et isegi kuni +10°C oleks võinud tulla täna. Enamikus Eestis on hetkel temperatuur +7°C ümbruses, ida pool paar kraadi külmem. Seega on mõnusalt soe päev meile talvisel aastaajal ja siin detsembri teises pooles, eriti viimases dekaadis. Kuid sellegipoolest on meil tuuline ilm. Rannikualadel on puhangud 18m/s ja sisemaal 12m/s. 

31.12 Teisipäev

Vana-aasta ööl ilm natukene läheb taas külmemaks. Öine temperatuur langeb 0...5°C juurde (pluss). Pilvisus hõreneb, kuid siiski on vahelduva pilvisusega ilm. Tuul puhub läänest ja edelast 6-12m/s ja rannikualadel puhanguti kuni 18m/s. Päeval on ilm endiselt pilves selginemistega. Kohati sajab vihma ja lörtsi ning pole välistatud, et hiljem õhtul ida Eestisse paar lumekruupi ära ei eksi. Päeval tuulesuund muutub loodesse puhkudes 7-12m/s puhanguti 15 m/s mandril ja rannikualadel puhanguti kuni 22m/s. Õhutemperatuur püsib 0...5°C vahel, hilisõhtul kohati langeb alla nulli. NB! Olge tuulise ilmaga ilutulestiku laskmise osas ettevaatlikud. 

01.01.2020

 Uus-aasta öö hakkab vahelduva ja pilvisuse ja endiselt tuulise ilmaga, ainult õhutemperatuur langeb öösel kohati lausa -4°C, muidu on öine temperatuur -4...+4°C. Endiselt tuul on loodest ja maksimaalsed puhangud rannikualadel võivad ulatuda 20m/s ja sisemaal 15m/s. Õhutemperatuur jääb ida pool miinusesse ja lääne pool plussi. Esimesel uue aasta päeval võib päeval meile särada mitmel pool ilus päike ja õhutemperatuur tõuseb ka igal pool plussi. Päeval tuul nõrgeneb puhudes läänest ja edelast 5-11m/s ja rannikualadel puhanguti kuni 15m/s. Õhutemperatuur on +0...4°C.  Lund siiski kuskil ei esinenud. 

02.01.2020

 Ilm püsib ka aasta teisel ööl muutliku pilvisusega ja olulise sajuta, õhutemperatuur on märksa soojem teisel aasta ööl, jäädes vahemikku -1...+4°C. Tuul püsib sama tugev ja samasuunaline eelnenud päevale. Aasta teisel päeval on samuti oodata vahelduvat pilvisust ja kohati päikesepaistet,  tuul püsib samasuunaline ja sama kiire eelnenud ööle. Päeval õhutemperatuur tõuseb +2...6°C. 

03.01.2020

 Hetkeseisuga uue aasta kolmandal ööl ei tohiks õhus öökülma Eestis esineda. Edela tuul tugevneb puhkudes 7-12m/s, rannikualadel puhanguti kuni 17m/s. Ilm võib pilvisemaks taaskord muutuda. Öine õhutemperatuur jääb 0...4°C vahemikku. Päeval on pilvisem, aga kohati endiselt võib esineda päikesepaistet, lisaks edelatuul muutub veel tugevamaks, 8-15m/s, rannikul puhanguti kuni 23m/s.  Õhutemperatuur on +2..6°C ja ootame ka selle juurde uue aasta esimest vihmasadu. 

04.01.2020

Öösel võib tulla ka uue aasta esimest lörtsi vihma sekka, tahkeid sademeid tõenäoliselt Eestis ei esine. Õhutemperatuur on 0...4°C. Tuul võtab vaikselt hoogu maha. Rannikualadel maksimum 20m/s puhangud. Päeval on sooja oodata 2...6°C.  Õhtul temperatuur hakkab langema. Tallinnas esines öösel õrna lumesadu. 

05.01.2020  

Öösel on õhutemperatuur sisemaal -1...-4°C, saartel 0...2°C. Tuul muudab suunaks põhja poolt tulenev tuul ja päeva jooksul tuul nõrgeneb.  Päeval on vahelduva pilvisusega ilm, mitmel pool samas võib esineda päikesepaistet ja õhutemperatuur on Lääne Eestis 0...2°C, ida Eestis -4...0°C. 

See on mu selle aasta viimane blogi postitus, seega blogi tiim soovib teile Head Vana Aasta Lõppu! 

Kohtume uuel aastal uue hooga. Ka terve järgmine aasta 2020 olen mina peamine blogi autor, seega mul suur rõõm sellega tegeleda ja anda oma panus sellesse terve uus aasta.  


04.01.2020 Tekkinud jää ja lumi üleöö. 

Uuel nädalal päris talve endiselt oodata kahjuks suure tõenäosusega Eestis ei ole. 

94 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Igavese sooja uskujaid võib tabada alates 8. jaanuarist tagasilöök.

Anonüümne ütles ...

Tahad näha et seda ei juhtu. Pigem tuleb see tagasilöök 8. aprillist kuni 8. oktoobrini 2020.

Anonüümne ütles ...

2007 detsebris samamoodi usuti igavest sooja ja 2008 kevad tagantjärgi õigustaski seda kõige soojema talve tiitliga. Miks ei või algav aasta sama korrata või enamatki.

Lisaks on praegu sita suusailma 4-aastase tsükli neljas aasta (2000, 2004, 2008, 2012, 2016 ja nüüd 2020) ja talv lihtsalt peab tulema soe ja suvi külm.

Anonüümne ütles ...

Juhub,juhtub.

Anonüümne ütles ...

Mudelite järgi jätkub soojatuhin ka pärast 8. jaanuari. Soojaks loen kõik nullist ülespoole jäävad näidud.

Anonüümne ütles ...

No siis kartulit jaanuaris avamaale ei pane veel, ootan märtsi ära.

Anonüümne ütles ...

Tartu-Tõravere käesoleva detsembri keskmine on tänase seisuga endiselt ~1.8 kraadi ning kuna järgneva ööpäeva jooksul püsib väga tõenäoliselt temperatuur sellest kõrgem, siis võib oodata aegade 3. kõige soojemat detsembrit, mida sai juba eelnevalt mainitud 19. detsember 2019 18:38 kommentaaris.

Täna sündisid nii Tallinnas kui ka Tartu-Tõraveres kuupäeva soojarekordid.

18. detsember 2019 15:51 kommentaaris kirjutati, et ühtegi päeva- ega kuutemperatuuri rekordit 2020. a oodata pole. Praeguseid prognoose vaadates tundub, et juba kohe aasta alguses on tulemas uued kuupäeva soojarekordid.

Anonüümne ütles ...

Lisaks tuleks veel mainida, et Tartu-Tõravere käesoleva detsembri keskmise tuleb tavapärasest ~5,1(!) kraadi kõrgem. Et keskmisest soojem talv ei tuleks, peaks nüüd väga kiiresti pakaseks minema.

Anonüümne ütles ...

Jääme siis aastal 2022 ootama normist 5,1 kraadi soojemat juunit.

Anonüümne ütles ...

Ärge öelge sõna pakane, mõni minetab veel ära.

Anonüümne ütles ...

Jep. Enam ei tohi öelda ilmataat. Ei ole piisavalt pehmo ja sooneutraalne. Peab olema näiteks ilmaisik vms. Head vana-aasta lõppu ! Ups see vana on ka millegile vihjav. Head lahkuva aasta lõppu !

Anonüümne ütles ...

Järjest põnevamaks läheb, kui kaua see soe end kehtestada suudab. Siiani on vist miinimum kõigest -10,5 kraadi, kui õigesti sai vaadatud.

Millegipärast on siiski tunne, et jaanuari jooksul saab see soojamaraton lõpuks läbi, kuna see on juba liiga pikalt kestnud ilma eriliste külmaperoodideta, mistõttu oleks loogiline, et peagi saabub korralik pakane, mis selle sooja-anomaalia tasakaalustab.

Loodetavasti siiski läheb nagu 2008. a ning lisaks sellele järgneb sama kuum suvi nagu 2010.a. See oleks suurepärane!

Anonüümne ütles ...

Nagu ma ammu ütlesin siis Kuu orbiidi järgi jaanuari keskel hakkab looma talve moodi ja veebruar tuleb ilmselt normist külmemgi. Millegipärast ei imesta kui lund vähe tuleb.

Anonüümne ütles ...

See aasta teeb erandi ja kordub 2008-le sarnane talv.

Anonüümne ütles ...

Kuigi Ilmateenistus näitab homseks ja ülehomseks suht vähest pilvisust, arvan et sooja õhu pealetungil tuleb pigem pilves.

Anonüümne ütles ...

Meteoroloogilised paugud varsti valla! Juhhuu! Uuuuuu-uuuuu :P
DETS...HRE..VFR jm.

priit retsep ütles ...

Head alanud aastat! Marul selge ja vaikne,-3.Detsembri sajuhulk oli 103,6 mm ja aastane sajuhulk 994,7 mm

Anonüümne ütles ...

Head uut aastat ka minu poolt ! Muide Harku pani küll ülinapilt aga uus aasta keskmise rekord tuli. 2015 oli aasta keskmine +7,49 siis 2019 tuli täpselt +7,5. Muudest 2019 tulemustest juba homme päeval.

Anonüümne ütles ...

Head uut aastat! Erilisele aastaarvule vastukaaluks selle aasta ilm eriline ei tule paraku.

Anonüümne ütles ...

Head uut aastat!

Tartu-Tõravere 2019. a keskmine oli 7,3 kraadi, mis viib selle 153(1866-2019) aasta pikkuses aegreas 2. kohale. Veidi soojem oli 2015. a - keskmine 7,4 kraadi.

Eriliselt soojad kuud Tartu-Tõravere jaamas olid möödunud aastal veebruar(keskmine -0,1 kraadi, aegreas 9. koht) ; aprill(keskmine 7,3 kraadi, aegreas 10. koht) ; juuni(keskmine 18,3 kraadi, aegreas 5. koht) ; detsember(keskmine 1,9 kraadi, aegreas 3. koht).

Anonüümne ütles ...

Mul siin Harjumaal aasta 2019 sajuhulk tuli 896 mm. Sajususelt üle keskmise aga mitte palju.( arvestatud al.1989a)

Anonüümne ütles ...

Kas alates 14ndast ehk vana kalendri järgi uuest aastat läheb siis püsivalt miinusesse?

Anonüümne ütles ...

Mitte kohe aga peaks hakkama langeva trendiga olema. Püsivalt ehk miinuses kuskil 20-da kuupäeva paiku alates.

Anonüümne ütles ...

NOAA 6-kuu prognoosi vaadates on järgnevad 3-4 kuud +4-kraadi keskmiselt soojemad.Seega püsivat lumikatet ehk ei tekigi ja ilmselt kevad varajane.

Anonüümne ütles ...

Piisab ehk 3-4 päeva ennustamisest.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus võttis kasutusele uuendatud ohtlike ilmastikunähtuste kriteeriumid! Kuumalaine algab nüüd 27 kraadist nagu Lätis, mis on väga kauaoodatud ja suurepärane muudatus alanud kümnendiks!

Algaks juba kevad troopiliste õhumasside saabumisega... võib vaid ette kujutada, kui palju kordi rohkem hakkab nüüdsest peale kuumalaineid olema ning kui mitmeid kordi pikemalt hakkavad need kestma :)

Anonüümne ütles ...

Ka rõõmustan selle üle. Siiani olime nagu Aafrika orjad kes ei karda ka +30 kraadi

Anonüümne ütles ...

Nüûd muutku nad ka kliimanormide arvestamise perioodi 10 a hilisemaks! (1971-2020)

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistus prognoosib ka keskmisest soojemat jaanuari.

Anonüümne ütles ...

Saab aga alles siis kui 2020 läbi on.

Anonüümne ütles ...

Pigem võiks kliimanormide arvestamisel see esimene number paigal püsida 1961 peal. Ma ütlen ,et 30a vahemik on liiga lühike.

Anonüümne ütles ...

No las jääda, aga muutunud kliima tingimustes lihtsalt PEAB seda perioodi mingitmoodi korrigeerima. Detsember on katastroofiliselt soojenenud ja seetõttu võiks öelda, et möödunud sajandi normid nüüd ei kehti enam.
viimase 10 aasta dets-i keskmine on hoopis midagi muud kui 30-40 aastat tagasi.

Anonüümne ütles ...

Seda tahtsin ka mainida, et ilmateenistuse kriteeriumid maismaa tuule osas võiks olla nii, et kui 1. tase on 15 m/s, siis võiks 2. tase olla 20 m/s ja 3. tase 25/ ms. Praegu on vastavalt 15, 23 ja 30 m/s.

Anonüümne ütles ...

Accuweather'i talveprognoos on praeguse seisuga vist küll nii mööda, kui veel üldse olla saaks. Suved seevastu lähevad neil väga täppi.

Võib-olla on siiski veel liiga vara nende talveprognoos maha kanda. Ilmateenistus juba mainib kuu keskpaigaks jahenemist ning nüüd on ka NAO indeks selleks ajaks langustrendi prognoositud.

NOAA väljavaated jaanuariks ja veebruariks paistavad aga üha kevadisemaks minevat ning täna uuendatud poole aasta prognoosist võib välja lugeda, et sel aastal korralikku talve ega püsivat lumikatet enamuses Eestis oodata polegi.

Arvan siiski, et üsna pea ilmub väga järsku "eikusagilt" välja korralik külm, mis selle sooja-anomaalia vähemalt osaliselt tasa teeb, sest see on juba liiga kaua kestnud.

Kui õigesti meeles, siis on ennegi ülisoojale talve algusele väga ootamatult järgnenud võimsad külmaperioodid või külm talve teine pool, mida keegi poleks oodanud ega ükski prognoos ette näinud.

Tartu-Tõravere aegrea kolme kõige soojema talve(1924/1925, 1960/1961, 2007/2008), mis väga kõrgete temperatuuride poolest teistest eristuvad, korduvusperioodid on olnud üle kolmekümne aasta pikad, mistõttu on äärmiselt ebatõenäoline, et tänavu taoline talv tuleks.

Küll aga on täiesti reaalne keskmisest soojem talv, kuna detsember oli juba erakordselt soe.

Anonüümne ütles ...

Kuu orbiit näeb langevat trendi kuu keskpaigast või veidi hiljem ja isegi normist natuke külmemat veebruari.

Anonüümne ütles ...

Ei juhtu seda. Sisetunde järgi tuleb +10 kraadi veel sel kuul.

Anonüümne ütles ...

@ 2. jaanuar 2020 19:25
2008 talvel seda eikusagi külma ei tulnudki.

Anonüümne ütles ...

Rattasõiduks ideaalne ilm praegu ju. Mis te seda külma ja lund ikka tahate.

Anonüümne ütles ...

Jah, 2008. a oli eriline, aga siis polnud ka sellele võrreldavat talve soojuse poolest üle neljakümne aasta esinenud. Praegu oleks selle kordumine liiga varajane.

Täiesti nõus, et rattasõiduks ja õues olemiseks on praegune ilm suurepärane. Paremat ei oskaki jaanuariks soovida. Jääb ainult loota, et see kestab kevadeni.

Anonüümne ütles ...

Kesk-Norras mõõdeti +18 ja 19*C täna ehk siis uued jaanuarikuu kuumarekordid.

Anonüümne ütles ...

Võib vaid ette kujutada, kuidas palmide ja muude troopiliste kultuuride kasvatus nüüd Norras hoogustub. Enamikes piirkondades Põhja-Aafrikas pole vist ka nii soe praegu.

Anonüümne ütles ...

Ilmateenistuse nädalaprognoos teisipäevaks ja edasi on ikka väga muljetavaldav. Nii kõrged ööpäevased temperatuurid, mida prognoositakse, on kohased pigem oktoobri lõpule või aprilli algusele.

Huvitav, kas tuleb aegade kõige soojem jaanuari esimene dekaad. Huvi mõttes võiks varsti kontrollima minna, kas juba kevadrohelust ka näha.

Anonüümne ütles ...

Kuskil oli juba detsembris sinililli näha. Pigem küsiks ,et kas vahtramahl juba liigub ?

Anonüümne ütles ...

Huvitab, mis jääb selle aasta miinimumtemperatuuriks. Usutavasti tuleb -20 kraadi siiski ära.

Anonüümne ütles ...

Muru on Tallinna lähistel küll roheline, et pole kollane või hall. Ei imesta, kui mõned niidavad teist. Hetkel paistab, et jaanuar tuleb väga-väga kuum kuu.

Anonüümne ütles ...

Juba kolm aastat pole Eestis temperatuur -30 langenud, mistõttu on väga tõenäoline, et see aasta tuleb see ära.

Anonüümne ütles ...

Jürilt ilm.ee's ka uudis 2008/07 talve võimaliku kordumise kohta.

Tartu-Tõravere aegreas pole mitte kunagi(ka mitte 2008/07) olnud kõigi talvekuude(detsember, jaanuar, veebruar) keskmine plusskraadides. Alati on vähemalt üks talvekuudest miinustes.

Ülitõenäoliselt tuleb kahe kuu jooksul mingi külmaperiood(kasvõi nädala- või dekaadipikkune nagu 2008.a jaanuari alguses), mis viib kas veebruari või jaanuari keskmise alla nulli.

Poleks lihtsalt loogiline, et praegune soojus kestaks märtsini välja ja veel nii kõrgete ööpäeva keskmistega nagu järmiseks nädalaks prognoositakse.

Anonüümne ütles ...

Gismeteo on nüüd ka jaanuari teise poolde prognoositud külma tunduvalt leebemaks muutnud.

Anonüümne ütles ...

Ma juba siin olen öelnud ka, et 2020 hea kui suve ja talve keskmise vahe üle 10 kraadigi ulatub. Ja sedagi, et aasta tuleb sarnane 2008-le 2015-le

Niiet pange nädalaprognoosis arvudele ühed ette ja saategi selleaastased suve temperatuurid.

Anonüümne ütles ...

@ 3. jaanuar 2020 19:30
Ei, seda ei juhtu. See aasta teeb hoopis teistsuguse erandi ja -20 piir jääb ka kättesaamatuks.

Anonüümne ütles ...

Loodame. GFS mudeliväljund näitab lõputut sooja, ehk vähemalt kuni 20. jaanuarini. Ilmateenistus prognoosib kolmapäevaks koguni 8 kraadi sooja, mistõttu võib soojarekordeid oodata.

Anonüümne ütles ...

Ülla ülla ! Kiviõli lähistel on äikest olnud !

Anonüümne ütles ...

Sai siis täna huvi mõttes looduse arengut käidud kontrollimas siin Kagu-Eestis, millest tegin ka mõned pildid. Kõige rohkem üllatas oma arenguga vast sarapuu.

Paju: https://imgur.com/uEzE5Xk
Toomingas: https://imgur.com/a/LnKikXD
Magesõstar: https://imgur.com/a/QT7U48B
Sarapuu: https://imgur.com/a/BYYWh9q

Anonüümne ütles ...

Sama mis Harjumaal. Arvasin et sul seal toomingas ikka hiirekõrvul juba. :D
Aga vähene valgus on praegu oluline takistaja, mitte temperatuur.
30. detsember oli nii pime, et mu vanem kaamera jäi hätta juba keskpäeval.

Anonüümne ütles ...

Siit näha http://www.ilmateenistus.ee/kliima/kuukokkuvotted/
et möödunud aasta lisandus taaskord nende hulka, mil detsembri miinimumtemperatuur jäi novembri omast soojemaks.

Anonüümne ütles ...

Jaanuari alguses hiirekõrvul toomingas oleks liiga ilus, et tõsi olla, aga ehk saab see kunagi sündima :)

Valgust on jah vähe, kuid loodetavasti näeb siis osade taimede lehtimist jaanuari lõpus või veebruari alguses, kui praegune soe püsima jääb, kuna loodus areng tundub hetkeseisuga siiski erakordne.



Anonüümne ütles ...

Jah see mis homme tuleb on siis 24 tunnine öökülm :)

Anonüümne ütles ...

Sel juhul suht karm öökülm - ilmateenistuse mudel näitab Pandivere kanti ligi -13 kraadi homme õhtuks.

Anonüümne ütles ...

Kuulge, lõpetage oma lehtimise jamad. Ärge imestage, kui saar ja tamm alles juunis lehed saavad.

AH JAA! Minagi olen lehti juba sel aastal näinud. Mõne tamme küljes neid nii et ohhoo! JEP! KLIIMA SOOJENEB!!!

Anonüümne ütles ...

1960/61 olla olnud väga soe talv. Ning 1961 tuli rahareform. Nii et kui soe püsib, on alnud aastal rahareform! Seda enam, et sm Kuu Orbiit kinnitas seda avalikus pöördumises.

Anonüümne ütles ...

Kuu orbiit pole kinnitanud rahareformi ega 1961 stiilis talve. Ammu olen öelnud ,et veebruar tuleb norm või normist külmemgi aga 1961 oli veebruar pigem eelmise veebruari kanti.

Anonüümne ütles ...

Merkuuri Orbiit helistas ja väitis, et on Kuu Orbiidiga ühel nõul.

Muide, meagasoe 2006. aasta detsember tõi enda kannul jaanuari viimasel dekaadil talveilma, mis püsis ka veebruaris. Veebruar oli vist tsipa normist külmemgi. Kuni 27-nda kuupäevani. Vist seda analoogi peab keegi silmas. Aga seltsimees Kuu Orbiit oli siis teisiti asendis (magas teise külje peal).

Anonüümne ütles ...

1 kinnitus veel 2006/2007 talve kohta. Nimelt korvpalli MM-il lahendasid hispaanlased 2006. aasta 1. septembril poolfinaalis võimsa kiirrünnaku, mis lõppes pealtpanekuga.

Anonüümne ütles ...

Kuu orbiit näitab jah sarnast 2006/07 aastale aga see pole see aasta millal orbiit oli sarnane. Viimati oli sarnane orbiit 2000/01 talv ja kevad. Nagu varem olen maininud jaanuari teine pool hakkab jahenema ja sarnane temp. käik 2001 aastaga püsib ehk maini. Siis peab jälgima kuhu "hüppab" järgmiseks tsükliks. Karta on ,et maist või juunist sarnaneb 1982 aastale. Seega Kui kuu on kõige tugevam mõjutaja peavad GFS,ECWMF prognoosid lõpuosas muutuma hakkama sest ulatuvad juba sellesse jahenevasse perioodi sisse (eriti GFS).

Anonüümne ütles ...

Niisiis, Kuu Orbiit on järjekindel, aga tagajärjed suvalised ja hüplikud!
Siin pole tegemist mingi teooriaga, vaid fanaatilise kinnisideega.

Anonüümne ütles ...

Siis panen küll selle orbiidivärgi maha kui veebruar ka soe tuleb.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudel juba näitabki 15. jaanuariks kõrgrõhkkonna tekkimist ning põhjast külma õhuvoolu algust.

Anonüümne ütles ...

Kuu tuleb ühelt poolt Orbiidiga. Orbiit on raske, mis tast kaasa tassida! Viska Orbiit minema! Kuu viskab Orbiidi minema. Teiselt poolt tuleb teine Kuu, ka Orbiidiga. Viskab Orbiidi veel kaugemale. Kolmandalt poolt tuleb kolmas Kuu. Teistest Kuudest kõige tugevam. Viskab Orbiidi kõige kaugemale! Nii saime meie endale ilmaennustuse!

Anonüümne ütles ...

@ 5. jaanuar 2020 11:58
Korraks jah, homseks nagunii soe tagasi.

Anonüümne ütles ...

Rahareform on kinnitust leidnud.

Anonüümne ütles ...

Euroopa mudel on hommikul prognoositud kõrgrõhkkonna ja põhjast saabuva külma 15. jaanuariks oma viimases väljundis ära muutnud ning selle asemel prognoositakse nüüd sooja.

Samuti näitavad muud ilmaportaalid, kes pikemaid prognoose teevad nagu Gismeteo, meteoblue.com ja weather.com, et kuu teisel poolel erilist jahenemist oodata pole. Ka NAO indeks on peale kuu keskpaika taas tõusutrendi prognoositud.

Tartu-Tõravere aegade kõige soojem jaanuar on olnud 1989. a, mil kuu keskmine oli 0,6 kraadi ning selle ületamine praeguste ilmade jätkumisel paistab küll väga lihtne olema.

Usutavasti prognoosid siiski muutuvad külma kasuks, mis enne kuu lõppu jõuab veel keskmise alla viia, kuna see sooja-anomaalia on juba liiga kaua kestnud.

Võimas oleks, kui alanud kümnend üllataks kohe aegade kõige soojema jaanuariga. Põnevaks läheb!

Anonüümne ütles ...

Jah, oleks mingigi mõte sel soojal talvel.
Aga karta on, et suvepoolaasta tuleb igav ja rekordivaba.

Anonüümne ütles ...

Ja üht lisan veel, et kui jaanuar tuleb rekordsooja kursil, siis raudselt tuleb viimases seitsmepäevakus -9 kraadine külmus, mis kuu keskmist alla viib. November ja detsember nii tegid ju.

Anonüümne ütles ...

Üle maksimum 5 päeva ennustada on mõttetu. Sealt edasi on määramatus liiga suur.

Anonüümne ütles ...

to- 21.27
...kui alanud kümnend üllataks kohe ...
Kus see "kümnend" algas.? Mõni ei oska lugedagi !!
Esimene kümnend- aastad 1...10.On kümme aastat ?
Teine kümme 11...20 .! Kas on kümme aastat.?
Nii algab uus kümnend (kolmas)aastaga 2011 !!
Ka ei alanud uus sajand aastaga 2000, vaid sellega lõppes 20.nes sajand.
Käesoleva sajandi esimene aasta oli ikka 2001.
Miski arvestus ei alga nulliga vaid ühega !!

Anonüümne ütles ...

to- 21.27
...kui alanud kümnend üllataks kohe ...
Kus see "kümnend" algas.? Mõni ei oska lugedagi !!
Esimene kümnend- aastad 1...10.On kümme aastat ?
Teine kümme 11...20 .! Kas on kümme aastat.?
Nii algab uus kümnend (kolmas)aastaga 2021 !!
Ka ei alanud uus sajand aastaga 2000, vaid sellega lõppes 20.nes sajand.
Käesoleva sajandi esimene aasta oli ikka 2001.
Miski arvestus ei alga nulliga vaid ühega !!

Anonüümne ütles ...

See soojus on temperatuuri anomaalia. See ei saa igavesti keta. Seega: pakkige oma palmipuud kokku.

Anonüümne ütles ...

Ei saa jah. Maikuus hiljemalt lõppeb ja siis saate oma kauaoodatud talve. Valged jaanipühad tulevad juba 5,5 kuu pärast.

Anonüümne ütles ...

@ 5. jaanuar 2020 23:36
Ja ilmuski esimene selleteemaline ajusurvepesur välja...
Kümnend algas siiski nüüd, kuna aastarvus muutus kaks numbrit, mitte üks. Sajandivahetusega muutub kolm ja tuhandevahetusega neli numbrit aastaarvus. Kõik. Nii lihtne ongi.

Toredat ilusa aastaarvuga aastat kõigile.

Anonüümne ütles ...

Oo mis jama siin ikka aetakse. Kümnend algab muidugi 2021. aasta saabudes. Uus sajand ja aastatuhat algasid 2001. aasta saabudes.

Anonüümne ütles ...

Uskuge oma igavesse soojusse edasi. 2006. aasta jaanuaris, kui korraga temp. langes enam kui 25 kraadi, käisid esimesel päeval noored naisterahvad siniste nägudega, kuid nabapluusidega tänavapildis. Järgmiseks päevaks oldi sunnitud tõdema, et talv on. Soovitus: nii, ilma eitades, ei tasu teha.

Anonüümne ütles ...

Ei viitsi vaielda. Minu jaoks algas kümnend selle aastaga. Punkt.

Anonüümne ütles ...

Jaanipühad on muidugi valged. Siis on valged ööd.

Anonüümne ütles ...

muidugi võib igaüks endale oma ajaarvamuse kehtestada, keegi ei keela. Aga kümnend algab ikkagi 1.jaanuaril 2021. aastal.

Anonüümne ütles ...

Matemaatiliselt kui päevi nullist lugeda sai 365 päeva täis kui lõi ette aasta 1 siis 365 +365 täis kui lõi ette kui algas aasta 2 jne. Seega 1000 aasta jagu päevi sai täis kui kalendris 1.01.1000 jne. Aga häda vist selles ,et kui aega hakati lugema ei tuntud 0 algust nii hästi. Seega kahjuks jah ilmateenistuski lisab uue kümnendi keskmiste arvestusse mitte see aasta vaid aasta pärast. (30.a arvestus hakkaks 1.01.1991 mitte 1.01.1990 kuigi nii oleks õigem)

Margus ütles ...

Kus ta siis õigem oleks? Ajaarvamine algab aastaga 1. Enne seda loetakse aastat 1 E. M. A. Enne meie aega. Aastat 0 ei ole olemas(ei loeta) Seega siinsel vaidlejal, kes väidab, et iga 9 on tegelikult 10 EI OLE ÕIGUS! Järgmisel aastal algab selle sajandi kolmas kümme!! On arusaadav!?

Margus ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Margus ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Eelkirjutajad võiksid endale selgeks teha mõistete "kümnendad" ja "kümnendid" tähenduse. Samuti ei teeks paha tutvuda kardinaal- ja ordinaalarvude loendamise erinevusega.

Margus ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Margus ütles ...

Võtame veel niimoodi... Väideti, et "lõi ette" numbri 2020. Kui Teil autol spidomeeter viskab numbri 2020, ei hakka ju jooksma 20 s kilomeeter vaid 21. Ka praegu sai täis aasta 2019 ja tiksub 2020,mitte 2021. Veidi vähem kui aasta pärast saab see 20 täis ja siis on 10 ikka 10,mitte pole 9 äkitselt 10.
Kahjuks, jah tekitatakse seda segadust ka kõrgemal tasandil, nimetades eraldi kümnendad ja kümnendid.

Anonüümne ütles ...

Nojah, ega ei peagi kõigest õigesti aru saama.

Ühega ostan, neljaga müün, see 3 protsenti mind täiesti rahuldab...

Anonüümne ütles ...

Homme ja ülehomme siis lõpuks ka Lapimaal sulale minemas.

Anonüümne ütles ...

Ei seda ole kauaks seal.