kolmapäev, 14. november 2018

45. nädala ilm (12.–18.11.2018)

Kommentaariumi viide

  • Palju päriti ja isegi helistati postituse puudumise pärast. Seoses Austraalia ralliga oli tarvis mitu päeva lähetuses olla ega saanud muuga üldse tegeleda. Seekord paluti teadet selle kohta siia mitte üles panna. Palume vabandust ebameeldivuste pärast!
  • Alatskivi legendaarne ilmavaatleja Einar Laretei andis 14. novembril Krista Taimile põhjaliku intervjuu. Saade on Vikerraadio eetris 3. detsembril (Ökoskoobis).

Soe ja sombune hilissügis veel jätkub.

11. novembril tugevnes Venemaal kõrgrõhuala, samas Põhja-Atlandil püsis ulatuslik madalrõhuala. 12. novembril liikus madalrõhulohk Läänemerelt kirdesse. Hilisõhtul moodustus Taani lõunaosas uus väike osatsüklon, mis liikus Läänemere põhjaosa poole. Seetõttu oli ilm sajune, kuid sooja oli 3–9 kraadi. 
13. novembril liikus madalrõhulohk üle Läänemere kirde suunas. Ajuti sadas vihma, kuid juba päeval jäid sajuhood harvemaks ja lakkasid. Sajuhulk ulatus kohati 25 mm-ni ja sooja oli 5–10 kraadi. 
14. novembril oli Läänemere kohal kõrgrõhuhari, kuid sellele järgnes Skandinaavia põhjaosast madalrõhkkonna lõunaserv. Seetõttu oli ilm kohati udune, kuid olulise sajuta. Sooja oli 6–9 kraadi.
15. ja 16. novembril liikus üle Skandinaavia põhjatipu madalrõhkkond. Venemaalt tuli Läänemerele kõrgrõhuala. Seetõttu oli ilm olulise sajuta, esines üksikuid selgimisi (rohkem merel ja rannikualadel) ja õhutemperatuur oli 6–10 kraadi, kuid edaspidi juba vähem – suureneb talvemärkide tõenäosus. Pikemalt vaata: https://ilm.ee/?517453.
Uuemad andmed näitavad, et erilist külma ega lund pole oodata https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/14-days/tartu_estonia_588335. Sisemaal võib siiski kahe nädala jooksul ööpäeva keskmine õhutemperatuur langeda alla 0 °C.
Ja veel: Metsamees Jaan Kalda on pidanud looduspäevikut 55 aastat. „Nii ilusat suve, kui oli tänavu, ma ei mäleta,“ tunnistab ta. Kaunile suvele järgnes mõnus sügis. Talv aga pidavat loodusmehe sõnul tavalisest külmem tulema: sellest annavad märku nii haned, ahvenad kui ka mesilased. ja Metsamees lisab, et kogu oma 55aastase looduspäeviku pidamise jooksul ei mäleta tema teist nii ilusat suve kui tänavune, kus oli kogu aeg ühtlaselt soe ja kuiv. Osundatud https://www.ohtuleht.ee/906416/ol-video-varuge-kindaid-ja-mutse-metsamees-ennustab-krobedat-kulma.

Kui meil põhjas on väga soe, siis lõuna pool on väga külm ja esineb lumesadusid, eriti Balkani ja Musta mere piirkonnas (http://www.meteociel.fr/observations-meteo/tmini.php?region=eur2).

14. novembril kihtrünkpilvestik Laagris. Helle märkus: "Päikest ei paistnud, aga rahvuspilved (kihtsaju-) kadusid hetkeks..." Eero foto

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Saate külmi talvesi veel nii ,et isu täis saab
www.technocracy.news/nasa-scientists-lack-of-sunspots-to-bring-record-cold/?fbclid=IwAR17S9qhlYalsJ8-OSu0issHiKguIm7Qt8U5s7AzS140Pwc5tT15smi9V-A

Anonüümne ütles ...

Lisaksin siia veel selle ,et sellise uudise edastas Postimees väga kiirelt:
https://heureka.postimees.ee/4044037/kliima-muutub-ookeanid-soojenevad-palju-kiiremini-kui-seni-arvati
Seda uudist aga vaevalt mainima hakataksegi
https://edition.cnn.com/2018/11/14/world/ocean-warming-study-errors-intl/index.html

Jüri ütles ...

Jah, väga vastuoluline teema ja rôhutatakse teatud kindlaid aspekte.

Anonüümne ütles ...

Las tuleb külm talv minugipoolest. Siis on vähemalt lootust ka selgetele ilmadele palju rohkem.

Jüri ütles ...

Jah, pigem kas alla 0 vôi üle 10 kraadi, sest see vahepealne on kôige raskemini talutav.

Anonüümne ütles ...

Täna oli jälle mõnusalt kevadine ilm peaaegu 10 kraadi sooja ning päikest oli ka näha. Seda sooja enam kauaks pole. Muideks pajudel olid urvad ka puhkenud.

Jüri ütles ...

Jah, novembrit kevadkuuna sai mainitud siin https://www.blogger.com/comment.g?blogID=3103394870987873447&postID=5731828106116806649 ja vastav luksus, et nii soe, saab tõepoolest peatselt läbi: https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/14-days/tallinn_estonia_588409, kuid ei mingit erilist külma.

Anonüümne ütles ...

Mina aga jonnakalt olen seisukohal ,et normist soojem Detsember pole võimalik.

Jüri ütles ...

See, et praegu on väga soe, ei tähenda, et detsember on ka soe, vaid olukord võib üpris järsult muutuda. Seega on võimalik, et detsember tuleb külm. Elame-näeme!

Anonüümne ütles ...

Sellelt kaardilt hästi näha, et Island oli eile siis Vahemerega sama soe.

Ega Teravmägedelgi tavatult soe - seal peaks täna vist isegi üle +5 kraadi kohati olema olnud.

Jüri ütles ...

Uskumatu jah, mis kõik toimub!