esmaspäev, 6. august 2018

31. nädala ilm (6.–12.08.2018)

Kommentaariumi viide
NB! Seoses Veneetsia piirkonnas viibimisega 7.–14. augustil ei olnud uuenduste tegemine võimalik. Palume vabandust ebameeldivuste pärast!
Ettevaatust, kuuma ilma hoiatus (lähemalt vt http://ilmjainimesed.blogspot.com/2018/07/28-nadala-ilm-1622072018.html)!
Pirital on uus veebikaamera, vaate saab valida parempoolsest menüüst https://ilm.ee/rand_pirita/kaamera1.php3

Muutliku ilmastikuga, kuid üldiselt "tuline" nädal [10. augustil uuendatud ilmateade: https://ilm.ee/?517249]

Nädala alguses on Läänemere kohal madalrõhkkonna edelaserv. Selle mõjul on ilm tuuline (lääne- ja loodetuul 4–10, põhjarannikul ja Soome lahel tugevneb 14, puhanguti kuni 20 m/s) ja kohatiste sajuhoogudega, üksikutes kohtades on äikest. Võrreldes eelmiste päevadega tundub ilm jahe, aga sooja on siiski enamasti 20...24 °C.
Teisipäeval (7.08.) jääb madalrõhkkond Põhja-Venemaale ja õhurõhk tõuseb Läänemere idakaldal. Õhurõhugradient väheneb ja loodetuul nõrgeneb päeva jooksul. Õhutemperatuuris olulisi muutusi ei ole (tuulise ilmaga öösiti üle 10 kraadi, päeviti päikese toel üle 20 kraadi).
Kolmapäeval (8.08.) tugevneb kõrgrõhkkond ja selle servas tuleb ilm rahulik ja olulise sajuta. Õhutemperatuur on öösel veel 10...15, rannikul kuni 18, päeval 24...27, meretuulega rannikul kuni 22 °C.
Neljapäeval (9.08.) jõuab Rootsi rannikule madalrõhulohk ja samal ajal ulatub Venemaalt kõrgrõhkkonna serv Balti riikide kohale. Nende vahel kujuneb lõunavool, mis toob siia väga sooja õhumassi, mille algne kujunemispiirkond on Põhja-Aafrika – ilmselt sama õhumass, mis tekitas Euroopas rekordkuumust (http://www.meteociel.fr/observations-meteo/tmaxi.php?region=eur2).  Rannailma varjukülgedest on pisut pikemalt juttu https://maaelu.postimees.ee/5790666/rannailma-varjukulgedest
Selline olukord püsib ka reedel (10.08.), kui madalrõhulohk nihkub merele, aga kaugemale esialgu ei pääse, sest Venemaa kõrgrõhkkonna serv püsib veel Läänemere idaranniku kohal. Lõunakaartetuul muutub tormiseks.
Et õhumass on kuiv, siis on taevas selge ja kõrvetava päikesega. Õhutemperatuur on öösiti 18...21, peamiselt saarte rannikul kuni 23, päeviti 28...33 °C, meretuulega rannikul on pisut vähem.
Laupäeval (11.08.) liigub madalrõhulohk üle Läänemere idaranniku ja see toob ilmamuutuse: tuul asendub edela- ja lääne- ning on tugev. Õhutemperatuur on öösel 17...21, päeval 20...25 °C. Äikest võib peamiselt Läänemerel ja saartel olla, kuid on võimalik, et ilmamuutusega seotud äike võib jõuda öösel ka sisemaale (tõenäosus 25–50%). Üldiselt ei tundu äike kuigi tõenäoline, kuid vajadusel seda täpsustatakse nädala jooksul [uuendus: ilmamuutus toimus valdavalt äikeseta, kuid 12. augustil oli jahedas ja niiskes õhumassis mitmel pool äikest, vt https://www.puuppa.org/~pnuu/salama/arkisto.php?pvm=20180812].
[Uuendust vaata https://ilm.ee/?517249] Järgmine kuumus ei lase ennast kaua oodata, sest juba pühapäeval (12.08.), kui madalrõhkkond jääb Skandinaavia kohale ja samal ajal ulatub Venemaa poolt kõrgrõhkkonna serv Balti riikide kohale, jõuab lõunakaartest kohale palav õhumass. Kuna madalrõhkkonna mõju võib siis tugevam olla, ei pruugi sooja üle 30 kraadi tulla. Ka see kestab paar päeva. 

Tugevaid kuumuseid jätkub Läänemere idakaldale veel paariks korraks, pole välistatud, et enamakski. See meenutab veidi 2007. a, kui kuu teise pooleni oli palavat ja äikest  (http://www.wetterzentrale.de/de/topkarten.php?map=8&model=ecm&var=2&run=0&time=168&lid=OP&h=0&mv=0&tr=24#mapref).


 Äike nähtuna lennuki pardalt teel Amsterdamist Veneetsiasse 7. augustil.



8. augustil arenes Veneetsia kohal majesteetlik äike. Selles pilves tekkis tuhandeid välke kõigest paari tunniga.

42 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Selles teises kuumas küll kindlust pole pigem 50/50

Jüri ütles ...

Jah, võib ka lihtsalt soe ja äikeseline ilm tulla.

Anonüümne ütles ...

See on küll nõme, kui äikesevihma selle kuumatormiga ei tule. Kõik kohad siis jälle vastikult tolmused nagu 28. juulil oli.

Anonüümne ütles ...

Hakkab rämetama. Raisk paugutab ehk 35 kraadi ära. Rämmar kuumuse ikka paugutab!

Anonüümne ütles ...

Kes tahab täpset ilmateadet, see vaadaku siia https://ilmainstituut.voog.com/info . Jüri Kameniku prognoosid ja teadmised on väga head. Jüri, kas 35 kraadi tuleb ära?

Anonüümne ütles ...

Kuskohast see 35 tuleb ? Hea kui 31 või 32 ära tuleb.

Anonüümne ütles ...

Jüri kui saad kirjuta see endal ülesse kuskile. Siin prognoos lähimaks 6 suveks. Arvestatud on kõikvõimalikke statistikaid ja rütme. Võttis aega mitu päeva. Loodan ,et ei läinud tühja.
2019 - sajune aga soojapoolne suvi.
2020 - väga sajune ja temp.tavaline
2021 - kuiv kevad ja sajune suvi.
2022 - Kuum ja kuiv
2023 - Kuum ja väga äikeseline
2024 - Väga sajune. Üleujutusi.

Anonüümne ütles ...

Homme üle +30 kraadi ilmselt ei tule, sest esiteks peaks suht tuuline olema ja teiseks on edelast kohe massiliselt kõrgpilvi peale tulemas, mida loojangul juba väga hästi näha oli.

Anonüümne ütles ...

Räigelt rämetab juba!

Anonüümne ütles ...

Ei seganud 29.juuli need kiudpilved ega sega ka täna 30 kraadi tulekut

Anonüümne ütles ...

Ilmakaardilt on näha, et tulevad lähestikku kõigepealt soe ja seejärel külm front. Külm front peaks siis homme õhtul äikese tooma. Aga soe front liigub siis üle ilma äikeseta? Homme hommikul? Ööl vastu homset? Millal tekib sooja frondi äike? Ebastabiilsust näitab merele ja saarte lähistele juba praegu ja ööseks. Saartele tuleb niikuinii äikest alles laupäeva õhtul ja pühapäeval, kui algab jaheda õhu sissevool sooja mere kohale.

Anonüümne ütles ...

Sellise tuulega ei too see soe front küll mingit äikest. Olen varem seda märganud ,et kui soojalained ( näiteks madala soe sektor) on väga tuuline ei tule teinekord isegi külmast frondist midagi.

Anonüümne ütles ...

Soe front käis juba eile üle ju... Eile hommikul oli taevas sügavsinine, õhtul valkjas.

Mida tuulisem on külm front, seda soodsam võimalus frontaaläikeseks. Tuulisus näitab aktiivseid sünoptilisi protsesse. Loid külm front võib sootuks kuivale jätta.

Anonüümne ütles ...

Homne külmafrondi äike on võimalik ainult saartel, sest tundub, et tsükloni troopiline sektor (+15 isoterm) sulgub lääneranniku kohal. Ida-Eestisse jõuab ainult vihm, kui sedagi.

Anonüümne ütles ...

Eelmisel aastal tõi 20 kraadine isoterm 12. augustil 30 kraadi, täna samad kraadid aga vaid 13-14 kraadisega. Õhumass on vist päris kuiv, et selline erinevus.
Kuiv õhk jahtub tetavasti tõhusalt, siis öine miinimum peaks sisemaal ja tuulealusel rannikul päikesetõusuks alla 18 kraadi langema, kuigi alla selle ei ennustata.

Just kuiva õhu tõttu jääb homne äike ilmselt ära, kuigi sün.sund on tugev.

Anonüümne ütles ...

Tallinnas hetkel tuult polegi enam. Päeval aga tormas ja tolmas korralikult.

priit retsep ütles ...

Marul oli hommikupoolik tuuline aga vaibus ja siis hakkas ikka korralikult kuumutama .

Anonüümne ütles ...

Kas pole võimalik (vaadates neid äikeseid merel ja üllatavat tuule vaibumist) ,et kordub äikeste poolest midagi sarnast eelmise aasta 12.augustile ?

Anonüümne ütles ...

Selleks stsenaariumiks on suurem võimalus saartel ja Lääne-Eestis. Seal on kindlasti korralike äikeste ja isegi kahjustuste võimalus olema. Kaugemal ida pool on olukord palju küsitavam, äikesed võivad enne sinna jõudmist ära hääbuda.

Anonüümne ütles ...

Ah vist kordu midagi. Tuul tõuseb jälle.

Anonüümne ütles ...

Praegu välgukaardilt näha ,et niipea kui äikesepilved Eesti veepiiri puudutasid oli see neile lõpp ka.

Anonüümne ütles ...

Maapinna lähedane tuul ei tähenda midagi, kõrgemal soodustab see pilvede arengut ja on hea. Kylm front jõuab alles õhtul, mitte nagu keegi siin väida, et juba hommikul läks siit. Äikesed, mis lääne eesti kohal hääbumas, on põhjustatud soojast frondist.
to 9. august 2018 13:42
Okludeerunud front on kuskil Koola poolsaare taga, mitte keset läänemerd. Oeh...

Anonüümne ütles ...

Uskumatu, kuum tõrjuti nii igavalt.
Ööl vastu pühapäeva ja siis pühapäeva päeval suur äikese võimalus.

Anonüümne ütles ...

Seda igavust oligi ette näha. Vihje 9. august 2018 13:42 kommentaarile.
Homme võib igav tulla, kui ilm lauspilves on. Äikeseks on vaja ka selgeid alasid, et päike aluspinda kütaks.

Anonüümne ütles ...

Noh, Rootsis lausa joonpagi selles jaheduses kujunenud. Meie jaoks peaks samuti head asjaolud kokku langema homseks - labiilne ala jõuab päevaks ja Eesti jääb täpselt selle ala keskele.

Anonüümne ütles ...

Päike ei pea aluspinda kütma, meri on +22. August saab Ristnas ja Vilsandil olema pônev.Juhuu

Anonüümne ütles ...

Tundub ,et äikesepäev aga lahja selline.

Anonüümne ütles ...

Terve see suvi on väga lahja äiksega silma paistnud. Kui iga aasta on üsna mitu võimast konvektiivtormi meid ikka külastanud, siis seekord paistab teisiti minema. Kas Jüri rämetab kuskil ja plaanib foorumit maha jätma hakata vä.

Anonüümne ütles ...

Kuidas kusagil. Harjumaal on küll see suvi suht äikeseline olnud. Samas täna oli Kirde-Eestis korralik joonpagi ja linnuke ka sel aastal kirjas. Üldiselt tundub, et täna oligi selle hooaja viimane suurem äikesepäev, eriti mere puhul.
------------------------
Ise mõtlen sama, et see blogi hakkab vaikselt välja surema.

Anonüümne ütles ...

Tundub et see kolmapäevaöine tsüklon ähvardab Hiiumaa ja mandri loodeosa kuivale jätta.

Anonüümne ütles ...

Mitte blogi pole kokku kuivamas vaid igavat ilma on palju ja vähe on millegist kirjutada.

Anonüümne ütles ...

Jüri tõesti rämetab kuskil vist

Anonüümne ütles ...

Miks meteo.net.ee välja suri?

Anonüümne ütles ...

See oli algul päris huvitav foorum. Isegi sealt 2007 a paiku huvi äikse vastu suurema hoo sisse saanud. Välja suri sp, et Jüri võttis asja tõsisemalt ja inimesed hakkas seda blogi siin kylastama. Nyyd kahjuks rämetab kuskil, ilmselt suurenenud töömahu tõttu.

Anonüümne ütles ...

Kairo paugutab ka ilusti FBs, suur huvigrupp selja taga ja samuti väga populaarne ja asjalik grupp. Eks elu teeb omi korrektuure. Yks läheb teine tuleb.

Jüri ütles ...

Keegi pani viite https://ilmainstituut.voog.com/. Ettevõte on arendamisel, sh kliendibaasi suurendamine ja tootegruppide laiendamine; kodulehekülg on ümberkujundamisel ja valmima peaks kuu lõpuks.
Kahjuks küsimuse ajal ei olnud kättesaadav, sest välismaal oli tegemist (välispartnerite otsing ja ärikohtumised). See 35 ei tundunud usutav (ei olnud 20-kraadist isotermi), kuigi nii Raul kui mõnigi teine mõtisklesid, et äkki siiski.

Jah, need aastad ja rütmid on siit varem ka läbi käinud. Aga järgmiste aastate kohta sai kirja ja seinale pandud (esimeseks aastaks käesolev, mis selle dünaamika järgi pidi palava suvega tulema ja nii juhtuski).

Jah, äike ei tundunud selle kuumaga kuigi tõenäoline, mis sai postitusse märgitud ja nii ka juhtus. Äikest oli pigem pärast ilmamuutust jahedas ja niiskes õhumassis.

Mahajätmisplaane ei ole, aga kevadest saati on üpris vähe aega siinsele keskenduda. Pärast seda nädalat ootab septembri alguspoolel ees üks reis Taani (paar päeva) ja oktoobri lõpupoole Hispaanias (https://www.rally-maps.com/WRC), nii et peaks hakkama saama küll. Aga eks ilm ka nii ja naa olnud, et vastuoluliselt huvitav ja igav korraga.
meteo.net.ee asutati vist 2004. a, aga hiljem aktiivsus kadus – ilmselt logimine, registreerumine jms mõjutasid (siin sellist kohustust pole).

Anonüümne ütles ...

Kontrollisin oma termomeetrit paar päeva tagasi. Viga kõige rohkem +_ 0,3 kraadi. Seega see +35 tuli ära. Küll väheke eriline mikrokliima on. Väheke nagu orus oleks. Eemal lõuna ja idakaares maapind 10 meetrit kõrgemal. Silmaga raske märgata seda aga gps näitab ,et on.

Jüri ütles ...

Siis oli see anomaalia, mis ônnestus registreerida.

Anonüümne ütles ...

Mõtlesin isegi. Eelneval päeval oli +34,4 kui ei eksi ja siis oli tuul täpselt Tallinna suunas ja kui ei eksi tuligi Harkus ka sama number.

Jüri ütles ...

Tallinn-Harkus môôdeti 34,4 kraadi 29.juulil. Augustis oli vist kôige soojem Tôravere 32 kraadiga, aga väga lokaalselt vôis ka siis 35 kraadi ju kuskil olla (tugev tuul vähendas selle tôenäosust).

Anonüümne ütles ...

Natuke ajasingi peast aja segamini. 29.juulil oli see võrdne number aga +35 ja natuke peale tuli siis kui tuul vait jäi kuna eemal hakkasid äikesepilved tekkima. Ja see oli 31.juulil siis.

Jüri ütles ...

Ja temperatuur oli ikka 34,2 kraadi, aga see teine pisut kõrgem on teadaolev Tallinna rekord, mida seekord siiski ei saavutatud.