esmaspäev, 17. juuni 2019

Jaaninädala ilm (17.–24.06.2019)

Kommentaariumi viide 

28. juuni prognoos Saksamaa kohta (WeatherOnline). Täpsem prognoos: https://www.wetterdienst.de/Deutschlandwetter/Vorhersage/Bericht/.
Tere! Kirjutan teile Õhtulehest. Sooviksin teilt lühidat kommentaari selle kohta, milline ilm võib sel aastal jaanipäeval tulla.  –  Kuna vastamine jäi järgmisele päevale, siis alljärgnev sõnavõtt lehes ei ilmunud. Muutmata kujul vastus:  
Juuni tuleb sel aastal pikaajalisest keskmisest oluliselt soojem. Tavaliselt juunis ei saa loota püsivatele rannailmadele, vaid on statistika põhjal koguni leitud, et juuni muutub ajaga keskmiselt jahedamaks ja suureneb lumesadude võimalus (juunis on lund sadanud 1982., 2014. ja 2017. a, samas 19. sajandist pole teada ühtegi juhtu). Sel aastal näib olevat kõik teisiti, sest soojust on palavale suvele vastavalt (milline tuleb juuli ja august, on veel teadmata, kuid võib piiluda siit http://kodu.ut.ee/~mkaasik/pikkilm.htm). Statistika näitab, et sajuseid ja kuive jaane on üpriski võrdselt olnud, mõned kohas on nt 23. juuni olnud 52% vihmaga, 48% sajuta, teisal jälle vastupidi (saja aasta andmed, kus saadaval).


Siit alates postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi Ilmateenistus, Windy rak, Norra ilmaportaal yr.no, Meteoblue, Wetterzentrale, Wetter und Klima
Kõik küsimused ja mured palun saata e-postile : 
kaivoloppe@gmail.com või pöörduda FB-s Kaivo Lõppe poole.

Proovisin uutmoodi, veidi detailsemalt teha ülevaadet. Igasugune tagasiside on oodatud! Aitäh.


GFS-mudelprognoos 23. juuni pärastlõuna kohta. On oodata küll mõõdukat tuult, aga samas 850 hPa kõrgusel 5...7 kraadi sooja, mis maapinnal teeb 20 kraadi ja veidi ülegi.

Jaaninädal ja pühad möödusid üsna suvise ilmaga.

Esmaspäeval (17.06.) mitme rõhkkonna(põhjas ja lõunas oli madalrõhkkond. Lõunapoolne eemaldus päeval kõrgrõhkkonna survel itta) piiril. Sellises olukorras tugevnes edelast Läänemerele suunduva kõrgrõhkkonna mõju, taevas oli hommikul enam pilves, õhtul enam selge. Sademeid ei esinenud.  

Mõnus suveilm Pärnumaal. Kaivo foto

Puhus mõõdukas läänekaartetuul 4–10 m/s, rannikul kuni 14 m/s. Õhusooja oli öösel 9...13, päeval aga parajalt 20 °C ümber.


Teisipäeval (18.06.) saabus meile Läänemere lõunaosa kohal kanda kinnitava kõrgrõhuala kirdeserv. Nii oli meil ilm enamasti selge, kohati oli siiski õhuke pilvekiht, kuid püsis ikka sajuta. Täielik rannailm!  Puhus mõõdukas lääne- ja edelatuul 4–11, rannikul iiliti kuni 15 m/s.

Tasapisi lisandus kõrgrõhkkonna servapidi soojemat õhku ja nii oli päev eelmisest kraadi-paari võrra soojem: õhutemperatuur oli öösel 8...15, päeval 18...24 °C.

Kolmapäeval (19.06.) oli kõrgrõhuala sama kirde- ja põhjaserv ikka meie kohal. See hoidis taevalaotuse endiselt üsna selge või õhukese pilvevinega. Mitmel pool täheldati ka halo päikese ümber. 


Halo Pärnumaal 19.06.2019. Kaivo foto

Puhus nõrk läänekaartetuul 3-8 m/s. Küll aga lisandus kehtestuvast lõunavoolust suvist sooja: sooja oli öösel 10...16, päeval juba aga 23...27, vaid läänetuulele avatud rannikul oli mõni kraad jahedam.

Neljapäeval (20.06.) andis kõrgrõhkkond alla, seda tänu Skandinaaviast läheneva madalrõhkkonna suurenevale survele. Ennelõuna oli veel laialdaselt selge, pealelõunal arenes aga rünksajukaid, mis andsid hoovihma ja äikest, eelkõige sisealadel.
Saartel püsi sajuta.
Puhus nõrk lõunakaare tuul 1–7 m/s. Lõunast lisandus aga veelgi suvesooja, kohale jõudis väga soe õhumass. Õhutemperatuur öösel oli juba 12...17, päeval 24...30 °C.

Reedel (21.06.) madalrõhuala liikus meile veelgi lähemale. 
Ennelõunal liikus üle Eesti itta külm front, mis sellisel ajal erilist äikest ei põhjustanud, kuigi kohati siiski esines hooäikesevihma.
Puhus mõõdukas läänekaare tuul 3–10 m/s.
Õhk püsis südasuviselt soe: õhutemperatuur öösel 13...18, päeval 20...27 °C.

Laupäeval (22.06.) olime läänepoolse madalrõhkkonna ja idapoolse kõrgrõhkkonna piiril. Selle mõjul oli veel peamiselt mandri idaosas kohatisi vihmahooge ja äikest. Rõhkkondade piirialal edela- ja läänetuul tugevnes 5–11 m/s, põhjaranniku ulatuvad puhangud 16 m/s.
Õhumass vahetus veidi jahedama vastu, kuid püsis endiselt suvisel foonil: õhutemperatuur öösel 11...17, päeval 17...23 °C.

Jaanilaupäeval ehk pühapäeval (23.06.) tugevnes idapoolse kõrgrõhkkonna mõju. Taevas selgines mitmel pool ning pealelõunal jõudis meieni loodes oleva madalrõhuvööndi kiudpilved. Arenes ka lokaalseid rünkpilvi.
Jaanilaupäev oli see aasta meeldiva ilmaga - vähene pilvisus, vaikne tuul, parajalt soe.
Kaivo foto Pärnumaalt kella 14 paiku.
Ka läänekaare tuul vaibus, puhudes kuni 9 m/s.
Õhk hakkas tasapisi taas soojenema : õhutemperatuur oli öösel 8st sisemaal 16ni rannikul, päeval juba aga 18...24 °C.

Jaanipäeval ehk esmaspäeval (24.06.) liigub kõrgrõhkkond meile lähemale, nii selle mõju tugevneb ja taevas on juba laialdaselt selgem.
Muutliku suunaga tuul on vaikne, puhudes 1-6m/s.
Õhusooja on öösel pidutsemiseks mitte üleliia palju: 7...13 sisemaal, rannikualadel ja saartel kuni 17, päeval aga sarnaselt jaanilaupäevale üsna soe: 18...25 °C.

40 kommentaari:

Kaivo Lõppe ütles ...

Proovisin uutmoodi, veidi detailsemat ülevaadet teha.
Palun nüüd tagasisidet : kas ja mida võiks veel lisada/muuta ?
Muid ettepanekuid?
Kas midagi on üleliia?

Jüri ütles ...

Sai küll parem. Eks ilmakaartide ja sünoptilise olukorra individuaalanalüüsi võib alati rohkem olla. Võid võtta eeskuju 2016. a suvistest ja varasematest postitustest.

Anonüümne ütles ...

Ülla ülla. Kui vaadata nsidc.org pealt siis jäämeres on jää pindala suurenema hakanud - keset juunit !!!!

Kaivo Lõppe ütles ...

Tänan, Jüri.

Ootan veel tagasisidet !

Jüri ütles ...

Jah, see jää suurenemise anomaalia on mõõdukalt üllatav. Elame-näeme, mis järgmiseks!

Anonüümne ütles ...

Venelaste Gismeteo on juulikuuks kuumakraani lahti keeranud meile.

Anonüümne ütles ...

Ma aga olen 100% kindel ,et see gismeteo muudab juuni lõpu ja juuli alguse uuesti jahedamaks ja sajusemaks tagasi

Jüri ütles ...

Seega naudime viimast palavat nädalat?

Anonüümne ütles ...

Enamvähem. Nagu varem ütlesin ,et Juuli tuleb normilähedane mis eelmise aastaga võrreldes tundub lausa külm. Eks seliseid päevi tuleb kus 1 kuni 2 päeva järjest üle +25 aga terve nädala jutti juulis enam ei jaksa +25 ületada.

Anonüümne ütles ...

Ja jutt on juulist. Millega veel juuni lõpp üllatab - eks näeb.

Jüri ütles ...

Jah, loodame, et mitte lumega. Kahju, et suvi nii varakult läbi saab, aga mis teha.

Ülle ütles ...

Kahju, kui suvi saab nii ruttu läbi, muidu oleks ju tore, kui soojus veel kestaks. Jätame siis selle nädalaga suvega hüvasti või?

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, võib nii juhtuda mõneks ajaks.
Aga eks aegajalt viskab ikka suvelaineid sisse veel kindlasti.

Anonüümne ütles ...

Päris hüvasti kindlasti mitte. Nagu mainisin ,et neid hetki tuleb veel kus 1 või 2 päeva järjest üle +25 ja kindlasti jääb selles arvestuses ühe käe sõrmedest väheks aga jah ,et nädal jutti üle +25 juulis tuleb - unistage edasi.

Jüri ütles ...

Unistame siis edasi. Loodame siiski, et asi nii hulluks ei lähe. 2006. aastal juhtus ka midagi sarnast, ainult et siis jäi palavus hilisemale ajale ehk alates juuli keskpaigast algas see ülal kirjeldatud 25 kraadi asi.

Anonüümne ütles ...

Praegu juba taevas kaetud suuremalt jaolt kiudpilvedega. Ootame siis homme võimsaid pikseid. JUNE

Anonüümne ütles ...

18 juuni 19:55 kommile lisan ,et homme või ülehomme võtab selle juuli kuumalaine gismeteo maha. See ei ole lihtsalt võimalik või nagu üks soome tv ilmatedvustaja ütles ühe mudeli jooksu kohta: "Nii see küll ei lähe".

Jüri ütles ...

Jah, praegune prognoos sooja osas on niru. Tänane jääb vist mitmeks nädalaks kõige soojemaks ilmaks. 20. juunil tuli Laagris 30 kraadi ära, praegu on veidi üle 27 kraadi, aga läks pilve. Uus nädal toob uue ilma ja juuni lõpp vist on sügishõnguline. Postitusse sai ka uus ilmateade lisatud (lingina).

Anonüümne ütles ...

No gismeteo tegigi muudatuse ära. Juhul kui sul näitab ikka veel neid üle +30 kraadiseid näite - vajuta leheküljel värskendust.

Jüri ütles ...

Jah, arvata oli, et seda 25 kuni 30 kraadi ei tule. Neil on prognoos ka nagu jumal juhatab: https://www.gismeteo.ru/weather-tallinn-4072/month/. Seega täna randa ja vette end jahutama, uuel nädalal võib saada päikesepõletuse, aga soojust enam liiaga pole.

Anonüümne ütles ...

Aga kuidas sademetega edaspidi on? Pigem jahedam ja kuiv?

Jüri ütles ...

Tuleb jahe ja kuiv nädal kuni 28. juunini. Siis toob üks madalrõhkkond ilmselt päris palju sademeid. Tugevat sadu või isegi paduvihma võiks oodata 29. juuni paiku.

Anonüümne ütles ...

EMHI hoiatus taas ülepaisutatud. Lisaks Hiiumaale jäävad veel 3 maakonda äikeseohust välja - Saaremaa, Läänemaa ja Harjumaa. Nii ja naa olukord on Pärnu- ja Raplamaal. Mujal suur oht.
-------------------------------------
Lisaks on näha, et pljukurdetud edela ja läänevool on hakanud kagunurka korralikke äikesetorme tooma. Nt 11. 13. juunil polnud pilvede kõrgusel õhuvool lõunast.

Jüri ütles ...

Õhumassivahetus on praegu väga rahulik. Antslas oli kerge äike ja Võrus kuuldi ka pikset, aga näib, et seekord muutub ilm rahulikult.

Margus ütles ...

Gfsi järgi peaks alles öösel olema õhumassi vahetus

Anonüümne ütles ...

Ei ole esimene kord kui külm front prognoosist tunduvalt ette tõttab. Soojad teinekord pigem vastupidi.

Jüri ütles ...

Jah, nii juhtuski. Äikest oli väga vähe ja seda peamiselt kaguservas. Hommikul läks üle veel hoogsadu, mis oli ilmselt lohuga seotud.
Uuel nädalal on Prantsusmaal kuni 45 ja Saksamaal kuni 42 kraadi sooja oodata. See on midagi enamat kui mullu juuli lõpus Belgias kogetud 38 kraadi.

Anonüümne ütles ...

Eestis tuleb aga ilmselt järgnevad kaks nädalat keskpärase soojaga ja üsna põuane ilm.

Jüri ütles ...

Korraks jõuab soe õhumass vist nädala keskpaiku ka siia, aga suurt üle 25 kraadi ei paista küll. Osa sellest troopilisest soojusest jõuab ka Lapimaale, kui nädala lõpus alles.

Asjalik meesiludus ütles ...

Põhimõtteliselt võivad kõik madalamal asuvad talud arvestada öösiti Koodu temperatuuriga. Isegi Hiiumaal ja Saaremaal.

Anonüümne ütles ...

Ei tõota head Juuliks. Põhjapoolus siirdub juuli alguses temperatuuri mõttes Norra merele.

Anonüümne ütles ...

Seda olen märganud isegi, et juuliks läheb ilm jaheda igavuse mõttes käest ära.
27. juuni võib veel midagi huvitavat tuua varahommikuste äikeste näol, aga see oleks pikaks ajaks viimane huvitav ilm ka.

Jüri ütles ...

Jah, meenutab 2006. aastat, kuid siis tulid palavad ilmad / periood hiljem ja saabus edelast. Eks näis, kui juuli on rahulik ja sündmustevaene, äkki august ei ole?

Anonüümne ütles ...

Milliseks kujuneb ilm alates kolmapäevast, 26.jun?

On oodata suuri sademeid või pigem mitte.

Anonüümne ütles ...

Lisaks sademetele ma küsin kas Loode Estis on oodata 3päeva pikkust loodetormi?

Jüri ütles ...

Need on ilmselt laussademed, intensiivsus kuni 2 mm/h, aga kui on maskeeritud konvektsioonipilvi, siis ajutiselt ka kuni 6 mm/h (tugevad sajuhood on ilmselt lühikesed ja nii jääb tunniseks sajuhulgaks ikkagi alla 10 mm). 26. juunil peaks keskmiselt sajuintensiivsus olema 1 kuni 1,5 mm/h, kui võtame ööpäeva keskmise tunnise sajuintensiivsuse. Sajuta on ehk ilmselt vaid varased hommikutunnid. Väljaspool Harjumaad on saju iseloom ja periood ilmselt teine ja seda peaks ka eraldi analüüsima.
Ilmakaartide järgi on tuul pigem põhjast või isegi kirdest ja nõrgeneb paari päevaga, aga see võib muutuda prognoosis, oleneb rõhkkonna täpsest liikumisest. Päris tormini ehk üle 21 m/s võib, aga ei pruugi tuul küündida. Puhangud muidugi tõenäolisemalt.

Anonüümne ütles ...

Jüri, et siis Harjumaa saab lõpuks ometi pigem rohkem sademeid?

Jüri ütles ...

Viimane analüüs seda jah näitab, aga ei kontrollinud nt Raplamaad - äkki seal enam, seda peab eraldi analüüsima ja viimased tunnid on prognoosi ehk muutusi toonud (pole jõudnud kontrollida).

Anonüümne ütles ...

Kas Kõpu poolsaar saab lõpuks vihma ka? Seitse nädalat juba oodanud.

Jüri ütles ...

26. ja 27. juunil on sajuvõimalus 55%. 26. juunil on sadu väga vähene, ainult õhtutundidel ja järgneval ööl võib tugevaid sajuhooge äikesega olla.