pühapäev, 13. oktoober 2019

42. nädala ilm (14.–20.10.2019)

Kommentaariumi viide

Postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima
Kõik küsimused ja muud mured saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com.



HOIATUSED: –

Teated: Kadriga juhtus õnnetus, mis vajas silumist (nädala jooksul sai asi korda). Altnaabrid kutsusid politsei. Ta sai valeväljakutse eest trahvi 45 €. Uue nädala loengud vajavad ettevalmistamist, mis õnnestusid kõik üle ootuste hästi.

*Raporteeriti tugevast äikesest ööl vastu 13.10. Jõgevamaal Laiusel.  Detektorid seda mingil põhjusel ei tuvastanud, kuid mitmed inimesed kinnitavad.

Lisaks olevat Ogimet andmetel Läti ühes jaamas sadanud ööpäevaga ligi 226 mm vihma, kuid Jüri tegi koos Janise abiga kindlaks, et tegu on artefaktiga, st päriselt sellist sajuhulka ei esinenud.
Kel huvi, siis maailma ööpäeva temp. ja sademete ekstreemume näeb siit (kliki), kust nähtub, et Euroopas on esikohal meie oma Kunda!

Oli sügiseselt jahe ja sajune nädal.


Esmaspäev (14.10.) alustati nädalat suurema vihmasajuga. Läänest jõudis meieni aktiivne madalrõhkkond, mis läks keskmega üle Kesk- ja Lõuna-Eesti. Selle intensiivsed sajupilved jõudsid öö esimesel poolel saartele ja liikusid üsna kiirelt edasi üle mandri. Sadu oli tugevaim peamiselt Paldiski–Jõhvi mõttelisest joonest lõuna pool ja ka saartel.
Keskpäevaks saartelt tugevam sadu eemaldus ja tuli vaid kohatisi hoovihmu. Õhtuks sai suurem sadu otsa ka ida pool.
Keerise keskme ümber oli tuuletugevus ja -suund kiiresti muutuvad: öösel enne keerise mõju oli tuul nõrk ja muutlik, hommikul ja päeval tugevnes Põhja-Eestis ida- ja kirdetuul, Lõuna-Eestis aga edelatuul 6–13, saartel ja rannikul kuni 22 m/s. Õhtul, keerise keskme üleminekul, oli tuul kõikjal põhjakaartest ja nõrgenes.
Õhusooja oli öösel 3...11, päeval 10 °C ümber, lõunamaakondadesse aga jõudis suvisust ja õhusooja tõsteti  15...17-kraadini, samas kui põhja pool oli sooja alla 10 °C.

Teisipäevaks (15.10.) aktiivne keeris eemaldus, kuid ilm päris selgeks ei läinud. Õhurõhk küll tõusis ja suurt sadu ei tulnud, kuid kohatised hoovihmad ikka olid.
Tuul vaibus kuni pärastlõunani, mil jõudis uue madalrõhkkonna mõjuala piir ja nii tugevnes ida- ja kagutuul kuni 15 m/s.
Esmaspäevane keeris aga tõi põhjast veidi jahedust ja nii oli ööpäevaringselt temperatuur alla 10 kraadi.

Kolmapäeval (16.10.) olime põhjapoolse kõrgrõhkkonna ja lõunapoolse madalrõhkkonna võitlusareenil. Nii oli sadu rohkem öisel ajal, päeval aga oli sajuhooge vaid kohati. Kusjuures lõunamaakondades oli ilm suvine: 17,6 °C, tuulevaikne, selge. Põhjas aga 10 °C, pilves.
Öösel puhus mõõdukas kagutuul, päeval oli enam edelast ja läänest, püsides mõõdukas (iilid 15 m/s). Õhusooja oli öösel endiselt alla 10, päeval aga tõusis 10...17 °C-ni.

Neljapäeval (17.10.) tugevnes taas põhja pool kõrgrõhkkond. Selle lõunaservas oli sajuhooge kohati ja need olid valdavalt nõrgemapoolsed. Mitmel pool arenes niiskes õhumassis pealelõunal paduudu.

Nähtavus kilomeetrites. Pealelõunal tekkis mitmel pool üsnagi paks udu.

Päeva esimeses pooles oli tuul nõrk ja muutliku suunaga, pealelõunal vastavalt keerise keskme üleminekule. Öösel oli sooja 2...9, päeval aga 10 °C ümbruses.

Reedel (18.10.) ilmus Läänemereni Skandinaaviasse jõudnud madalrõhuala serv. Soomes asuv kõrgrõhkkond sunniti taganema Venemaa poole, kuid see suutis õhtuni ilma sajuta hoida, siis läks alates Edela-Eestist vihmale. Kusjuures paljudes kohtades oli kogu päeva ülitihe udu!
Lõunakaartetuul tugevnes iiliti 15 m/s. Öösel oli udus sooja üle 5, päeval 8...14 °C.

Laupäeval (19.10.) olime lääneloodes asuva madalrõhuala meelevallas. Öösel liikus üle maa sajuvöönd, ennelõunal sai laussadu alates saartest läbi ja edasi vaid hoovihma ja kohati, enam Lääne-Eestis ja saartel.
Puhus mõõdukas edelatuul. Sealt kandus meile aga sooja, öösel oli õhusooja 6...10, päeval 12...16 °C.

Pühapäeval (20.10.) saavutas lühiajaliselt (peamiselt öösel ja hommikupoolikul) võimu kõrgrõhkkond, mis hoidis ilma keskpäevani sajuta. Edasi hakkas alates lõunast sadama vihma, sadu levis õhtuks üle maa.
Mõõdukas või nõrk tuul on idakaartest. Sooja oli n.ö parajalt: öösel 5...10, päeval 7...14 °C.

47 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tsükloni kese läheb üle Kesk-Eesti. Või kui oletada, kas pigem üle Põhja- Või Lõuna-Eesti, siis teine variant. Lihtsalt külm õhk surub tsüklonit lõunasse.
Üle Soome lahe igatahes kese ei lähe, nagu mõni mudel näitab.
----------------------------------------------------
Tänane nii päikeseline ilm jääb pikaks ajaks viimaseks. Edaspidi hea kui vilksamisigi päikest näete.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, parandasin ka postituses, tahtsingi algselt kirjutada Lõuna-Eesti, mitte Põhja-Eesti.
Tänan tähelepanu juhtimast.

Sellel nädalal mõnel pool üle päeva ikka päikest näeb aga selles osas õigus, et lauspäikest oodata ei ole.

Anonüümne ütles ...

Minu vaatamiste järgi on Teisipäev sama päikesepaistega nagu täna.

Anonüümne ütles ...

Kuna olukord blogi toimetajate hulgas on ekstreemne, siis pole midagi parata. Igaühega elus juhtub halbu asju või on väga nõmedaid perioode. See pole kellegi süü! Palume arvestada seda ja loodame, et olukord natuke rahuneb.

Anonüümne ütles ...

Öökülm oli Põhja-Eestis juba täna öösel ära. Heinamaadel oli tihe madal udu ja rohtu tallates see krõbises nagu täitsa kuiv oleks; sädeles kuuvalguses ning katsudes oli "seebiselt libe".
Asukoht Harjumaa kesk-lõuna ja aeg kella 0 ümbruses.

Anonüümne ütles ...

Harjumaa lõunaosas juba 17mm.

Anonüümne ütles ...

Aeg täpsustada Novembri prognoosi Kuu orbiidi järgi. Nagu eelnevas prognoosis Oktoobri kohta mainisin siis Harkus ootasin kuu keskmiseks +8 kanti. Jääb seekord vist veidi vajaka. Nii Novembrist siis. Lühidalt peaks tulema sarnane või veidi soojem kui 2016 November. Harkus ootan keskmist sinna +1 kanti. Sisemaal võib kohati juba üsna talvine tulla. Etteruttavalt ,et detsembris sulab kõik jälle ära.

Anonüümne ütles ...

Minu ennustus järgmiseks aastaks on selline, et Eestis ühtegi kuupäeva sooja- ega külmarekordit ei tule. Kuuderekordeid ammugi mitte. Tuleb suht pilves, aga siiski tavapärase temperatuurifooniga aasta.

Anonüümne ütles ...

Sul on õigus sest jah järgmine aasta peaks väga sajune suvi tuleb. Juuli sajuhulk näiteks kolmekohalise numbriga pea igalpool v.a kõpu sest sealne anomaalia ilmselt jätkub aprillist.

Anonüümne ütles ...

Seda on küll tore teada, et järgmisel suvel saab lõpuks korralikult puhata, mitte ei pea pidevalt kastmisvoolikuga aiamaal rändama. Suvi siiski ju puhkamise aeg!

Anonüümne ütles ...

Põhja-Eestis enam +10-t kraadi ei tulegi see aasta?

Anonüümne ütles ...

Kuidas ei tule ? Juba homme tuleb

Anonüümne ütles ...

Pead oma kastmisvoolikuga jooksma aga ilmselt ainult Mai kuus. Kevad on mingi hetke väga kuiv enne sajust suve. Midagi sarnast 2016 kevadele

Anonüümne ütles ...

A selge, mina siin Kõpus siis piirdun järgmisel suvel paari tomatitaimega. Põllumaa las kasvab rohtu. Lilledest ka loobun. Tänan hoiatuse eest.

Anonüümne ütles ...

Hirmutate oma juttudega põhja-ranniku põllumehe ära. See aasta on olnud küll parem kui eelmised aga mingeid rekordsaake meil see aasta ei old. Keskmine või alla selle aasta oli. Ja põhjused on kõik näha kui vaadata sademete kuu summasid ilmateenistuses. 2015 olid viimati rekordsaagid. Ja nüüd järgmine aasta jälle raskem aasta. Kurb, väga kurb.

Anonüümne ütles ...

Ilmauudiste kajastamine on küll tõsiselt erapoolik. Mitte sõnagi kuskil ,et ühendriikides mõni päev tagasi ja nüüd Venemaal külmarekordid kukkusid sadades jaamades. Nii kuupäeva kui kuu rekordid. Küll aga oli postimehes uudis ,et Vilniuses oli oktoobri soojarekord. Et siis 1 vs 200 ja võidab see 1

Anonüümne ütles ...

Kui keegi pilvede liikumise ka nüüd tuulesuunaga vastavusse viiks, oleks külmast lõdisev põhjaeeslane vägagi tänulik!

Anonüümne ütles ...

Miks jälle just Eesti peab olema kahe sõdiva õhumassi tallermaaks? Alles üleeile oli ju.

Anonüümne ütles ...

Praegune ilm on ilmakaari õpetades lastele heaks näiteks, et tõesti on põhjas külm ja lõunas soe.

Anonüümne ütles ...

Kui reaalselt saab üldse väita, et 2020 mai on roppu moodi kuiv ja siis suvi otsa kallab? Prognoosi realiseerumise %?

Anonüümne ütles ...

65% Kordumas on 4.aastane rütm. 2000,2004,2008,2012,2016 ja nüüd 2020. Kõigil nendel aastatel sajune suvi ja kuiv või kuivapoolne kevad.

Anonüümne ütles ...

15 okt 17:22
Jäi napilt siiski kättesaamatuks see 10 kraadi siin Harjumaal. 9,6 kraadi maksimum Kesk-Harjumaa piires.

Anonüümne ütles ...

@ 16. oktoober 2019 20:20
Aga mis sajune? Kas hoog- või laussajune?
Sellest sõltub paljuski. Esimene variant tähendab Kõpule kindlat põuda, teine variant mitte. Ega ka siin Harjumaal viimasel ajal hoogsajud suviti suht harv nähtus.

Anonüümne ütles ...

Homme sama lugu, et põhjas külm ja lõunas soe, ainult et kraade on tänasest 5 võrra vähem keskmiselt. HIRLAMi väljund on päris kõle.

Anonüümne ütles ...

Viimalele küsijale: On mõlemit. Pikki perioode hoogsadudega aga ka sajuseid lõunatsükloneid. Nüüd peab ootama talve ära lõpliku kinnituse jaoks (sellepärast panin 65%). Kui dets-veeb. kolme kuu summas märgatavalt normist soojem või ühe kuu keskmine kahekohalise miinusega siis märtsis tõstaks selle protsendi 80% peale.

Anonüümne ütles ...

Aitäh.
Aga siis pole Tallinn-Pärnu joonel ja sellest läänepool küll suurt sajukogust loota. 2016 oli ka lõunatsüklonirohke. Täpset arvu ei tea, aga kui oletame, et kevade-suve kestel oli aasta 2016 kokku 10 lõunatsüklonit, siis paraku raatsisid neist 10-st lõunatsüklonist vaid 2 korralikult ka Lääne-Eestit kasta. Ülejäänud 8 uputasid koguaeg Kagu-Eestit.
Kuna äike on ainult sajupilvedega seotud, siis mäletan, et tollal oli kagus ka äikest palju.
2016 on eriline selle poolest, et enam kui pooled äikestest olid öised ehk et päikeseloojangu ja -tõusu vahelised.
------------------------------------------------------------------------------------
Üks eriline hetk on ka tollest aastast meeles - 3. juulil enne päikesetõusu tormas üle Tallinna lõunaosa midagi rull- ja riiulpilve vahepealset. Kaasnes ainult tuule tugevnemine ja pöördumine kagust edelasse, aga vihma ei piiskagi. Kraade oli siis 20 ringis. Alles pärast kontrollimisel selgus, et see oli saartel möllanud äikese tuultesüsteemiga seotud.
See kogemus on ainus mis ilmarindelt nii selgelt meeles.

Anonüümne ütles ...

Accu prognoosib külmapoolset talve...

Anonüümne ütles ...

Kus kurat on Pühappäevane info?

Anonüümne ütles ...

Täiesti olemas infofmatsioon, seega polf vaja muretseda, väga heal tasemel prognoos. Ootame huviga järgmise nädala ilma prognoosi ja uut postitust ja õnneks läheb nüüd nädalavahetus soojemaks.

Anonüümne ütles ...

vaatasin just ehmatusega venelaste pigemat prognoosi. Järgmine nädal vast viimane soe sügisnädal ja tagumine aeg rehvivahetusele mõelda, sest oktoobri viimasest nädalast ilmad satbiilselt allapoole nullis ja sajud tahked. Võrdluseks ka USAkate Accu on sama meelt. Ainult norrakad pole veel oma +kraade miinusteks muutnud. Kuigi seda kõike ei saagi 100% tõepähe võtta. Võiboll, et homme on juba kõik plusspoolel tagasi või vastupidi ...

Anonüümne ütles ...

Väga hea kui talveks ära läheb. Arktiline kargus toob ehk päikese välja ja teeb kõik märjad kohad tahkeks ja kuivaks.

Praegused ilmad küll erksana ei hoia. Oht uimase peaga porri libastuda on päris suur.

Anonüümne ütles ...

14. oktoobri öö oli ikka paras vedamine küll - just täiskuuöö oli ainus selge öö käesoleval kuul.

Anonüümne ütles ...

Prognoos pühapäevaka on selline, et Kesk-Eesti saab rohkelt vihma, kagu rohkelt sooja, aga loodeosa ei saa kumbagi.

Anonüümne ütles ...

Just Põhja-Eesti sai rohkem vihma kui mujal eestis

Anonüümne ütles ...

Nagu ikka see sügis.
Aga , kas see peab paika, et järgmisest nädalast läheb talvisemaks?

Anonüümne ütles ...

Nagu 14.okt prognoosis mainisin ,et November tuleb üsna talvine. Ilmselt ongi aeg järgmine nädal soojakraanid koomale keerata.

Anonüümne ütles ...

Hea et ma siis selle nädala lõpuks olen rehvivahetuse broneerinud, kuna mingil hetkel tuleb see talv ikka ja jälle ootamatult. Saame jälle uudisteportaalidest lugeda nupukesi stiilis, et "Oled juba rehvid vahetanud? Lugejad, saatke meile pilte rehvijärjekordadest" :D

Anonüümne ütles ...

Hirlam näitab kuumapahvaku saabumist Aafrikast Euroopasse, homme Saksamaal, edasine teekond näib reedeks otse meie peale. Selle lahkumisel tekib vihane tsüklon Botnia kohale, mis reede õhtul tõstab merel tuult. Aga küsimus- Kas võib Eesti kagunurgas tulla +20` ära ?

Anonüümne ütles ...

Ei tule. Selginemise korral ehk +17 tuleb aga mitte rohkem. Tõenäolisem on selline pilvealune nagu täna ainult paar kraadi rohkem tänasest.

Anonüümne ütles ...

Salvestage GFSi 12Z väljund 2. novembri öö kohta ära, enne kui kaob.

Anonüümne ütles ...

Pühapäeva öösel on Soome lahel vist vinget tormi oodata.

Anonüümne ütles ...

Selle 2.novembri öö kohta ütleks Soome ilmateadvustaja jälle oma kuulsad sõnad: Noo nii see ka ei lähe !

Anonüümne ütles ...

Mis seal näitas 2 novembri kohta?

Anonüümne ütles ...

Suurt tormi läänemere piirkonda. Merel selgelt üle 30m/s

Anonüümne ütles ...

See 2. nov tuleb pigem tuulevaikne hoopis ja ega laupäevasestki tormist on laupäeval vaid riismed järel.

Anonüümne ütles ...

Siin mainiti reedest kuumapahvakut - ütleks, et HIRLAMi väljund on lausa külm reedeks - kirdes ei pruugi 10-t kraadigi täis tulla; ega Võruski jääb soojalaeks +12 kraadi ainult. Sama soe nagu tänagi, tuleb.

Anonüümne ütles ...

Aga oli +16,0' Võrus.kell 14 ja 15.