pühapäev, 23. detsember 2018

51. nädala ilm (24.–30.12.2018)

Kommentaariumi viide
Soovitame lugeda suve kokkuvõtet: https://drive.google.com/file/d/1Fbkmc514iSL1S6dl0Lb7CGR7sRFyTBVI/view ja lisa https://drive.google.com/file/d/1tDkelcTxY2e5XQmy4SHfrP-3QVLBvlYU/view.
J. Jaagu kommentaar: /---/ lühikese jutu lõppeva aasta ilma  iseärasustest. Siia on see lisatud koos tabeliga, mis oli kirjutise  aluseks. Tabelis rasvased numbrid tähistavad vastava jaama suurimaid väärtusi ehk ilmarekordeid. Juttu on soojast ja põuasest suvest, samuti rekordist aktiivsete temperatuuride summas.
/---/ kasutada olnud andmestikus on ööpäeva keskmised temperatuurid olemas kuni 7. oktoobrini. Sellega võib seletada erinevusi ilmateenistuse rehkenduste tulemustest. Tõenäoliselt esines üle 10 kraadi ööpäeva keskmist temperatuuri ka hilisematel päevadel. Seetõttu ei maksa tabelis toodud aktiivsete temperatuuride summasid pidada lõplikeks suurusteks.
J. K. kommentaar: Ööpäeva keskmist temperatuuri saab tagantjärgi vaadata http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/vaatlusandmed/oopaevaandmed/ ja selle abiga lisa arvutada.
/---/ tuli info, et absoluutne rekord oli ka efektiivse temperatuuri osas, kuid nende kohta üle-Eestilist analüüsi tehtud ilmselt veel pole (selle aasta kohta), aga ka see läheb suve erakordsuse alla. Õhutemperatuuri alla lisaks veel äärmustemperatuuri, kas seal oli midagi erakordset (kõige soojem ööpäev, kõige rohkem järjestikku ööpäevi üle 30 kraadiga jne). Sellega seoses oli üks rekord veel: suvi lõppes rekordiliselt sooja ööga, sest 21. septembri õhtul hakkas õhutemperatuur pärast lühikest langust uuesti tõusma ja saavutas sekundaarse maksimumi kella 23 ja 24 vahel. Seega toimus ööpäevavahetus troopilises soojuses. Ilm oli kas selge või kõrgete õhukeste pilvedega ja tuuline, isegi tormine. 
Kuna omavahel on võrreldud klimaatilist ja meteoroloogilist (kalendaarset) suve, siis võib tekkida nihe või küsimused, milline oli keskmine temperatuur, sademehulk jne klimaatilise suve (136139 päeva) jooksul ja kõrvale siis võrdluseks samad näitajad kalendaarse suve kohta  äkki pigistaks sealt veel mõne rekordi välja.

Väga muutliku ja pehme talveilmaga nädal; lumi suures osas sulab.

/siit alates/ Postitanud: Kaivo Lõppe, kes kasutanud allikaid: Riigi IlmateenistusWindy rakNorra ilmaportaal yr.noGismeteo.
Kõik pretensioonid ja kaebused saata vajadusel kaivoloppe@gmail.com. 



HOIATUS: Teed püsivad mitmel pool libedad, eriti kõnniteed. Olgem ettevaatlikud ja hoolitsegem lähedaste eest!


Uuendatud: 30.12. kell 22:58

Jõululaupäeval, esmaspäeval (24.12.) püsib eelnevate päevadega sarnane ilm. Madalrõhkkond eemaldus tasapisi, kuid lumehooge siiski jagus mõnele poole.
Põhjakaare tuul oli pea olematu, puhudes vaid rannikul kuni 13 m/s, mujal 1–8 m/s.
Öösel oli külmakraade 3...8 °C, päeval 1...6 °C

Esimesel jõulupühal, teisipäeval (25.12.) läks olukord aga vesisemaks, kuna läänest laienes  aktiivne madalrõhkkond koos soojema õhumassiga. Hommikul jõudis looderannikule ja saartele padulume- ja padulörtsisadu, mis levis edasi üle kogu maa, sadu on veidi hõredam vaid kagus, kuid õhtuks vallutas padusadu ka kagunurga.
Päeval sadas juba paljudes kohtades vihma, mis jõuliselt sulatama ja lumikatet kokku pressima hakkas.
Lund oli õnneks enamus kohtades juba pea 10 cm ja rohkem, seega koheselt lumi ära siiski ei sulanud.
Öö esimeses pooles muutlik ja nõrk olev tuul pöördus alates saartest edelasse ja tugevneb 5–11, puhanguti 16 m/s-ni.
Päeval oli tuul sama kiirusega, õhtul pöördus alates saartest aeglaselt läände ja loodesse ja veidi tugevnes veelgi, hilisõhtul oli looderannikul puhanguid 22m/s ja enamgi.
Öösel olid veel kindlad külmakraadid, ulatudes 4...13 °C, päeval hakkas aga tõusma ja miinuskraadid püsisid vaid Kagu-Eestis. Saartel oli päeval sooja kuni 3, õhtul aga lausa üle 6 kraadi! Mitmel pool teatati jäitest.



Teisel jõulupühal, kolmapäeval (26.12.) keeris tasapisi eemaldus, sadas veel öösel ja tuli Kagu-Eestis pigem lund, lörtsi ja mujal lörtsi ja/või vihma.

Päevaks lume- ja lörtsihood koondusid ida poole, õhtul lahkusid sealtki. Oli ka rohkem selgemat taevast ja päikesesira.
Ööpäevaringselt puhus tugev lääne- ja loodetuul 6–12m/s.
Õhutemperatuur oli öösel –5...5°C, päeval  2...3 °C.

Neljapäeval(27.12) oli ilm rahulik, kuid jätkub sulailm.
Sademeid esines kohati.
Loodetuul pöördus edelasse ja lõunasse ja püsis nõrk. Õhtul hakkas taas pöörduma loodesse.
Õhutemperatuur oli öösel alla nulli, ulatudes kuni –8 °Cni, päeval aga –3...4°C.

Reedel (28.12.) jätkus kohatiste lörtsi- ja vihmahoogudega ilm. Ööpäevaringselt oli mitmel pool udu ja padulibedust!
Tuul pöördus kõikjal läänekaarde ning püsis pea olematuna.
Õhutemperatuur oli ööpäevaringselt –4...3 °C.

Laupäeval (29.12.) olime väheaktiivses rõhuväljas. Päeval lähenes aga ookeanilt madalrõhulohk, mille sajud meile ei jõudnud. Üksikuid sajuhooge siiski päeval oli, peamiselt vihmana ja uduvihmana.
Tuul puhus läänest ja edelast ja oli endiselt pea olematu, õhtul saartel tugevnes veidi ning puhub kuni 15m/s.
Õhutemperatuur oli ööpäevaringselt nulli ümber. Öösel enam miinust, päeval plussi.

Pühapäeval (30.12.) oli sadusi vaid kohati ja vähesel määral. Kus sadas, seal siis vastavalt idas tuli pigem lund, mujal lörtsi ja vihma.
Tuult puhus vähe, seda läänekaarest, õhtul pöördus põhjakaarde ja algas jaheduse sissetung. Mitmel pool tekkis tihe paduudu.
Temperatuurifoon oli sarnane laupäevaga, mõni kraad üle nulli läänes, mõni kraad alla nulli idas. Öösel külmakraade kuni 3, päeval sooja paar kraadi.

Aastavahetusel on ilm sajune, sajab enam lörtsi, saartel vihma, idas lund. Teeb ka valju tuult, edelatuule iilid ulatuvad kuni 20m/s!
Edasi, peale aastavahetust(2.01) saabub loodest tormiga (merel ja rannikul iiliti 28m/s) külm õhumass ning temperatuur vajub ööpäevaringselt taas miinuspoolele.


Lund on (30.12 õhtu seisuga) enim Ida-Eestis ja kagunurgas, kus seda on kuni 22cm(Tuulemäe, Võru maakond). Mujal on sula põhjustanud lumikatte peaaegu täieliku sulamise lund on mitmel pool 0cm.

Kairo Kiitsak. Talve võlumaa Simunas 23.12.2018.

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loodetavasti see nüüdseks rikutud lumi sulab siis täiesti ära lähipäevil, Ristnas on üle 6 kraadi sooja, seal kindlasti maa paljas täna õhtuks.

Anonüümne ütles ...

Tänane ilm peaks ka kevadehõnguline olema, sest päike + plusskraadid.

Kaivo Lõppe ütles ...

päike ju hea :) Sain jõulukingiks päikesepaneeliga akupanga, saabki ära testida :)
Ootan huviga päikest :)

Jüri ütles ...

Jah, isegi Laagris oli kevadhõngu tunda, kuid lumi ära sulada ei jõudnud. Õhtuks tekkis selge ilmaga kiiasjää jms libedusilmingud; lumi jäi laiguti alles. Eks uue aastani püsibki sarnane ilm, et kord soe ja sulab, siis jälle külmetab ja jäätub.

Anonüümne ütles ...

Ehk siis täielik jama ilm.
1. jaanuari päevavalge aeg tuleb raudkindlalt pilves ja väga tõenäoliselt sajune, kuna oleks vaja et ei tuleks.

Jüri ütles ...

Paar aastat tagasi oli 32. detsember / 0. jaanuar tugeva lausvihmaga ja 3-kraadise soojaga. Nii, et mine sa tea, kuidas seekord!?

Anonüümne ütles ...

290. jaanuar 2017 oli palju erilisema ilmaga!

Alarec ütles ...

Proovime arvutada ja leiame ilmaüllatusi!

Jüri ütles ...

Jah, tõepoolest: mitmel pool tekkis udu, mis ulatus mõne väite järgi rekordlähedaseni. Aastavahetus tõotab tulla marulise ilmaga!

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, oodata on padumuutlikku ja -heitlikku ilmakest.

Jüri ütles ...

Milles see täpsemalt seisneb? Praegu on vastuolud vähenema hakanud ja hakanud joonistuma välja aastavahetuse ilm ...

Kaivo Lõppe ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kaivo Lõppe ütles ...

Aastavahetusel on oodata tugeva tuule ja märja sajuga ilma. Vaid ida pool säilib veidi kauem kuiv lumi, kuid sealgi 01.01 läheb vesiseks.
Ning juba samal hilisõhtul hakkab loodest eriti jõuliselt tungima sisse külm õhk, mis muudab 02.01 sajud kõikjal lumeks. Tuleb olla ettevaatlik !

Jüri ütles ...

Tegelikult tänane ilm on Harjumaa piires olnud ebameeldiv - kuigi tugevat tuult või vihma pole olnud ja õhk on ka justkui väga soe, mõjub see nii, et mida vähem õues, seda parem. Aastavahetuse ilm on vast siiski karmim, kui on tormine tuul, sadu ja kiire ilmamuutus.

Kaivo Lõppe ütles ...

Jah, et sotsiaalmeedias Eesti Ilm FB grupis on täpsem progna aastavahetuse kohta ka.

Anonüümne ütles ...

Sõitsin täna Ida-Virumaale, siis peaaegu terve päev oli miinus 1 kraadi piir seal Lääne-Virumaa ja Ida-Virumaa piiril. Lääne poole oli sula ja teise poole ilus udune talv koos korraliku lumekattega.

Jüri ütles ...

Vat siis! Sellest kuulsime ka Ellu kaudu (tal maakodu Oandul).