esmaspäev, 22. oktoober 2018

42. nädala ilm (22.–28.10.2018)

Kommentaariumi viide

Sügise esimesed lumetormilaadsed tingimused esinesid 27.10. mitmel pool, sh isegi Laagris. Eero foto (pildile klikkides avaneb šokeeriv uudiskülg aastatagusest ajast!?).

Tavaline ja üsna sajune sügisnädal.

Erakordne vananaistesuvi sai 21. ja 22. oktoobriga, kui mitmel pool oli veel üle 10 kraadi sooja ja päikeseline, otsa. 
Nädala alguses liikus aktiivne madalrõhulohk Skandinaaviast üle Läänemere itta. Seetõttu pilvisus tihenes ja pärast keskööd hakkas alates Loode-Eestist vihma sadama. Puhus edela- ja lõunatuul 7–12, puhanguti 15, saartel ja rannikul 12–17, puhanguti kuni 22 m/s. Õhutemperatuur oli 4...9, rannikul kuni 12 °C ja päeval 8...12 °C, kuid polnud välistatud rohkem (uut soojarekordit ei tekkinud).
Edasine ilm on jahedam, kuid talvemärke veel ei paista (?). Siiski, hoidke silm peal: https://www.yr.no/sted/Estland/Harjumaa/Tallinn/langtidsvarsel.html ja https://www.weatheronline.co.uk/Estonia/Tallinn.htm.
NB! 22. oktoobril toimus oluline muutus ilmas: ilm jahenes ja esines äikest, isegi hiidrahet, vt https://www.facebook.com/OIEESTIS/photos/a.930425467012314/1844136005641251/?type=3&theater.
23. oktoobril liikus aktiivne osatsüklon Läänemere põhjaosast üle Eesti lääneosa kagusse. See tõi sügise senise madalaima õhurõhu (õhurõhk keskmes 978 hPa) ja märja lume Ruhnu (pole usaldusväärsed andmed); 24. oktoober tõi kohati tugevaid hoogsademeid, sh lume- ja jääkruupidena. Hiljem oli kuivem ja jahedam.
Nädala lõpp tõotab tulla väga keeruliste ilmaoludega: on lumesaju ja tuisu oht, teepindade jäätumine on tõenäoline (kiilasjää), mis tekitab libedust. Siiski on oodatava lumesaju ulatus 25. oktoobri seisuga veel lahtine, sest osa Eestist võib jääda sajuta või tuleb sadu vihmana. Seega täpsustati seda siin https://ilm.ee/mailing (saadeti välja 26.10. hommikul kell 6 umbes 5000 tellijale).


Ott Tuulberg. 21/10/ :o. Rämeudune hommik Ipswichis

30 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga miks vanadesuvi 18. oktoobri külma frondiga ei lõppenud või hoopis tänasega, mil on soojem kui eelnevatel päevadel.

Anonüümne ütles ...

Tõesti talvisemat ei paista kusagilt või? Vaatan just norrakaid ja need lubavad järgmiseks teisipäevaks 19,5mm sademeid lörtsi ja lumena ning kergeid miinuseid :D aga noh olgem ausad, kui erinevad ilmaportaalid muudavad oma prognoose 2-3x päevas, siis elu on näidanud, et need on igakord täiesti erinevad. Usun, et see norrakate nädala väljund on juba varsti millegi muu vastu muudetud. Kuigi seda esimest lumekest ja Delfi paanikaosakonda tahaks juba küll korraks kogeda ...

Jüri ütles ...

Raske öelda, samas õhusoojuse poolest ju juhtus nii.

Jah, paanikaosakond jne. See lumi võib tulla, aga ei jää.

Anonüümne ütles ...

Tundub küll nii, et neljapäeval temperatuur langeb pigem miinusesse ja kesk- Eesti kaetakse kerge lumega. See +4...+8 muudetakse vist ära peagi.

Anonüümne ütles ...

Isegi olemasoleva päeva on vist ülejõukäiv ennustada. Harjumaa-Virumaa piiri läheduses polevat täna piiskagi sadanud.

Ega üldiselt jääbki põhja-Eesti täna kuivale.

Anonüümne ütles ...

Niih, nüüd Arktikas on vähem jääd, kui seda oli 2012 aastal.

Jüri ütles ...

Jah, jää kohta andmed klapivad ehk on õige. Aga lume kohta, et prognooside usaldusväärsus on erakordselt madal, nii et võimatu öelda, mis täpselt juhtub, vt nt: https://www.meteoblue.com/en/weather/forecast/14-days/tartu_estonia_588335.

Anonüümne ütles ...

Laupäevane tsüklon nii väike, et isegi üle Lõuna-Eesti liikudes jääb põhjaosa ikka sajuta.

Anonüümne ütles ...

See jää ulatuse möödumine 2012 tasemest allapoole on ajutine nähtus.

Jüri ütles ...

Jah. Samas ilma talvistumine vähemalt ajutiselt siiski toimub.

Anonüümne ütles ...

Kuu lõpust läheb taas soojaks ja novembris tuleb õige mitu 10-kraadist päeva. Sademeid tuleb vähe ja needki uduvihmadena. Suuremate sadude võimalus on 11. ja 18. novembri paiku. Kuu keskmine tuleb tõenäoliselt üle +5 kraadi.

Jüri ütles ...

Jah, lausa rekordlähedane soojus. Üks näidisprognoos: https://tinyurl.com/y9g3gp5h. Tuleb siis need talvisemad päevad lihtsalt üle elada. Kuid juba tutvusringkonnas on meeletu paanika, kas peab rehve vahetama, mida selga panna (osta äkki uusi riideid), kuidas tööle ja tagasi jõuan jne.

Anonüümne ütles ...

Töö paanikutele ütleks ,et sõida rongiga niikaua kuni see soe tagasi tuleb.

Anonüümne ütles ...

Vanasti vaatasin huviga Hirlam mudelit. Nüüd on see ikka täiesti mööda, eriti sademete osas, vaadake kasvõi homset päeva...

Jüri ütles ...

Jah, selle mudeli kolimisega ühest klastrist teise tekkis mingi viga, mida pole vist senimaani täielikult ära parandatud. Mingil ajal oli näiteks siin http://www.ilmateenistus.ee/asukoha-prognoos/?id=4014 isegi hoiatus, et hetkel on prognoos vigane ja palume vaadata teist vms.

Anonüümne ütles ...

@ 26. oktoober 2018 12:16
Ei ole ju üldsegi mitte mööda. Nii ilmselt lähebki, et põhja-Eesti peaks sajuta jääma ja Lõuna-Eesti korralikult saama.

Jüri ütles ...

Siiski lubatakse rohkelt sademeid https://ilmatieteenlaitos.fi/saa/viro/tallinna.

Anonüümne ütles ...

Hommikupoole oli Hirlam mööda . Pakkus tsükloni minekut lõunasse- Prantsuse, Saksa, ja Poolamaale ning muutumist pikaltväljaveninult lapikuks.

Jüri ütles ...

Ehk pole see klastri kolimisega seotud viga täielikult parandatud? Kahju, kui nii valesti, samas eks see tsüklon ongi üsna lõunapoolne: https://www.dwd.de/DWD/wetter/wv_spez/hobbymet/wetterkarten/bwk_bodendruck_na_ana.png. Seega, mine sa tea!? Hetkel veel suhteliselt lahtine saju osas.

Anonüümne ütles ...

Ruhnus isegi üle 8 kraadi sooja. Väärib mainimst ka Peipsi järve soojamõju, mille läänekaldal on ligi 3 kraadi sooja.

Jüri ütles ...

Jah. Laagris hakkas märga lund sadama ja tuiskama.

Anonüümne ütles ...

Soome laht on ka soe, nii 10-12 kraadi, et midagi kauaks siin maha ei jää.

Jüri ütles ...

Kas kuskil põhjarannikul on juba siis midagi hakanud maha jääma?

Anonüümne ütles ...

Siiani ainult vihm ja pole lörtsi kübet näinudki. Samas on mega tuul on väljas ida suunaga, mis tuleb üle sooja Soome lahe.

Anonüümne ütles ...

Arvan, et Jüri niisama mõnitab. :D
-------------------------------------------------
Aga las aga sajab. Kasvõi vihma. Siis saabki põhjavesi ka lõpuks tõhusat toidet.

--------
November tuleb igatahes äärmiselt igava halli ilmaga. Vähemalt kuu esimene dekaad. Ennustused on selles osas üsna muutumatud olnud.

Anonüümne ütles ...

Naissaarel oli puhang 28,4 m/s.

Anonüümne ütles ...

Mul oli paadis 33,7 m/s puhang, viibin Osmussaarest 15 km loodes.

Jüri ütles ...

Ja Osmussaarel oli 28,7 m/s, kuid kuskil avamerel oli kindlasti ka 30 m/s ära. Ei ole mõnitus, lihtsalt info saamine, sest Lahemaa kandis ja sealsetel poolsaartel oli radari jäi juba päeval tundide kaupa võimas / tugev laussadu, nii et mine sa tea.
Osundi reedesest ilmateatest: "31. oktoobrist on oodata uskumatult sooja õhumassi, nii et õhutemperatuur tõuseb 7...12 kraadini. Selline "vanaks" läinud vananaistesuvi võib novembris koguni nädalaid kesta, nii et pärast lõppevat nädalat ei pruugi lund ja talvemärke 3...4 nädalat näha. Elame-näeme!"

Anonüümne ütles ...

Sellise õhumassi "kisub" endaga Vahemerelt üles ootamatult käituv tsüklon, mis siirdub ebatavast teed pidi Vahemerelt -Põhjamerele. Teda toetab jällegi võimsust koguv põhjapoolne Kõrgrõhuala, mis siirdub "sõbralikult" Venemaale, jättes meid avatuks lõunavoolule.

Jüri ütles ...

Jah, see on lõunatsüklon, neid tekib vahel ka Baleaari ja Türreeni merel. Lõunatsüklonite kodumaa on siiski Aadria meri.
Lõunavoolu avab vist pigem Venemaale sukelduv antitsüklon.